Naapurustot kesäkuntoon – Vuoden suurimmat siivoustalkoot!

Ninna | 17.5.2021

Mikä tekee naapurustosta viihtyisän? Yksi tärkeimmistä viihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä on lähiympäristömme siisteys. Järjestimme keväällä 2021 yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon ja Bioskan kanssa Naapurustot kesäkuntoon -kampanjan, jossa kannustettiin asukkaita keräämään roskia lähiympäristöstä. Ympäristöneuvoja Lotta Salminen Lounais-Suomen Jätehuollosta jakaa parhaat vinkkinsä roskien keräämiseen ja kierrättämiseen!

Tuskastuttaako sulaneen lumen alta löytyneet roskat? Keväällä on paljastunut jälleen melkoinen määrä kaikenlaista roskaa naapurustojen metsiköistä, kadunvarsilta ja jopa pihoilta. Viimeisimpänä villityksenä roskien joukossa on uusi tulokas, kertakäyttömaskit. Roskista ja muun muassa koirankakoista on käyty tänäkin keväänä kiivasta keskustelua somessa.

Tilanne sai meidät eli Know Your Hoodsin tekijät miettimään, voisiko roskan määrälle naapurustoissa tehdä jotain yhdessä. Miten saisimme pidettyä ainutlaatuiset naapurustomme siisteinä ja viehättävinä asuinympäristöinä? Päätimme yhdessä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Bioskan kanssa, että on aika yhteisvoimin ahkeroida naapurustot kesäkuntoon!

Naapurustot kesäkuntoon 2021 -kampanja kutsui vuoden suurimpiin siivoustalkoisiin

Edit 11.6.2021: Naapurustot kesäkuntoon 2021 -kampanja järjestettiin toukokuun loppupuolella 2021. Kampanja kutsui jokaisen meistä huolehtimaan omasta naapurustostaan esimerkiksi keräämällä roskia, haravoimalla tai muuten ympäristöä siistimällä. Haasteen aikana saimme mahtavan määrän kuvia kaikilta osallistujilta ja kuulla kokemuksia naapurustojen siistimisestä!

Nainen kerää nurmelta kertakäyttömaskin.
© hoods.fi

Palkinnot arvottiin kaikkien osallistujien kesken:

Leikattuja sitruunoita, limejä ja Bioska-biojätekassirulla.
© Bioska

“Palkintona on meiltä sangallisia biojätekasseja jopa vuoden tarpeisiin! Sanka-Bioska on tuotekehityksemme vastaus asiakkaidemme toiveisiin. Siihen on helppo kerätä biojätteitä, sitä on mukava kantaa täysinäisenäkin ja se on vaivaton solmia. 20 litran sanka-Bioska on kestävä biojätekassi ja 100% kompostoituva.”, kerrotaan Bioskalta.

Yhdessä saamme naapurustomme entistä viihtyisämmäksi paikaksi viettää tulevaa kesää!

”Alkukesä on hyvää aikaa siivota ojanpientareita, kun ei ole vielä heinät kasvaneet valtaviksi. Roskat löytyvät helpommin! Toivottavasti myös säät suosii, vaikka eihän pieni kesäinen sadekaan haittaa!” - Lotta Salminen, ympäristöneuvoja, LSJH

Mitä tulee ottaa huomioon kerätessä roskia?

Mukaan tarvitset:

  • Hyvät käsineet, jotka mielellään suojaavat käsiä terävämmiltäkin roskilta.
  • Halutessasi roskapihdit.
  • Muutama roskapussi.
  • Säähän sopiva vaatetus.
  • Ennakkoluuloton asenne! Roskien kerääminen on hienoa ja palkitsevaa puuhaa.
Nainen kerää nurmelta roskia roskapihdeillä.
© hoods.fi

LSJH:n ympäristöneuvoja Lotta Salmisen vinkki:

”Kannattaa laittaa sopivat hanskat käsiä suojaamaan ja käyttää mahdollisuuksien mukaan roskapihtejä. Roskapihdit ovat kätevä apuväline ja niitä voi lainata mm. Turun kaupunginkirjastolta ja Raision kaupungin palvelupisteeltä.”

Hoodsin vinkki: Kannattaa ottaa tarpeeksi iso kassi keräämiseen, sillä roskia saattaa olla paljon (ja kerätessä innostus kasvaa). Voit halutessasi ottaa jo valmiiksi tarpeeksi monta kassia, myös biopusseja, niin pystyt jo kerätessäsi lajittelemaan roskat.

Plogging eli roskajuoksu – opettele hauska ja hyödyllinen tapa!

Plogging (= plocka upp + jogging) eli roskajuoksu on upea tapa yhdistää roskien poiminta ja lenkkeily. Samalla, kun huollat omia keuhkojasi, pääset lisäksi puhdistamaan maapallon keuhkoja. Lenkkeilyyn saa myös lisää liikkuvuustreeniä ja monipuolisempia liikeratoja, kun poimii samalla roskia ja havainnointikyky suhteessa ympäristöön paranee.

Lenkkeilijä solmimassa portailla kengännauhoja.
Lähde ennakkoluulottomasti ploggaamaan, siihen jää helposti koukkuun. © Jasmin Kharroubi

Ploggingin suosio on kasvanut huimasti viime vuosina ja täytyy itsekin myöntää – se on hauskaa ja pelimäistä! Tosin moni järkyttyy ensimmäisillä plogging-lenkeillään roskan määrästä, jota tienvarsiin ja luontoon heitetään.

”Paljon iloista mieltä ja avarakatseisuutta mukaan. Vastaan voi tulla ihan mitä tahansa ja se saattaa hämmästyttää. Tällaistako ihmiset heittävät luontoon?” - Lotta Salminen, LSJH

Kerätyn roskan kierrättäminen

Monenlaista roskaa löytyy maasta ja keräilijän ongelmaksi saattaa nousta kysymys: Mihin nämä kuuluu laittaa?

”Suurinta osaa luonnosta löytyvästä roskasta ei itseasiassa voi enää kierrättää. Metallit ja lasipullot voi laittaa vielä kierrätykseen, mutta valtaosa muusta jätteestä on jo liian likaantunutta kierrätettäväksi. Kartongit ja pahvit pilaantuvat kosteuden vuoksi eikä löytyneitä muovipakkauksiakaan voi enää laittaa kierrätykseen epäpuhtauksien vuoksi.” - Lotta Salminen, LSJH

Nainen laittamassa biojätepussin jäteastiaan.
© Bioska

”Kun itse kerään roskia luonnosta otan mukaan kaksi roskapussia. Toiseen laitan kaiken muun ja toiseen kierrätettäväksi kelpaavan jätteen, yleensä lasit ja metallit. Olin juuri viikon alussa keräämässä roskia ja löytyneen roskan määrä oli valtaisa. Valtaosa oli erilaisia muovisia karkkikääreitä ja paistopisteen pusseja. Lisäksi löytyi muutamia metallitölkkejä, leluja sekä loisteputki, mikä oli onneksi ehjä. Loisteputki kuuluu sähkölaitteisiin ja vein sen paikalliseen keräyspisteeseen.” - Lotta Salminen, LSJH

Mitä tehdä, jos löytää vaarallisia jätteitä?

Vaarallista jätettä on kaikki, mikä voi aiheuttaa haittaa ympäristölle tai terveydelle, ja se on siksi käsiteltävä muusta jätteestä poiketen. Vaarallista jätettä ovat esimerkiksi paristot, akut, maalipurkit, elohopeaa sisältävät lämpömittarit ja lääkkeet.

”Vaarallinen jäte tulee ottaa mukaan luonnosta, jos sitä on pieni määrä. Esimerkiksi yksittäiset paristot voi ottaa mukaan ja viedä ne paristonkeräyspisteille. Jos löytää suuremman määrän, on syytä ilmoittaa kunnan viranomaisille, jotka vievät asiaa eteenpäin.” - Lotta Salminen, LSJH

Lajitteluohjeet vaihtelevat hieman eri puolilla Suomea

Naapurustoissa kierrättäessä kannattaa muistaa, että lajitteluohjeet saattavat olla hieman toisistaan poikkeavia eri puolilla Suomea. Jos olet muuttanut paikkakuntaa tai kierrättäminen on sinulle uutta, kannattaa tutustua paikallisiin kierrätysohjeisiin.

Lounais-Suomen alueella 17 eri kunnan omistama yhtiö, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy  huolehtii asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Kotitalouksien kierrätyspisteet ovat monesti Rinki-ekopisteitä, jotka ovat voittoa tavoittelemattoman Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n järjestämiä kierrätyspalveluita.

Siistissä naapurustossa viihdytään

Yhteistyökumppanimme LSJH ja Bioska lähtivät innolla mukaan kampanjan toteutukseen, sillä molemmat tekevät tärkeää työtä kierrättämisen ja lähiympäristöstä huolehtimisen eteen. Lisäksi he haluavat murtaa myyttiä siitä, että on ‘jonkun muun’ tehtävä huolehtia ympäristöstä.

“Naapurustossa asuu paljon erilaisia ihmisiä, mutta yksi asia on varmasti kaikille yhteinen: siistissä naapurustossa viihdytään ja siitä halutaan pitää myös parempaa huolta. Lähiympäristön siistiminen voi vahvistaa asukkaiden yhteisöllisyyden tunnetta, mutta myös lujittaa luontosuhdetta. Kun luontosuhde vahvistuu, ei tule enää mieleenkään heittää roskia luontoon vaan etsiä lähin jätteiden kierrätyspiste. Siksi lähdimme mukaan kampanjaan, toiveenamme vahvistaa asukkaiden luontosuhdetta ja tehdä kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja merkityksellistä!” - Bioska

Raision keskuspuiston tie, nurmikkoa ja kasveja.
Raision keskuspuistossa pystyy nauttimaan siisteydestä. © hoods.fi

"On hyvä näyttää omalla toiminnallamme myös jälkikasvulle ja muille mallia, kuinka ympäristöstä pidetään huolta. Lähtökohtana olisi tietysti se, ettei kukaan heittäisi roskaa luontoon. On jokaisen velvollisuus huolehtia omat jätteensä oikeaan paikkaan eli roskikseen.” - Lotta Salminen, LSJH

Miten jätehuolto järjestetään naapurustoissa?

Osa naapurustossa näkyvistä puistoroskiksista ovat kaikille tarkoitettuja, osa puolestaan taloyhtiöiden tai yksityishenkilöiden omia, jolloin roskikset eivät ole yleisessä käytössä.

”Pientaloasujia palvelevat kierrätyspisteet hyötyjätteiden osalta ja omalta pihalta tulee löytyä polttokelpoisen jätteen astia. Taloyhtiöissä asuntojen lukumäärä määrittelee sen, mitä keräysastioita pihalla on polttokelpoisen jätteen lisäksi. Nämä reunaehdot löytyvät alueellisista jätehuoltomääräyksistä.” - Lotta Salminen, LSJH

Jäteastioita Ruanistulan talojen edustalla.
Hyvin järjestetyt kierrätyspisteet innostavat lajittelemaan. © hoods.fi

Yleiset kierrätyspisteet löydät Know Your Hoodsin kartalta Turun, Raision, Naantalin ja Kaarinan alueilta. (Huom! Rinki-ekopisteiltä löytyy usein pienmetallin, lasin, kartongin ja paperin keräyspisteet. 'Alueelliset keräyspisteet' ovat yleensä vain paperinkeräyspisteitä.) Myös kierratys.info palvelee ja löydät sieltä koko Suomen kierrätyspisteet.

Hoodsin vinkki kerrostaloasujille: Jos huomaat, että taloyhtiöstäsi puuttuu jokin tärkeä kierrätysastia, ole rohkeasti yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään ja kysy, voiko kierrätysastian järjestää.

Korttelikeräys uusi mielenkiintoinen ratkaisu pientalovaltaisten naapurustojen jätekeräykseen

Pientaloilla on velvollisuus hoitaa omat jätteensä. Välillä kuitenkin lähimmät kierrätyspisteet alkavat olla kaukana asukkaiden tarpeista.

”Joskus, kun on sopivan aktiivinen naapurusto, on yhteisiä jätekimppoja. Esimerkiksi 4-5 omakotitaloa yhdessä kilpailuttavat jätehuollon palvelut. Ongelmaksi tässä monesti muodostuu, että jätehuoltoa ei voida sijoittaa kunnan alueelle vaan yksityiselle maalle ja harva asukas haluaa omalle pihalleen useita jäteastioita. Kunnat voisivat mahdollistaa omakotitaloalueiden yhteisiä jätteenkeruupisteitä kaavoittamisella.” - Lotta Salminen, LSJH

Lounais-Suomen kunnista esimerkiksi Naantalissa on kokeiltu yksittäisille kotitalouksille korttelikeräystä Lounais-Suomen Jätehuollon, Molok Oy:n ja Naantalin kaupungin yhteistyön myötä. Korttelikeräys tarkoittaa, että naapuruston pientalokiinteistölle on järjestetty yhteiset jäteastiat, jotka aukeavat mobiilisovelluksen avulla.

”Haasteena korttelikeräyksen toteuttamisessa koko toimialueellamme on jätteenkuljetuksen kaksoisjärjestelmä. Esimerkiksi juuri Naantalissa korttelikeräyksen toteuttaminen on mahdollista, koska LSJH hoitaa koko kunnan jätteenkuljetusten kilpailutuksen. Kaarinassa puolestaan sama järjestelmä ei ole toteutettavissa kovinkaan helposti, sillä jokainen kiinteistö hoitaa kilpailutuksen itse.” - Lotta Salminen, LSJH

”Vielä on työtä tehtävänä, että saadaan korttelikeräys yleistymään.” - Lotta Salminen, LSJH

Keräsitkö jo roskat omasta naapurustostasi?

Testaa naapurustojen hakukonettamme ja löydä toinenkin naapurusto, jossa käydä poimimassa roskia tai ploggailemassa.

Kaksi ihmistä kantaa kadulla biojätekasseja.
© Bioska

Osa ajattelee, että on ihan tarpeetonta keräillä toisten roskia. Eikö sen pitäisi ne kerätä, kuka roskan heitti eikä minun? Valitettava tosiasia on, että aina löytyy niitä, jotka heittävät roskat luontoon. Roskien kerääminen pois luonnosta on yhteisvastuullinen teko. Voimme yhdessä pitää huolta lähiympäristöstämme.” - Lotta Salminen, LSJH

Käy osallistumassa kampanjan Facebook-tapahtumaan! :)

-Ninna

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Timo

Hieno tempaus. Vielä kun LSJH lopettaisi jakamasta joka kotiin paperista mainostaan. Lehdessä moralisoidaan ja kehoitetaan kierrättämään mutta he kärräävät joka talouteen paperiroskaa.

17.5.2021 10:56Vastaa
3 2
Sirpa Taipale-Oiva

Hei, mistä voi nähdä kampanjaan lähetettyjä kuvia? En löytänyt esim. FB:sta…

20.5.2021 10:02Vastaa
2 0
Katerina

Hei, Sirpa! Facebookissa jokainen voi jakaa kuviansa Facebook-tapahtumassa ja Instagramissa kuvia voi löytää #naapurustotkesäkuntoon -hashtagilla. S-postiin lähetettyjä kuvia ei julkaista, mutta ne toki osallistuvat arvontaan. Roskan keräämisestä voi olla vaikeaa innostua, mutta minä ja koko Hoodsin tiimi toivomme, että saadaan lisää kiinnostuneita mukaan!

24.5.2021 22:52
0 0
Aino

Hieno tempaus!

20.5.2021 13:00Vastaa
2 0
Teuvo

Kyllähän se niin on että kotikasvatuksesta kaikki lähtee.
Opetetaan lapsille jo pienestä pitäen omalla esimerkillämme mihin roskat ja jätteet kuuluvat niin pikkuhiljaa nämä iänikuiset ongelmat häviää ja meillä on siisti sukupolvi

20.5.2021 22:23Vastaa
3 0
Ville

Tärkeä kampanja! Hienoa, että tällainen järjestetään yhteistyönä 🙂

26.5.2021 17:09Vastaa
1 0