Kelkkailua, kulttuuria ja kappas, kakkaa! — Eli vinkit Lounais-Suomen talvilomaan

Anna | 16.2.2022

Talvilomalla ei tarvitse tylsistyä, sillä Lounais-Suomen talvilomakohteet tarjoavat tekemistä säällä kuin säällä, niin urheiluhulluille kuin kulttuurinnälkäisillekin. Tänä talvena voit esimerkiksi potkukelkkailla upeissa maisemissa, testata kyvykkyyttäsi viikinkisotilaana tai tutustua syvällisesti kakkaan. Kyllä, luit oikein!

Keräsimme blogiimme vinkkejä Louanis-Suomen parhaista talvilomakohteista — valitse suosikkisi ja hyppää seikkailuun!

1. Piikkiön linnavuori Kaarinassa

  • Lähtö: Piikkiön Kehityksen kerhotalon parkkipaikka 
  • Mitä: haastavia reittejä 3,5-7 km
  • Varustelu: Laavu, nuotiopaikka, huussi ja opastaulut

Mikäli kaipaat upeita maisemia ja vähän kiipeilyhaastetta, tarjoaa Piikkiön luonnonsuojelualue talvilomalaisille peräti kaksi eri huippua, joille kiivetä nauttimaan näköaloista: Huttalan linnavuoren sekä viereisen Pohtionvuoren. Linnavuoren reitit tarjoavat vaihtelevia maisemia, mutta myös historiaa: alueelta löytyy esimerkiksi muinaisranta ja esihistoriallisia hautapaikkoja ja asuinalueita. Lisäksi polun varrelta löytyy linnavuorten ohessa paljon muitakin kallionyppylöitä, joilla testata omaa kiipeilykuntoa! 

Linnavuoren reitti on vajaa neljä kilometriä pitkä, mutta alueella kierteleviä polkuja seuraamalla voi saada jopa seitsemän kilometrin mittaisen retken aikaiseksi. Reitti on enimmäkseen keskivaikeaa maastoa, mutta Huttalan linnavuorelle nouseva reitti on jo haastava. Huikea maisema kuitenkin palkitsee jalkatyön, sillä linnavuoren laelta voi nähdä jopa Turkuun asti! Olethan kuitenkin erityisen varovainen liukkaalla kelillä. Liukuesteet kenkiin ja/tai kävelysauvat ovat hyvä lisä retkeilijöille. 

Talvinen näkymä metsästä ja kallioista Piikkiön Linnavuorelta.
Näkymä Piikkiön Linnavuorelta. © hoods.fi

2. Talvipäivä Nunnalahdella Naantalissa

  • Mitä: talviulkoilua ja kaupunkilomailua
  • Missä: Nunnalahti Naantalin keskustassa

Nunnalahti Naantalin keskustassa tarjoaa tekemistä vaikkapa talviloman jokaiselle päivälle! Jäätilanteen salliessa Naantalin edustalle olevalle Väskin saarelle pääsee hiihtämään ja luistelemaan, ja aurinkoisena pakkaspäivänä meren jäällä luisteleminen on mitä upein talvielämys!

Mikäli sää ei kuitenkaan salli Väskin saarelle pääsyä, löytyy Kailan saarelta yhtälailla hauskaa tekemistä. Talvella tänne Muumimaailman saarelle on vapaa pääsy, ja paikan päällä voi viettää päivän tutkien saaren sopukoita, nauttien eväistä nuotiopaikalla tai jopa pulahtaen avantoon laiturilta! Kävelyreittejä saarella on noin kolmen kilometrin verran, joten saari sopii hyvin myös pienille talviloman viettäjille.

Naantaliin lähtiessä kannattaa mukaan pakata myös mäenlaskuvälineet, jotta Nunnalahden pulkkamäen tarjoamat vauhdit eivät jää välistä! Mäen kunto saattaa kuitenkin vaihdella sään mukaan, mikä kannattaa ottaa huomioon talvilomaa suunnitellessa. Huono sääkään ei silti pääse pilaamaan Naantalin talvitunnelmaa, sillä keskustan suloisiin putiikkeihin voi pistäytyä lämmittelemään, ja viihtyisiin kahviloihin ja ravintoloihin pääsee herkuttelemaan säällä kuin säällä!

Talvilomalla kannattaa ehdottomasti varata aikaa myös rauhalliselle kävelylle vanhankaupungin hurmaavilla kaduilla, sekä museovisiitille esimerkiksi Naantalin museoon.

Lumesta muotoiltu pitkä pulkkamäki kaartuu oikealle. Taustalla traktori huoltaa pulkkamäen reunaa.
Nunnalahden pulkkamäessä vauhti on taattu! © Naantalin kaupunki

3. Haunisten allas Raisiossa

Haunisten allas tarjoaa talvilomalaisille upean ulkoilureitin sekä peräti kaksi laavua, joille pysähtyä nauttimaan eväitä. Haunisten allas sopii erityisen hyvin pienempien lasten kanssa liikkuville, sillä toiselle nuotiopaikalle pääsee helposti lastenvaunujen kanssa ja molemmilta tulipaikoilta löytyvät käymälät. Haunisten polku seurailee pitkälti rantaa, ja vesi (tai jääpeite) onkin polun varrelta useimmiten nähtävissä, minkä ansioista eksymistä ei tarvitse jännittää.

Haunisten allas sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien päässä, Kuninkojan ja Mahittulan asuinalueiden välimaastossa. 70-luvulla rakennettua tekoallasta käytettiin alunperin vesivarastona, kunnes se vuonna 2012 aloitti toimintansa virkistysalueena. Sen vierellä on myös 18-väyläinen frisbeegolf-rata kaikille talvi-golfin ystäville!

Lumen peittämiä kuusia ja kaareva pilvi taivaalla
Tiesitkö, että Raisiossa on jopa yhdeksän upeaa ulkoilureittiä? © hoods.fi

4. Talviloman viettoa Turun museoissa

Kulttuurin ystäviä ilahduttaa Turun talvilomaviikolla tarjoamat museoelämykset, joiden suunnittelussa on ajateltu erityisesti lapsia. Esimerkiksi Kuralan Kylämäessä voi hiihtolomaviikolla sään salliessa paistaa makkaraa ja laskea mäkeä samalla kun tutustuu aidon maalaiskylän elämään 50-luvulla. Turun linna sen sijaan tarjoaa hiihtolomatyöpajoja ja pikkuritarikierroksia, joiden päätteeksi osallistujia odottaa ritarin arvonimi!

Kappas, kakkaa! -näyttely Turun biologisessa museossa puolestaan esittelee kaikenlaisia kikkareita ja papanoita hauskalla tavalla, ja tulee samalla kertoneeksi, miten iso merkitys tällä arkipäiväisellä ällötyksellä onkaan! Aivan biologisen museon vieressä sijaitsevassa Wäinö Aaltosen museossa voi taas sukeltaa syvälle kuvataiteen maailmaan työpajojen viemänä. Museoiden tarkemmat tapahtuma-ajankohdat kannattaa tarkistaa Turun kaupungin sivuilta.

Turussa vieraillessa ei kannata myöskään unohtaa kätkettyjä piilopatsaita Turun jokirannassa! Pienten patsaiden etsiminen on hauskaa puuhaa koko perheelle ja samalla voi ihastella jokirannan talvisia maisemia. Piiloleikkiä varten voi ladata mobiilisovelluksen tai noutaa paperisen kartan pääkirjastosta tai matkailuinfosta.

Turussa riittää talvilomalaisille tekemistä ja nähtävää © Esa Mela

5. Säkylä ja Köyliöjärvenjää

Köyliönjärven retkiluistelureitti on yksi seudun ehdottomasti parhaimmista luistelukohteista ja sitä on kuvailtu jopa retkiluistelun ja potkukelkkailun mekaksi! Järvi jäätyy varsin nopeasti talvella ja sinne aurataan luistelurata, jossa on monia reittivaihtoehtoja. Kokonaisuudessaan radan pituus on jopa 15 kilometriä, joten kokeneempikin luistelija pääsee nauttimaan Köyliönjärven jäällä täysin siemauksin.

Perheen pienimmille voi napata mukaan potkukelkan, jotka ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Potkukelkat löytyvät reitin molemmista aloituspisteistä. Lisäksi Köyliönjärvi on erinomaisesti varustettu tunnelmallisilla taukopaikoilla, joissa voi istuskella laavulla ja grillata eväitään. Ajankohtaista tietoa reitin aurauksesta löytyy parhaiten Facebookin Köyliönjärvi-ryhmästä.

Luistelurata aurattuna saaren ympäri Köyliönjärvellä.
Köyliöjärvellä on luistelureittejä kaikentasoisille luistelijoille! © Janne Arola

6. Naurava lohikäärme Eurassa

  • Osoite: Eurantie 18, Eura
  • Aukioloajat: to-la
  • Hinta: 4 € (aikuiset), 2 € (lapset ja alennusryhmät), alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus, Naurava lohikäärme Euran keskustassa esittelee euralaista elämää tuhannen vuoden takaa. Nauravan lohikäärmeen näyttelyt esittelevät erityisesti viikinkiaikaa ja alueella tehtyjä esinelöytöjä. Näyttelyssä pääsee myös testaamaan muinaistekniikoita, kuten viikinkien aikasta kankaankudontaa, ja kokeilemaan jaksaako nostaa viikinkien painavan kilven ylös ja pärjäisikö täten viikinkitaistelijana!

Naurava lohikäärme sijaitsee upeassa miljöössä, Jalmari Karhulan suunnittelemassa kivinavetassa. Samassa rakennuksessa toimii myös lounasravintola Idylli, josta saa vatsan täytettä museoretken päätteeksi. Talvilomapäivänä kannattaa varata aikaa myös museon myymälälle, josta voi olla vaikea lähteä kotiin ilman matkamuistoa! Nauravan lohikäärmeen tarkat aukioloajat voi tarkastaa museon sivuilta.

Muistathan, että Eurassa käydessäsi voit ottaa mukaan myös luistimet tai hiihtovälineet! Pyhäjärven seudulta löytyy nimittäin monia mainioita talviurheilumahdollisuuksia, kuten retkiluistelun helmi Koskeljärvi!

Museon sisäänkäynti kivisen navetan seinustalla talvella
Nauravasta lohikäärmeestä löytyy myös lounasravintola ja myymälä! © Naurava Lohikäärme

7. Uusikaupunki ja talvinen suunnistuspeli

  • Mitä: Menneen ajan talvitouhut -suunnistuspeli
  • Milloin: vapaasti kierrettävissä ajalla 19.2.-13.3.2022
  • Missä: lähtö Leijonapuistosta

Uudessakaupungissa on tarjolla aivan erityinen talviloma-aktiviteetti, joka yhdistää suunnistamisen ja sukelluksen historiaan! Uudenkaupungin museo on nimittäin tuottanut hauskan mobiilipelin, jota pelaamalla voi selvittää, millaisia talvitouhuja kaupunkilaiset ennen puuhasivat. Pelissä yhdistyykin hauskalla tavalla ulkoilu, historiasta oppiminen sekä pelaaminen!

Pelaamisen avuksi tarvitset kännykän tai tabletin. Kahdeksan rastia tarjoavat hauskoja tehtäviä ja paljastuvat, kun pelaaja on tarpeeksi lähellä rastia. Samalla jokainen rasti kertoo jotain kiinnostavaa menneiden aikojen talvilomapuuuhista. Rastit näkyvät sovelluksen kartalla, mutta halutessaan peliä varten voi tulostaa paperisen kartan tai noutaa sen Passarista tai Wahlbergin museotalosta. Peliä varten paperinen kartta ei kuitenkaan ole pakollinen!

Ensimmäinen rasti löytyy Leijonapuistosta ja kaikki kahdeksan rastia kierrettyään pelaajat voivat osallistua palkinnon arvontaan!

Kuvitettu kartta suunnistuspelin rasteista Uudenkaupungin keskustassa
Ukissa pelataan talvilomalla hauskaa peliä! © Uusikaupunki

8. Pikku-Lahdon talviurheilukeskus Aurassa

  • Osoite: Maijantie, Aura
  • Mitä: valaistuja latuja, pulkkamäki, luistinrata, laavu

Aurassa, Pikku-Lahdon Maijantiellä, löytyy talkoovoimin ylläpidetty talviurheilukeskus! Tämä talviurheilun helmi aivan kivenheiton päässä Aurajoen rannasta on monelle ulkopaikkakuntalaiselle tuntemattomampi, mutta auralaisten rakastama hiihdon ja luistelun luontokeidas. Löytyypä keskuksesta myös mainio pulkkamäki.

Valaistun reitistön pituus on noin 3,8 kilometriä, mutta lumitilanteen salliessa latuja kunnostetaan myös läheisille pelloille. Hiihtolenkin varrelta löytyy myös tunnelmallinen taukopaikka, jossa ahkeraa hiihtäjää ilahduttaa laavu, nuotiopaikka, puuvaja ja puucee.

Urheilukeskusta ylläpitävä yhdistys Auran Kuntoilijat ry panostaa jatkuvasti alueen kehitykseen yhteistyössä Auran kunnan kanssa. Viimeaikoina urheilukeskukseen on ilmestynyt uusi huoltorakennus, josta löytyy luistelukoppi ja WC:t, kalustovaja sekä kuntoportaat.

Ajankohtaista tietoa löytyy latuja ylläpitävän Auran Kuntoilijoiden Facebook-sivuilta!

Ilmakuva Auran metsistä ja Pikku-Lahdon laduista.
Pikku-Lahdon talviurheilukeskus © Auran Kuntoilijat ry

9. Kännölän talvihuvit Huittisissa

Suosittu Kännönvuoren-Vihkimysvuoren-Pyölönvuoren kuntoreitistö aivan Huittisten keskustan tuntumassa tarjoaa talvisin monipuoliset maastot hiihtämiseen, jotka sopivat niin vasta-alkajille kuin hurjia haasteita himoaville. Tälle kiehtovalle kolmen vuoren reitistölle kannatta ottaa myös eväitä mukaan, sillä latujen lähistöllä on jopa kolme laavua, joista Lady-laavu on mukavasti hiihtolenkin varrella. Laavuille tarvitset omat puut mukaan!

Valaistua reittiä on jopa 4 km ja eri pituisista lenkeistä voi valita itselleen sopivimman. Kännönvuoren kierros on oikein mukava perheen pienimpienkin kanssa ja tykkilumesta tehty latu takaa mukavan hiihtokokemuksen vaikkei lunta olisi paljoa satanut. Kännönvuoren kupeesta löytyy myös lasten rakastama lumivuori ja läheisen Leijona-laavun vierestä toinen pulkkamäki!

Kauemmas Vihkimysvuorelle tai Pöyliönvuorelle lähtiessä voi varautua todelliseen hiihtoseikkailuun, hurjiin mäkiin ja haasteisiin. Vaarallisimmista laskuista on hiihtäjiä varoitettu kyltein hiihtoladun varrella, joten suinpäin ei tarvitse mäkiin sukeltaa.

Ajankohtaista tietoa latujen kunnosta löytyy muun muassa Huittisten kaupungin Facebook-sivuilta.

Huittinen on mukana Talviliikkuja-kampanjassa! Kannattaa kurkata lisätietoa Huittisten kaupungin sivuilta.

Hiihtäjä vetää ladulla perässään lasta kärryissä.
Huittinen tarjoaa helppoja latuja vasta-alkajille, mutta myös hurjaa menoa osaaville! © pasja1000 / Pixabay

10. Kattilamäki Sauvossa

Kattilamäki Sauvossa on ulkopaikkakuntalaisille hieman vieraampi paikka, mutta niin komea geologinen retkikohde, ettei sitä kannata jättää välistä. Kattilamäki nimittäin tarjoaa paitsi upeat näköalat merelle aina Pansioon saakka, myös paljon tutkittavaa ja ihmeteltävää huipulle noustessa.

Kattilamäki on oivallinen retkikohde lapsille (ja aikuisille!), jotka haluavat oppia tunnistamaan jääkauden merkkejä luonnossa. Kattilamäeltä löytyy nimittäin ainakin kaksi kaunista, sileäreunaista hiidenkirnua, komeita kallioita ja jopa luolia ja onkaloita tutkittavaksi. Paikallinen lippaluola sen sijaan suojaa, mikäli sade yllättää.

Kattilamäellä on myös louhittu kiveä Paddaisten kartanoon, joten tarkkaavaisimmat bongaavat kallioissa jälkiä, jotka ovat ihmisten jättämiä. Tämä kohde onkin erinomainen talvilomaseikkailu kaikille, joita innostaa geologinen tutkimusretki ja sukellus historiaan. Samalla vaihtelevat maisemat metsästä kallioihin palkitsevat patikoijan. Talvella on silti hyvä muistaa varovaisuus liukkailla kallioilla liikkuessa. Nastat, kävelysauvat ja varovaisuus ovat hyvä lisävaruste Kattilamäelle noustessa!

Kolme lumen peittämää kivenlohkaretta metsässä
Lounais-Suomessa jääkauden merkkejä on kaikkialla! © hoods.fi

Onko joku näistä kohteista sinun talvilomasuunnitelmissasi? Vai jäikö meiltä joku aivan loistava kohde mainitsematta, joka ehdottomasti ansaitsisi päästä listalle? Kerro kommenteissa!

- Anna, Ninna & Know Your Hoods tiimi

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Maria

Kiitos vinkeistä, olipa mukavan erilaisia vaihtoehtoja. 😊

19.2.2022 9:13Vastaa
1 0
Anna

Mukava kuulla, että vinkit ilahduttivat! 🙂

t. Anna ja Hoodsin väki

24.2.2022 18:43
0 0
Annika

Naantalin Casa Haartman on suljettuna toukokuun loppuun asti eli sinne ei valitettavasti kannata neuvoa ihmisiä lähtemään.

21.2.2022 8:28Vastaa
1 0
Anna

Hei Annika!

Kiitos tiedosta! Museon kiinniolo oli valitettavasti jäänyt meiltä huomaamatta. Poistimme blogista nyt maininnan Casa Haartmannista.

Iloisia talvilomahetkiä toivottaen,
Anna ja Know Your Hoodsin väki

24.2.2022 9:18
0 0
Johanna

Kiitos – loistavia vinkkejä!

21.2.2022 13:19Vastaa
1 0