Kaupunkitaide ja ulkona ihailtavat teokset luovat kaupunginosille uutta ilmettä ja lisäävät viihtyisyyttä. Taiteen kautta pääsee tutustumaan kaupungin tai naapuruston kulttuuriin ja historiaan. Tiedätkö esimerkiksi, mikä on Kaarinan nimikkoeläin tai mihin historialliseen löydökseen Raision kivilabyrintin muoto perustuu? Näistä ja muista paikoista voit oppia lisää kiertämällä nämä 10 Lounais-Suomen kaupunkitaideteosta.
Katukuvan katseenvangitsijat
Taide ja kaupunkikulttuuri elää kaikkialla ympärillämme: pienissä yksityiskohdissa, muraaleina kerrostalojen seinillä, patsaiden asennoissa, kaupungin valoissa, rakennusten muodoissa, väreissä ja niin edelleen. Usein taide kiinnittää huomion, puhuttelee ja saa aikaan reaktioita. Reaktiot ovat nimenomaan taiteen tekijöiden yksi tavoitteista - saada ihmiset vaikuttumaan tai peräti ottamaan kantaa.
Taidetta ja kulttuuria voidaankin ilmaista monella tapaa eri ympäristöissä: kaupunkien sykkeessä, kulttuuriympäristöjen syleilyssä tai maaseudulla teiden varsilla. Seuraavaksi tutustumme Lounais-Suomen alueen inspiroiviin taide- ja kultturikohteisiin, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla!
Lounais-Suomen 10+1 taideteosta, jotka sinun on koettava!
1. Luontoaiheiset muraalit Kaarinan keskustassa
- Osoite: Pehtorinkatu 2 (Pehtorinkadun ja Hovirinnantien risteys), Kaarina
Tiesitkö, että Kaarinan nimikkolintu on tikli? Tikli on kauniin värinen varpuslintu, jonka tunnistat sen siivessä olevasta keltaisesta viirusta. Tämä viehättävä pikkulintu on myös rantautunut Kaarinan Hovirintaan!
Myös vanhan kirjaston paikalle Kaarinan keskustaan on rakennettu uusia taloja (Lautakunnankatu 1) ja niiden seinää koristaa kaunis ja silmiä viehättävä kukkaketo aivan Kaarinan keskustassa. Pyhän Katariinan tieltä voit bongata niittykasvillisuuden seasta Kaarinan nimikkolinnun tiklin ja muutaman muun Kaarinan seudulla viihtyvän linnun. Montako lintua sinä bongaat tästä taloa koristavasta kukkakedosta?
2. Big Blue hurmaa Piispanristillä
- Osoite: Kairiskulmantie 16, Kaarina
Julkisivusaneerauksen seurauksena vuonna 1973 valmistunut vanha Hartwallin panimotehdas sai vuonna 2020 pintaansa aivan uudenlaisen tuulahduksen. Samalla kun rakennuksen sisäosat uusittiin tulevia käyttötarkoituksia varten sai ulkokuori 835 neliömetrin taideteoksen kylkeensä. Onkohan tässä yksi Suomen suurimpia yksittäisiä taideteoksia?
Big Blue -taideteosta katsoessasi voit lähes kuvitella olevasi meren pohjassa. talon seinällä komeilee aidon mittainen eli 25-metrinen sinivalas ja se näkyykin kauas kilometrien päähän. Pimeällä tornin pinta valaistaan niin, että se muistuttaa elävää vettä.
Tämä Piispanristin taideteos on vaikuttava näky pimeällä!
3. Taide elää sähkökaapeissa
- Osoite: Monessa paikassa ympäri Turkua, Kaarinaa ja lähialuetta.
Olet varmaan törmännyt noin neliömetrin kokoisiin harmaisiin sähkökaappeihin naapurustossasi? Näitä sähkökaappeja löytyy kaikkialta, olit sitten kaupungin sykkeessä tai harvemmin asutulla maaseudulla. Esimerkiksi Turku energialla on yhteensä 2700 sähkökaappia jakeluverkkonsa alueella, joista he ovat itse maalauttaneet jo yli 170. Sähkökaapit ovatkin saaneet yllensä piristäviä, hauskoja ja lumoavia maalauksia!
Ilmiöstä puhutaan taidesähkökaappeina, jotka ovat yleistyneet vuosi vuodelta. Turun seudulla taidesähkökaapit saivat alkunsa vuonna 2004 Varissuolta ja tällä hetkellä taidesähkökaappeja löytyy Turun keskustasta, Portsasta, Martista, Perno-Pansiosta ja Suikkilasta. Taidesähkökaappeihin voit törmätä myös Kaarinan Hovirinnassa.
Jokainen taidesähkökaappi kertoo oman tarinansa ja ne virkistävät kaupunkikuvaa ja maisemaa mitä persoonallisimmilla kuvilla ja värityksillä!
4. Kaasupallo hohtaa Turun Martissa
- Osoite: Matruusinpolku, Turku
Tiesitkö, että Turku Energia on ollut kaunistamassa katukuvaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan? Sen aikana se on kaunistanut ja loihtinut mitä hienompia taideteoksia Turun alueen sähkökaappeihin ja -muuntajiin. Turku Energialla on Turussa seitsemän suurempaa taideteosta, jotka koristavat betoniseiniä ja muita rakennettuja ympäristöjä.
Ehkä vaikuttavin Turku Energian taideteoksista on Mauri Kososen valotaideteos Turun kaasukellon kaasupallolla Martissa. Lokakuun ja maaliskuun välillä kaasupallon pintaan heijastetaan valotaideteos aina pimeän tultua. Tarkemmat ajankohdat kannattaa tarkistaa Turku Energian sivuilta.
Sen lisäksi Turku Energian hienoja ja innostavia teoksia ovat Luolavuoren "Vuorenneito", Härkämäen "Aurinkotuulen viemää", Raision Inkoisten "Vuorenpeikon temppeli" Metsäarossa ja Linnanfältin "Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista" Tallimäenpuistossa.
5. Ajan rajat vie aikamatkalle Raision historiaan
- Osoite: Eeronkuja 2, Raisio
Raision kirjaston ikkunaa ja pihapiiriä koristavat Tiina Vainion Ajan rajat -taideteos. Se koostuu kolmesta osasta ja kuvaa ihmisen ja ympäristön välistä yhteyttä ja riippuvuutta toisistaan. Akryylille painetussa kuviossa sinisen eri sävyt kuvaavat Raision ja lähiseudun suhdetta merenpintaan ja veden pinnan korkeuteen alueella eri aikoina. Mitä tummempi väri, sitä vähemmän aikaa maa on ollut meren pinnan alapuolella. Kaksi muuta taideteoksen osaa, kivipolku ja kartiotammi, sijoittuvat kirjaston pihamaalle.
Minkälaisen kokemuksen ihmisen ja luonnon riippuvuussuhteesta sinä saat teoksen pohjalta?
6. Löydätkö tiesi ulos Karmelinpuiston labyrintistä?
- Osoite: Konsantie 16, Raisio (Labyrintti on lähellä Ihalan koulua)
Oletko koskaan kuullut, että Raisiossa sijaitsee 1100-luvun kalmistojen innoittama labyintti? No nyt viimeistään olet! Karmelinpuistossa Ihalassa sijaitsee Tarja-Orvokki Virtasen sekä nuorten kuvataidekoulun suunnittelema kivilabyrintti. Labyrintti tosiaan perustuu Mahittulan Tuomolan kalmistosta löytyneeseen hopeiseen ornamenttiin, jonka innoittamana labyrintti on saanut muotonsa.
Labyrintti on erityisen kaunis lintuperspektiivistä ja se näkyy etenkin ilmakuvissa erityisen hienosti. Paikan päällä voit testata, miten labyrintin läpi pääsee ja aivan perheen pienimmätkin innostuvat tästä taidelabyrintistä. Puisto ja labyrintti ovat vuodelta 2001 ja tiettävästi ketään ei ole jäänyt sen vangiksi!
7. Taiteella on paikkansa myös Naantalin liikenteessä
- Osoite: Kreivinkadun alku Aurinkotien risteyksessä, Naantali
Suomen 100v -juhlavuoden kunniaksi Naantalin kaupunki hankki Jani Rättyän tekemän taideteoksen Hautuja. Keskelle kiertoliittymää sijaitseva naisen kuva, joka muodostuu metallisista oksista ja koivunlehdistä. Silmiä hivelevältä taideteokselta on vaikea välttyä, jos matkustat Naantaliin!
Vaikka taideteos lumoaakin keskellä kiertoliittymää, niin älä jää tukkimaan liikennettä. Auton voit viedä parkkiin lähistölle ja voit lähestyä teosta jalan. Kävelytietä pitkin pääset kiertämään Hautujaa ja näkemään sen erilaisista perspektiiveistä. Teos on näyttävä päivänvalossa, mutta illan hämärtyessä sen valaistus saa teoksen hohtamaan upeuttaan.
8. Euran yhteiskoulun kirjava seinä
- Osoite: Savikontie 11, Eura
Moni kaupunkitaiteen teos voi olla piilotettuna suurimman osan silmiltä, mutta toisille jokapäiväinen riemu. Euran keskustassa sijaitsevan Euran yhteiskoulun oppilaille tämä kirjavien palluroiden koristama koulun seinä on tavallinen näky, jota voi ihastella päivittäin.
Kaupunkitaide onkin tärkeää myös arkipäivissä tiloissa, sillä se tekee arjen ympäristöistämme entistä viihtyisämpiä. Miten ihanaa mahtaa olla käydä noin kirjavaa koulua!
Tiedätkö jo, mitä muita kauniita jokapäiväisiä ympäristöjä Eurasta löytyy?
9. Huittisten Taideakseli on vuoden taideprojekti
- Osoite: Aittakatu 3, Huittinen (Useita kohteita välillä Sahkosta Savilinnaan)
Huittisten kaupunki järjesti vuoden 2021 keväällä ja kesällä Taideakseli-kaupunkitaideprojektin, jonka avulla kaupungin keskustaa elävöitetään erilaisten taiteenmuotojen avulla Sahkosta Savilinnaan. Projektin tavoite oli tehdä "korkealuokkaista ja mielenkiintoista taidesisältöä keskustaan". Projektin yhteydessä lujitettiin kaupungin yhteisöllisyyttä ja osallistettiin kaupungin asukkaita. Samalla taiteilijat pääsivät luomaan sosiaalisia kontakteja, verkostoja ja saivat työkokemusta sekä pääsivät kokeilemaan erilaisia taitojaan.
Taideakseli elävöittää kaupungin keskustaa ja vireyttää alueen tunnelmaa. Neljä valtavan kokoista muraalia muodostaa alueen kerrostalojen seiniin valtaisan kukkameren. Näiden lisäksi muraalit kaunistavat Sahkon päiväkodin pihaa. Muraalien lisäksi katukuvaa koristavat savesta tehdyt lintufiguurit, lahopuusta tehty biodiversiteettitaideteos, yhteistyössä kylvetty kukkaniitty ja useat muut pienemmät teokset.
10. Marttilan Härkävankkurit
- Osoite: Härkätie 733, Marttila
Marttilan läpi kulkevan matkailureitin, Hämeen Härkätien, varrella riittää kulttuurimaisemia, mutta myös paikallista taidetta ihasteltavaksi. Monista tien varren teoksista saa kiittää marttilalaista taiteilijaa Arto Ali-Eskolaa, joka ITE-taiteilija sekä kuvanveistäjä. Yksi vaikuttavimmista taiteilijan teoksista on Hämeen Härkätielle ikoninen Härkävankkurit patsas.
Marttilalainen taiteilija on erityisesti tunnettu itse keksimästään patsaiden valutekniikasta. Taiteilija kaivaa kuopan, johon pystyttää veistoksen tukirakenteet ja kaataa betonin muottiin. Tämän jälkeen hän viimeistelee patsaan betonilla tai savella. Tämä kekseliäs prosessi onkin poikinut monen monta teosta, joita Marttilaan kannattaa lähteä ihastelemaan.
Ali-Eskolalla on Marttilassa myös patsaspuisto, jossa on tällä hetkellä noin 90 patsasta!
Bonus +1: Karvetin alikulkutunnelin maalaus
- Osoite: Ripikatu / Aurinkotie, Naantali
Vielä yksi teos lisää? Kyllä, Naantalissa Karvetin alikulkutunneliin on juuri nyt (syyskuussa 2021) ilmestynyt uusi seinämaalaus! Tunnelin molemmilla laidoilla iloiset ja värikkäät olennot lentävät tai uivat eri suuntiin katsoen toisiaan silmiin.
Karvetin alikulkutunneli on suosittu vapaa-ajan reitti naantalilaisille ja erityisesti lapset ja nuoret käyttävät reittiä koulumatkoillaan. Seinämaalauksen toteuttamiseen yhdistettiin myös taidekasvatusta. Lähialueen koululaiset pääsivät katsomaan kahden naantalilaisen taiteilijan, Hans-Peter Schüttin ja Miina Laineen, työskentelyä ja pohtivat julkisen taiteen ja katutaiteen merkitystä kaupungissa.
Teos päivässä vai päivä teoksilla?
Taide voi olla osa jokapäiväistä elämääsi tai sitten voit rikastaa elämääsi taiteella oman valintasi mukaan. Tilataideteoksilla on helppo rikastaa omaan arkeasi ja esimerkiksi ulkoilun tai retken ohella ihastella niitä ja samalla tyydyttäen kulttuurin himoasi. Toiset teokset vaativat enemmän aikaa, kuin toiset, joten kannattaa varata riittävästi aikaa kulttuuriretkillesi!
Myös naapurustoihin kannattaa tutustua samalla, kun vierailet paikoissa katselemassa ällistyttäviä teoksia. Kun olet jo valmiiksi ehkä itsellesi tuntemattomalla maaperällä, niin kannattaa siitä ottaa kaikki ilo irti! Taide voi olla hyvä reitti uusiin ja vähemmän tunnettuihin naapurustoihin. Todennäköisesti voit vain yllättyä!
Miltä kuulostaisi muraalikierros Kaarinassa, taidepläjäys Huittisissa, Raision historian oppiminen taiteen avulla tai sähkökaappien bongailu Turussa?
Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:
- Muraalimatkalle Turkuun: Etsi nämä 10+1 kohdetta ja äänestä suosikkiasi!
- Herkkuja historiannälkäisille – Tee päivämatka Raisioon!
- Lähimatka Kaarinaan – taidetta, runoutta ja historian havinaa
-Ville & Ninna
Mahtavaa, että virtuaaliretki innosti! Kiitos itsellesi Jani aivan uskomattomasta teoksesta, joka aina ilahduttaa ja sykähdyttää Naantaliin saapuessa. 🙂