Kemiönsaari – Elinvoimaa merestä ja palveluiden läheisyydestä

Anna | 25.5.2022

Kemiönsaari on 10. kunta naapurustopalvelu Know Your Hoodsissa 25.5.2022 alkaen, tervetuloa mukaan! Saaristomeren ympäröimä Kemiönsaari on luova kohtaamispaikka, joka hurmaa ympärivuotisilla tapahtumillaan ja kauniilla saaristoluonnollaan. Lähde kanssamme tutustumaan tähän saaristokuntaan, jossa meri on alati läsnä. Psst. Blogin lopussa kerromme tulevasta Kemiönsaaren Naapurustosuunnistuksesta, jonka järjestämme 6.-30.6.2022.

Tuhansien saarten kunta

Nimestään poiketen Kemiönsaari koostuu lähes 3000 saaresta! Saaristossa riittääkin nähtävää ja koettavaa: upeita luontokohteita, viehättäviä saaristokyliä sekä tapahtumia melkein viikon jokaiselle päivälle. Saarista 20 on pysyvästi asuttuja, ja joillekin asukkaille lautta tai lossi on arkipäivää (kiinnostava kokemus etenkin sisämaassa asuville). Muutosta haaveileville löytyykin paljon erilaisia alueita; toivoopi sitten palveluiden pariin tai unelmoi elämästä ulompana saaristossa. 

Miltä esimerkiksi kuulostaisi arki Suomen yksissä eteläisimmissä asutuissa saaristossa Hiittissä tai Rosalassa? Kemiönsaarella on paljon erilaisia tonttivaihtoehtoja kodin rakentamista suunnitteleville, mutta myös lukuisia vuokra-asuntoja asumisen helppoutta arvostaville (tai meille, jotka haluavat varovasti kokeilla saaristolaiselämää).

Pst! Asutko Kemiönsaaressa? Tiedäthän, että voit arvioida oman naapurustosi Know Your Hoodsissa? Se on helppoa: kirjaudu vain palveluun ja jätä arviosi.

Purjehdusta Kemiönsaaren vesistössä | Segling i Kimitoön
Kemiönsaari ja sen tuhannet saaret ovat purjehtijan ykkösvalinta © Kemiönsaaren kunta

Paikalliset elävät mutkatonta arkea hyvien kulkuyhteyksien päässä Etelä-Suomen suuremmista kaupungeista. Esimerkiksi Kemiön keskustasta hurauttaa Saloon puolessa tunnissa ja Turkuun 45 minuutissa. Asukkaiden ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas, sillä Kemiön keskustasta ja monista kylistä kuten Taalintehtaalta löytyvät kattavat palvelut omasta takaa.

Kemiönsaari on kaksikielinen kunta, jonka väestöstä lähes 70 %:a on ruotsinkielisiä. Kemiönsaaren liittyessä Know Your Hoodsiin toteutuikin meidän ja käyttäjiemme kauan odotettu haave: naapurustopalvelumme on nyt myös ruotsinkielinen! 

Viehättäviä saaristokyliä ja meren tuoksua

Kemiönsaari tuo mukanaan ainutlaatuisia asuinalueita Hoodsiin. Esimerkiksi Västanfjärdin kylätiet ja rantaniityillä laiduntavat lampaat lupaavat seesteistä arkea luonnon helmassa. Vahvasta talkoohengestään tunnettu kyläyhteisö ansaitsi myös Varsinais-Suomen vuoden kylä -tittelin vuonna 2019! Palveluita löytyy Lammalasta ja Nivelaxista ja Kemiön keskustaan on lyhyt ajomatka.

Västanfjärdin uudempi kirkko | Vänstanfjärds nya kyrka
Västanfjärdin kirkko on auki joka päivä 15.6-15.8.2022 © Kemiönsaaren kunta

Dragsfjärd tarjoaa puolestaan aitoa saaristoelämää järvien ja meren ympäröimänä. Tunnelmallisessa Kärran kylässä on hyvin palveleva lähikauppa ja ravintola. Muiden palveluiden pariin pääsee joko suuntaamalla Taalintehtaalle tai Kemiön keskustaan. Alueella sijaitsee upea Söderlångvikin kartano, jossa voi esimerkiksi ihastella kartanon upeaa omenapuutarhaa. Dragsfjärdiin rakentuu parhaillaan myös uniikki merellinen lomakylä Merikruunu, josta voi hankkia oman lomahuvilan.

Tekemistä viikon jokaiselle päivälle

Kemiönsaarella on ollut merkittävä rooli merenkulun ja teollisuuden historiassa, ja se on ennen ollut tärkeä maa- ja meriliikenteen solmukohta. Nykyisin se on myös vilkas kohtaamispaikka, jonka kulttuuritarjonta ja tapahtumat ilahduttavat ympäri vuoden.

Yksi Kemiönsaaren aktiivisista kohtaamispaikoista on Taalintehdas, jonka viehättävän vierasvenesataman ja ruukkialueen kupeeseen asukkaat ja vierailijat kokoontuvat kesäisten tapahtumien, kuten Baltic Jazz -festivaalin, viettoon. Taalintehtaalla voi asua vuokra-asunnossa tai rakentaa kodin viihtyisille Läntisen ja Pohjoisen Lemonsillan uusille asuinalueille.

Kemiön keskustan asukkaat yhdistävät kaupunki- ja saaristoelämän hyvät puolet samaan pakettiin. Keskustassa riittää harrastuksia viikon jokaiselle päivälle, mutta samalla Turkuun, Saloon ja jopa Helsinkiin pääsee kätevästi bussin kyydissä tai omalla autolla kulkien. Kemiön keskustassa löytyy myös laadukkaat puitteet monien urheilulajien harrastamiseen. 

Taalintehtaan Ruukinmuseo | Dalsbruks museam
Kulttuurihistoriaa Taalitehtaan ruukinmuseossa © hoods.fi

Arkea meren syleilyssä

Meri ei ole Kemiönsaarella koskaan kaukana. Strömman asukkaat elävät Salon rajalla “saariston porteilla”, Strömman historiallisen kanavan ympäristössä. Tämä on Suomen ainoa paikka, jossa voi nähdä vuorovesi-ilmiön. Merestä hullantuneiden kannattaa kurkata alueen tonttivaihtoehdot. Täällä on nimittäin tarjolla tontteja merinäkymin!

Kaunis näköala Strömman aurinkorannalla | Fin havsutsikt på terrassen i Strömma
Strömman aurinkoranta on nimensä veroinen © Kemiönsaaren kunta

Myös kunnan luoteisosassa sijaitsevassa Mjösundissa asutaan upeissa merimaisemissa. Keskeinen sijainti Turuntien varrella mahdollistaa nopeat piipahdukset Turkuun, ja palvelut löytyvät lyhyen ajomatkan päässä Kemiön keskustasta. Mjösundiin rakentuun parhaillaan myös tasokas merellisen asumisen alue Porto West, jossa ensimmäiset onnekkaat asuvat jo.

Jos kaipaat todellista irtiottoa, suuntaa lauttamatkan päähän. Rosala ja Hiittisten vaikuttava luonto takaa ainutlaatuisen ympäristön asumiseen. Samalla lähipalvelut ja säännöllinen lauttayhteys varmistavat, että arki täälläkin on sujuvaa.

Kemiönsaarella on muitakin tunnelmallisia maaseutukyliä, kuten aktiivinen Kiilan kylä. Maaseudulla lähiruoan saa tuottajilta suoraan pöytään,  ja samalla pääsee nauttimaan myös vaikkapa Kemiönsaaren erikoisosaamisesta, nimittäin artesaaniruuasta!

Tutustu Kemiönsaareen tarkemmin!

Puutalo Taalintehtaassa | Ett trähus i Dalsbruk
Kemiönsaaren keskusta ihastuttaa historiallisilla rakennuksillaan © Hoods.fi

Kesäinen saaristoseikkailu kutsuu 6.-30.6.

Juhlistaaksemme Kemiönsaaren liittymistä Know Your Hoodsiin järjestämme kunnan kanssa suositun Naapurustosuunnistuksen Kemiönsaarella.

Suunnistus alkaa ma 6.6.2022 ja päättyy to 30.6.2022. Osallistua voit milloin tahansa tällä aikavälillä. Viikonloppuna 10.-12.6.2022 on tarjolla erityistä ohjelmaa! 

Osallistujien kesken arvotaan saaristopurjehdus, melontaretki ja päivä Söderlångvikin kartanolla. Katso ohjeet tapahtuman sivulta ja lähde matkaan.

Tervetuloa seikkailemaan!

-Anna

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat jutut:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

ea

kyllä on nätin näköistä!

1.6.2022 16:05Vastaa
0 0
Anna

No niinpä! 🙂

Terveisin,
Anna

7.6.2022 9:09
0 0