Lisäbuustia kevääseen porrastreenistä!

Elisa | 5.4.2023

Sukset ja luistimet joutavat hiljalleen kaappien perälle ja kevät saa alkaa. Julkaisemmekin jälleen vinkit kevään parhaimpaan ulkotreenimuotoon: kuntoportailuun! Minne sinä lähdet haastamaan itsesi?

Sykettä nostattava ja hien pintaan saava porrastreeni on kaiken vaivansa arvoinen: luonnon helmassa vietetyn urheilusuorituksen jälkeinen olo on mitä mahtavin. Rullaa sivua alas ja nappaa näiden Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa sijaitsevien kuntoportaiden osoitteet talteen tulevia treenejä varten! (Huomioithan, että osassa kuntoportaissa ei ole talvikunnossapitoa.)

EDIT: Blogi päivitetty 27.3.2024

1. Keisvuoren kuntoportaat | Lieto

Kaksi kuvaa vierekkäin: vasemmassa kuvassa kaksi ihmistä kiipeää kuntoportaita ylhäältä katsottuna ja oikeassa kuvassa lähikuva kuntoportaista alhaalta katsottuna.
Kuntoportailla voi vaikka ennen kauppareissua. © Reeta Kolkkala

Keisvuoren kuntoportaat sijaitsevat kätevästi aivan Liedon keskustassa. Auton saa parkkiin esimerkiksi kaupungintalon lähettyville, ja vesitornille päin suunnistaessa kuntoportaat löytyvät varmasti. Ylhäällä reippailija palkitaan upealla näköalalla sekä hurmaavilla metsälenkkipoluilla. Iltaisin portaat loistavat valaistuna, joten paikka on täydellinen myös iltatreenailuun.

Lisätietoja Keisvuoren kuntoportaista löydät Liedon kunnan nettisivuilta.

2. Kerttulan kuntoportaat | Raisio

Kolme ihmistä juoksee kuntoportaita.
Kaikki liikkumaan! © Tapani Teittinen & Raision kaupunki

Nämä Raision keskuspuiston lähistöllä Kerttula-Pirilässä sijaitsevat kuntoportaat sopivat kaikenikäisille! Portaat sijaitsevat Kerttulan urheilupuiston, ulkokuntosalin, yleisurheilukentän ja jalkapallokentän läheisyydessä, joten urheilullista tekemistä riittää pidemmäksikin aikaa koko perheelle. Treenin jälkeen voi pysähtyä nauttimaan Raision keskuspuiston tunnelmasta. 

Lisätietoa Kerttulan kuntoportaista löydät Raision sivuilta.

3. Piikkiön kuntoportaat | Kaarina

Metsä- ja vesistömaisema kuntoportaiden huipulta katsottuna auringonlaskun aikaan.
Piikkiön kuntoportaiden kiipeminen palkitaan kauniilla maisemilla! © Hoods.fi

Piikkiön kuntoportaat Kaarinassa ovat melko loivat, mutta sisältävät 80 askelta, ja saavat siksi takuuvarmasti hien pintaan! Portaat sijaitsevat Koskenmäen kuntoradan yhteydessä vehreän luonnon ympäröimänä. Kuntoportaiden luo pääsee helposti myös autolla, jonka voi parkkeerata Piikkiön Kehityksen kerhotalon viereen.

Piikkiössä voi kohottaa kuntoaan myös nousemalla linnavuorelle – sekä portaiden että linnavuoren huipulta on upea näköala ympäröiviin maisemiin! 

Lisätietoa löydät kuntoportaiden Facebook-sivulta

4. Tahdon portaat | Huittinen

Näkymä kuntoportaiden yläpäästä alas.
Kun etäisyydet ovat pidemmät, reissun suunnittelu sekä varusteet on hyvä miettiä tarkasti etukäteen. © Jyrki Välkkynen

Tahdon portaat Huittisten keskustassa on rakennettu talkoovoimin. Portaat ovatkin varsin uudet – niiden ensimmäinen osa valmistui vuonna 2020, mutta portaiden rakennusta jatketaan edelleen, ja valmiina niiden lopullinen pituus tulee olemaan jopa 170 metriä! Rappuset on suunniteltu niin, että niissä pystyvät kuntoilemaan kaikki vauvasta vaariin kuntotasosta riippumatta.

Tahdon portaat sijaitsevat Kännölän ulkoilualueella, joten liikkujien kannattaa pakata reppuun myös eväät nautittavaksi läheisellä Leijonalaavulla.

Lisätietoa Tahdon portaista löydät Huittisen sivuilta.

5. Marttilan kuntoportaat

Näkymä kuntoportailta alas ulkokuntosalille, jossa urheilee ihminen.
Marttilan kuntoportaiden kupeessa voi myös treenata käsiä ja vieressä on yleisurheilu- ja futiskenttä. © Hoods.fi

Myös Marttilan kuntoportaat on rakennettu talkoovoimin, paikallisen Marttilan Murron toimesta. Täällä treenaaja voi valita peräti kaksien eri kuntoportaiden väliltä. Loivemmissa portaissa on 35 askelmaa ja hieman jyrkemmissä 21. Kuntoportaiden lähistöllä löytyy myös urheilukenttä, kuntorata ja frisbeegolf-puisto, joiden luo voi siirtyä “huilaamaan” porrastreenin välissä!

Lisätietoa portaista löydät Marttilan Murto -sivuilta.

6. Miekkavuoren kuntoportaat | Nousiainen

Kuntoportaat metsän keskellä.
Nousiaisten kuntoportaat sijaitsevat metsän siimeksessä. © Heli Uusitalo

Nousiaisten urheiluseurat Alku ja Susi ovat yhteistyössä rakentaneet kuntoportaat Miekkavuorelle Nousiaisten keskustaan. Portaat ovat Rästäsmäen pururadan varressa, joka tarjoaakin luonnonläheisen paikan lämmittelyyn ja jäähdyttelyyn porrastreenin ohessa. Myös iltavirkut pääsevät treenaamaan huoletta, sillä portaisiin on rakennettu iltavalaistus! Lisätietoa portaista löydät Nousiaisten Susien sivulta.

Miekkavuoren portaiden lisäksi Valpperista löytyy yhteisvoimin rakennetut jyrkät kuntoportaat. Portaat sijaitsevat Valpperin urheilutalon ja maastopyöräreittien kupeesta. Lisätietoa löydät Valpperin sivuilta.

7. Koirabaanan kuntoportaat | Parainen

Ihminen kiipeää sateenvarjoa kantaen valaistuja kuntoportaita.
Koirabaanan portaihin on asetettu yövalot! © Aila Heikkilä

Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla sijaitsevat taatusti uniikilla paikalla kalkkilouhoksen vieressä. Huiman 470:n askelman portaissa korkeanpaikankammoisia saattaakin alkaa hirvittää, mutta maisema on takuulla kiipeämisen arvoinen! Suurimmaksi osaksi talkoovoimin rakennetut kuntoportaat ovat melko uudet, ja vierailijoiden iloksi samalla valmistui myös näköalatasanne portaiden yläpäähän.

Ajankohtaiset tiedot kuntoportaiden käytettävyydestä löydät Koirabaanan FB-sivuilta. Lisätietoa löydät Koirabaanan sivuilta. Kannattaa myös katsoa sivustolta löytyvä kiinnostava video portaiden rakennuksesta!

8. Niemenkulman kuntoportaat | Masku

Edessä infokyltti Niemenkulman kuntoportaista ja taaempana kuntoportaat.
Niemenkulman kuntoportailla järjestetään usein ohjattuja kuntoporrastreenejä. © Maskun kunta

Maskun Niemenkulman Marttoja sekä avuliaita kyläläisiä käy kiittäminen Niemenkulman uusista ja hienoista kuntoportaista! Tiesitkö, että Niemenkulman kuntoportailla pääsee myös toisinaan osallistumaan personal trainerin ohjaamalle porrastreenikursseille? Kuntoportailu on aina hauskempaa hyvässä porukassa!

Ajankohtaista tietoa Niemenkulman kuntoportaista löydät heidän FB-sivuiltaan.

9. Amospuiston kuntoportaat | Kemiönsaari

Kaksi miestä, joista toinen katkaisee avajaisnauhan kuntoportaista.
Ei ole pitkä aika, kun Kemiössä juhlistettiin Amospuiston kuntoportaiden avajaisia! © Kemiönsaaren kunta

Kemiön keskustassa sijaitsevan Amospuiston kuntoportaat lienevät listamme tuoreimmat kuntoportaat: avajaisia nimittäin vietettiin vuoden 2022 lokakuussa! Ulkoliikkujan kannattaa noin muutenkin tutustua Amospuistoon, sillä liikuntatarjontaa löytyy vaikka hur mycket sekä talvi- että kesäurheiluun.

Löydät listan Amospuiston liikuntatarjonnasta VisitKimitoön nettisivuilta.

10. Kauttuan Linnavuoren kuntoportaat | Eura

Euran Kauttuan Linnavuoren kuntoportailla pääsee nauttimaan sekä urheilun hurmoksesta että rikkaasta rautakautisesta kulttuurihistoriasta. Kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Portaat ovat normaalia kapeammat, joten tasapainoilu tuo näihin porrastreeneihin oman lisähaasteensa.

Kauttualla riittää koettavaa ja nähtävää. Vieraile esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemassa terassitalossa sekä Ruukinpuiston Vierailukeskuksessa, Yhteislippu oikeuttaa vierailuun sekä terassitaloon että Vierailukeskukseen.

11. Sisupuiston kuntoportaat | Aura

Ilmakuvaa vehreästä Sisupuistosta, jossa näkyy muun muassa Aurajoki, laituri Aurajokeen, esiintymislava, katsomo, kuntoportaat, sekä autotie.
Auran Sisupuisto on upea kesäkeidas aivan Aurajoen rannalla. © Hoods.fi

Auran Itäisestä keskustasta löytyy Lions Club Aura/Sisun rakentama Sisupuisto, joka toivotti vierailijat tervetulleeksi vain muutama vuosi takaperin. Sisupuisto on rakennettu upealle paikalle aivan Aurajoen kansallismaisemien varrelle. Puistosta löytyy esiintymislava, penkkikatsomo sekä kuntoportaat, jotka toimivat esiintymisaikaan kulkuväylänä katsomoon. Maltillisen askelmääränsä vuoksi Sisupuiston kuntoportaat sopivat mainiosti kelle tahansa – ja jos kuntoa riittää voi porrastreenin päätteeksi kiertää vielä läheisen rinteenkin. Jokirantaan on asennettu myös veneily- ja suppailulaituri.

Lisätietoa löydät esimerkiksi Aurajoentien nettisivuilta.

12. Merimaskun kuntorata ja kuntoportaat | Naantali

Puiset kuntoportaat alhaalta kuvattuna.
Merimaskun kuntoportaat on rakennettu urheiluseura Merimaskun Ahto ry:n ja Naantalin kaupungin yhteistyöllä. © Merimaskun Ahto ry

Merimaskusta löytyy ihastuttava metsäinen kuntorata, joka poukkoilee muutaman kukkulan ympärillä. Tämä valaistu lenkki sopii monenlaiselle liikkujalle ja johdattaa ulkoilijat saariston sisämaan metsiin ja kallioisiin peltomaisemiin. Merimaskun kuntoradan läheisyyteen on valmistunut uudet kuntoportaat vasta muutama vuosi sitten, joissa kunnon hikistä aherrusta kaipaavat pääsevät koettelemaan kuntoaan!

Jos poikkeaa polulta, on lähettyvillä myös kaksi kiviröykkiöistä muodostuvaa muinaishautapaikkaa. Toinen löytyy Isovuoren huipulta ja toinen viereisen mäen huipulta. Muinaishautojen etsintä kannattanee säästää kuiviin ja lämpimiin keleihin.

Lisätietoja Naantalin ulkokuntoilulaitteista ja kuntoportaista löytyy kätevästi Naantalin kunnan sivuilta.

Puuttuiko oma suosikkisi listalta? Vinkkaa se osoitetietojen kanssa alla olevaan kommenttiosioon! :)

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat blogimme:

-Elisa & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Jos haluat tutustua tarkemmin Turun lähiseutujen naapurustoihin, kokeile maksutonta naapurustojen hakukonettamme ja tee löytöjä!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Sari

Turun Kuuvuoren kuntoportaat puuttui tästä.

7.4.2023 12:03Vastaa
1 0
Elisa

Huippu vinkki, kiitos Sari! 🙂
Turun Kuuvuoren kuntoportaita on kutsuttu monesti Turun suosituimmiksi kuntoportaiksi. Vierestä löytyykin mm. Kuuvuoren urheilukenttä sekä ulkokuntosali, ja kukkulalta avautuu hienot maisemat Turkuun.
Kuuvuoren kuntoportaat löytyvät aivan Kuuvuoren kentän läheisyydestä, jonka osoite on Suntiontie, 20540 Turku.

11.4.2023 8:36
0 0
Mari
7.4.2023 12:53Vastaa
1 0
Elisa

Kiitos loistavasta vinkistä Mari! 🙂
Näillä Liedon Saukonojan kuntoportailla kelpaakin tepastella, sillä avajaisia vietettiin viime marraskuun lopulla. Kiitos siis myös Saukon kyläyhdistykselle hankkeen toteutumisesta!

Saukonojan kuntoportaat löytyvät osoitteesta Saukonojantie 515, 21420 Lieto. Paikalta löytyy kuntoportaiden lisäksi samoihin aikoihin valmistunut laavu, jossa kelpaa maistella eväitä treenin päätteeksi.

11.4.2023 8:25
0 0