5+1 tapaa auttaa joulun alla – Pieni teko voi pelastaa joulun!

Ninna | 22.11.2021

Joulu saapuu jokaiselle – mutta millainen? Monella meistä tulee elämässä tilanteita, jolloin omat voimat eivät riitä, yksinäisyys kolkuttelee sydämessä tai Matti on muuttanut lompakkoon. Tällaisina aikoina pieni hyvä teko voi pelastaa kokonaisen joulun! Kurkkaa 5+1 erinomaista vinkkiä, kuinka voit auttaa joulun alla.

Joulu on antamisen ja välittämisen aikaa. Kaikille pulleat lahjapaketit tai herkkuja notkuva joulupöytä eivät ole itsestäänselvyys. Pohdimme yhteistyössä Commun kanssa, miten voisimme tuoda joulun jokaiselle ja tehdä auttamisesta entistäkin helpompaa. 

Tähän blogiin olemme keränneet 5+1 matalan kynnyksen tapaa auttaa joulun alla. Mukana on perinteisiä joulukeräyksiä, ideoita omatoimiseen auttamiseen ja viimeisenä esittelemme Commun – uuden mobiilisovelluksen, jonka avulla on helppoa laittaa omat ideat toteen ja saavuttaa apu läheltä. 

Naisella on kädessään lahjapaketti, jossa lukee "Mikä on sinun #jouluteko?"
Mikä on sinun joulutekosi? © Commu

Tee jouluteko ja saatat voittaa muutakin kuin hyvän joulumielen!

Näin osallistut kampanjaan:

  • Tee mikä tahansa hyvä jouluteko.
  • Osallistu kampanjaan kommentoimalla blogin kommenttiosioon, minkä jouluteon teit. 

Tiedoksi: Halutessasi voit myös osallistua sosiaalisessa mediassa eli Commun Facebookissa tai Know Your Hoodsin Instagramissa (ohjeet näihin löydät erikseen somesta).

Osallistumisaika: 23.12.2021 asti.

Palkinto: Osallistujien kesken arvotaan kaksi hyvän mielen joululahjaa eli arvonnan voittajat saavat päättää, mihin kohteeseen teemme 100 euron lahjoitukset.

1. Kirjoita joulukortti ilahduttaaksesi

Joulukortteja jouluvalojen keskellä.
Rakastatko korttien kirjoittamista? © hoods.fi

Erittäin helppo tapa ilahduttaa jouluna on kirjoittaa joulukortti! Tunnetko jonkun, joka kaipaisi piristystä erityisesti tänä jouluna? Yllätä kirjoittamalla lämminhenkinen postikortti – ja jos oikein innostut, voi sellaisen kätevästi askarrella myös itse.

Voit myös soveltaa Siskojen ja Simojen suosittua kampanjaa. Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjesti jo yhdeksättä kertaa Joulupostia ikäihmisille -kampanjan, jossa kerätään ja jaetaan joulukortteja vanhuksille, jotka ovat kotihoidon tai asumispalvelujen asiakkaina. Kampanja loppui tältä vuodelta 7.12., mutta samalla idealla voi sujauttaa postikortin vaikka yksinasuvan naapurin postiluukusta!

2. Lahjoita lahja lapselle

Lahjapaketti ja joulukuusi.
Ketä jouluinen lahja piristäisi eniten? © Pexels / Karolina Grabowska

Joulupuu on jo perinteeksi muodostunut, mutta erittäin tärkeä keräys, sillä jokainen lapsi on lahjan arvoinen! Joulupuu ry toimittaa joululahjoja eriarvoisessa asemassa olevien perheiden lapsille ja nuorille vapaaehtoisvoimin. Lahjat tavoittavat saajansa suoraan paikalliskeräyksien kautta ilman välikäsiä tai kuluja.

Kannattaakin siis kurkata, missä on lähin keräyspiste ja käydä kauppareissulla tiputtamassa sinne lahja jollekin pikkuiselle. Turussa keräyspisteet ovat auki 12.12. saakka ja sähköisesti Joulupuu-keräykseen voi osallistua aina 26.12. saakka. :)

3. Tukenasi ry

Nainen istuu puiston penkillä ja katsoo kaukaisuuteen.
Kaikilla ei ole tukiverkostoa haasteellisissa elämäntilanteissa. © Tukenasi ry

Ei jätetä ketään yksin joulun alla! Turun seudulla toimivassa Tukenasi ry:ssä kohdataan nuoria aikuisia ja yli 60-vuotiaita, jotka tarvitsevat tukea haasteelliseen elämäntilanteeseen. Valitettavasti kaikilla nuorilla ei ole lähipiirissään luotettavaa aikuista, joka neuvoisi ja kulkisi rinnalla, kun on aika muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen, saattaa opinnot loppuun tai löytää työpaikka. Hieman iäkkäämmät saattavat puolestaan kaivata kuuntelijaa ja rinnalla kulkijaa esimerkiksi omaishoitajuuteen tai leskeytymiseen liittyen.

Voit olla mukana auttamassa joko lahjoittamalla aikaasi eli tulemalla mukaan innostavaan Tukenasi ry:n vapaaehtoisten porukkaan tai tukemalla toimintaa haluamallasi summalla. 

4. Lahjoita kodittomalle 

Lahjapaketti.
Voisiko paketista löytyä lämmin pipo tai villasukat? © hoods.fi

Yksi kaikkein rankimmista tilanteista on olla kodittomana Suomessa jouluna – kaikkein kylmimpänä vuodenaikana. Vva ry järjestää joulukeräyksen kodittomille, jossa voit lahjoittaa esimerkiksi sormien paleltumista ehkäisevät lapaset tai toimivan kännykän helpottamaan jokapäiväistä arkea. Halutessasi voit tukea Vva:n toimintaa myös rahalahjoituksella. 

Voit myös antaa omaa aikaasi ja kouluttautua Vva ry:n vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoisena voit auttaa esimerkiksi vaatelahjoitusten lajittelussa ja jakamisessa tai tarjota  omaa osaamistasi järjestön käyttöön. Oletko kampaaja ja haluaisit piristää koditonta uudella kampauksella? Vai oletko kenties etevä valokuvaaja ja halukas tuottamaan materiaalia Vva ry:n tarpeisiin? 

5. Piristä tulevaa asiakasta ravintolassa 

Tyttö pitelee kylttiä, jossa näkyy tuleville asiakkaille ostettujen tuotteiden määrä.
Fiilis Cafén seinälle voi ostaa tuleville asiakkaille tuotteita, jotta vaikeassakin tilanteessa oleva pääsee nauttimaan kahvilan herkuista. © Fiilis Café & Bistro

Tiesitkö, että voit myös kahvilassa käydessäsi ilahduttaa toista tulevaa asiakasta joulun alla? Monet ravintolat ja kahvilat maailmalla ovat ottaneet käyttöön tavan, jossa asiakkaat voivat halutessaan maksaa vaikkapa kahvin tai kahvileivän valmiiksi kodittomalle tai vähävaraiselle. Suomessa tapa ei ole vakiintunut, mutta se on mahdollista! Maksa kassalla pieni määrä extraa ja pyydä kassahenkilöä ilahduttamaan jotakin myöhemmin saapuvaa henkilöä ilmaisella herkulla.

Turussa esimerkiksi Fiilis Caféssa voi ostaa asioidessaan myös vähävaraiselle vaikkapa kahvin tai eväsleivän. Kaikki ostokset kertyvät merkintöinä seinälle, josta vaikeassa rahatilanteessa oleva voi käydä kurkkimassa, mitä tällä hetkellä on tarjolla. 

6. Commu | Auttamisen tori

Uusi mobiilisovellus Commu vie auttamisen joulun alla aivan uudelle tasolle. Commu-sovelluksen kartalta voi löytää suoraan avun tarvitsijan läheltään tai pyytää itse apua helposti jättämällä ilmoituksen. Tällöin todellinen tarve löytää kätevästi auttajan. 

Naisella on kädessään lahjapaketteja ja vieressä joulukuusi.
© Commu

Commu on auttamisen tori, jossa voivat toimia niin yksityishenkilöt, yhdistykset, kaupungit ja kunnat kuin urheiluseurat. Se mahdollistaa monipuolisen avun löytymisen sitä tarvitseville eikä vaadi esimerkiksi kuulumista Facebook-ryhmiin tai osallisuutta yhdistystoimintaan. Ja Commun kautta voi toki löytää juuri sen yhdistyksen tai järjestön, joka on itselle oikea avun antamisen tai saamisen kanava!

Millainen auttaminen on sinulle mielekästä? Tarjoudu antamaan Commussa juuri omannäköistäsi apua.

Tässä muutamia ideoita siihen, millaista apua voit tarjota Commussa joulun alla:

  • Tarjoudu hakemaan jouluostokset, tekemään lumityöt tai vaikkapa leipomaan piparkakut naapurisi kanssa.
  • Lähde seuraksi jouluostoksille, joulunajan tapahtumaan tai joulukirkkoon.
  • Tarjoudu viemään kynttilä läheisen haudalle.
  • Tarjoudu joulupukiksi ilmaiseksi. (Pukit ovat kovin kalliita vähävaraisille perheille!)
  • Kutsu yksinäinen luoksesi joulunviettoon. 

Commuun liittyminen on helppoa, sinun tarvitsee vain ladata Commu sovelluskaupasta ja rekisteröityä. Kurkkaa tarkat ohjeet Commun sivuilta ja lataa sovellus maksutta Google Play -kaupasta ja App Storesta!

Mikä on sinun joulutekosi? 

Muutama klikkaus netissä vai apu suoraan ovelle? Mikä on sinun tyylisi auttaa? Jokainen jouluteko on aivan yhtä tärkeä! Kommentoi alle, millaisen jouluteon teit vuonna 2021. 

Kommentin jättäneiden kesken arvotaan hyvän mielen joululahja eli saat päättää, mihin kohteeseen teemme 100 euron lahjoituksen.

Voit seurata ja osallistua kampanjaan myös Facebookissa ja Instagramissa.

-Anna & Ninna ja yhteistyökumppanimme Commu

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Maritta Haapalainen

Vietän joulua naapurini kanssa,jonka mies kuoli tänä vuonna.

26.11.2021 19:02Vastaa
3 0
Ninna | Hoods.fi

Oi, onpa tärkeää, että naapurisi pääsee joulun viettoon haastavana aikana <3

30.11.2021 8:02
2 0
Johanna

Lahjoitettiin lahjat vähävaraisen perheen lapsille

12.12.2021 10:31Vastaa
4 0
soile

Woltin kautta voi tehdä jouluateria-lahjoituksen (https://wolt.com/fi/fin/helsinki/venue/lahjoita-jouluateria). Ruoka on erittäin tärkeä osa joulua, joten toivottavasti tämä auttaa edes muutamia perheita ❤️

12.12.2021 11:41Vastaa
3 0
Susanna

Lahjoitin Pelastakaa lapset -joulukeräykseen ja jatkan järjestön vapaaehtoisena ensi vuonna. ❤️ Ajattelin myös soittaa joululomalla vanhoille ystäville, joiden kanssa ei ole tullut pidettyä aktiivisesti yhteyttä.

12.12.2021 11:46Vastaa
1 0
Ninna

Lahjoitin Joulupuu-keräykseen! 🙂 Hassua, että toiset lapset ui joululahjoissa ja toiset eivät ilman tällaisia keräyksiä saisi ainuttakaan.

14.12.2021 12:53Vastaa
1 0
Hely

Lähetin pitkästä aikaa joulupostia myös vanhoille ystäville ja tuttaville ja sen myötä olen saanut puhua ihania puheluita pitkin joulukuuta. Ne ovat ilahduttaneet molempia osapuolia.

20.12.2021 9:21Vastaa
2 0
Ansku

Ihana kampanja! En ollut aikaisemmin kuullut kodittomien Vva ry:stä ja ajattelinkin tänä jouluna lahjoittaa heille rahaa. Harmi kun monet joulukeräykset loppuvat niin aikaisin joulukuussa – itse matti myöhäisenä herään niihin usein vasta jouluviikolla!

20.12.2021 13:56Vastaa
1 0
Titta Tapio

Laitoin Jyväskylän puskaradioon ilmoituksen, että kutsuisin jonkun yksinäisen jouluaterialle, koska Commuun liittyminen ei onnistunut😖🥴. Olen saanutn. 700 tykkäystä ja myönteisiä kommentteja, mutta kukaan ei ole ilmoittanut halukkuuttaan tulla, vaikka voisi tehdä sen yv:llä. Näin Jyväskylässä, vaikka yksinäisyys valtava ongelma…Lahjoitin uuden kiekkopelin 5: n lapsen perheeseen. Soitan ystäville joulutoivotukset.

21.12.2021 21:42Vastaa
0 0
Susanna | Hoods.fi

Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille täällä blogissa ja somekanavissamme. ❤️ Arvonnan voitti Instagram-tili @soniakatariina ja olemme tehneet hänen toiveestaan 100 euron lahjoituksen Pelastakaa lapset ry:lle.

29.12.2021 18:51Vastaa
0 0