Voivalan vaaleanpunaista juhlakartanoa emännöi Heli Virtanen miehensä Karin kanssa. Virtaset kutsuivat minut, uuden kaarinalaisen, viettämään kanssaan viikonloppua. Alueen upea luonto teki vaikutuksen, mutta erityisen paljon viikonlopun aikana ilahduttivat pariskunnan vieraanvaraisuus ja mietteet naapuruston hyvinvoinnin edistämisestä. Mikä saa ihmiset viihtymään ja miten lampaat liittyvät asiaan?
Naapurustojen hakukoneemme - Know Your Hoods - laajeni Kaarinaan yhteistyössä Kaarinan kaupungin ja Kaarinan Kehitys Oy:n kanssa (kaupallinen yhteistyö). Kaarinan lupaus on, että se on ’paras paikka asua’ ja testatakseni millaista Kaarinassa on asua, muutin maaliskuun ajaksi kaupunkiin. Ensimmäisen viikon päätteeksi sain kutsun Voivalaan, jossa Voivalan juhlakartanon emäntä Heli lupasi esitellä alueen ja talon historiaa. Onhan perinnetieto Kaarinan uudelle asukkaalle lähes välttämätöntä.
Vaaleanpunaisen talon tarina
Voivalan vaaleanpunainen juhlakartano erottuu karun keväisen luonnon keskeltä jo kaukaa. Olen tutustunut talon historiaan hieman etukäteen ja tiedän, että se on ollut monenlaisessa käytössä 100-vuotiaan historiansa aikana. Talo on rakennettu vuonna 1919 ja se on toiminut niin Kaarinan kunnan maatilan pehtoorin asuntona, kunnanvirastona kuin sosiaalialan oppilaitoksen tilana. Virtaset ostivat rakennuksen Kaarinan kaupungilta vuonna 2016 ja muuttivat taloon tekemänsä mittavan remontin jälkeen vuoden 2017 jouluksi.
Pihaan saapuessani minua hieman jännittää, sillä olenhan menossa vieraaksi juhlakartanoon. Mielessäni häivähtää jopa ajatus, että onkohan korrektia mennä kylään farkut jalassa. Olen myös saattanut katsoa muutaman jakson liikaa The Crownia, sillä silmissäni häivähtää niiaavat neidot. Ennen vierailuani luin kuitenkin jutun, jossa emäntä kertoo paikan toiminnan perustuvan aitoon vieraanvaraisuuteen; pitäväthän he talossa suosittua juhlapalvelua. Muistan myös, että on vuosi 2020 ja naurahdan omille ajatuksilleni.
Mietteeni jäykistelevistä juhlakartanon asukkaista karisevat välittömästi, kun Heli ja Kari toivottavat minut tervetulleeksi kotiinsa. Kari rakentaa pihassa poikansa kanssa leikkimökin näköistä rakennusta. Kuulen rakennuksen liittyvän lampaisiin, mutta palataan niihin hieman myöhemmin. Ensikosketus paikkaan saa minut lähes liikuttuneeseen tilaan; talo on remontoitu huolella, se on täynnä kauniita yksityiskohtia ja omistajat ovat mitä mukavimpia ihmisiä. Minut kutsutaan suoraan kahvipöytään, jossa vaihdamme kuulumisia kuin pidempäänkin tunteneet tuttavat.
Kiertoajelu Kaarinassa
Heli ja Kari ovat ottaneet tosissaan testiasukkaan roolini. Nukuttuani ensimmäisen yön todellisessa prinsessan huoneessa (äitini kylläkin kommentoi jotakin peräkammarin neidosta…), minua odottaa tarkkaan hiottu Kaarinan tutustumiskierros. Kari toimii kuljettajana ja Heli oppaana. Heli on aamutuimaan selvittänyt, mistä saamme lauantailounasta, joka sopii minun hieman haasteelliseen ruokavaliooni. Olen hämmentynyt kaikesta tästä vieraanvaraisuudesta ja hyppään innoissani autoon. Kierros alkaa maittavalla lounaalla Piispanristin Pressossa.
Piispanristiltä matkaamme Piikkiön läpi kohti Harvaluotoa, joka kuuluu merelliseen Piikkiöön. Ajomatkalla paljastuu, että Virtaset ovat ennen Voivalan juhlakartanon ostamista olleet kiinnostuneet eräästä vanhasta kartanosta Harvaluodossa. Vaikka aikoinaan kauppojen meno sivu suun harmitti, on Heli nyt tyytyväinen.
Harvaluoto on todella kaunis ja hiljainen saari Kaarinan eteläisimmässä kärjessä. Karttaa tutkiessani huomaan, että saarella on jonkun verran asutusta, erityisesti rannan läheisyydessä. Osa on selvästi kesäasutusta. Saarella on myös iso omenaviljelmä ja sillan kupeessa näkee kesällä Helin mukaan ”ainakin miljoona lammasta”.
Harvaluodosta matka jatkuu Piikkiön läpi kohti Raadelmaa. Oppaani jättävät Piikkiön tarkoituksella esittelemättä, sillä asun siellä maaliskuun loppupuolella, eivätkä he halua paljastaa kerralla kaikkea. Raadelmassa tutustumme merelliseen asuinalueeseen ja juomme kahvit Tuorlan majatalossa. Tuorlassa toimii majatalon ja ravintolan lisäksi Livian maaseutuopisto ja pitkään myös Turun yliopiston tiedekeskus, joka tosin siirtyy pois alueelta vuoden 2020 aikana. Erityisesti Heli on todella innoissaan alueen vanhoista rakennuksista ja kertoo samalla Tuorlan kartanon ja muiden alueella olevien historiallisten talojen tarinaa.
Iltapäivällä suuntaamme vielä kävelylle Rauhalinnan rantaan, jossa mieli todella lepää. Kuusistonsalmi on yksi Kaarinan suosituimpia kuvauskohteita, ja en malttanut itsekään olla ottamatta muutamaa kuvaa kevätauringon kultaamasta maisemasta.
Täsmällinen valmistelu takaa juhlijoiden ilon
Heli on tehnyt koko työuransa vieraanvaraisuuden ja juhlahetkien parissa. Pisimpään, lähes 20 vuotta, hän oli töissä Naantalin kylpylässä. Hän on lisäksi pitänyt suosittua lounaskahvila Elvinaa Turun keskustassa. Nyt pariskunta keskittyy juhlien järjestämiseen kotonaan.
”Tässä iässä voi jo onneksi valita, kuinka paljon töitä haluaa tehdä. En osaisi olla tekemättä mitään, mutta monen toimipisteen hoitaminen alkoi olla liian vaativaa. Nyt juhlia on yleensä muutama viikossa ja niiden järjestämisestä todella nauttii”, Heli kertoo.
Ilokseni sain seurata, kuinka juhlavalmistelut etenivät, sillä vierailuni ajankohtaan osui syntymäpäiväjuhlat. Kun vielä nukuin prinsessan uniani, oli salongin pöytiin ilmestynyt kauniit kattaukset ja ruoanlaitto alkanut aamuvarhain. Myöhemmin iltapäivällä sain maistella juhlaherkkuja ja perinteisen pitopöydän herkut veivät todellakin kielen mennessään.
Entäs ne lampaat?
Juttelimme vierailuni aikana paljon asumisesta, asuinalueiden viihtyvyydestä ja hyvinvoinnista. Heli ja Kari ottivat viime kesänä ensimmäistä kertaa lampaita kotinsa pihaan muutaman kanan ja kukon lisäksi. Helin toiveena oli, että eläimet toisivat mukavaa piristystä alueen asukkaiden arkeen ja että hän osaltaan voisi lisätä naapuruston viihtyisyyttä. Eläimistä tulikin todellinen hitti asukkaiden keskuudessa:
”Tässä vieressä on vanhustentalo ja lasten asumisyksikkö ja lisäksi lähistöllä asuu paljon lapsiperheitä. Sanoin, että kaikki ovat tervetulleita tutustumaan meidän lampaisiin ja kanoihin, kunhan eivät liiaksi häiritse niiden elämää. Kesällä pihalla kävikin kova kuhina, kun lampaita kävi rapsuttelemassa niin lapset kuin vanhukset.”
Heli uskoo, että naapurustojen asukkaiden pitäisikin kohdata toisiaan useammin ja kiireettä, sillä positiiviset kohtaamiset lisäävät hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Kari rakentaa parhaillaan kanakopin viereen lampaiden talviasutusta, jotta huhtikuussa Voivalaan saapuvat lampaat voivat jäädä asumaan heidän luokseen myös talven yli. Rakentamisessa auttaa pariskunnan poika, joka asuu perheensä kanssa vain kivenheiton päässä. Tällainen sitoutuminen oman yhteisönsä hyvinvoinnin edistämiseen saa ajattelemaan, että jokainen naapurusto tarvitsisi oman Voivalan juhlakartanon emännän.
Kotoisa viikonloppu Voivalassa
Olen lähdössä pian kohti Kaarinan kaupunkikotiani ja pohdin viikonlopun tapahtumia ja keskusteluja. Minulla on hyvä ja lämmin olo, jonka on saanut aikaan Helin ja Karin välitön vieraanvaraisuus ja aito kiinnostus heidän vierastaan kohtaan. Voivalan asuinalue on todella kaunis ja rauhallinen ja talot hyvin hoidettuja. Mutta jälleen kerran on todettava, hienoja puitteita väheksymättä, että ihmisten lämpö oli tälläkin kertaa se tärkein tekijä kaikessa. Kiitos Heli ja Kari!
- Susanna
Jos haluat kuulla muita Kaarinan asumiskuukauden kuulumisia, voit seurata meidän Facebook– ja Instagram-sivuja.