Kesäretkihaaste 2023: Lounais-Suomen parhaat retkikohteet

Elisa | 9.6.2023

On jälleen aika lähteä seikkailulle Lounais-Suomen upeimpiin ja yllättävämpiin kesäretkikohteisiin! Kerää retkikaverit mukaan, valitse suosikkirastisi 10+1 kohteestamme ja osallistu haasteeseen viimeistään 31.8.2023, niin olet mukana myös mahtavien palkintojen arvonnassa.

EDIT: Kesäretkihaaste on nyt päättynyt – suurkiitos kaikille osallistuneille! Arvoimme osallistujien kesken palkintoja. Pääpalkinnon eli hotelliyön Kemiönsaarella nappasi Henri, onnea! Kolme Magni Mundin kaupunkikierrosta menivät sen sijaan Emmille, Piialle ja Meijulle, onnea! Voittajiin on oltu yhteydessä sähköpostitse.

Kesäretkihaasteen ohjeet

Tutustu Kesäretkihaasteen 11 kohteeseen alla. Valitse kohde, jossa haluat vierailla ja lähde etsimään rastia paikan päältä. Kirjaa itsesi rastille seuraamalla rastilapulta löytyviä ohjeita. Kirjautumista varten tarvitset älypuhelimen, mutta et sovelluksia tai kirjautumista. Haaste on vauhdissa ajalla 10.6.-31.8.2023!

Ota talteen Kesäretkihaasteen kartta. Tarkat rastien paikat löydät myös digitaaliselta kartalta. Voit myös tulostaa kartan Drive-linkin kautta.

Palkinnot

Pääpalkinto arvotaan niiden kesken, jotka käyvät kesän aikana vähintään 5 kohteessa. Magni Mundin lahjakortit arvotaan kaikkien retkeilijöiden kesken periaatteella 1 käynti kohteessa = 1 arpa arvonnassa. Eli yhdelläkin vierailulla osallistut arvontaan!

 • Pääpalkinto: Hotelliyö 2:lle Seaview -huoneessa Kasnäsin hotellissa Kemiönsaarella (lahjakorttiin sisältyy aamupala sekä vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille). Arvo 160 e.
 • 3 x lahjakortti Magni Mundin vapaasti valittavalle kaupunkikierrokselle 2 henkilölle.

Kesäretkihaasteen 10 + 1 kohdetta:

1. Kauttuan Ruukinpuisto | Eura

 • Sijainti: Tallinmäki löytyy osoitteesta Sepäntie 4, Eura. Parkkipaikat sijaitsevat Tallinmäen läheisyydessä.
 • Bussi: Turusta ajaa Kauttualle reilussa tunnissa. Myös muutama linja-autovuoro liikennöi Turun ja Kauttuan välillä päivittäin.
 • Kartta: Alueen kartan löydät rullaamalla Ruukinpuiston etusivua alaspäin.
 • Mitä täältä löytyy: Vanha ruukkialue, Vierailukeskus, kartano, majatalo, Kauttuan kiehtovat talot -reitti, Terassitalo ja muita Alvar Aallon suunnittelemia kohteita, taidenäyttelyitä, putiikkeja sekä ravintola- ja kahvilapalveluita.
 • Kurkkaa ainakin tämä kesäkahvila: Ruukin Sydän! <3
 • “The Kesäterassi”: Vuonna 1802 rakennetun Ruukinkartanon ravintola.
 • Esteettömyys: Osaan paikoista on esteetön pääsy.
 • Lisätietoja: Ruukinpuiston viralliset nettisivut (www.ruukinpuisto.fi).
Kauttuan Ruukinpuiston punaisia rakennuksia ja puistoaluetta kesällä
Kauttuan Ruukinpuisto on monen suosikkikohde kesällä. © Hoods.fi

Euran Kauttuan Ruukinpuiston miljöö ihastuttaa ja tarjoaa silmänruokaa. Kauttualla on pitkä perinne rauta- ja paperiteollisuudessa, ja Ruukinpuisto tarjoaakin elämyksellisen kurkistusikkunan alueen historiaan. Kauttuan historiaan sekä itse kauttualaisiin kannattaa taas käydä tutustumassa uudessa Vierailukeskuksessa. Vierailukeskukseen ja Terassitalolle on myynissä yhteislippu.

Lisäksi Kauttua on tunnettu Alvar Aallon arkkitehtuurista, kuten Aallon suunnittelemasta Terassitalosta. Terassitalossa pääset ihastelemaan tänä kesänä Lasse Kemppaisen Elämän virrassa -taidenäyttelyä sekä Artekin kalusteita ja valaisimia. Terassitalo on auki ajalla 10.6.–31.8.2023 ti-su klo 11–17. Sekä taulut että huonekalut ovat myös myynnissä!

Kurkkaa myös Alvar Aalto Route -kulttuurireitti sekä Kauttuan Kiehtovat talot -reitti, jotka johdattelevat kulkijansa alueen mielenkiintoisen arkkitehtuurin maailmaan! Ruukinpuiston eri rakennuksista voi löytää myös taidenäyttelyitä kuten kuivurissa sijaitsevan Esko Lappalaisen Muodon vuoksi -näyttelyn ja Katri Paunun TULVA – THE FLOOD -näyttelyn tallissa.

Rastin sijainti: Ruukinpuiston Vierailukeskuksen ovessa

2. Naurava Lohikäärme | Eura

 • Sijainti: Eurantie 18, Eura
 • Bussi: Monista läheisistä kaupungeista (esim. Turku, Rauma, Pori) pääsee matkustamaan Euraan päivittäin. Euran linja-autoasemalta on vain puolen kilometrin kävelymatka opastuskeskukseen.
 • Mitä täältä löytyy: Esihistorian opastuskeskus, myymälä ja lounasravintola. lounasravintola ja museomyymälä. Lisäksi lähellä sijaitsee monia Suomen merkittävimpiä muinaisjäännösalueita, kuten Käräjämäki ja Luistari.
 • Kesäiset herkut tarjoaa: Lounasravintola Idylli, jossa pääset nauttimaan ihanan kotoisasta ja rauhallisesta tunnelmasta.
 • Esteettömyys: Kohde on esteetön.
 • Lisätietoja: Nauravan lohikäärmeen nettisivut ja FB-sivut.
Nauran lohikäärmeen rakennus sekä viikinkimiekkoja.
Nauravassa Lohikäärmeessä pääset tutustumaan mm. jännittävään viikinkiaikaiseen historiaamme! © hoods.fi

Naurava lohikäärme on Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus, ja se sijaitsee vanhassa Jalmari Karhulan suunnittelemassa kivinavetassa. Opastuskeskus esittelee euralaista elämää tuhannen vuoden takaa. Tiesitkö, että Nauravan lohikäärmeen hauska nimi juontaa juurensa alueelta löytyneestä viikinkiaikaisesta keihäänkärjen koristekuviosta?

Naurava lohikäärme on elämyksellinen retkikohde kaikenikäisille. Näyttelyiden lisäksi noin 2 km päässä Nauravasta lohikäärmeestä sijaitsee yksi Euran ja koko Suomen merkittävimmistä muinaisjäännösalueista, Luistari. Kyseessä on Suomen suurin tutkittu kalmisto, joka tarjoaa huikean aikamatkan rautakauden yhteisöelämään ja kulttuuriin. Kesällä Luistarin muinaispuistossa laiduntavat ahvenanmaanlampaat.

Muista piipahtaa myös ihastuttavassa opastuskeskuksen myymälässä, josta löydät kauniita lähialueen käsityöläisten valmistamia tuotteita.

Rastin sijainti: Nauravan Lohikäärmeen etuovessa

3. Kyrön maauimala | Pöytyä

 • Sijainti: Ollilantie 12, Pöytyä
 • Bussi: Turusta pääsee Pöytyän Kyröön 9-tien pikavuoroilla, joiden aikataulut voit tarkistaa Matkahuolto.fi -nettisivuilta. Arkisin vuoroja ajetaan useita kertoja päivässä.
 • Mitä täältä löytyy: Maauimala uimis- ja saunomismahdollisuuksineen ja saunatupa, josta löytyy perus keittiökalustoa, grillikatos ja kaasugrilli. Myös kioski, josta voi ostaa kylmää ja kuumaa juotavaa, jäätelöä, karkkia jne.
 • “The Kesäkahvila”: Kyrön torilta löytyvä ihana Jätskikahvila, jonne kävelee maauimalalta alle 10 minuutissa.
 • Esteettömyys: Maauimala ei ole esteetön, mutta erityisjärjestelyt liikuntarajoitteisille ovat mahdollisia.
 • Lisätietoja: Maauimalan tarkemmat tiedot hinnastoineen ja aukioloaikoineen löydät Kyrön Seudun Kyläyhdistys ry:n nettisivuilta.
joukko ihmisiä makoilee Kyrön maauimalan altaan matalassa päässä ja kaksi lasta leikkivät Wibit-radalla altaassa
Kaikkien vesipetojen kannattaa tänä kesänä suunnata Kyrön maauimalaan! © Pöytyän kunta

Kaipaatko merivettä lämpimämpää uimiskokemusta? Onko kaupungin maauimaloissa aivan liikaa vilskettä omaan makuusi?

Pöytyän Kyrön keskustataajamasta löytyvä Kyrön maauimala tarjoaa ihanan kotoisat puitteet pulahtamiselle: kuin olisit omalla takapihalla! Unohda arjen kiireet maauimalan löylyissä tai löydä kesän riemu ulkoaltaalta. Tässä maalaiskylän miljöössä on aivan omanlaistansa taikaa, minkä ansiosta kesäretki Pöytyälle toimii erinomaisena minilomakohteena etenkin kaupunkilaisille. Vuonna 2016 avatusta maauimalasta käy kiittäminen Kyrön Seudun Kyläyhdistystä, joka vuokraa maauimalaa saunatupineen myös yksityiskäyttöön.

Maauimalan keskeinen sijainti Pöytyän keskusta-alueella takaa helpon asioinnin esimerkiksi Suomen ainoassa legomuseossa Vanhassa-Palikassa. Nauti myös paikallista tilajäätelöä Isontuvan tilan jäätelökahvilassa tai herkuttele omia eväitä maauimalan naapurissa sijaitsevassa Leijonapuistossa.

Rastin sijainti: Maauimalan portin vieressä sijaitsevalla ilmoitustaululla

4. Hypöistenkoski | Aura

 • Sijainti: Hypöistenkosken luontopolku lähtee Nahkurintien päästä, osoitteesta Nahkurintie 6, Aura
 • Bussi: Turusta ajaa Hypöistenkoskelle noin puolessa tunnissa. Turusta Auraan on päivittäin myös useita bussiyhteyksiä. Auran pysäkiltä (Aura-Salon risteys 8019) on Hypöistenkosken luontopolulle noin 600 m kävely. 
 • Mitä täältä löytyy: luontopolku, koski, niittyjä, lehtoja ja teollista historiaa 
 • Esteettömyys: Hypöistenkosken luontopolku ei ole esteetön.
 • Lisätietoja: Lisätietoja löydät Aurajoentien sivuilta. Voit myös katsoa etukäteen videon Hypöistenkosken luontopolusta! 
Hypöistenkosken kivisilta ja joki
Hypöistenkoski on loistava kohde rauhoittumiseen arjen kiireen keskellä. © Auran kunta

Hypöistenkosken luontopolku johdattaa kulkijan virtaavan veden äärelle ja esittelee reitin varrella niittyjä, lehtoja sekä alueen teollista historiaa. Hypöistenkosken maiseman äärelle kannattaa pysähtyä pidemmäksikin aikaa, mutta itse reitti on alle kilometrin mittainen ja sopii siksi hyvin myös lapsille. Hypöistenkoski onkin yllättävä luontoelämys melko lähellä Auran keskustaa – siis juuri sopiva kohde rauhoittumiseen esimerkiksi pitkän työpäivän päätteeksi! 

Jos haluat maiseman ihailun lisäksi hypätä nauttimaan Aurajoen laineista, löydät aivan Hypöistenkosken läheltä Sisupuiston, josta on helppo lähteä vaikka suppailemaan. SUP-laudat vuokraat kätevästi Monitoimitalo Auraamosta (Turuntie 1) Sisupuiston vierestä. Sisupuistosta löydät myös kuntoportaat!

Rastin sijainti: Infotaulun alla

5. Riviera: Isonkiven uimaranta | Masku

 • Sijainti: Ruskontie 43, Masku
 • Bussi: Maskun keskustaan pääsee linja-autoilla, josta kävelymatkaa uimarannalle on noin 3-4 km. Kätevintä on kuitenkin matkustaa autolla.
 • Mitä täältä löytyy: Monia pieniä ja isompia uimarantoja, rantalentopallokenttä, frisbeegolf-rata, Rivieran luontopolut ja kesäkioskeja
 • “The Kesäterassi”: Alueen uusi rantaravintola Riviera Beach Club!
 • Esteettömyys: Uimaranta on esteetön, luontopolut osittain esteettömiä.
 • Lisätietoja: Maskun kunnan nettisivut
Ihmisiä uimarannalla.
Kukapa olisi arvannut, että Riviera löytyy näinkin läheltä? © hoods.fi

Miltä kuulostaisi riemuisa kesäpäivä Rivieran mahtavilla hiekkadyyneillä? Tälle Rivieralle ei kuitenkaan tarvitse matkustaa lentäen - eikä edes osata ranskaa!

Rivieralla sijaitseva Isonkiven uimaranta on varsinainen kesäkeidas, jonka hiekkarantojen läheisyydessä voit pelailla rantalentopalloa, heitellä frisbeegolfia tai täydentää energiavarastoja kesäterassin herkuilla. Rannalla loikoilun ja uimisen lomassa voit lähteä lisäksi nauttimaan Rivieran kuvankauniista luontopoluista.

Tiesitkö, että Maskussa järjestetään lähes joka vuosi elokuun kolmantena viikonloppuna Maskun Päivät? Tämä kotiseutuhenkinen tapahtuma pystytetään alueen järjestöjen ja kunnan yhteistyönä, ja on täynnä kaikkea mahtavaa ohjelmaa koko perheelle! Tänä vuonna Maskun Päivät osuu päivämäärälle 19.8., joten kannattaa ajoittaa retkihaaste tätä ajatellen.

Rastin sijainti: Infotaulun vieressä

6. Kuurnanpään uimaranta | Lemu

 • Sijainti: Kaidantie 111, Lemu
 • Bussi: Taivassalon Auto Oy kulkee arkisin Turusta Lemuun useita kertoja päivässä. Lemun keskustasta Kuurnaanpään uimarannalle on matkaa noin 5 km.
 • Mitä täältä löytyy: Uimaranta, laituri, sauna, vesiurheiluvälineitä, grillikatos ja piknikpöytä penkkeineen. Alle 1 km päässä Kaidanpään luontolavalla myös lintutorni!
 • Esteettömyys: Uimaranta on osittain esteetön.
 • Lisätietoja: Ajankohtaiset tiedot voit tarkistaa MLL Lemun nettisivuilta tai MLL Lemun FB-sivuilta. Varaukset kajakkien ja kanootin käyttöön tehdään Lemun Kemppien nettisivuilla.
Meloja vesillä auringon laskiessa taivaanrantaan
Lemun kempit ry vuokraa veneitä, kajakkeja ja kanootteja Kuurnanpään rannalla. © Lemun kempit ry

Tämä Maskun Lemussa sijaitseva uimapaikka lymyilee kauniin metsän siimeksestä ja sopiikin siksi erityisesti luonnonläheisyyttä arvostaville uimareille. Voit lainata rannalta veneen soutamista varten tai tutkia ympäristöä vaikkapa rannalta vuokratulla kajakilla (5 kpl) tai inkkarikanootilla! Kajakkeja ja kanoottia vuokraavat paikallinen Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry.

Kuurnanpään uimaranta on MLL Lemun omistuksessa ja yhdistys lämmittää saunaa uimareille kesäkaudella pari kertaa viikossa. Natura-alueen rantalehdoissa voit kuulla kaulushaikaran kutsuhuudon tai lähteä pitkin Kolkanpolkua ikimuistoiselle luontoretkelle rantalehtojen ja merenlahtien maisemiin. Kannattaa napata myös piknikeväät mukaan, sillä rannalla sijaitsee grillikatos pöytine ja tuoleineen.

Rastin sijainti: Laiturin vieressä

7. Uimaranta Playa Del Raisio | Raisio

 • Sijainti: Hahdenniementie, Raisio
 • Bussi: Fölillä pääsee Raision keskustaan (linjat 7, 7A ja 6), ja Raision keskustasta edelleen R2-linjalla (Nesteentie-Kaanaa). Turusta suorat linjat 201, 203 ja 206. Myös omalla veneellä tai pyörällä pääsee perille.
 • Mitä täältä löytyy: Uimaranta ja rantaravintola kuin suoraan tropiikista. Beach volley -kenttä, grillit, venesataman palvelut ja vuokrattavia vesimenopelejä. Alueella on myös noin 4 km mittainen Timalipolun luontopolku.
 • “The Kesäterassi”: Playa del Raision kesäravintola tietenkin!
 • Esteettömyys: Alue on osittain esteetön.
 • Lisätietoja: Raision kaupungin nettisivut. Ajankohtaista tietoa löytyy myös Playa Del Raision FB-sivuilta.
Piknik-pöytä Playa del Raision uimarannalla, taustalla näkyy Meyer Turun telakka
Harvalla uimarannalla on samanlaista näköalaa kuin Playa del Raisiolla! © Raision kaupunki

Miksi lähteä ulkomaille, kun meiltä löytyy Kanariansaaret ihan omastakin takaa?

Lyhyessä ajassa suurta mainetta niittänyt Playa Del Raisio, toiselta nimeltään Hahdenniemen uimaranta, tarjoaa rennon tropiikinmakuisen elämyksen reilun 4 km päässä Raision keskustasta. Vilvoittele merivedessä tai palvo aurinkoa hiekkarannalla – tai sekä että! Olkisten aurinkosuojien alla kelpaa nautiskella kylmää juotavaa ja herkutella kesäisellä street foodilla. Ja tiesitkö tätä: tänä kesänä uimaranta muuttuu ensimmäistä kertaa festarialueeksi, kun Playa Del Raisio Beach Partyja juhlitaan pe-la 30.6.–1.7.2023!

Vastapainona Playa Del Raision hulinoille löytyy alueelta toinen merellisen Raision helmi: 4 km mittainen Timalipolku. Lähde matkaan Hahdenniemen pienvenesatamasta ja tunnelmoi polulla kulkiessasi lehtometsän kauneutta ja sen mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Rastin sijainti: Puussa kahvilan terassia vastapäätä

8. Littoistenjärven uimaranta | Kaarina

 • Sijainti: Littoistenjärventie 153, Littoinen
 • Bussi: Hyppää Turun kauppatorilta joko bussiin 2B tai 2C, ja olet perillä alle puolessa tunnissa! Auton voi pysäköidä Liedon Järvelän P-paikalle (Järveläntie 133), Littoistenjärven uimarannan P-paikalle (Littoistenjärventie 153) ja Ristikallion uimarannan P-paikalle (Nipsikatu 8).
 • Mitä täältä löytyy: Uimaranta, kesäkioski/kahvila, luontopolku, ulkokuntoilulaitteita sekä tanssilava.
 • “The Kesäterassi”: Uimarannalla sijaitseva Viivin Rantakioski – tässäpä klassinen kesäkioski kaikilla herkuilla.
 • Esteettömyys: Esteetön.
 • Lisätietoja: Kurkkaa lisätiedot Littoistenjärven uimarannasta Kaarinan kaupungin nettisivuilta.
SUP-lautailija Littoistenjärvellä Kaarinassa
Littoistenjärven kesäkioskista voit vuokrata sup-laudan. © Kaarinan kaupunki

Littoistenjärven ranta on kaunis ja suosittu kesänviettopaikka, jonka tuntumasta löydät ulkokuntoiluvälineitä sekä edelleen toiminnassa olevan Littoisten lavan. Rannan kesäkioskista vuokraat sup-laudat hauskoihin kesäpäiviin tai sitten voit lähteä ihailemaan maisemia Littoistenjärven melontareitille. Ranta-alueella on myös kaksi ulkogrilliä sekä muutama eväspöytä yleiseen käyttöön, mutta omat polttopuut ja grillihiilet kannattaa ottaa mukaan. Lähellä uimarantaa on nelijalkaisille kavereille uimapaikka ja koirapuisto.

Littoistenjärven luontopolku (2,9 km) on kuulemamme mukaan yksi Varsinais-Suomen parhaista lintukohteista! Lintutorneista on näkymät yli koko järven Järvelän kosteikolle asti. Polku kulkee järven rannalla, metsässä ja kävelyteillä ja on merkitty maastoon maalimerkein (sininen-valkoinen-vihreä). Littoistenjärven luontopolun kartta ja muut tiedot löytyvät Tammireittien sivuilta. Alueella on suurehko parkkipaikka, joka kuitenkin usein täyttyy kauniilla säällä.

Rastin sijainti: Littoisten lavan WC-rakennuksen rannan puoleisella seinällä

9. Kuusisto | Kaarina

 • Sijainti: Kuusiston piispanlinnan vierailukeskus sijaitsee osoitteessa Linnanrauniontie 634, Kaarina.
 • Bussi: Hyppää Turussa bussiin numero 801 ja Kaarinassa vaihda bussiin K2, joka kuljettaa sinut Linnanrauniontietä pitkin perille. Ajalla 2.7.-6.8.2023 perille pääsee myös Kaarinan kulttuuribussin kyyditsemänä. Autolla matka taittuu Turusta puolessa tunnissa ja veneilijöille löytyy laituri aivan raunioiden vierestä!
 • Mitä täältä löytyy: Piispanlinnan rauniot, Taidekartano, kirkko, luontopolkuja, pyöräilyreittejä sekä Piispanlinnan vierailukeskus, jossa on mm. näyttelyitä, kahvila, pyörähuoltomahdollisuus, hiljentymis/rukoushuone, sekä kajakki- ja kanoottivuokrausta.
 • “The Kesäterassi”: Ehdottomasti piispanlinnan vierailukeskuksen ihastuttava kesäkahvila.
 • Esteettömyys: Kuusiston linnanraunioilla on kaksi tasaista ja helppokulkuista n. 500 metrin pituista polkua. Linnanraunioiden sisälle ei ole esteetöntä kulkua. Taidekartano on myös osittain esteetön.
 • Lisätietoja: Historia-intoilijoille löytyy vaikka mitä tietoa Kuusiston piispanlinnan raunioista Luontoon.fi nettisivuilta. Kurkkaa myös Piispanlinnan vierailukeskuksen nettisivut, sekä Taidekartanon ja Kuusiston kirkon nettisivut.
Ilmakuva Kuusiston linnanraunioista ja taustalla näkyvästä merenlahdesta
Kuusistoon kannattaa tehdä pyöräretki ja nauttia eväät linnanraunioiden huikeissa maisemissa. © Kaarinan kaupunki

Kuusiston saarella Piikkiölahden rannalla Kaarinassa sijaitsevat historialliset piispanlinnan rauniot. Tiesitkö, että linna oli aikoinaan Suomen mahtavimman miehen, eli Turun piispan, residenssi ja samalla Suomen koko katolisen kirkon keskus? Nykyään alueella toimii kesäaikaan raunioiden vartijantuvassa Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus, josta löydät mm. kahvilan, näyttelyitä, VR-esityksiä linnan historiasta sekä paikallista keramiikkataidetta. Raunioiden rannassa on venelaituri, grillauspaikka sekä kesäkaudella vierailukeskuksesta voi vuokrata kajakkeja ja kanootteja. Alueella kulkee myös erinomaisia pyöräilyreittejä, joita voi tarkastella Tammireitit –sivustolla. Pyydettäessä keskukselta löytyy pyöränpumppu, perusvalikoima sisäkumeja ja työkaluja. Myös juomapullot saa veloituksetta täyttää kahvilan puolella.

Linnanraunioiden naapurista löytyy 1600-luvulla paikalleen noussut Kuusiston kirkko, joka toimii kesäkautena tiekirkkona. Vierestä löytyy myös Kuusiston Taidekartano, jonka erikoisuus on alati kasvava ja kartanon ympäristöön levittyvä puuveistopuutarha. Mikäli suunnittelet vierailua elokuussa, merkkaa kalenteriin 6.8.2023, jolloin julkistetaan Taidekartanon 2. veistoviikon uudet teokset! Sekä Taidekartanosta että Kuusiston kirkosta saa myös leiman Pyhä Olavin meritien pyhiinvaelluspassiin.

Rastin sijainti: Piispanlinnan vierailukeskuksen infotaululla, ulko-oven vieressä

10. Vahtistenmäki | Sauvo

 • Sijainti: Voit aloittaa esimerkiksi Sauvon kotiseutumuseolta osoitteesta Museotie 7, Sauvo.
 • Bussi: Turusta pääsee kätevästi Vainion liikenteen kyyditsemänä suoraan Vahtisiin. Arkisin linjaa ajetaan useita kertoja päivässä, viikonloppuisin vuoroja on vähemmän.
 • Mitä täältä löytyy: Kotiseutumuseo museopuoteineen, kunnantalo ja kesäteatteri – sekä tänä kesänä Vahtisten kulttuurikesä -tapahtumasarja!
 • Kesäkahvila: Sauvon kotiseutumuseon yhteydestä löytyy hurmaava maalaisromanttinen museokahvila, joka on avoinna museon aukioloaikoina.
 • Esteettömyys: Sauvon kesäteatteriin on esteetön pääsy, mutta pyörätuolipaikkoja on rajallisesti: varaa liput puhelimitse lipunmyynnistä numerosta 0400 699 057. Myös museoon pääsee pyörätuolilla avustajan kanssa.
 • Lisätietoja: Tutustu lisää Vahtisten kulttuurikesän tapahtumiin ja lippuihin SELKU ry:n nettisivuilta.
Kuva kotiseutumuseosta ja tapahtumajuliste.
Vahtisten kulttuurikesä -tapahtumasarja valloittaa Sauvon Vahtistenmäen tänä kesänä. © vasen kuva: Elisa Halsinaho / hoods.fi, oikea kuva: Sauvon kunta

Tänä kesänä Sauvon Vahtistenmäen valloittaa Vahtisten kulttuurikesä -tapahtumasarja! Astu Aleksis Kiven Nummisuutarien maailmaan tässä Sauvon Elävän Kulttuurin Seuran (SELKU ry:n) ja Sauvon Museon Tuki ry:n yhteistyönä toteuttamassa koko perheen kesätapahtumassa.

Sauvon Kotiseutumuseossa pääset kurkistamaan, miltä näyttivät naimakaupat, puumerkit ja hääpöydät Aleksis Kiven aikaan. Näyttely on avoinna ke-su klo 12–16 ajalla 14.6.–6.8.2023, sekä Varsinais-Suomen museopäivänä 27.8.2023.

Teatteriviihdettä alueella tarjoaa Sauvon kesäteatterin esittämä Nummisuutarit-komediaklassiko, jossa pääset kokemaan riemukkaan tulkinnan Eskon naimaretkestä mahtipontisten kansanlaulujen säestämänä. Näytökset pyörivät ajalla 7.7.–26.8.2023.

Tai ehkäpä haluat tutustua Aleksis Kiveen luentojen äärellä? Kiven matkassa -luentosarjat järjestetään 15.6., 20.6., sekä 6.7.2023. Kaikki luennot alkavat klo 18.

Rastin sijainti: Kotiseutumuseon aidassa, Raitti 181-kyltin vieressä

+ Bonus: Nivelaxin retki- ja uimapaikka | Kemiönsaari

 • Sijainti: Bodängsvägen 353, Kemiönsaari (Björkboda)
 • Bussi: Esimerkiksi Vainion liikenne kuljettaa reissaajia Turusta Sauvon kautta Kemiönsaarelle joka päivä. Voit jäädä pois Björkbodan pysäkillä ja retkeillä uimapaikalle. Helpoiten paikalle pääsee kuitenkin autolla.
 • Mitä täältä löytyy: Mm. uimaranta, laavu, piknikpöytä, kompostikäymälät, pukukopit, polkuverkosto sekä henkeäsalpaavan kauniit järvinäkymät.
 • Esteettömyys: Uimaranta on esteetön.
 • Lisätietoja: Lue lisää rannan kunnostustyöstä esimerkiksi Haloo maaseudun nettisivuilta
Laituri ja järvimaisema.
Houkuttelisiko pulahdus näissä kuvankauniissa maisemissa? © Elisa Halsinaho / hoods.fi

Voit kokea järvimaisemien kauneuden myös merellisessä saaristossa. Kemiönsaaren Björkbodassa sijaitseva Nivelaxin retki- ja uimapaikka on ollut kyläläisten käytössä jo vuosisatoja, mutta ajan mittaan hoito hiljalleen hiipui. Uudesta “kasvojenkohotuksesta” onkin kiittäminen paikallisten kylien asukkaita, jotka uudistivat rannan talkoovoimin vuonna 2021, jolloin se myös peräti palkittiin Vuoden maisemateko -palkinnolla!

Koska järvivesi on merivettä lämpimämpää, täällä veteen uskaltautuvat vilukissatkin. Nauti auringosta hiekkarannalla, rentoudu läheisen metsän poluilla tai grillaa eväät upouudessa laavukatoksessa. Muista tulo- tai menomatkalla poiketa myös Björkbodan kylässä, joka on tunnettu erityisesti 1800-luvun lopulla perustetusta lukkotehtaastaan. Lukonvalmistuksen historiaa esitellään Björkbodan Lukkomuseossa, joka on avoinna kesäkaudella 28.6-13.8.2023 ke-su klo 12-17.

Rastin sijainti: Rannan ilmoitustaululla, parkkipaikkojen vieressä

Parhaat retkikohteet Lounais-Suomessa – Lisävinkkejä retkeilyyn!

Suorititko jo Kesäretkihaasteen 2023 ja kävit kaikissa kohteissa? Käy lukemassa muita vinkkiblogejamme tai kerro retkeilijöille omista lempikohteistasi tämän blogin kommenttiosiossa. :)

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä blogit:

-Elisa ja Kesäretkihaasteen toteuttajat

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

soile

No voihan himpura, jäi rasti huomaamatta, kun juhannuksena pyöräiltiin Playa del Raisioon! Ens kerralla sitten – oli sen verran kiva paikka ja herkulliset munkki-kaffet, että tulee varmasti mentyä toistekin 🙂

27.6.2023 12:28Vastaa
1 0
Anna

Kesän loppuun asti on aikaa, uudestaan vaan paikalle! 😉

t. Anna Hoodsilta

28.6.2023 9:15
1 0
Merja

Playa raisiossa ei enää rastia. Pelkkä naru enää.puussa. Harmittaa kun aikaa enää muutama päivä.

28.8.2023 11:33Vastaa
0 0
Anna

No onpas tosiaan harmillinen juttu! Kiitos, että kerroit asiasta. Lähetän sinulle rastilapun sähköpostitse, jotta voit suorittaa sen kaikesta huolimatta.

Terveisin,
Anna

30.8.2023 9:38
0 0