Talven parhaat päiväretket | Turku, Kaarina, Naantali & Raisio

Ninna | 23.12.2020

On tullut aika lähteä ulkoilemaan ja talvisiin seikkailuihin! Esittelemme 6 mielenkiintoista retkikohdetta Turun seudulla joko itsekseen tai korona-aikaan sopivasti perheen ja kavereiden kanssa ulkoillen. Tiedätkö jo, missä on kauneimmin valaistut kohteet? Tai missä pääsee meren äärelle?

1. Turun Valon polku

Tällä hetkellä on mitä parhain aika suunnata kohti talven kauneimpia valoja. Tänä vuonna Turussa on panostettu erityisen paljon valaistukseen, ja se näkyy jokapäiväisessä kaupunkikuvassa Valon polkuun liittyvien taideteosten äärellä. Kannattaakin lähteä bongailemaan sekä upouusia valotaideteoksia että viehättäviä kausivalaistuskohteita. 

Olet saattanutkin jo huomata kummanväristä hohdetta taivaalla Turun keskustassa. Pilviin voimakkaasti heijastuvat sininen ja violetti valo kuuluvat Lämpö -teokseen. Seuraa valoja ja katso saatko selvitettyä, missä on valojen alkuperä.

Näyttävästi valaistu nostokurki Turun keskustassa, etualalla vanhoja rakennuksia.
Turun Kauppatorin laidalla kohoaa Bling Bling Crane -teos, jossa monesti karuksi koettu työmaan elementti onkin muutettu taideteokseksi! © hoods.fi

Seuraavaksi keskustan alueella kannattaa kulkea Bling Bling Crane -nosturin ohitse ja käydä kurkkaamassa Turun Kävelykadun valaistukset. Perinteisten valojen lisäksi Kävelykadulla saa ihastella turkulaisen valotaiteen edelläkävijä Jokojon luomia lumihiutaleita, jotka toivottavasti eivät jää ainoiksi hiutaleiksi tänä talvena!

Turun kävelykatu kuvattuna katolta, maahan heijastettu lumihiutaleita.
Turun Kävelykatua koristavat lumihiutaleet. Harvemmin tuttua kadunpätkää näkee tästä prespektiivistä. © Jokojo

Suurin osa valaistuista kohteista sijaitsee Turun keskustan alueella, mutta kauniita kausivalaistuskohteita löytyy myös Pansio-Pernon, Runosmäen, Halisten ja Lausteen naapurustoista. Voit siis valita lähdetkö lyhyemmälle keskustakävelylle vai pidemmälle koko päivän vaellukselle ympäri Turkua. Moni kohteista valaistaan helmikuun loppuun asti, mutta kausivalot kerätään talteen tammikuun alkupuolella.

2. Talven ihmemaa Turun Katariinanlaaksossa

Mikäpä voisi olla unohtumattomampi talvinen kävelykohde kuin suomalaisen luonnon ainutlaatuinen keidas Katariinanlaaksossa? 

Turun Katariinanlaakson metsän laidalta näkymä jäätyneelle lumipeitteiselle merelle.
Katariinanlaakson polut ovat paikallisten kovassa käytössä myös talvisin. Toivottavasti saadaan pian peittävä lumipeite maahan. @ Outi Ruohola

Jos Katariinanlaakso ei ole vielä tuttu, on korkea aika suunnata tunnustelemaan talvisen metsän tunnelmaa eteläiseen Turkuun. Samalla saat ihastella sen uskomattomia merinäkymiä ja moikata metsän asukkeja, joista moni kuuluu harvinaisempien lajien pariin. Talvisin lintubongareillekin riittää mielenkiintoista katseltavaa, sillä polun varrelta löytyy lintujen ruokintapaikkoja.

Katariinanlaakso on yksi Turun omaleimaisimmista luonnonsuojelualueista. Katariinanlaaksossa pääsee nimittäin nauttimaan kesäisin lehtometsien vehreydestä, kallioisista kukkuloista, männiköistä, kedoista ja rantaniityistä meren äärellä. Talvisin polut ovat myös hyvässä kunnossa, sillä ne ovat Katariinanlaakson asukkaiden päivittäisessä käytössä. Käy lukemassa lisää, mitä Katariinassa asuva Outi on luontoreitistä kertonut ja millaisen vieraan hän sai sieltä kerran kylään.

Kaarinan Vaarniemen lintutornista avautuu näkymä merelle. Kuvassa aurinko on laskemassa.
Vaarniemen lintutornilta avautuu upea näkymä merelle. @ Niko

Pidemmästä talviretkestä unelmoiva voi seurata luontopolkuverkostoja Kaarinan Lemunniemessä sijaitsevaan Vaarniemeen saakka. Vaarniemen pitkien portaiden jälkeen retkeilijää odottaa uskomaton merinäköala, joka palkitsee kiipeämisen.

Retkelle kannattaa ehdottomasti varautua myös omin eväin. Veikkaan, että harva asia tuntuu yhtä mahtavalta kuin pitkän luontoretken jälkeen termarin lämmin kaakao ja runsaat eväsleivät kukkulan huipulla lintutornissa.

3. Kairiskulman metsä ja valtava valas Kaarinan Piispanristillä

Kaarinassa mielenkiintoinen päiväkohde talvipäivään löytyy aivan muutaman kilometrin päästä Kaarinan keskustasta Piispanristiltä. Piispanrististä harvemmin puhutaan retkikohteena vaan sinne yleensä suunnataan sen monipuolisten palveluiden vuoksi. Kun lähtee Piispanristin suurien teiden risteyksestä länteen, löytyy pian upeita rauhallisia metsäalueita kuljettavaksi.

Kävelylle on hyvä suunnata päivällä valoisan aikaan, jotta pääsee pienemmillekin metsäpoluille, jossa ei ole valaistusta. Kairiskulman metsä ei ole valtava, mutta alueella riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa. Metsän rauha ja asuinalueen väljyys yllättävät helposti kulkijan. 

Talon seinän kokoinen taideteos sinivalaasta.
Big Blue -teoksen 25 metrinen sinivalas koreilee Piispantornin seinässä. Teos on valaistu näyttävästi pimeään aikaan. © hoods.fi

Pimeän tullessa kannattaa suunnata kohti Piispantornia, joka sijaitsee osoitteessa Kairiskulmantie 12. Kuvataiteilija Mauri Kososen Big Blue -teos hohtaa upeasti valaistuna pimeyden keskellä. Voi melkein kuvitella, millaista on olla sinivalas syvän ja synkän valtameren syleilyssä.

Jos nälkä yllättää ja eväät unohtuivat, ei hätää, sillä Piispanristiltä ei ruoka lopu. Kaupat ovat aivan vieressä Kairiskulmantien ja Uudenmaantien risteyksessä. Halutessaan lounaalla voi pistäytyä Piispanristin pikkuisissa kahviloissa tai lounaspaikoissa.

4. Naantalin ranta

Yksi ihastuttavimmista kävelyretkistä on ehdottomasti Naantalin Kantakaupungin rantaa kiertävä muutaman kilometrin mittainen Rantaraitti. Moni on käynytkin kävelemässä reitin paahteisena kesäpäivänä, mutta talven saapuessa Rantaraitti näyttää aivan toisenlaiset kasvot. 

Naantalin Vanhakaupunki lumisena talvena joulukuusen kera.
Talven tunnelmia Naantalissa. © Naantalin kaupunki

Matkaan kannattaa lähteä Naantalin kylpylältä tunnelmallista ja luonnonläheistä kävelyreittiä pitkin kohti Naantalin kantakaupunkia. Naantalin rannassa on ainutlaatuinen tunnelma ja lähestyessä perinteikästä Vanhaakaupunkia, runsaat kausivalot valaisevat pimeälläkin liikkuvien taivalta.

Kun Rantaraittia jatkaa eteenpäin, löytää kulkija upeat Kuparivuoren kalliot ja ihastuttavan Rakkaudenpolun, joka kiemurtelee kallioiden vieressä. Kuparivuorelta avautuu uskomaton näköala. Kallioilta voit löytää vanhan ilmatorjuntakopin, pienehkön tanssilavan, jossa on monenmoiset juhannustanssit järjestetty sekä katsella toisella puolella Luonnonmaan saarella sijaitsevaa tasavallan presidentin kesäasuntoa. 

Urheiluintoiselle reitti sopii myös erinomaisesti. Matkan varrelta löytyy ulkokuntoilulaitteita ja uskaliaimmat voivat pulahtaa avantoon Nunnalahden uimarannalla. Suuri osa Naantalin rannan ravintoloista on auki ainoastaan kesäisin, joten kannattaa varmistaa etukäteen, missä voi kahvitella tai ruokailla reitin päätteeksi.

7. Saaristoseikkailu Merimaskussa

Yksi listamme erityisimmistä talviseikkailuista johdattaa meidät Naantalin Merimaskuun ihailemaan saaristomaisemien, kirkonkylän ja valaistun metsän keskellä kiemurtelevan kuntoradan tunnelmaa. Merimaskun alue kuuluu suosittuun Saariston rengastiehen. Yleensä reitille lähdetään kesäisin, jolloin Merimaskussakin asukkaiden määrä lähes kaksinkertaistuu. Mielenkiintoisempaa onkin nähdä kolikon kääntöpuoli; millaiselta kesän kestosuosikki näyttää talviaikaan?

Auringonlaskun värjäämä taivas ja heijastus merestä ilmakuvassa Naantalin saaristossa.
Saaristomaisemat sykähdyttävät vuodenajasta riippumatta © Visit Naantali

Merimaskun päiväretki kannattaa aloittaa suuntaamalla suoraan sosiaalisen elämän sydämeen – Merimaskun kirkonkylälle. Vuonna 1726 rakennettu Merimaskun ristikirkko on itseasiassa Suomen kuudenneksi vanhin kokoaikaisessa käytössä oleva puukirkko! Kirkko ja sen ympäristö on luokiteltu yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Historian ihastelun jälkeen voi siirtyä paikallisten suosimalle reilun kahden kilometrin mittaiselle valaistulle kuntoradalle, joka alkaa osoitteesta Iskolantie 32. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli lunta on tarpeeksi, Naantalin kaupunki tekee kuntoradalle ladun ja tällöin reittiä saa ainoastaan hiihtää. Eli kurkkaahan säätiedotus ennen kuin lähdet kuntoradalle tarpomaan ja nappaa sukset mukaan, jos tarpeeksi talviselta näyttää!

Reitin varrella pääsee nauttimaan Merimaskun sisämaan metsistä sekä kallioiden ja peltojen värittämistä saaristolle tyypillisistä maisemista. Jos poikkeaa polulta, on lähettyvillä myös kaksi kiviröykkiöistä muodostuvaa muinaishautapaikkaa. Toinen löytyy Isovuoren huipulta ja toinen viereisen mäen huipulta. Mäille ei kannata lähteä kuitenkaan kiipeilemään, jos on kovin liukasta!

Matkalle kannattaa tehdä eväät, sillä saaristossa suurin osa paikoista on auki vain kesäisin. Jos nälkä sattuu yllättämään, poikkea ostamaan retkieväät K-Ruusumosta tai suuntaa takaisin kohti Naantalin keskustan ravintolatarjontaa.

6. Raision keskuspuisto ja Kuuanvuori

Jos et ole vielä käynyt kunnon seikkailulla Raisiossa, nyt on erinomainen aika lähteä retkelle! Raision modernin keskustan tuntumasta kävellen saavuttaa vain muutamassa minuutissa ihastuttavan ja jopa 8 hehtaarin kokoisen puistoalueen, Raision Keskuspuiston

Kerttula-Pirilässä sijaitseva Raision Keskuspuisto on erityinen yhdistelmä koskematonta luontoa sekä puistomaista viheraluetta. Matkalla voi bongata myös erityislaatuisen hotellin, nimittäin Hyönteishotelli Tornin. Lisäksi talvella ilman kylmetessä voi käydä lämmittelemässä urheillen puistossa sijaitsevalla Kuntokeitaalla, josta löytyy mukava valikoima ulkoliikuntavälineitä.

Raision keskuspuiston laidalla on kerrostaloja.
Raision Keskuspuisto alkaa Kerttulan kerrostalojen kupeesta ja jatkuu Kuuanvuoren koskemattomiin metsiin. © hoods.fi

Puiston alussa kerrostalot kumartavat jylhinä sen vierellä, mutta pidemmälle puistoa käveltäessä paljastuu Kerttulan yleisurheilukenttä ja urheilukeskus. Urheilukeskuksen takana avautuu kulkijan eteen aito ja sankka metsä, josta alkavia polkuja pitkin voi vaeltaa jopa Kuhankuonolle reitistölle asti! Päivän kävelyretkeä varten kannattaa kuitenkin suunnata lähemmäksi Kuuanvuorelle.

Kuuanvuorelle ja takaisin pääsee pitkin ihastuttavaa ja noin 3 kilometrin mittausta luontopolkua. Suosittelemme panostamaan kenkävalintaan, mikäli sattuu olemaan liukkaat kelit! Matkan varrella on mukavaa pysähtyä myös syömään omia eväitä. Vaihtoehtona eväille voit päiväretken jälkeen suunnata ravintoloiden täyteiseen Raision keskustaan, josta löytyy varmasti ravintola jokaisen makuun.

Mikä on oma suosikkisi?

Mille näistä retkistä ajattelit ensimmäiseksi suunnata? Tai jos listasta jäi uupumaan oma suosikkisi, vinkkaa siitä blogin kommenttiosioon muille talviretkeilijöille.

Lisää Turun seudun retkivinkkejä löydät blogikirjoituksesta, jossa esittelimme seitsemän kohdetta syysretkelle. Nämä reitit sopivat hyvin myös talveen.

Käy myös kurkkaamassa, mistä löytyy mielenkiintoisimmat luistelu- ja hiihtomahdollisuudet seudun kunnissa!

-Ninna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Jos haluat kuulla ja nähdä lisää talven kuulumisia Turun seudulla, seuraa Facebook- ja Instagram-sivujamme. :) Tägää meidät, jos haluat jakaa tunnelmia retkikohteiden ääreltä!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)