Asukkaat rakastavat Marttilaa – Ihastu valokuvakisan satoon

Anna | 16.1.2023

Marttilan kunnan järjestämä Meidän Marttila -valokuvakilpailu keräsi huiman suosion ja esittelemme tässä blogissa voittajat sekä viisi bonuskuvaa. Kuvista välittyy Marttilan maanläheisyys ja kauneus, mutta myös yllätyksellisyys, rohkeus ja tulevaisuuteen katsova asenne. Kuvat tarjoavat nojatuolimatkan Marttilaan kaikille niille, jotka haluavat tutustua tähän Turun läheiseen maaseudun helmeen.

Marttilan kunta järjesti syksyllä 2022 valokuvakisan osana kuntastrategian uudistusta. Kunta kannusti asukkaitaan kertomaan, mikä tekee Marttilasta hyvän paikan asua. Kisassa oli kolme kategoriaa ja Marttilan kunnan edustajista koostuvan tuomariston haastavana tehtävänä oli valita voittajat lähes 150 kuvan joukosta.

Nyt myös Hoodsin lukijat saivat ihailla kuvia ja äänestää omaa suosikkiaan! Äänestyksessä suosituimmaksi nousi Maarit Kraappan kuva 'Kahvitauko', jonka löydät blogista alempaa. Myös äänestäjien kesken arvottiin palkinto. Onnekas Marttila-mukin saaja on Margit, onnea!

Ihaillaanpa sitten upeita kuvia!

1. Kesäjoogaa – Petra Kivinen

Takaapäin kuvattu ihminen venyttelee pellolla katsoen kohti auringonnousua tai auringonlaskua.
Marttilassa on tilaa olla ja hengittää. © Petra Kivinen

Petra Kivisen kuva Kesäjooga jakoi kategorian ‘Luonto ja valo’ voiton. Kuvasta välittyy Marttilan monet puolet; niin ilo ja elämästä nauttiminen kuin juureva seesteisyys. Maanviljely on osa monen kuntalaisen arkea, mutta yhtä lailla pellolla voi modernisti vaikka joogata!

Marttilassa onkin tilaa olla oma itsensä ja rakentaa omannäköinen arki. Pienen maaseutukunnan etuna on, että ympärillä on tilaa hengittää, jolloin myös oma mieli voi liihoitella vapaana.

2. Levähdä hetki – Minna Kuokkanen

Kuvassa oikealle kaartava kävelytie, jonka varrella on puita ruskan väreissä sekä tyhjä penkki.
Marttilan rakennettu ympäristö on paitsi toimiva myös kaunis. © Minna Kuokkanen

Tässä maisemassa todella kelpaa levähtää hetki ja ihailla viihtyisää ympäristöä ennen mäen laelle nousua! Minna Kuokkasen kuva Levähdä hetki jakoi ‘Luonto ja valo’ -kategorian voiton.

Maisemassa tiivistyy moni asukkaille tärkeä asia: tiet ovat hyvin hoidettuja, keskusta siisti ja kauneudesta ei ole tingitty. Rakennettuun ympäristöön on Marttilassa panostettu ja myös uudessa kuntavisiossa luonnonläheisyys, kotoisuus ja turvallisuus nousevat tärkeiksi teemoiksi.

3. Onnellinen tyttö – Katri Saari

Kuvan etuosassa kesämekkoon pukeutunut lapsi on kääntyneenä oikealle ja pitää kädessään kukkia kesäisessä luontomaisemassa.
Kyllä kelpaa hymyillä, kun saa poimia kukkia Marttilassa! © Katri Saari

Tämän kuvan sankari taitaa jo tietää, että onni löytyy pienistä asioista kuten itsepoimituista kukkakimpuista. Katri Saaren kuva Onnellinen tyttö jakoi ‘Ihmiset, elämä, arki ja työ’ -kategorian voiton. Kuten sanonta kuuluu, tarvitaan kylä kasvattamaan lapsi, ja Marttilassa tämä on otettu sydämen asiaksi.

Pienessä kunnassa kaikki huolehtivat toisistaan ja yhteisöllisyys kukoistaa. Monet yhdistykset järjestävät harrastustoimintaa ja urheilumahdollisuuksiin panostetaan aktiivisesti. Myös alakoulu on tasokas. Tämän seurauksena pienten kuntalaisten kelpaakin poiketa niitylle poimimaan kukkia vailla huolta huomisesta!

4. Paalit pellolla – Mikko Torkkeli

Kuvassa on auringonnousun tai auringonlaskun valottama peltonäkymä, jossa näkyy sekä kuvan etuosassa että horisontissa valkoisia heinäpaaleja.
Marttila on kaupunkien läheinen maaseutukunta. © Mikko Torkkeli

Mikko Torkkelin kuva Paalit pellolla jakoi voiton kategoriassa ‘Ihmiset, elämä, arki ja työ’. Tässä kuvassa arki ja työ eivät kuitenkaan näyttäydy tylsänä aherruksena, vaan kauniina ja kuvauksellisena hetkenä. Marttilan juuret ovatkin tukevasti maassa, sillä 120 maatilan kunnassa maanviljely on tärkeä elinkeino. Luonto tarjoaa marttilalaisille työpaikkoja, energiaa ja mahdollisuuksia virkistäytyä.

Nykyajalle tyypillisesti maanviljely ei kuitenkaan ole monelle viljelijälle ainoa tulonlähde. Yrittäjämyönteisessä kunnassa omien ideoiden kantavuutta uskaltaakin rohkeasti kokeilla. Tässä auttaa myös Marttilan erinomainen sijainti lähellä isoja kaupunkeja!

5. Elämä Härkätien reunalla – Janne Gustafsson

Kuvan etuosassa kurkistaa sup-laudan ja sup-melan kärjet Paimionjoessa. Horisontissa näkyy nurmialue, josta voi erottaa kaksi hevosta, sekä pilvinen taivas.
Marttilan kansallismaisemasta voi nauttia myös modernin kulkupelin, sup-laudan, kyydissä! © Janne Gustafsson

Maiseman ihailua sup-laudalla, vedenpinnalla läikehtivä auringonvalo ja laitumella kesästä nauttivat suomenhevoset. Jos elämä Härkätien varrella näyttää tältä, olemme valmiita muuttamaan! Janne Gustafssonin kuva Elämää Härkätien reunalla voitti kilpailun ‘Yllättävä Marttila’ -kategorian.

Kuvassa perinteinen varsinaissuomalainen kansallismaisema kohtaa modernin elämänmenon. Suomenhevoset ja sup-lauta samassa kuvassa tiivistävät erityisellä tavalla Marttilan luonteen: uusi ja vanha elävät mukavasti rinta rinnan. Kunnan läpi virtaavaa Paimionjokea hyödynnetään melomiseen ja suppailuun, ja löytyy sen varrelta saunakin. 

6. Töitä läpi kivisen tien – Petra Kivinen

Lapsi värikkäissä ulkovaatteissa pitää kämmenissään tummia kiviä ja ojentaa näitä kuvaajaa kohti.
Maanrakennus on tärkeä elinkeino Marttilassa. © Petra Kivinen

Petra Kivisen kuvassa on kiinnostavia kontrasteja: pehmeä ja kova kohtaavat, ja kiviä pitävistä käsistä muodostuu sydän. Maanviljelyn lisäksi Marttilasta löytyy vankkaa maa- ja teräsrakentamisen osaamista, ja alat ovat viljelyn ohella tärkeitä työllistäjiä.

Kuvassa onkin vahvaa symboliikkaa – lapsi pitelee käsissään kiviä, joiden päälle kunnan hyvinvointi ja lasten tulevaisuus on rakentunut. Mitähän Marttilaan seuraavaksi rakentuu?

7. Kahvitauko – Maarit Kraappa

Kuvan etuosassa näkyy kallion päälle asetetut kahviontekovälineet, jonka takana näkyy Marttilan korven eräreitistön vehreät maisemat pilvisessä säässä.
Marttilan korven eräreitistö tarjoaa seudun parhaimmat kahvitaukopaikat! © Maarit Kraappa

Tämä kuva oli äänestäjien suosikki Know Your Hoodsin Instagramissa ja blogissa järjestetyssä äänestyksessä!

Kahvitauko on oivallinen nimi Maarit Kraapan kuvalle, jonka äärelle tekee mieli pysähtyä pidemmäksi aikaa. Kuva on napattu Marttilan korven eräreitistöltä, joka on poikkeuksellisen vaikuttava ja laaja retkeilykohde Etelä-Suomessa. Alue tunnetaan myös nimellä Pikku-Lappi.

Monien erimittaisten reittien ansiosta vaihtoehtoja riittää joka samoojan makuun. Aktiiviset paikallistoimijat ja kyläyhteisöt ovat huolehtineet siitä, että eräreitistö on mahdollistanut luontoelämykset jo monelle kulkijalle. 

8. Katsomon iloja – Teemu Kanasuo

Miehet pelaavat jalkapalloa auringonpaisteessa ja heidän takanaan näkyy synkkää taivasta vasten kirkas sateenkaari.
Marttila haluaa luoda ilmapiirin, joka kannustaa aktiiviseen elämäntapaan. © Teemu Kanasuo

Teemu Kanasuon kuvassa sateenkaaren päässä tosiaan on aarre: Marttilan mahtavat liikuntapaikat! Marttilassa liikuntapaikkoihin on todellakin panostettu ja vaihtoehtoja löytyy aina urheilukentistä frisbeegolfrataan, joka haastaa vaativuudellaan kokeneemmankin harrastajan. Kunnan uudessa strategiassa Marttilan haluaakin kannustaa aktiiviseen elämäntapaan ja iloitteluun!

Pienen kunnan etuja on, että harrastuspaikkoihin ei ole koskaan pitkä matka. Tässä kuvassa Tervaskannonmäen uusi asuinalue näkyykin jo kuvassa! Liikuntapaikkojen lisäksi alueen myynnissä olevat tontit sijaitsevat myös koulun vierellä. Viime keväänä kirjoitimme Marttilan monipuolisista tonttivaihtoehdoista ja haastattelimme myös paikallisia heidän kokemuksistaan!

9. Kesäkaverit – Petra Kivinen

Kaksi lasta pitää käsiään ylhäällä auringonlaskun tai auringonnousun valottamassa peltomaisemassa.
Marttilan maisemissa syntyy parhaat kesämuistot! © Petra Kivinen

Tällaisia maisemia on turha hakea kaupungista! Petra Kivisen kuva tuo mieleen lapsuuden pitkät kesät, valoisat yöt ja vintillä luetut kirjat. Kesästä on helppoa nauttia kunnassa, jossa elinympäristön turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Marttilan uudessa strategiassa kunta turvaa asukkaille ja yhteisölle oikeudenmukaisen, terveellisen ja sosiaalisen elinympäristön. Millainen on sinun unelmiesi asuinpaikka?

10. Tuulimyllyt ilta-auringossa – Sini Tuomela

Sumuinen peltomaisema, jossa näkyy kaksi tuulivoimalaa ja voimalinjan sähköjohto auringonlaskussa.
Marttila panostaa myös kestävään kehitykseen. © Sini Tuomela

Myös Sini Tuomela on onnistunut taltioimaan yhteen kuvaan jotain olennaista Marttilan mielenmaisemasta. Koska kunnassa kiinnitetään huomiota erityisesti lasten hyvinvointiin, ei heidän tulevaisuuttakaan voida unohtaa. Marttilassa on panostettu ilmastoystävällisiin ratkaisuihin kuten tuulienergiaan ja kestävään kehitykseen, jotta tämän päivän lapsilla olisi myös hyvä aikuisuus edessään. Kuvan seesteinen auringonlasku tuntuu lupaavan entistä paremman huomisen.

Haluatko tietää lisää Marttilan tulevaisuuden suunnitelmista? Tutustu kunnan uuteen strategiaan, jonka keskiössä ovat hyvä ja turvallinen elinympäristö, laadukkaat peruspalvelut ja yhteisöllisyys! Voit myös tutustua Marttilaan ja sen kiinnostaviin alueisiin täällä Know Your Hoodsissa.

Innostuitko Marttilasta?

Marttila on mukana Turussa järjestettävillä Rakenna ja Sisusta -messuilla 1.-12.2.2023.

Jos innostuit tästä Turun läheisestä maaseutukunnasta, lähde Koti Marttilaan -tapahtumaan 1.4.2023! Tapahtumassa esitellään asumista ja elämistä Marttilassa ja tapahtuman aikana paikallisissa rakentamisen, remontoinnin ja puutarhanhoidon yrityksissä on avoimet ovet ja tarjouksia. Samalla Marttilan kirjaston pihalla vietetään Lähituottajatoria, jossa voi ostaa paikallisia lähiruokaherkkuja suoraan tuottajilta. Tapahtumaan järjestetään kuljetus Turusta ja kiinnostuneet voivat tiedustella lisää Jaakko Salmelta osoitteesta jaakko.salmi@marttila.fi.

Muista äänestää kommenteissa suosikkikuvaasi!

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat blogit:

-Anna & Know Your Hoods tiimi

P.S. Voit tutustua finalistikuntiimme ja näiden naapurustoihin maksuttoman naapurustojen hakukoneemme avulla!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Mia S.

Kaikki kuvat ovat tosi hienoja, mutta oma suosikkini on nro 7. Kuvassa on ihanan rauhaisa tunnelma. Se vie katsojan kesäiselle retkelle ja muistuttaa, kuinka upeita luontohelmiä Marttilasta löytyykään.

25.1.2023 21:56Vastaa
2 0
Maria

Kuvassa 1 yhdistyy mennyt maailma ja tulevaisuus sulassa sovussa. Kaunista!

26.1.2023 7:56Vastaa
1 0
Minna

Numero 7. on suosikkini. Heti tekee mieli lähteä retkelle meidän upealle eräreitistöllemme!

30.1.2023 17:31Vastaa
2 0
Heidi

Kuva 9.
Siinä on lämmin ja onnellinen hetki kauniissa maisemassa

30.1.2023 23:21Vastaa
1 0
Pirkko

Äänestän kuvaa numero 7

1.2.2023 16:09Vastaa
1 0
Marika Kraappa

Kuva nro 7 on huikaiseva. Ei uskoisi että on näillä leveysasteilla otettu!

1.2.2023 16:42Vastaa
4 3
Kaisa Kraappa

Äänestän kuvaa nro 7. Maisemassa vois viipyä hetken jos toisenkin.

1.2.2023 18:07Vastaa
1 0
Jenna

7! Upea tunnelma

3.2.2023 11:52Vastaa
1 0
Maija

9 Kesäkaverit.
Rento, kiireetön ja leikkisä tunnelma

3.2.2023 16:14Vastaa
1 0
Marja

Kaikki on kauniita mutta jos yks pitää valita niin nro 2 🙂

3.2.2023 16:20Vastaa
2 0
Saija Hurme

8. Koko Marttilan kunta on oikea aarre sateenkaaren päässä 😁

3.2.2023 17:24Vastaa
2 0
Henna

Kuva numero 10. Tuulimyllyt ilta-auringossa.
Kuvassa on ihanan rauhallinen tunnelma ja niin kauniit ilta-auringon värit.

3.2.2023 17:28Vastaa
1 0
Anna Tuominen

Kuva nro 7 Kahvitauko
Tuohon voisi unohtua jäämäön istumaan!

3.2.2023 18:37Vastaa
1 0
Hannibal

7. Tunnelmallinen kahvihetki Marttilan luonnossa.

3.2.2023 18:54Vastaa
1 0
Taru Pirttimäki

8. Sateenkaari kruunaa kotiottelun! Kostean nurmikon tuoksun voi melkein haistaa!

3.2.2023 21:22Vastaa
1 0
Mart Ränk

Oma lempparini on kuva 2. Levähdä hetki. Rauhallinen tunnelma näyttää olevan

4.2.2023 10:41Vastaa
1 0
Irmeli Marttila

3. Onnellinen tyttö – Katri Saari

Lapsen onnellisuus suorastaan loistaa kuvasta!

4.2.2023 12:48Vastaa
4 0
Kurmo

1. Kesäjoogaa – Petra Kivinen

6.2.2023 20:13Vastaa
1 0
Sanna Salo

7 on aivan upea. Ihana tunnelma, upeat värit!
Onnittelut kaikille kauniista kuvista.

9.2.2023 9:43Vastaa
1 0
Pirjo kivinen

Valo ja tunnelma vangittu kuvaan 1.

9.2.2023 20:21Vastaa
1 0
Pirre

Kuva 1. Ihmisen ja luonnon yhteys ja mielen rauhoittuminen, upeat sävyt.

10.2.2023 12:44Vastaa
1 0
Hanna

Kuva 1 Jooga. Illan nautinto

11.2.2023 17:12Vastaa
1 0
Pia hirvensalo

Kuva 1 ja 7.

12.2.2023 17:21Vastaa
1 0
Kalle

Kahvi tauko luonnon keskellä
Kuva 7

12.2.2023 18:15Vastaa
1 0
Minna

Kuva 7. Kuvaan on taltioitunut hyvin luonnon rauha ja tunnelma.

12.2.2023 18:17Vastaa
1 0