Kesän parhaat bileet, keikat ja taidenäyttelyt – Kauttualla on ne kaikki!

Susanna | 17.5.2023

Euran Kauttua on vienyt monen matkailijan sydämen – vaan mikä paikassa viehättää? On aika lähteä tutkimusmatkalle tunnelmalliseen Ruukkikylään ja sen lukuisten kesätapahtumien pariin. Tiesitkö, että kauniin miljöön ja pienputiikkien lisäksi Kauttualla on yksi Suomen persoonallisimmista keikkapaikoista, jossa eturivin artistit esiintyvät tänäkin kesänä?

Ikimuistoinen kesäretki Kauttuan Ruukinpuistossa

Kuvankaunis Kauttuan Ruukinpuisto on Euran matkailun helmi, joka on rakentunut kolmensadan vuoden ajan rauta- ja paperiteollisuuden ympärille. Turusta Kauttualle ajaa reilussa tunnissa ja Tampereelta vajaassa puolessatoista. Ihastuttavassa ruukkimiljöössä on viehättäviä pienyrittäjien palveluita, paljon erilaisia tapahtumia kesänäyttelyistä keikkoihin sekä tunnelmallisia taukopaikkoja kahvitteluun ja ruokailuun. Ei siis ihme, että se on yksi Satakunnan suosikkikohteista!

“Koko ruukin alue on aivan upea kohde. Aalto on aina huikea juttu. Kannatti lähteä Tampereelta asti.” - Kauttualla Kesäretkihaasteen 2021 aikana vieraillut matkailija

Tallimäki täynnä messuvieraita ja kojuja.
Tallimäen aukio täyttyy monenlaisista tapahtumista ympäri vuoden. © Erkki Saarinen

Mielenkiintoisen vivahteen paikkaan tuo Alvar Aallon kädenjälki, joka näkyy alueella vahvasti. Aallon suunnittelema Terassitalo on monen Aalto-fanin suosikkikohteita ja yksi talon asunnoista onkin varattu näyttelytilaksi. Aallon Jokisauna kosken kupeessa puolestaan tarjoaa tunnelmallisen kahvilakokemuksen ja saunomaankin on mahdollista päästä tilaussaunan löylyissä. Jos kiehtovat rakennukset kiinnostavat enemmänkin, tutustu Kauttuan kiehtovat talot -kohteisiin.

Kurkkaa Kauttuan Ruukinpuiston sivuilta kaikki Kauttuan yrittäjät ja palvelut! 

Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo iltavalaistuksessa ulkoapäin
Alvar Aallon Terassitalo on upea kohde arkkitehtuurin, designin ja taiteen ystäville. © Hoods.fi

Ruukinpuisto on kiinnostava retkikohde myös siksi, että teollisuus on toiminut alueella yhtäjaksoisesti yli 300 vuotta. Ruukinpuistoon tänä vuonna avattu Vierailukeskus tarjoaa sukelluksen kylän historiaan sen alkuajoista tähän päivään, ja on suositeltava kohde kaikille, jotka haluavat oppia lisää kylästä!

Kauttualla on kesän parhaat bileet!

Yksi Suomen persoonallisimmista keikkapaikoista löytyy myös Kauttualta! Ruukinpuiston remontoitu Kivinavetta avautui viime kesänä ja saavutti samantien suursuosion loppuunmyydyillä keikoillaan. Tänä kesänä Ruukinpuistossa nähdään ainakin nämä huippuartistit:

  • Juha Tapio 10.6.
  • Vesterinen yhtyeineen 13.07.
  • Jarkko Ahola 19.8.
Euran Kauttuan keikkapaikka ja yleisöä katsomassa livebändiä
Lähdetäänkö bileisiin Kauttualle? © Hoods.fi

Lisäksi 9.6. Kivinavetassa räjäytetään kesä vauhtiin ysäribileillä! Ilta on täynnä ysärihuumaa, kun esiintymässä on mm. saksalainen E-rotic. Nappaa liput ennen kuin ne myydään loppuun ja lähde fiilistelemään alkavaa kesää! Tapahtumien tarkemmat tiedot ja liput löydät Eura Eventsin -sivulta.

Tapahtuu sitä muuallakin Eurassa

Euran vilkas kesä ei suinkaan rajoitu vain Kauttualle, sillä myös Sieravuoren tapahtumakeskus Honkilahdella tuo vierailijoita, festivaaleja ja keikkoja keskelle mahtavimpia järvimaisemia. Tänä kesänä Sieravuorella nähdään myös Suomen kuuluisin vihreä bolero, kun oma Euroviisuedustajamme Käärijä saapuu tänne esiintymään 19.7.!

Euran kesäkausi puolestaan käynnistyy Eurapäivillä 10.-11.6., jolloin koko perheelle sopivat tapahtumat levittäytyvät ympäri kuntaa. Myös historian ystäviä hellitään, kun Muinaisaikaan -tapahtuma herättää viikinkiajan eloon 17.-18.6.2023. Härkänummen viikinkiaikaisessa kylässä vierailijat voivat tehdä aikamatkan tuhannen vuoden taakse maistelemalla tuoretta muinaisleipää, tutustumalla kylän rakennnuksiin ja seuraamalla hurjia taistelunäytöksiä!

Kaikkien historiafanien pitää ehdottomasti pysähtyä myös Esihistorian opastuskeskus Nauravassa Lohikäärmeessä!

Luontoelämyksiä Pyhäjärven rannalla

Möljän Leijonanrannan kaksi laituria ja maisema Pyhäjärvelle.
Möljän ranta on yksi suosituimpia uimapaikkoja Kauttualla. © hoods.fi

Kauttualla voi joraamisen vastapainoksi nauttia myös hiljaisuudesta ja luontoelämyksistä Pyhäjärven rannalla. Monen ehdoton suosikki on pitkä ja kapea niemennokka nimeltä Hiittenkari, jota pääsee ihastelemaan muutaman kilometrin mittaisella luontopolulla. Luontopolun läheisyydessä on myös uimaranta, josta Pyhäjärvi aukeaa kaukaisuuteen kuin meri. Tämä ei ole liioiteltua, sillä Pyhäjärvi on Lounais-Suomen suurin järvi!

Pitäisikö kuitenkin jäädä Kauttualle pysyvästi?

Kuulostaako Kauttuan miljöö ja tapahtumatarjonta niin mahtavalta, että oikeastaan tekisi mieli muuttaa tänne pysyvästi? Kauttualla on ilahduttavan monipuolisesti erilaisia asumisen vaihtoehtoja tarjolla, minkä lisäksi Eura myös hämmästyttää monia asumisen hinnoillaan. Voiko olla mahdollista elää yhdessä Suomen kauneimmista kulttuurimiljöistä ja olla maksamatta itseään kipeäksi? Kyllä voi!

Punaisen puutalon portaat ja kukkaistutukset.
Miltä kuulostaisi koti historiallisen ruukkikylän läheisyydessä, taiteen, designin ja persoonallisten palveluiden ympäröimänä? © hoods.fi

Vuokra-asuntoa etsivät yllättyvät kuullessaan, että Ruukinpuiston viehättävissä puutaloissa voi asua myös vuokralla. Tai sitten voit muuttaa Varkaudenmäen kerrostaloihin, jotka tarjoavat edullisia asumisen vaihtoehtoja ja myös harvinaista yhteisöllisyyttä. Asukkaat hoitavat yhdessä pihan upeita istutuksia ja järjestävät yhteistä toimintaa. Kerrostalojen takapihalta alkaakin Ruukinpuisto, jota ihastuttavampaa ympäristöä saa hakea päiväkävelyille!

Vapaat vuokra-asunnot löydät kätevästi Euran kunnan sivuilta

Tiilinen kerrostalo keskellä metsää.
Kauttuan kerrostalot tarjoavat huoletonta edullista asumista lähellä keskustaa ja luontoa. © Euran kunta

Harva voi sanoa asuvansa Alvar Aallon suunnittelemassa talossa, mutta Kauttualla jopa tämä on mahdollista! Itsekin majailin kuukauden ajan Alvar Aallon Terassitalossa ollessani testiasukkaana Eurassa. Lue blogista, miten kotiutuminen omintakeisten satakuntalaisten joukkoon sujui ja miltä elämä Terassitalossa maistui!

Ja löytyypä Kauttualta tietysti myös luonnonkauniita tontteja rakentamista suunnitteleville. Jos euralainen elämänmeno kiinnostaa enemmänkin, anna tuoreiden euralaisten kertoa miksi he päättivät muuttaa juuri Euraan!

Kaikki Euran myytävät asunnot ja tontit löydät kätevästi Eura Plus sivustolta.

Puraisiko Eura-kärpänen? Lähde virtuaaliselle tutkimusmatkalle Euraan ja sen kiehtoviin asuinalueisiin täällä Know Your Hoodsissa!

- Susanna

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)