Huittinen

Hulluna Huittisiin

Huittisissa asukkaat nauttivat seutukaupungin tunnelmasta monipuolisten palveluiden ja koulutusmahdollisuuksien äärellä, rauhoittavaa luontoa unohtamatta. Huittisista liikkuu tarpeen tullen kätevästi moneen suuntaan, sillä kaupunki sijaitsee valtateiden risteyskohdassa.

Maaseutukaupungissa katse kantaa peltojen yli

Huittinen on Satakunnan maakunnassa sijaitseva noin 10 000 asukkaan ihmisläheinen kaupunki, jonka slogan ‘Hulluna Huittisiin’ kuvaa hyvin välitöntä ja rentoa suhtautumista elämään.

Huittisten luonnonympäristö on pinnanmuodoiltaan hyvin tasaista ja etenkin jokia ympäröivät alavat maat. Kokemäenjoen, keskustaa halkovan Loimijoen ja muutamien pienempien jokien lisäksi kaupungin etäpuolella sijaitsevassa Vampulassa sijaitsee patoaltaan taakse syntynyt Kiltajärvi. Tasaista peltomaisemaa värittävät metsät, jotka ovatkin tärkeitä virkistysalueita asukkaille.

Kaupungin sijainti ja liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Julkista liikennettä suosivilla on Huittisissa lokoisat oltavat – kaupunki nimittäin sijaitsee Porista Helsinkiin ja Tampereelta Turkuun kulkevien valtateiden risteyksessä, minkä ansiosta joukkoliikenteen avulla pääsee kulkemaan helposti moneen suuntaan. Autolla hieman yli 60 kilometrin matka Poriin taittuu noin 45 minuutissa ja matka Tampereelle tai Turkuun kestää suunnilleen tunnin. Lisäksi kaupungin sisäinen asiointiliikenne helpottaa kulkemista, tosin Lauttakylän eli keskustan asukkailla monet palvelut ovat näppärästi kävely- tai pyörämatkan päässä.

Historiaa kivikaudelta alkaen

Kiinteää asutusta Huittisten alueella on tämän hetken tiedon mukaan ollut jo 400-luvulla, mutta ihminen on vaikuttanut seudulla jo paljon, paljon aiemmin – alueelta nimittäin on löydetty Suomen tunnetuimpiin kivikautisiin esineisiin kuuluva hirvenpääveistos, jolla on ikää yli 7 000 vuotta. Tänä päivänä alueen historiasta muistuttavat jo rautakaudella linnavuorena toiminut Räätikäsvuori Sampun kylässä sekä keskiaikainen kivikirkko, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Huittisissa on koulutusta joka lähtöön

Lapsiperheitä ilahduttaa tieto useista alakouluista. Lauttakylään nousee kaiken lisäksi uusi koulu vanhan tilalle, ja oppilaat pääsevät aloittamaan koulutiensä arviolta vuoden 2024-2025 lukuvuoden alussa. Lisäksi kaupungissa on Pellonpuiston yläkoulu ja Lauttakylän lukio, jossa voi halutessaan opiskella yrittäjyyskursseja ja tavallista enemmän luonnontieteitä ja kieliä.

Ammatillinen koulutus puolestaan hoituu Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto SASKYssa, jossa voi opiskella liiketoiminnan sekä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon. Lisäksi Sataedu tarjoaa muun muassa kuljetusalan koulutusta.

Toisen asteen koulutuksen lisäksi ammattikorkeakouluopiskelu on mahdollista, sillä Satakunnan ammattikorkeakoulun vetovoimaisin liiketalouden monimuotokoulutus sijaitsee Huittisissa. Tavoitteellista musiikinopetusta tarjoava Musiikkiopisto ja kansalaisopisto Sataopisto täydentävät seudun opetustarjontaa.

Pk-yritykset työllistävät Huittisissa

Huittisten monipuolinen elinkeinorakenne ja maan kärkitasoa oleva yritystiheys ovat kaupungin elinvoiman kivijalka. Huittisissa on noin tuhat toimivaa yritystä ja yli 300 maatilaa. Työpaikkaomavaraisuus on yli 100 ja työttömyysaste on Satakunnan alhaisinta. 4200 työpaikasta 9,5% on alkutuotannossa, 26% jalostuksessa ja 63% palveluissa. Merkittäviä toimialoja ovat muun muassa tukku- ja vähittäiskauppa, ruokaketju maataloudesta elintarvikkeiden jatkojalostukseen, metalli- ja teknologiateollisuus, rakentaminen ja logistiikka-ala. Huittinen on erittäin yrittäjämyönteinen kaupunki, ja se onkin valittu vuosina 2019 ja 2020 Satakunnan yrittäjäaktiivisimpana kuntana.

Tutustu Huittisten mielenkiintoisiin yrityksiin!

Huittisten persoonallisiin palveluihin kannattaa tutustua My Huittinen -sivustolla.

Huittisten persoonalliset kylät rikastuttavat maaseutua

Kaupungin keskusta tunnetaan nimellä Lauttakylä ja moni onkin valinnut sen asuinpaikakseen. Lisäksi Huittisista löytyy useita vireitä kyläyhteisöjä, jotka kiehtovat niin vakituisia kuin vapaa-ajan asukkaita. Maaseudulla harjoitetaan aktiivisesti nykyaikaista maataloutta, jonka ansiosta huittislaiset pääsevät maistelemaan kylissä tuotettua lähiruokaa. Yritysmyönteinen ilmapiiri on myös poikinut alueelle monenlaista kiinnostavaa pienyrittäjyyttä.

Huittisten kylissä toimii monia erittäin aktiivisia kyläyhdistyksiä, jotka ilahduttavat asukkaiden arkea toiminnallaan ja pitävät huolen kylien elinvoimaisuudesta ja palveluiden saavutettavuudesta. Lähes kaikki Huittisten ihastuttavat kylät ovat vain 5-20 minuutin ajomatkan päässä keskustasta, joten Huittisissa on helppo asua maaseudulla sellaisenkin, joka kaipaa välillä kaupungin palveluita ja vilskettä.

Huittisissa vapaa-aika kuluu innostavien harrastusten parissa

Elämänvoimaa Huittisten asukkaisiin kylvävät esimerkiksi monipuolisesta linnustostaan tunnettu Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto ja upea harjureitti, jossa on tarjolla lähes 30 kilometriä energisoivaa reitti- ja latuverkostoa. Huittinen on muutenkin mainio paikkaa harrastaa kaiken ikäisille. Monipuolisen luontoliikunnan lisäksi muun muassa pallopelit, voimistelu, tanssi, ratsastus, yleisurheilu, uinti, melonta ja karate liikuttavat kaupungin asukkaita. Unohtamatta tietenkään kulttuuria ja kädentaitoja. Urheilu yhdistää muutenkin kaupunkilaisia, sillä Huittisia edustaa liigatasolla pelaava lentopallojoukkue LP-Vampula.

Tutustu tarkemmin Huittisiin kaupungin omilla nettisivuilla.

Leaflet | ...