Turun seudun parhaat syysretket – Yksi jokaiselle viikonpäivälle

Ninna | 9.10.2020

Kaunis, syksyinen päivä, mutta mihin lähteä retkelle? Esittelemme Turun seudun parhaat syysretkivinkit niin, että jokaiselle viikonpäivälle on oma vinkkinsä! Näihin kohteisiin pääset myös ilman omaa autoa joko hyppäämällä pyörän selkään tai bussin kyytiin. :)

Syksyllä Turun seudun lehtipuiden ruska on kauneimmillaan ja on oivallinen aika lähteä luontoon nauttimaan väriloistosta ja raikkaasta ilmasta. Alla olevasta kartasta löydät Turun seudun parhaat syysretket ja näiden seitsemän retken lähtöpaikkojen osoitteet. Tutustutaanpa reitteihin hieman tarkemmin!

Kartta, jossa näkyy syysretkikohteiden 7 aloituspistettä.

1. Maanantaina Naantaliin Kultaranta Kurulle

Kultaranta Kurulle johtava puinen kyltti, luontopolku ja kuusimetsää.
Kultaranta Kuru johdattaa seikkailuun.© CYF

Naantalin Luonnonmaalta löytyy paikallisten rakastama, mutta ulkopaikkakuntalaisille hieman tuntemattomampi luontopolku nimeltään Kultaranta Kuru. Vuonna 2014 avattu luontopolku on suhteellisen uusi ja sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Turun Aikuiskoulutuskeskuksen matkailu- ja luonnonvara-alan opiskelijat sekä Kultaranta Resort.

Kultaranta Kuru pitää sisällään kaksi muutaman kilometrin reittiä, Legendaarisen ketunlenkin ja Ilveskallion lenkin. Tosin, jos haluaa pidemmän syysretken heti maanantaille, voi reippailla molemmat polut ja kasvattaa matkan noin 6 kilometriin. Reitit ovat helppokulkuisia ja niiden varrelta löytyy pitkospuita, siltoja, portaita ja taukopaikkoja rytmittämään retkeilyä.

Syksyn värjäämiä oransseja saniaisia korkeiden mäntyjen edessä.
Reitin varrella on monipuolista maisemaa. © CYF

Maaston kallioiset mäntymetsät ja suot johdattavat kulkijan syvemmälle sisämaahan, Luonnonmaan virkistävään luontoon. Legendaarisella ketunlenkillä tulee vastaan laavu nimeltä Karpaloinen ja Ilveskallion lenkillä saattaa löytää viihtyisän taukopaikan lisäksi vanhan Emma-nimisen laavun, jonka naantalilaiset nuoret rakensivat jo vuonna 1958.

Vinkki! Kun syysretki on vaellettu, tarjoutuu metsänkävijälle oivallinen mahdollisuus nauttia muustakin, mitä Naantalilla on tarjottavana. Käy esimerkiksi nauttimassa Naantalin keskustassa rannalla sijaitsevien ravintoloiden tarjoamista herkuista tai ihastu tunnelmallisella iltakävelyllä Naantalin vanhaan kaupunkiin. Toisaalta, jos haluat kokeilla Luonnonmaan saarella sijaitsevaa erikoisuutta, kannattaa poiketa paikallisten rakastamassa Kultarannan kioskissa. (Koronan vuoksi lounas kannattaa tilata etukäteen.)

Miten pääsen Kultaranta Kurulle?

Kultaranta Kurulle pääsee Fölillä parhaiten maanantaina puolenpäivän tienoilla. Kelloa ei tarvitse tämän jälkeen katsella, kunhan on pysäkillä ennen pimeää, sillä viimeinen bussi lähtee takaisin hieman yli 20 jälkeen. Autoilijat voivat parkkeerata helpoiten parkkipaikalle Virventien alkuun.

2. Tiistaina Pähkinäpolulle Raisioon

Lähikuva kävystä keskellä tietä.
Pähkinäpolun tunnelmaa. © CYF

Raision Tikanmaalta löytyy ihastuttava 3km mittainen Pähkinäpolku, joka on saanut nimensä pähkinäpensaista, joita polun varrella voi bongailla. Pähkinät sattuvat olemaan kypsiä juuri syksyllä, joten saatat löytää jopa matkaeväitä näistä pensaista. Tosin nämä herkut ovat myös metsän väen suosiossa, joten tehtävä ei tule olemaan helppo! Osa kävijöistä ei ole onnistunut edes pähkinäpuuta bongaamaan, mutta kyllä niitä siellä on.

Pähkinäpolku on hyvin merkitty reitti, jonka varrelta löytyy myös tunnelmallinen laavu- ja nuotiopaikka, Pähkinämäen maja. Reitti kulkee pääosin kuivassa kangasmetsässä, jonka syleilystä löytyy pieniä lehtoalueita (näistä voi etsiä niitä pähkinöitä!). Pähkinämäen majalta alkaa myös toinen, vain kilometrin mittainen luontopolku, joka johdattaa kulkijan vanhan kuusimetsän keskelle.

Pähkinäpolun varrella oleva Pähkinämäen kyltti ja mäntymetsää.
Pähkinämäen maja on erinomainen paikka evästauolle. © CYF

Mikäli Pähkinäpolku tuntuu liian lyhyeltä tälle tiistaille, voi polulta vaellella upeissa maisemissa jopa Kerttulan urheilukeskukseen asti, jonne matkaa kertyy jopa 5km. Tältä matkalta löytyy esimerkiksi Somersojan puronvarsilehto, jossa ruska-ajan kauneus pääsee oikeuksiinsa ja puron solina luo tunnelmaa.

Vinkki! Mikäli et luota pähkinöiden löytymiseen luontopolun varrelta, retkeen voi varautua lounastamalla paikallisessa Pian Pakari & Bistrossa lähellä reitin alkupistettä. Tiesitkö muuten, että Raisiossa on kymmenen kaupungin ylläpitämää luontopolkua, joista suurin osa ovat yhteydessä toisiinsa? Raision kaikki luontopolut löytyvät täältä.

Miten pääsen Pähkinäpolulle?

Pähkinäpolun alkupisteelle pääsee kätevästi Fölin linjoilla numero 6 ja 7. Tämän jälkeen voi joko kävellä viihtyisän Tikanmaan naapuruston lävitse tai napata vielä Raisiontien varresta R2 bussin, joka pysähtyy 300m päässä aloituspisteestä.

3. Keskiviikkona Pomponrahkan pitkospuille

Suon läpi johtavat pitkospuut.
Voiko syyspäivään keksiä parempaa tekemistä kuin ruskan ihastelu pitkospuilla kulkiessa? © CYF

Keskiviikkona laitetaan saappaat jalkaan ja suunnistetaan suolle. Aivan Turun lentokentän läheisyydessä sijaitsee ihastuttava soiden keidas, Pomponrahka. Täältä löytyy kenkien alla kopisevia pitkospuita rämesoiden yllä sekä tuuheaa kallioista korpimetsää. Pomponrahkassa on kaksi erillistä suoaluetta, Isosuo ja Pomponrahka, joista Isosuon alueella pitkospuut kulkevat noin 2 km mittaisella luontopolulla niin luotettavasti mukana, että lenkkareillakin reitillä pärjää.

Pomponrahkan alue kuuluu valtakunnalliseen soiden suojeluohjelmaan ja suolla pääsee nauttimaan autenttisesta ja monipuolisesta luonnosta. Pomponrahka on tunnettu erityisesti sen perhosista ja hämähäkeistä. Suolla elää nimittäin harvinaisia perhoslajeja ja noin kolmasosa Suomen hämäkkilajeista. Perhosparvia syksyn retkellä tuskin kannattaa odottaa, mutta monet hämähäkit kestävät puolestaan hyvinkin kylmiä olosuhteita.

Jos muutama kilometri keskiviikon retkeksi tuntuu liian lyhyeltä, niin ei hätää - seikkailuja voi jatkaa moneenkin suuntaan. Alueelta löytyy monia pienempiä polkuja ja Raikulin näköalapaikka. Isosuolta Pomponrahkan suoalueelle siirryttäessä voi päätyä myös Suomen kolmanneksi suurimman siirtolohkareen, Pirunpesän luo.

Vinkki! Isosuon luontopolulta voi myös kätevästi alittaa Turun kehätien alikulkutunnelista ja jatkaa Runosmäen ulkoilureiteille. Runosmäen ulkoilureiteiltä voi jatkaa joko Nunnavuoren ulkoilualueelle kohti Turkua tai jopa Kuninkoja-Mälikkälän metsiin kohti Raisiota ja Haunisten allasta.

Miten pääsen Pomponrahkaan?

Pomponrahkaan pääsee kätevimmin Isosuon pysäköintipaikalta. Tänne on nopea pyöräillä Turun keskustasta, mutta myös Föli liikennöi lähelle 2, 2A ja 2C linjoillaan.

4. Torstaina Turun mainioimpiin metsiin

Lähikuva puolukoista, joiden ympärillä on jäkälää ja kaarnaa.
Kannattaa pitää silmät avoinna, sillä ainakin puolukkaa on vielä poimittavaksi. © CYF

Torstain syysretki suuntaa kohti Turun Kohmoa, Pääskyvuorta ja Varissuota. Näiden naapurustojen keskellä on mitä viehättävin korkealle kohoava kallioinen metsä, mistä löytyy leveä ja hyvin hoidettu muutaman kilometrin ulkoilureitti nimeltään Varissuon kuntorata, sekä monia monia tuntemattomampia pieniä metsäpolkuja.

Varissuon kuntorata on varsin suosittu. Jos kaipaat helppoa ja selkeää maastoreittiä kävelyyn tai haaveilet tehokkaasta hikilenkistä, kuntoradan voi repäistä ylämäkineen kertaan tai kahteen alle tunnissa. Mutta mikäli haluat samoilla pidempään metsissä, voi pieniä polkuja kulkemalla viettää näissä metsissä kokonaisen päivän. Alue sopii siis erinomaisesti monenlaisille ulkoilijoille. :)

Hiekkatie joka johtaa syksyisen metsän läpi.
Alueen metsissä on niin helppokulkuisia hiekkateitä kuin pienempiäkin polkuja. © CYF

Metsän siimeksestä löytyy myös kallioisia huippuja, joita ovat Varisvuori, Pääskyvuori ja Huhkon vuori. Huipuille ei löydy opasteita, joten jos näitä haluaa etsiä, kannattaa varata tämän metsikön tutkiskeluun kunnolla aikaa ja rohkeasti poiketa pienemmille poluille. Huhkon vuoren löytää esimerkiksi, kun lähtee reitin varrella olevilta ulkokuntoilulaitteilta tien sivuun ja seuraa kohoavia kallioita. Kallioilta aukeaa lopulta uskomaton näkymä Kohmon pelloille.

Vinkki! Tämän päivän metsäretken jälkeen voi poiketa vielä Kuralan kylämäellä, joka sijaitsee aivan metsäalueen lähellä peltojen keskellä Kurala-Kohmon alueella. Kuralan kylämäen ulkoilualue on auki ympäri vuoden ja kävijöille ilmainen. Tässä paikassa voi palata aivan toiselle vuosikymmenelle. Ehkäpä aikakone onkin jo keksitty vai onko täällä aukko aika-avaruudessa?

Miten pääsen Kohmo-Varissuon metsiin?

Metsäalue on yksi suurimmista, mitä löytyy vain viiden kilometrin säteellä Turun keskustasta. Se jatkuu peräti Kaarinan Auranlaaksoon ja Littoisiin asti. Alueelle pääsee siis joka suunnasta jotakin polkua pitkin. Turun keskustasta päin tullessa varmaankin kätevimmin alueelle Fölin linjoilla numero 2, jotka kulkevat noin 10 minuutin välein.

5. Perjantaina poiketaan Turun Luolavuoren luontoon

Turun Luolavuoren huipulla polkuja, metsää ja horistontissa muutama kerrostalo.
Turun Luolavuoren huipulla. © CYF

Perjantaina suuntaamme monipuoliselle Luolavuoren alueelle, joka voi tarjota kävijälle luontopolun lisäksi monenlaista jännittävää tekemistä. Mikä sopii sinun perjantaihisi parhaiten? Itse luontopolku lähtee Luolavuoren asuinalueen pohjoisosasta ja matkaa metsäisen mäen päälle vesitornille, josta on upeat näkymät joka suuntaan.

Mäen päältä päästään sukeltamaan Ilpoisiin luonnonsuojelualueelle, jossa voi kiertää lyhyen luontopolun, jolloin matkaa tulee yhteensä noin 2,5 km. Jos kaipaa pidempää lenkkiä, voi matkaa jatkaa metsän siimeksessä Ispoisten kuntoradalle, jonka kierrettyä matkan pituudeksi tulee mukavat 5 km.

Mutta onko Luolavuoressa nimensä mukaisesti luolia? Voi kyllä, Luolavuoren luola onkin yksi Suomen jännittävimmistä luolaseikkailuista ja siellä kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Luolan suu sijaitsee lähellä tenniskenttää metsässä ja sitä saattaa joutua hieman etsimään. Luolassa on monia eri onkaloita ja se jatkuu jopa 45 metriä syvälle.

Värikkäitä pihlajan lehtiä, kallioita ja metsää.
Luolan lisäksi Luolavuorella on näyttäviä kallioita ja siirtolohkareita. © CYF

Vinkki! Perjantain kunniaksi voi kokeilla rohkeuttaan, kuinka pitkälle uskaltaa Luolavuoren luolassa ryömiä. Tätä varten kannattaa ottaa ehdottomasti lamppu mukaan, sillä muuten voi olla mahdotonta päästä ensimmäistä huonetta pidemmälle edes valoisan aikaan. Jos kaipaat muuta erityistä perjantai-illan aktiviteettia, voi Luolavuoressa pelata myös frisbee golfia tai esimerkiksi maastopyöräillä. Näihin aktiviteetteihin tarvitset omat välineet :)

Miten pääsen Luolavuoreen?

Luolavuoren ja Ilpoisten luontopoluille pääsee helposti tenniskentän viereiseltä parkkipaikalta. Tänne menee erinomaiset pyörätiet sekä Fölin linja numero 18.

6. Lauantaina Rauhalinnan luontopoluille

Syksyn lehtien värittämä luontopolku, jonka ympärillä on vehreitä lehtipuita ja pusikkoa.
Rauhalinnan alueen ruska on kauneimmillaan. © CYF

Lauantain syysretki sijoittuu Kaarinan Rauhalinnan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin maisemiin ja rauhalliseen kartanomiljööseen. Noin 2 kilometrin mittainen luontopolku johdattaa kulkijan lehtometsiin, avokallioille, meren rannalle ja ihastelemaan puron solinaa.

Kulkemista helpottamaan löytyy kauniisti kuvitettuja opastekylttejä, jotka ovat jo nähtävyys itsessään. Rauhalinnan alueella sijaitsee myös vanha kartano, joka on osa merkittävää historiallista kulttuurimiljöötä. Kartano on tällä hetkellä yksityisomistuksessa, joten sen pihamaalle ei kannata kuitenkaan astua.

Vinkki! Lähellä Rauhalinnaa sijaitsee myös ihastuttava pieni taidegalleria, jonne kannattaa poiketa! Mökkigalleriassa on kuukausittain vaihtuva näyttely ja siellä järjestetään myös mm. herkkuiltoja. Tiesitkö myös, että Mökkigallerian Sibel Kantola on suunnitellut Rauhalinnan polkujen kauniit opastekyltit?

Järjestimme syyslomaviikolla myös tapahtuman nimeltä Kaarinan Naapurustosuunnistus, jonka yksi rasteista sijaitsi Mökkigalleriassa. Rastilla suunnistajat pääsivät selvittämään, kuka Rauhalinnan alueella oikein kummittelee! Lue tunnelmia Kaarinan Naapurustosuunnistuksesta blogistamme ja selvitä kummituksen tarina. Tulevista Naapurustosuunnistuksista saat tietoa parhaiten seuraamalla Facebook- ja Instagram-sivujamme.

Miten pääsen Rauhalinnan luontopolulle?

Rauhalinnantien varrelta löytyy parkkipaikka, johon mahtuu muutama auto. Parkkipaikalta luontopolulle kävelymatka on noin 500 m. Myös linja-autolla pääsee lähelle luontopolun alkua Fölillä Kaarinan sisäisellä linjalla tai Uudenmaantien pysäkille linjoilla 700-706 tai 801.

7. Sunnuntaina suuri seikkailu Kaarinan Vaarniemessä

Merta ja ilta-auringon värjäämä taivas avautuvat näkymäksi Vaarniemen näkötornilta.
Vaarniemen näkötornilta avautuu upea näkymä Turun suuntaan. © Niko

Viikon viimeinen syysretki on Vaarniemen kallioisten metsien seikkailu ja Rauvolanlahden raukea merimaisema. Vaarniemen luontopolku koostuu näistä kahdesta osasta. Polku on yhteensä noin 4 km, mutta siitä voi halutessaan kävellä vain osan tai lähteä pidemmällekin vaellukselle Pyhän Katariinan poluille. Sinä päätät, mikä sunnuntaihisi sopii.

Rauvolantien varren parkkipaikka on keskellä aluetta. Sieltä pääsee Vaarniemen portaita korkealle kalliolle, josta on uskomattomat näkymät kaikkialle ympäristöön. Vaarniemen portaiden päässä onkin näköalatorni sekä laavu ja nuotiopaikka. Halutessaan voi lähteä vaellukselle tähän suuntaan pidemmällekin lenkille Vaarniemen kallioisissa metsissä Sauhuvuorelle, Torppalan maalaismaisemiin tai Ala-Lemun jyrkänteisiin.

Rauvolantieltä Turkuun päin lähdettäessä taas on Rauvolanlahden osuus luontopolusta. Rauvolanlahdelta löytyy ruovikkoa ja merta, vaahteroiden reunustamaa hiekkatietä sekä lintutorni. Erityisesti syksyllä tämä polku puhkeaa kirkkaaseen väriloistoon ja on siksi erityisen kaunis. Lintutornilta on myös yhteys pitkospuita pitkin Turun Katariinanlaaksoon.

Miten pääsen Vaarniemeen?

Sunnuntain retki vaatii hieman suunnittelua riippuen siitä, millä kulkuneuvolla olet liikenteessä. Jos olet omalla autolla, niin Rauvolantien varrelta löytyy parkkipaikka, jolta pääsee kätevästi sekä Vaarniemen kallioille että Rauvolanlahden merelliselle luontopolulle. Jos taas käytät linja-autoa, kannattaa sinun Turusta napata Fölin linjoista 9 Katariinan pysäkille, 18 Karjalankadun pysäkille tai Kaarinasta numero 7 Rauvolantien pysäkille. Turun Katariinanlaaksosta lähdettäessä pääsee suoraan pitkospuita pitkin Rauvolanlahden luontopolulle ja voi halutessaan jatkaa kallioiseen Vaarniemeen.

Mitä muuta?

Oletko huomannut, että meillä on Väriä ja valoa -valokuvakilpailu meneillään? Samalla kun seikkailet Turun seudun luontopoluilla, kannattaa napata kameraan syksyn kauneimmat värit ja osallistua kilpailuun.

Toteutitko yhden tai useamman syyslomaretken vai kävitkö peräti kaikilla retkillä? Millainen kokemus sinulle jäi näistä retkistä? :) Kommentoi myös alle, jos listalta puuttuu omasta mielestäsi Turun seudun paras syysretki ja anna lisää vinkkejä muille retkeilijöille!

-Ninna

P.S. Kiinnostaako, mitä muuta Turun seudulla tapahtuu? Kurkkaa, mitä blogistamme löytyy tai tutustu alueen naapurustoihin maksuttoman hakukoneemme avulla! Tiesitkö, että voit myös arvioida oman asuinalueesi?

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

sidali

Hi,I am from Algeria and I planning to come to Finland and hike in kohmo in June,what is he best plan?thanks

19.4.2023 20:16Vastaa
0 0
Anna

Hi and welcome to Finland! I am so happy you are planning a visit here. 🙂

If you are staying in Kohmo, Turku and looking for outdoor places near by, I would recommend hiking around Littoistenjärvi lake. Another great option is walking along Aurajoki river. You can start the route from the center of Turku and continue almost as far as you like. There are some beautiful lakeside views, forests and a few historical sides along the path!

If you are feeling very adventurous, you could try the Archipelago ring road too: https://hoods.fi/en/blog/saariston-rengastie-pyoralla

..or these places near Turku (the Old Castle Hill, for example, is quite close to Kohmo): https://hoods.fi/en/blog/upeimmat-maisemat-varsinais-suomi

I hope these tips were helpful!

Wishing you a good stay and great hiking days,
Anna & the Hoods team

24.4.2023 12:37
1 0