Moni haaveilee muutosta saaristoon, mutta millaista arki saaristossa todella on – yksinäistä olemista vai yhtä kyläjuhlaa? Annetaan Velkuan ja Livonsaaren asukkaiden kertoa.
Livonsaari ja Velkua ovat Naantalin pohjoisimmat saaret, joista on Naantalin keskustaan matkaa reilut 20 kilometriä. Livonsaaresta on siltojen ansiosta kiinteä yhteys mantereelle, ja Teersalosta Palvaan ja Velkuanmaahan liikennöivät maksuttomat lossit. Osaan saarista pääsee yhteysaluksella. Kysyimme Livonsaaren ja Velkuan asukkailta, millaista elämä Naantalin saaristossa on.
Väite 1: Ruoka on haettava aina mantereen puolelta
Totta vai tarua? > Tarua!
Livonsaaressa juhlitaan tänä keväänä, kun Livonsaaren Osuuskauppa juhlii 5-vuotispäiväänsä. Osuuskaupan perustajajäsen Veikko Lintujärvi kertoo, että kaupasta on tullut nopeasti tärkeä osa asukkaiden elämää. “Meidän lupaus alussa oli se, että ympäri vuoden on kauppapalvelut kaikille käytössä Livonsaarella, ja siitä on kyllä pidetty kiinni”, Lintujärvi kertoo.
Vaikka tarjonta ei ole yhtä laaja kuin mantereella, löytyy kaupasta sellaisia erikoistuotteita, joita ei muualta saa. Lisäksi kaupan yhteyteen rakennettiin keittiö, joka on mahdollistanut ravintolapalvelut ja alkoholin anniskelun. Lintujärvi näkeekin, että paikka palvelee kyläläisten yhteisenä olohuoneena.
Velkualaisen Pro Sinervo ry:n puheenjohtaja Pirjo Järvenranta kertoo, että Velkuan asukkailla oli aikaisemmin tapana tilata ruoat verkosta ja joku paikallisista nouti tilaukset kaupasta mantereelta. Nyt kaupan oma ruokakuljetus kuitenkin tuo tilaukset joka perjantai Teersalon rantaan. Palvelu on helpottanut asukkaiden elämää merkittävästi ja saakin velkualaisilta suuret kiitokset!
Väite 2: Saaristossa ei ole palveluita
Totta vai tarua? > Tarua!
Velkualle Palvan saarelle on muutamia vuosia sitten valmistunut kaunis hirsikoulu, jossa lapset käyvät esikoulun sekä ala- ja yläasteen. Päiväkotikin sijaitsee Velkualla meren äärellä. Paikalliset järjestöt organisoivat lapsille paljon erilaista harrastustoimintaa kalastusretkistä kokkauskursseihin. Livonsaaren Seurantalolla on myös nuokkari, jossa lapset voivat kokoontua viikoittain.
Vaikka Naantalin keskustasta löytyykin kattavat terveyspalvelut, on myös Velkualla viikoittainen hoitajan vastaanotto ja lääkärin tapaamismahdollisuus kaksi kertaa kuussa. Livonsaaren kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Heikkilä ja Pirjo Järvenranta ovat nykyisenlaisiin terveyspalveluihin tyytyväisiä ja kokevat ne erittäin hyödyllisiksi asukkaille.
Väite 3: Uuden asukkaan on vaikea päästä yhteisöön mukaan
Totta vai tarua? > Tarua!
Livonsaari on tunnettu vuonna 2004 perustetusta yhteisökylästä. Lintujärvi ja Konsta Kurki ovat molemmat asuneet Livonsaarella vasta muutamia vuosia, mutta juuri yhteisökylä sai molemmat kiinnostumaan Livonsaaresta. “Se on vetänyt puoleensa mielenkiintoisia henkilöitä hyvällä tavalla. Ihmisiä, jotka haluaa kokeilla vähän erilaista elämäntapaa ja yhteisöllisyyttä. Se sai minut ja vaimonikin hurmaantumaan ensimmäisen kerran kun vierailimme täällä”, Lintujärvi kertoo.
Toisaalta osa kokee, että yhteisökylän asukkaat ovat erillään Livonsaaren muista asukkaista. Yli 30 vuotta Livonsaarella asunut Heikkilä kuitenkin kokee, että paikkakuntalaiset ovat jo ottaneet kyläläiset omakseen. Hänen mielestään yhteisökylä on myös virkistänyt Livonsaarta paljon ja tuonut sille positiivista mainosta.
Koko kylän yhteisellä panostuksella myös Livonsaaren Osuuskaupan arki on rullannut eteenpäin silloinkin, kun haasteita on tullut vastaan. Vaikka Lintujärvi lähti perustamaan yritystä yhdessä puolisonsa kanssa, on kauppa koko kylän sydämen asia. Velkualainen Järvenrantakin jakaa kokemuksen yhteisöllisyydestä: “Tääl viel toimii naapuriapu: jos sulla on jotain ongelmia, sä voit naapurilta kysyä apua, ja me autetaan toinen toisiamme.”
Väite 4: Saaristossa oma auto on välttämätön
Totta vai tarua? > Tarua! Auton ei tarvitse olla oma ;)
Livonsaari ja Velkua sijaitsevat vain noin 20-30 km:n päässä Naantalin keskustasta, mutta bussivuoroja kulkee harvakseltaan. Tästä syystä Heikkilä ja Järvenranta ovat yhtä mieltä siitä, että ilman autoa saaristossa ei pärjää.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että auton tarvitsisi olla oma. Lintujärvi hyödyntää Livonsaarelaisten yhteiskäyttöautoja. Autot varataan netin varauskalenterista, ja ne löytyvät keskeiseltä paikalta Livonsaaresta. Järjestelmä on toiminut niin hyvin, että Lintujärvellä ei ole omaa autoa enää ollenkaan.
Sen sijaan pyöräilyn vaikeudesta kaupunki saa Lintujärveltä nuhteita. Matka Naantaliin taittuisi helposti joskus pyörälläkin, ellei pyöräteiden puute ja autojen korkeat nopeusrajoitukset tekisi pyöräilystä erityisesti Livonsaaressa vaarallista. Lintujärvi pohtiikin, että pyöräteihin satsaamisen sijaan jo tien leventäminen lisäisi pyöräilijöiden turvallisuutta. Tämä olisi iso etu myös Saariston Rengastien matkaajille.
Väite 5: Saaristossa tapahtuu vain kesällä
Totta vai tarua? > Tarua!
On totta, että elämä saaristossa vilkastuu kesällä, kun kesäasukkaat ja matkailijat saapuvat. Järvenranta kertoo, että Velkuan ja Livonsaaren eri yhdistykset tekevät yhteistyötä keskenään, jotta joka kesäviikonlopulle olisi tapahtumia. Lisäksi tapahtumien monipuolisuuteen kiinnitetään huomiota, jotta jokaisen makuun löytyisi innostavaa tekemistä.
Velkualla järjestetään kesällä esimerkiksi Velkua soi -tapahtuma, lasten konsertti Velkua-päivien yhteydessä, Silakkatapahtuma, jazz-konsertti ja luovan kirjoittamisen kurssi. Livonsaaren kesän aloittaa Kylämarkkinat viikkoa ennen juhannusta, minkä jälkeen nautitaan viikoittaisesta kesätorista, joka on suosittu kohtaamispaikka asukkaiden ja matkailijoiden kesken. Heikkilä kertoo, että jotkut tulevat paikalle torin avauduttua, jäävät kahvittelemaan ja lähtevät vasta torin sulkeuduttua. Toisinaan kesätorilla on myös musiikkia, mutta silti juuri kohtaamiset ovat kesätorissa se juttu, joka tekee siitä erityisen.
Tapahtumat eivät kuitenkaan rajoitu vain kesään. Loppuvuodesta järjestetään esimerkiksi joulunavaus ja joulujuhlat, ja keväällä luontoretki Samppavuoren näkötornille Livonsaaren kyläyhdistyksen toimesta. Järvenranta luettelee myös hengästyttävän listan erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten lentopalloa Velkualla, jumppaa Livonsaaren seurantalolla, soittotunteja koululla ja niin edelleen!
Myös Livonsaaren yhteisökylä järjestää tapahtumia progerock-konserteista performanssifestareihin. Kaikki tuntuvatkin olevan yhtä mieltä siitä, että saaristossa voi nauttia omasta rauhasta, jos niin haluaa, mutta samalla tekemistä ja seuraa löytyy aina. Ja mikäli jotain ei ole, sen voi aina laittaa tapahtumaan itse:
“Jos haluaa tehdä yhdessä porukalla juttuja, ja on joku ajatus mitä haluaa edistää, niin kyllä täällä ihan varmasti joku muu innostuu siitä ja lähtee mukaan!” Lintujärvi kannustaa.
Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:
- Asukkaat sen kertovat: Tämän takia kannattaa muuttaa Naantalin Merimaskuun!
- Paikallisten top 10 Naantalissa – Vinkit uusille asukkaille
- Elämyksellinen päivämatka Naantaliin – Vanhastakaupungista saariston syleilyyn
-Anna & Know Your Hoodsin tiimi
P.S. Voit tutustua seudun naapurustoihin maksuttoman naapurustojen hakukoneemme avulla!