Hiihtolatujen hurmaa – 10 parasta latua Lounais-Suomessa

Ninna | 1.2.2022

Keräsimme aktiivisilta hiihtäjiltä vinkkejä heidän suosikkikohteistaan ja poimimme näistä 10 mielenkiintoisinta hiihtokohdetta Lounais-Suomesta! Mikä kohteista on oma suosikkisi?

EDIT: Blogi on päivitetty joulukuussa 2022.

1. Valpperin valkoinen ihme | Nousiainen

Valpperissa on järjestetty hiihdon nuorten SM-kisat 2006 © Nousiaisten Alku
  • Osoite: Urheilutie 17, Nousiainen

Oletko kuullut jo Valpperin valkoisesta ihmeestä? Lounais-Suomessa saa monesti odotella lumen tuloa ja kuten tänäkin talvena, saattaa se sulaa keskellä ydintalvea. Vaan Nousiaisten Valpperissa on jo pitkään puhuttu valkoisesta ihmeestä, sillä alueella vallitsee monesti hämmästyttävän hyvä lumitilanne verrattuna ympäröivään seutuun.

Lumen tullen 80 metrin korkeudelle vedenpinnasta kohoava Valpperin mäki muuttuu mitä ihmeellisimmäksi hiihtokeskukseksi. Mäen ylle ajetaan Valpperin kuuluisat ladut, jotka ovat jo pitkään olleet hiihtäjien suosiossa ja tarjoavat haastetta kokeneemmallekin hiihtäjälle.

Tiesitkö, että Valpperi valittiin vuoden 2021 kyläksi ja mäen päältä löytyy myös vuokrattava kota ja sauna?

Myös hiihtokisoja on järjestetty vuosittain näillä laduilla ja erittäin suosittu Kuhankuonon laturetki! Kyllä, luit aivan oikein: jos lumitilanne vain sallii, pääsee Valpperista hiihtämään kymmeniä kilometrejä metsämaisemissa aina Kurjenrahkan kansallispuiston maisemiin saakka.

Ajankohtaista tietoa latujen tilanteesta löytyy kätevästi Nousiaisten Alun Facebook -sivuilta.

2. Littoistenjärven ympäri | Kaarina

Hiihtolatu Littoistenjärven jäällä.
Littoisten järvelle ajetaan latu lähes joka vuosi. © hoods.fi
  • OsoiteLittoistenjärventie 153, Kaarina

Littoistenjärvi on koko Turun seudun suosituimmista talviliikuntaympäristöistä. Mikäpä sen ihanampaa kuin kiitää avaralla luonnonjäällä Littoisten upeissa maisemissa, pyöreän järven pinnalla! Järvellä pääsee sekä hiihtämään että luistelemaan lumitilanteesta riippuen.

Littoistenjärven latujen tilanteesta ei tiedoteta julkisesti missään kanavassa. Paras tapa on seurata tilannetta sosiaalisen median kautta. Järvi jäätyy yleensä nopeasti pakkasten tullessa, sillä se on kovin matala. Tänä talvena 2022 tammikuussa Littoisten jäällä on jo tavattu useita hiihtäjiä!

Ajankohtaista tietoa löytyy helpoiten seuraamalla Littoisten someryhmiä, esimerkiksi Facebookista Littoistenjärven sivulta.

Huom! Luonnonjäillä liikkuminen on täysin omalla vastuulla. Lue blogin lopusta tärkeää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta. Vasta 10 cm on turvallinen jäänpaksuus.

3. Karunan kylän ladut | Sauvo

Joukko ihmisiä hiihtämässä ladulla.
Karunan latujen maisemat ovat vailla vertaa. © Karunan Kyläyhdistys
  • Osoite: Nuorisotalontie, Sauvo

Sauvon Rantola on tuntemattomampi hiihtomaiden helmi. Tänne kannattaa lähteä erityisesti maisemien perässä, sillä tarjolla on peltomaisemaa, metsää ja merenrantaa. Karunan Urheilijat toteuttavat vuosittain ladut pelto- ja metsämaisemiin lumitilanteen salliessa. Viime vuonna ladut ja kävelytie aurattiin myös merenjäälle, jossa päästiin kiertämään lähin saari!

Karunan Kyläyhdistys piti taukopaikkaa hiihtäjille ja talviretkeilijöille saaren rannalla viime vuonna. Tänä vuonna Karunan Urheilijat järjestää laskiaissunnuntaina 27.2.2022 Karunan Kalliorannassa koko perheen talvitapahtuman, jossa päästään nauttimaan hiihtoladuista, pulkkamäen vauhdista ja makkaran paistosta laavulla.

Sauvo on mukana Talviliikkuja-kampanjassa! Kannattaa kurkata lisätietoa Sauvon kunnan sivuilta. Sauvon keskustastakin löytyy erinomaisia latuja Suojalan ja Kirkonkylän ympäristöstä.

Ajankohtaista tietoa latujen kunnosta löytyy Karunan Urheilijoiden Facebook-sivulta tai Karunan Kyläyhdistyksen Facebook-sivuilta.

Huom! Luonnonjäillä liikkuminen on täysin omalla vastuulla. Lue blogin lopusta tärkeää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta. Vasta 10 cm on turvallinen jäänpaksuus.

4. Ulkoilu-Lahdon Maijantien talviurheilukeskus | Aura

Ilmakuva Auran metsistä ja Pikku-Lahdon laduista.
Pikku-Lahdosta löytyy talvitekemistä koko perheelle. © Auran Kuntoilijat ry
  • Osoite: Maijantie, Aura

Aurassa Ulkoilu-Lahdon Maijantiellä aivan kivenheiton päässä Aurajoen rannasta löytyy talkoovoimin ylläpidetty talviurheilukeskus! Tämä talviurheilun helmi on monelle ulkopaikkakuntalaiselle tuntemattomampi, mutta auralaisten rakastama hiihdon ja luistelun luontokeidas. Löytyypä keskuksesta myös mainio pulkkamäki.

Valaistun reitistön pituus on noin 3,8 kilometriä, mutta lumitilanteen salliessa latuja kunnostetaan myös läheisille pelloille. Hiihtolenkin varrelta löytyy myös tunnelmallinen taukopaikka, jossa ahkeraa hiihtäjää ilahduttaa laavu, nuotiopaikka, puuvaja ja puucee.

Urheilukeskusta ylläpitävä yhdistys Auran Kuntoilijat ry panostaa jatkuvasti alueen kehitykseen yhteistyössä Auran kunnan kanssa. Viimeaikoina urheilukeskukseen on ilmestynyt uusi huoltorakennus, josta löytyy luistelukoppi ja WC:t, kalustovaja sekä kuntoportaat.

Ajankohtaista tietoa löytyy latuja ylläpitävän Auran Kuntoilijoiden Facebook-sivuilta!

5. Eurasta suksilla Säkylään

Kaksi ihmistä hiihtämässä metsässä auringonpaisteessa.
Kauttua-Kepolan reitti on unelma pidemmän matkan hiihtäjille. © Gustav Lundborg / Pexels
  • Osoite: Maasillantie 5-7, Eura tai Karjalantie 1, Säkylä
  • Ajankohtaista tietoa löytyy parhaiten kuntien sivuilta tai kuntien somesta.

Reippaiden nietosten aikaan Kauttua-Kepolan reitti on mahtava hiihtovaellus, joka johdattaa läpi metsien ja soiden noin 10 kilometrin matkan Eurasta Säkylään. Reitti alkaa Euran Kauttuan ihastuttavista metsistä ja päättyy Harri Patin valaistulle hiihtoladulle Säkylässä. Kauttua-Kepolan latu sopii erityisesti hiihtäjille, jotka kaipaavat pidempää metsävaellusta ja omaa rauhaa. Tämä eeppinen vaellusreitti voidaan toteuttaa vasta, kun lunta on tarpeeksi.

Mikäli lumitilanne ei vielä suurta metsävaellusta hiihtäen suosi, voi suksilla lähteä kiitämään Pyhäjärven jäälle. Pyhäjärveä pitkin pääsee nauttimaan hiihdon hurmasta ainakin Euran puolelta Hevossuon rannasta aina Säkylän puolelle Röhön rantaan saakka. Latuja saatetaan tehdä jopa pidemmälle!

Huom! Luonnonjäillä liikkuminen on täysin omalla vastuulla. Lue blogin lopusta tärkeää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta. Vasta 10 cm on turvallinen jäänpaksuus.

6. Kännölän ladut | Huittinen

Hiihtäjä vetää ladulla perässään lasta kärryissä.
Kännölän alueella on monenlaista reittimahdollisuutta sekä vasta-alkajille että haasteita himoaville. © pasja1000 / Pixabay
  • Osoite: Räikänmaantie 145, Huittinen

Suosittu Kännönvuoren-Vihkimysvuoren-Pyölönvuoren kuntoreitistö aivan Huittisten keskustan tuntumassa tarjoaa talvisin monipuoliset maastot hiihtämiseen, jotka sopii niin vasta-alkajille kuin hurjia haasteita himoaville. Tälle kiehtovalle kolmen vuoren reitistölle kannatta ottaa myös eväitä mukaan, sillä latujen lähistöllä on jopa kolme laavua, joista Lady-laavu on mukavasti hiihtolenkin varrella. Laavuille tarvitset omat puut mukaan!

Valaistua reittiä on jopa 4 km ja eri pituisista lenkeistä voi valita itselleen sopivimman. Kännönvuoren kierros on oikein mukava perheen pienimpienkin kanssa ja tykkilumesta tehty latu takaa mukavan hiihtokokemuksen vaikkei lunta olisi paljoa satanut. Kännönvuoren kupeesta löytyy myös lasten rakastama lumivuori ja läheisen Leijona-laavun vierestä toinen pulkkamäki!

Kauemmas Vihkimysvuorelle tai Pöyliönvuorelle lähtiessä voi varautua todelliseen hiihtoseikkailuun, hurjiin mäkiin ja haasteisiin. Vaarallisimmista laskuista on hiihtäjiä varoitettu kyltein hiihtoladun varrella, joten suinpäin ei tarvitse mäkiin sukeltaa.

Ajankohtaista tietoa latujen kunnosta löytyy muun muassa Huittisten kaupungin Facebook-sivuilta.

7. Naantalin Kultarannan tasaista kyytiä

Pelloille tehty tasainen hiihtolatu Naantalin Luonnonmaalla.
Tasaista kyytiä kaipaavat voivat nauttia Kultaranta Resortin golfkentän ladusta. © hoods.fi
  • Osoite: Särkänsalmentie 178, Naantali

Kun ajaa Naantalin Luonnonmaalle Kultaranta Resortille, löytää täältä myös kaikille avoimen ja ilmaisen noin 5 kilometrin mittaisen ladun! Tämä latu sopii myös niille, jotka eivät ole pitkään aikaan hiihtäneet tai kaipaavat tasaisempaa maastoa, sillä latu on tehty golfkentälle. Lenkin alussa tulee aloittelijalle hieman karmaiseva alamäki, mutta sen voi halutessaan kävellä, minkä jälkeen pääsee nauttimaan varsin tasaisista hiihtomaastoista.

Naantali on mukana Talviliikkuja-kampanjassa! Kannattaa kurkata lisätietoa Naantalin kaupungin sivuilta. Kurkkaa myös, mitä muita hiihtomahdollisuuksia Naantalissa on!

Ajankohtaista tietoa ladun kunnosta löydät Kultaranta Resortin Facebook-sivuilta.

8. Kerttulan ja Petäsmäen ladut | Raisio

Hiihtolatu metsän keskellä.
Metsäiset ja hyvinhoidetut ladut ilahduttavat Raisiossa liikkuvia. © zanna-76 / Pixabay
  • Osoite: Nuortentie 4, Raisio

Raision suosituimpia hiihtolatuja ovat metsäiset ladut Kerttulassa, jotka levittäytyvät Kuuanvuoren kuvankauniisiin maastoihin ja peltomaisemiin. Mahtavinta näissä laduissa on, että jokaiselle löytyy varmasti sopivan mittainen latu hiihdettäväksi oman jaksamisen mukaan. Valaistuja latuja on kaikki Kerttulan kuntoradan kolme eri pituista latua 2,5 kilometrista 4 kilometriin ja lumitilanteen salliessa yhdyslatu toteutetaan Petäsmäen ladulle saakka.

Tällaisia hiihtolatujen verkostoja on verraten vähän muissa lähikunnissa, joten eikun sukset jalkaan ja seikkailemaan!

Ajankohtaista tietoa löytyy Raision kaupungin sivuilta.

9. Marttilan mainiot hiihtomaastot

Hiihtäjiä metsässä.
Marttilan laduilla pääsee nauttimaan monipuolisista metsämaisemista ja haastavista mäistä! © Pexels
  • Osoite: Metsäniityntie 11, Marttila

Marttila tarjoaa hiihtohaasteita kokeneemmallekin konkarille. Tervaskannonmäen alueen pururadalle on kunnostettu valaistu hiihtolatu, jonka korkeuserot kutsuvat villeimpiä hiihdon ystäviä luokseen kauempaakin. Maasto on metsäistä ja hiihtämään pääsee jopa 5 kilometrin matkan nousuista ja laskuista nauttien.

Ajankohtaista tietoa pururadalle tehdyn ladun kunnosta löytyy Marttilan Murron Facebook-sivustolta.

Lisäksi Marttilan Korven eräreitistölle tehdään yhdistysvoimin elämyksellinen maastolatu, jos vain lumitilanne sallii. Täällä saa aidon erähiihdon tuntuman ja pääsee nauttimaan luonnon ihmeistä kaukana asutuksen tai ihmisten äänistä. Mikäli reittiä ei ole aurattu, voi täällä kokeilla myös maastohiihtoa omatoimisesti tai lähteä lumikenkäilemään suolle.

Ajankohtaista tietoa Marttilan Korven eräreitistön laduista löytyy Marttilan Korven eräreitistön Facebook-sivuilta.

10. Kuhankuono ja Savojärvi

Latu pellolla puiden ympäröimänä.
Kuhankuonon hiihtoladuilla pääsee hiihtämään perinteisellä tyylillä kansallispuiston kauneuteen ja rauhaan. © Kuhankuonon retkeilyreitistö
  • Osoite: Rantapihan parkkipaikka, Savojärventie, Nousiainen

Kuhankuonon ladut ovat suosittuja hiihtoelämyksiä kuvankauniissa Kurjenrahkan kansallispuistossa. Ladut kulkevat avarissa suomaisemissa ja järven jäällä, joten ne sopivat oikein hyvin aloittevillekin hiihtäjille. Tänne kannattaa ehdottomasti lähteä maisemien, suomalaisen luonnon rauhan ja tasaisten hiihtomaiden perässä, joita löytyy jopa 9 kilometrin matkalle.

Tänä vuonna erityisesti Savojärvellä kunnostettu hiihtolatu on ollut suosiossa. Järviladun pituus on vähän alle 5km ja mahtavinta on, ettei tämän järven rannalla mökkejä tai asutusta näy! Kuhankuonon latureitillä pääsee nauttimaan perinteisen hiihdon hurmasta.

Ajankohtaista tietoa löytyy Kuhankuonon retkeilyreitistön Facebook-sivuilta.

Huom! Luonnonjäillä liikkuminen on täysin omalla vastuulla. Lue blogin lopusta tärkeää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta. Vasta 10 cm on turvallinen jäänpaksuus.

Erityismaininta: Haukkavuoren ladut

Monen hiihtäjän suosikkikohteesta Haukkavuoren hiihtokeskuksesta löytyy monta reittivaihtoehtoa ja haastetta huimapäille. © Anssi Casanova
  • Osoite: Haukkavuorentie 43, Riihikoski

Moni innokas hiihtäjä vinkkasi meille, että Varsinais-Suomen hiihtomaiden helmi löytyy Pöytyän Haukkavuoresta! Näillä lumetetuilla ja hyvin hoidetuilla laduilla pääsee nauttimaan monenpituisista reiteistä 0.7-5km ja vuokrasukset saa alleen edullisesti. Maajoukkuehiihtäjä Johanna Matintalon kotiladuilta löytyy korkeuseroja huimimmallekin hiihtäjälle.

Haukkavuoressa kannattaa pistäytyä myös muulloin kuin talviaikaan, sillä sieltä löytyvät seutukunnan pisimmät kuntoportaat, frisbeegolf-rata, kuntorata ja opastetut polut, jotka johdattavat Kurjenrahkan kansallispuistoon saakka.

Lisää tietoa Haukkavuoren laduista löytyy Pöytyän urheiliijoiden nettisivuilta tai Pöytyän urheilijoiden Facebook sivuilta.

Puuttuuko lempilatusi?

Tässä on innokkaiden hiihtäjien meille suosittelemia latuja koottuna koko Lounais-Suomesta. Valitettavasti kaikki huimat ladut eivät mahdu yhteen blogiin!

Auta hiihtäjiä löytämään lempilatusi vinkkaamalla se blogin kommenttiosiossa! :)

Turvallisuus ennen kaikkea! Erittäin tärkeää huomioida luonnonjäällä liikkuessa:

Ohuesti toisiinsa kiinni jäätyneitä jäälauttoja.
© Pexels / James Cheney
  1. Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla.
  2. Turvallinen jään paksuus on 10 cm.
  3. Suoraan vedestä muodostuvan kirkkaan teräsjään paksuuden tulee olla vähintään 5 cm, jotta se kantaa yksin kulkevan ihmisen.
  4. Luonnonjäällä liikkuessa tulee ottaa naskalit mukaan ja heittoliina, mikäli jotain sattuu niin tällöin voit pelastaa tai pelastautua.
  5. Kannattaa myös miettiä, lähteekö yksin, sillä on turvallisempaa, jos joku toinen on mukana, jos jotain sattuu.
  6. Muista käydä katsomassa etukäteen reitin kunto kaupungin sivuilta, jos se on kaupungin ylläpitämä.
  7. Lisää ohjeita jäällä liikkumiseen löytyy Suomen ladun sivuilta ja ajankohtaisia jäähavaintoja löydät Suomen retkiluistelijoiden Skrinnari.fi -palvelusta.

Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Ninna

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Marika Salmi

Moikka!
Haukkavuoren ladut Pöytyältä puuttuu listasta. Käy ihmeessä testaamassa, erinomaiset! Lenkkejä 0.7-5km. Latuja hoitaa Pöytyän urheilijat hiihto

13.2.2022 21:06Vastaa
4 0
Ninna | Hoods.fi

Kiitos erinomaisesta vinkistä Marika! 😊 Pöytyän Haukkavuoren laduista kiinnostuneet löytävät kätevästi lisätietoja täältä: https://www.poytyanurheilijat.fi/hiihto

14.2.2022 15:36
1 0
Ninna | Hoods.fi

Yksi erinomainen kohde myös listan 10 hiihtoladun lisäksi on legendaarinen Harjureitti, jota myös Pikku-Lapiksi kutsutaan. Harjureitti on Eteläisen Satakunnan tunnetuimpia latuja ja sen kunnossapidosta vastaavat Loimaan ja Huittisten kaupungit sekä Oripään ja Säkylän kunnat.

Lisää tietoa Harjureitistä löytyy täältä: https://harjureitti.fi/

14.2.2022 15:42Vastaa
2 0