Turbaani toi Turkuun urbaania sykettä – ilmainen kaupunkifestivaali levittäytyi myös lähiöihin

Ninna | 17.8.2019

Vanha Suurtori täyttyi taas viikonloppuna festaritunnelmaan kutsuvista lavoista, banderolleista, baaripöydistä sekä tietysti huikeista esiintyjistä. Tällä kertaa ei Turun urbaania olohuonetta oltu aidoin suljettu vaan alueelle oli kaikille ilmainen sisäänpääsy. Kyseessä oli Turbaani – Turun urbaani festivaali, joka viihdytti jälleen kerran Turun ytimessä – ja tällä kertaa myös lähiöissä!

Turbaani on Turun kaupungin eri alueille levittäytyvä ilmainen kaupunkifestivaali, joka on elävöittänyt Turkua jo kolmena vuonna peräkkäin. Tänä vuonna (2019) erityistä oli, että Turbaani tarjoili ohjelmaa myös lähiöissä: Varissuolla, Lausteella ja Pansiossa. Myös Turun julkinen liikenne pääsi levittämään festivaalikansaa ympäri asuinalueita, sillä lauantaina järjestettiin Fölisuunnistus osana festivaalien ohjelmaa.

"Turbaani vei festivaalikulttuuria tätäkin pidemmälle vastaamaan kaupunkifestivaalien tämän hetken globaalia trendiä, jossa festivaali leviää hetkellisesti ympäri kaupunkia. Turbaani toikin rohkeasti tapahtumia lähelle ihmisiä heidän omiin naapurustoihinsa."

Turbaani festivaalin esiintymislava Turun Vanhalla Suurtorilla. Lavalla esiintyy Palceface innostuneen yleisön edessä.
Turbaani - Turun urbaani festivaali toi Palefacen Turun Vanhalle Suurtorille. © Verna Melkas

Festivaalien pääpaikkana toimi Vanha Suurtori, jonne Turbaani toi monipuolisesti artisteja musiikin eri genreistä sekä yhteiskunnallisesti merkittävän Mad Pride tapahtuman. Ilmaiskeikkojen kattauksen kirsikoita olivat muun muassa Dave Lindholm ja Paleface.

Turbaani goes lähiö: Festivaali levittäytyi Varissuolle, Lausteelle ja Pansioon

Varissuon Bassossa on aito lähiöbaarin tunnelma. Terassi on täynnä ihmisiä ja baarin sisältäkin löytyy muutama pöytäseurue sekä itsekseen iltaa viettävä. Rahapeliautomaatit kilisee, rokki soi ja näytöltä voi seurata mäkihyppyä. Perjantaina ja lauantaina Bassossa tapahtuu kuitenkin normaalia enemmän. Basson lavalle nimittäin astuu monta live-esiintyjää, sillä on Turbaani goes lähiö festivaalien aika. Luvassa on koko illan täydeltä ohjelmaa - musiikkia, karaoke show ja tanssia.

Turbaanin ohjelmajuliste Varissuon Basso-ravintolan ikkunassa.
Varissuon Bassossa nähtiin esityksiä tunnin välein koko illan ajan. Illan kattauksesta oli tanssia, artisteja, bändejä ja karaokeshow. © CYF

Lausteen Kirjurissa on rauhallinen tunnelma. Muutamat asiakkaat rupattelevat baaritiskillä ja hyvän sään ansiosta suurin osa istuu terassilla. Moni asiakas yllättyy esiintyjien saapuessa Kirjuriin.

Tanssiesiintyjä Lausteella Kirjuri-baarin edessä.
Turbaani levittäytyi myös Lausteelle. © CYF

“Eipä ole koskaan ennen tuolla tavoin tanssittu Kirjurissa! ...tanssittu kyllä on!” eräs asiakkaista huudahtaa Annastiina Saastamoisen esiintyessä ympäri Kirjuria ja myös sen ulkopuolella ohikulkijoiden iloksi.

Turbaani goes lähiön baarit Varissuolla, Lausteella ja Pansiossa olivat monelle turkulaiselle esiintyjällekin uusia tuttavuuksia ja niinpä taiteilijat pääsivät tutustumaan uusiin lavoihin kotiseudullaan. Osa artisteista kiersivät kaikki kolme lavaa perjantain ja lauantain aikana.

Myös Turbaani festivaaleille lähiöihin levittäytyminen oli vuoden 2019 uutuus. Baarien asiakkaista suurin osa ei kuitenkaan ollut tietoisia iltojen esiintyjistä ja vaikutti siltä, että vain harvan oli lähiöihin tuonut festivaalihumu. Esiintyjien ja festivaalikulttuurin yllättävä saapuminen koettiin kuitenkin miellyttävänä yllätyksenä. Minuakin haettiin pariin otteeseen tanssimaan!

Turbaanin torstai sai salamoita taivaalta ja musiikkikentälläkin jyrisi myöhemmin

Turbaani-festarit kokivat varsin mullistavia sääilmiöitä. Ennen ensimmäistä illan bändiä alkoi sade, joka yltyikin rajuksi ukkoseksi. Sitten salamoikin suoraan Vanhan Suurtorin yläpuolella. Onneksi vieressä olevaan ihanaan Kirjakahvilaan pääsi suojaan ja siellä syntyikin varsin mielenkiintoisia keskusteluja, kun keskenään aiemmin tuntemattomat ihmiset istahtivat samaan pöytään juttusille.

Teatteriesitys alkoi ulkona. Huonosta säästä huolimatta ihmiset kerääntyivät sadetakkeineen ja varjoineen katsomaan Pansion Perhoset -musiikkinäytelmää. Näytelmä kertoi vuoden 1952 jälleenrakentamisesta sodanjälkeisessä Suomessa ja sijoittui Turun telakalle.

Loppuillan lavan täytti musiikki ja pahemmilta sateiltakin säästyttiin. Lavalle astuivat rokkaamaan monet eri musiikkigenrejä edustavat bändit seuraavien kolmen päivän aikana ja ilahduttamaan monipäistä festariyleisöä. Turbaanin torstai päättyi lupaavan suomirock bändin Nallekarkkien esitykseen. Nallekarkkien biisit kokosivatkin hyvin Turbaani -festivaalien torstain teemoja: vaikeita asioita kuten mielenterveysongelmia, parisuhdeongelmia ja alkoholin himoa otettiin käsittelyyn musiikin avulla.

Seuraavat kaksi festivaalipäivää kokosivat sankoin joukoin ihmisiä keskustaan. Tori täyttyi taas festaritunnelmasta, aurinkokin näyttäytyi ja musiikista päästiin nauttimaan lähes kuivin jaloin.

Mad Pride herättelee yhteiskunnallista keskustelua mielenterveysongelmista

Vuoden 2019 Turbaani alkoi vaikuttavasti kantaa ottavalla Mad Pridella. Mad Pride -tapahtumassa meininki oli voimaannuttava, positiivinen ja avoin. Hurjat vaihtuvat säätilat vaikuttivat varmasti osallistumislukuihin, mutta toisaalta moni tapahtuman tärkeäksi kokeva oli saapunut paikalle jopa Porista asti! Osana Mad Pridea oli musiikkia, puheita, runonlausuntaa, tietoiskuja, sanataide-työpaja Kirjakahvilan pihalla ja Mad pride -kulkue. Päästiin siis joraamaan Tasa-arvon tanssilattialla, kuten yksi illan esiintyjistä Max Beans lauloi.

Muusikkoja esiintymässä Turbaanin lavalla Vanhalla Suurtorilla.
Mad Pride tapahtuma oli osa Turbaanin ohjelmaa ja herätteli keskustelua mielenterveysongelmista. © CYF

Suomalaisista noin joka kolmas kokee mielenterveysongelmia elämänsä aikana. Mad Pride tapahtumassa nostettiin esille tarve mielenterveyden ongelmien ennakkoluulojen rikkomiseksi ja hoitoonpääsyn helpottamiseksi. Monesti psyykkisten sairauksien kanssa painiville saattaa olla haitallisempaa sairauksiin liitettävät yhteiskunnalliset ennakkoluulot ja niistä aiheutuvat ongelmat kuin sairaus itse. Monia stigma saattaa estää hakeutumaan hoitoon.

Mad Pride kulkueeseen osallistuneet henkilöt marssivat Itäisessä keskustassa.
Mad pride marssi lähti Vanhalta Suurtorilta kohti suunnitteilla olevaa P-Sairaalan tonttia TYKS:in vieressä Itäisessä keskustassa. © CYF

Lopun Mad Pride marssi kiemurteli Vanhalta Suurtorilta aina Mikron tontille saakka, johon on suunniteltu uutta P-sairaalaa. Tontilla kulkueen oli vastaanottamassa P-sairaalan suunnittelija Sairaanhoitopiiristä. P-sairaalan olisi tarkoitus olla edelläkävijä eurooppalaisessa psykiatrisessa hoidossa ja se on suunniteltu integroivaksi matalan kynnyksen hoitoonpääsypaikaksi, jossa myös alan järjestöt saavat tarvitsemansa tilat. Vaikka sairaalan suunnittelu on jo täydessä vauhdissa, ei sairaalan paikkaa ole vielä päätetty.

Uudenlainen festivaalikulttuuri tuo tapahtumat lähelle ihmisiä

Perinteinen tapa festivaalien järjestämiseen on sijoittaa ne kauas keskustasta aidatulle alueelle sulkien ilon pois muilta kuin festivaalien kävijöiltä. Viime aikoina kuitenkin kaupungin ytimessä järjestettävät festivaalit ovat yleistyneet niin globaalisti kuin Suomessakin. Tällöin tunnelmasta pääsevät nauttimaan muutkin kuin festivaalien kävijät ja yllättävätkin tapahtumapaikat mahdollistavat tutustumisen kotikaupunkiin, jolloin muutkin kuin festivaalien järjestäjä hyötyy.

Vanhasta Suurtorista on muodostunut Turun olohuone, jossa ollaan nähty pitkin kesää monenmoista kaupunkitapahtumaa, markkinoita ja nimekästä esiintyjää. Tämän kesän uusin tulokas oli ensimmäistä kertaa järjestetty Kesärauha-festivaali, joka myöskin kokosi alueen toimijoita osaksi festivaaleja.

Turbaani vei festivaalikulttuuria tätäkin pidemmälle vastaamaan kaupunkifestivaalien tämän hetken globaalia trendiä, jossa festivaali leviää hetkellisesti ympäri kaupunkia – ei ainoastaan sen ytimeen – ja monet tahot yhteistyössä järjestävät ohjelmaa. Turbaani toikin rohkeasti tapahtumia lähelle ihmisiä heidän omiin naapurustoihinsa eikä jättäytynyt alueellisesti vain Vanhan Suurtorin suojaan.

Ensivuoden Turbaania odottaessa

Naapurustojen ohjelma olisi todennäköisesti kaivannut enemmän mainostusta, sillä monikaan paikalla ollut ei ollut tietoinen tapahtumasta. Lisäksi lisäämällä tietoisuutta olisi lähiöihin voitu saada lisää uteliaita silmäpareja tutustumaan niin ravintoloihin, uudenlaiseen tapaan järjestää kaupunkifestivaaleja sekä itse asuinalueisiin. Hetkellisen luonteensa vuoksi tapahtumat ovat oiva tapa tehdä tutuksi uusia paikkoja, lisätä sosiaalisia kohtaamisia ja tietoutta eri aiheista (kuten Mad Pride tässä tapauksessa) ja tietoutta eri alueiden toimijoista.

Turbaani onnistui luomaan monipuolisia taiteen, kulttuurin ja yhteiskunnallisten toimijoiden kohtaamisia Turun eri alueilla. Jännityksellä odotetaan, pääsevätkö lähiöt myös ensi vuonna nauttimaan Turbaanin taidekattauksesta. 

Voit tutustua tarkemmin artikkelissa mainittuihin asuinalueisiin eli Itäiseen keskustaan, Lausteeseen (julkaistaan pian!), Pansio-Pernoon ja Varissuohon asuinaluesivuilla tai hakea itsellesi parhaiten sopivaa asuinaluetta hakukoneemme avulla.

-Ninna

Tietoa tapahtuman järjestäjistä:

Turbaanin järjestää turkulaisten kulttuuriaktiivien perustama Kaupunkikulttuuri Turku Ry  ja ohjelmaa festivaaleille tuottavat itsenäiset toimijat eri aloilta sekä mukana olevat ravintolat ja baarit.

Turbaani goes lähiö järjestettiin Varsinais-Suomen kulttuurirahaston tuella sekä yhteistyössä Pansion Me-talo, Yhdessä-yhdistyksen, Basso -ravintolan, Kirjuri -ravintolan ja Höveli -ravintolan kanssa.

Mad Prideä oli järjestämässä Turun kentällä toimivat yhdistykset Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset V-S FinFami ry ja Syömishäiriöliiton alueyhdistys Lounais-Suomen SYLI ry.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Hilal

Nice blog!

21.3.2022 22:01Vastaa
0 0