Historiallinen Hämeen Härkätie kutsuu kuninkaiden jalanjäljille

Vieraskynä / Visiting author | 15.7.2021

Tiesitkö, että Suomen tieverkosto on noin 450 000 kilometriä pitkä? Yksi Suomen perinteikkäimmistä ja yhä käytössä olevista tieosuuksista on 162 kilometriä pitkä Hämeen Härkätie. Mitä annettavaa entisellä hallitsijoiden kulkemalla tiellä on matkaajalle?

Olet varmaan joskus nähnyt ruskealla pohjalla olevan tienviitan. Se kertoo tien olevan Suomi-kuvastoa ja maalaisromantiikkaa tihkuva matkailutie! Nämä tiet tarjoavat kulkijoille kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Matkailuteiden varrella on myös paljon kulttuuria ja yritystoimintaa kertomassa paikallisesta elämästä.

Moni muistaa nähneensä Hämeen Härkätien tienviitan, mutta kuinka moni tietää tien tarinan? © hoods.fi

Jo 800-luvulta peräisin oleva Hämeen Härkätie on yksi maamme historian merkittävimpiä tieosuuksia! Se on noin 160 kilometriä pitkä maalaismaisemissa mutkitteleva tiepätkä, joka johtaa Turusta Hämeenlinnaan. Päätepysäkkien lisäksi matkan varrella on viehättäviä paikkakuntia.

Hämeen Härkätie yhdisti Turun ja Hämeen linnat sekä niiden välillä sijainneet kylät toisiinsa.

Linnojen lisäksi Hämeen Härkätiellä sijaitsee yli neljäkymmentä kohdetta. Hulppeat kartanot, mielenkiintoiset museot ja keskiaikaiset kirkot ovat tärkeä osa reittiä. Matkailijoiden tarpeisiin sopivat ravintola- sekä majoituspalvelut täydentävät reitin palvelutarjontaa, virkistäviä luontokohteita unohtamatta.

Härkätien hulinaa ennen ja nyt

Härkätietä pitkin kulkivat muinoin hallitsijat, kauppiaat ja sotilaat, mutta myös työläisväestö käytti tätä vakiintunutta reittiä kulkuunsa. Tietä kulkiessa voitkin fiilistellä, miltä tuntuisi kulkea tätä matkaa jalan tai härän vetämissä vaunuissa, aivan kuin ennen muinoin. 

Sisämaasta rannikolle tuotiin turkiksia ja lääkintäaineita, kun taas rannikolta vietiin aseita, koruja, metallia ja suolaa Hämeeseen. 

Härkätie on vuonna 2009 määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi eikä suotta! Reitti on ollut ja on edelleen merkittävä väylä. Se kulkee Turusta Liedon, Marttilan, Koski Tl:n, ja Someron kautta Tammelassa sijaitseviin kyliin ja aina Hämeenlinnaan saakka. 

Hämeen Härkätie mutkittelee edelleen kylien kautta, mutta alkuperäistä päällystämätöntä soratietä on jäljellä enää Liedossa ja Rengon kylässä Tammelassa. 

Puinen silta ja kyltti, joka kertoo Kuninkaanlähteestä.
Hämeen Härkätien alkupuolelta Liedon Vanhalinnan läheltä löytyy historiallinen Kuninkaanlähde. © hoods.fi

Turusta Liedon Tarvasjoelle

Hämeen Härkätie saa alkunsa Turusta ja ensimmäiset ruskeat härän pään koristamat kyltit tulevat vastaan Turussa, Hämeen valtatiellä. Tarkemmin sanottuna Kuralan historian täyteisen kylämäen kohdalla. Kuralasta onkin hyvä aloittaa matka kohti Hämettä!

Tie jatkuu kohti Lietoa, jossa voi kulkea perinteistä museotieosuutta Liedon Vanhalinnalle, joka tarjoaa kauniit maisemat vehreään Aurajokilaaksoon. Suosittelemme kiipeämään Vanhalinnan viereiselle kalliolle! Vanhalla Hämeentiellä saa kulkea Kustaa Vaasan jalanjäljissä, sillä hän on kulkenut samaa tietä 1500-luvulla ja juottanut hevosiaan yhä olemassa olevassa Kuninkaanlähteessä. 

Juvan keltaineen voimala Paimionjoen varrella ja vehreää joenrantaa.
Tarvasjoella Juvan voimalan ympäristö on idyllistä kulttuurimaisemaa ja erinomainen pysähdys matkailutien varrella. © Johanna Liipola

Liedossa kannattaa vierailla muun muassa 1400-luvun harmaakivikirkossa ja Tarvasjoella 1700-luvun tunnelmallisessa puukirkossa.

Matkan varrella mielenkiintoiseen Marttilaan!

Auringonlasku hiekkatien päässä pellon laidalla.
Marttilassa pääsee nautiskelemaan laakeista pelloista ja Härkätien kulttuurimaisemista. © hoods.fi

Hämeen Härkätielle lähtiessäsi kannattaa suunnitella matkan käyntikohteet ja levähdyspaikat huolella. Hyvä pysähdyspaikka on matkalle osuva Marttilan kunta!

Hämeen Härkätie (jonka mukaan on nimetty myös yksi Marttilan naapurustoista) kulkee läpi Marttilan kunnan, jonka palvelut kuuluvat osaksi Härkätien antia. Marttilan keskustassa sijaitsevat 1700-luvulta peräisin oleva Marttilan puukirkko ja Nuijasodan loppumainingeista muistuttava Marttilan taistelun muistomerkki kertovat kunnan ainutlaatuisesta historiasta. 

Hämeen Härkätien patsas ilta-auringossa.
Hämeen Härkätien tärkeydestä muistuttaa patsas Marttilan kunnan keskustassa. © hoods.fi

Marttilan maaseudulla olevalla Kylämäen hevostilalla pääsee ratsastamaan suomenhevosilla ja yöpyminen on mahdollista tunnelmallisessa luhtiaitassa. Voit kokea Varsinais-Suomen kauneimmillaan hevosen selästä Kylämäen erinomaisissa ratsastusmaastoissa!

Marttilassa kannattaa pysähtyä myös luontoretkelle, sillä Marttilan Korven eräreitistö tarjoaa koskematonta erämaaluontoa, joka innostaa kokenuttakin retkeilijää.

Palaisten hiekkainen uimaranta ja sen laituri.
Kesken ajomatkan voi pysähtyä vaikkapa Marttilan eräreitistöön kuuluvalle Palaisten uimarannalle uimaan. Lähdepohjaisen hiekkakuopan vesi säilyy yleensä hyvänä läpi kesän. © hoods.fi

Marttilassa tapahtuu!

Matka Hämeen Härkätielle kannattaa myös ajoittaa sopivasti. Marttilassa järjestetään 15.8. perinnerakentamispäivä, jolloin pitäjänmuseoiden rakennukset punamullataan ja toinen pitäjärakennus punamultamaalataan. Paikalle tulee monenmoista muutakin rakentamiseen tai perinteiseen asumiseen liittyvää näytteilleasettajaa, joten päivä tarjoaa monenlaista mielenkiintoista tutkailtavaa.

Jos nälkä yllättää, esimerkiksi persoonallinen ja lämminhenkinen lounas- ja illanviettopaikka - ja keskiaikamarkkinoiltakin tuttu - Kuokantalo tarjoaa monipuolisen kattauksen matkailijalle Marttilan keskustassa.

Loppumatka kohti Hämeenlinnaa

Varsinais-Suomessa aivan Hämeen rajalla sijaitsee Koski Tl. Kosken kunnassa sijaitsee juhlavuottaan viettävä Yrjö Liipolan taidemuseo ainutlaatuisine näyttelyesineineen. Koskessa sijaitsee myös hieno ja suojeltu Kosken ylväs kirkkorakennus. Ja onhan Paimionjoessa tietysti niitä koskia, joiden mukaan Koski Tl on saanut nimensä!

Puinen silta ylittää joen.
Koski Tl:n Pappilan silta tarjoaa kauniit näkymät Paimiojoelle. © Johanna Liipola

Somerolla ovat pysähtyneet jo aikojensa suurmiehet ja tästä muistona ovat seitsemän kuninkaiden kiveä ympäri Someroa. Someron torilta voit löytää Vappuisin lakitettavan härän patsaan, joka ilahduttaa Härkätien kulkijoita. Joten käy nappaamassa vaikkapa selfie härän kanssa! Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille Someron torpparimuseo ja kirkko tarjoavat kiinnostavan kulttuurikattauksen. Åvikin ja Palikaisen kartanomaisemien avulla pystyt myös tutustumaan Someron historiaan.

Ennen Hämeenlinnaa Härkätie mutkittelee vielä Tammelan kunnan kautta. Portaan ja Rengon kylien välillä pääsee kulkemaan perinteistä museotietä ja rakennettuja kulttuuriympäristöjä Tammelasta löytyy useita. Luontomatkailua tai luonnonrauhaa kaipaavalle Tammelassa sijaitsee kaksi kansallispuistoa Torronsuo ja Liesjärvi, joiden maisemissa on helppoa antaa mielen levätä. 

Hämeen Härkitien viimeinen päätepysäkki on Hämeenlinna, jossa kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungille nimen antaneeseen historialliseen linnaan. Illan voi päättää tunnelmallisissa Vanajaveden maisemissa, jossa kesäisin on myös monenlaisia ravintolapalveluita tarjolla.

Näkymä järvelle ja vehreä puu.
Hämeen linna kohoaa ylväänä näissä maalauksellisissa maisemissa. © hoods.fi

Autolla, pyörällä vai jalan?

Kuninkaiden ja viikinkien kuluttama sekä härkien talloma Hämeen Härkätie palvelee nykyään mainiosti autoilijoita. Tien ajamiseen ja kohteissa vierailuun kannattaa varata hyvin aikaa, sillä nähtävää on! Mutkittelevat tiet ja vaihtuvat maisemat tarjoat myös silmänruokaa autoilijoille. 

Vinkki: Hämeen Härkätien virallisilta sivuilta on helppo löytää itselle mieluisat kohteet. 

Mikäli autossa istuminen ei ole sinun juttusi niin voit kokeilla reittiä pyöräillen tai peräti jalan! Pyöräillen reitin voi ottaa seikkailumielellä ja vierailla matalalla kynnyksellä alueen ravintoloissa ja nähtävyyksissä. Jalan tietä ovat kulkeneet jo pyhiinvaeltajat aikoinaan, joten ultrajuoksun tai marathonin treenaaminen ei ole hullumpi ajatus tällä historiallisella tiellä!  

Mihin vaihtoehtoon päädyitkään, niin kerro se meille! Mitä pidit reitistä ja missä kaikkialla vierailit? Parhaimmat vinkit ovat hyödyllisiä muille matkailutiestä ja sen palveluista kiinnostuneille!

- Ville | Know Your Hoodsin kesäbloggaaja

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)