“Pieni Posankan poikanen uiskenteli veessä” ja muut Turun päivän tapahtumat - TOP 5

Ninna | 13.9.2019

Sunnuntaina 15.9. vietettävän Turun päivän tapahtumat kutsuvat koko kaupungin juhlimaan viikonlopun ajaksi! Legendaarista Turun päivää on juhlittu jo vuosikymmeniä vuodesta 1961 lähtien. Mitä kaikkea onkaan tiedossa vuonna 2019?

Keräsimme Turun päivän tapahtumista oman TOP 5 -listauksen. Valinnat ovat yhtä monipuolisia kuin viikonlopun tapahtumien kirjo ja joukosta löytyy niin perinteikkäitä huippuhetkiä kuin upouusia innoittajia. Valtaosa tapahtumista ovat maksuttomia. Arvaatko jo, mitä tuleman pitää? ;)

Sijalla 5: Turkuseuran Pop up -murrevisa

Su 15.9. klo 14:00-14:20 & 15:00-15:20, Brinkkalan talo (Vanha Suurtori 3)

Turkuseuran järjestämässä murrevisassa pääset kisailemaan tositurkulaisuudesta, jota mitataan luonnollisesti Turun murteen tuntemuksella! Mikä sopisikaan paremmin Turun päivän visailuksi? Ja jos et vielä tunne Turun Murrea on tässä oiva tapa tutustua. Tietysti luvassa on myös palkintoja!

Ihmisiä Turun Vanhalla Suurtorilla, taustalla valkokattoisia tapahtumatelttoja ja Turun arvokkaita vanhoja rakennuksia.
Moni Turun päivän tapahtuma järjestetään Turun Vanhalla Suurtorilla. Kuvan keskellä oleva Brinkkalan talo toimii tapahtumapaikkana myös Murrevisalle. © CYF

“Hallitteks Turu murtte, meijän kauni, monivivahtesen kiäle?”

Mikäli aikataulusi eivät taivu murrevisailuun, voit kuitenkin käydä päivän aikana Turkuseuran Akkunakaffilassa kahvilla pistämässä suun makeaksi. Myös vuosittainen Turun Flikan ja Pojan julistaminen tapahtuu ennen ensimmäistä visaa Suurtorilla kello 13.15. Tässä vasta turkulaisuutta kerrakseen!

Sijalla 4: Tutustumispurjehduksia Aurajoella

Su 15.9. klo 10:00-15:00, Forum Marinum/Aurajoki (Linnankatu 72)

Aurajoki on tunnetusti yksi ensimmäisistä asioista, mitä Turusta tulee mieleen. Merellisenä kaupunkina Turku on myös purjehtijoiden suosiossa, mistä kertovat sen monet purjehdustapahtumat. Turun päivänä onkin erityislaatuinen mahdollisuus päästä purjehtimaan ilmaiseksi Turunmaan perinneveneyhdistys ry:n järjestämillä purjehduksilla.

Purjeveneitä Ruissalon satamassa. Laskeva aurinko on värjännyt taivaan vaalean violetiksi.
Turku on purjehtijoiden suosiossa. © CYF

“Fair Winds and Following Seas" ...or Following Aurajoki!

Purjehtimaan pääsee tervantuoksuisella perinnevene Storbåt AURAlla, joka lähtee tasatunnein Suomen Joutsenen perän puolelta. Noin puolen tunnin mittaisen purjehdusreissun Aurajoella voi varata ilmestymällä paikalle. Matkustajia purjeveneen kyytiin mahtuu vain 12 kerralla, joten kannattaa olla ajoissa liikenteessä!

Sijalla 3: Porkkanamarkkinat

La 14.9. klo 11:00-14:00, Tuomiokirkontori

Tuomiokirkon upea miljöö täyttyy lauantaina porkkanoista, sillä kyseessä on vuosittain järjestettävät Porkkanamarkkinat! Pelkällä porkkanalla ei Know Your Hoodsin tapahtumien TOP 5 -listalle kuitenkaan päästä vaan markkinoilla nähdään monipuolista ohjelmaa, kuten musiikki- ja sirkusesityksiä sekä ohjelmaa Turun Tuomiokirkossa.

Popsitaanko porkkanaa? Tällä kertaa ei vahvistu vain hampaat vaan myös tietous ilmastonmuutoksesta!

Porkkanamarkkinoilla on lisäksi tärkeät eettiset lähtökohdat: myytävänä on lähikuntien juureksia ja vihanneksia sekä markkinat järjestetään osana Tasaus-kampanjaa, jonka tavoitteena on auttaa ilmastonmuutoksesta kärsiviä kaikkein köyhimmissä maissa. Myös Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-lintu pohtii lavalla ilmastonmuutokseen ja planeettamme liittyviä asioita.

Sijalla 2: Turun päivän ilotulitus

Su 15.9. klo 21:00-21:20, Samppalinnnanmäki

Turun päivästä ei voi puhua ilman illan huipentumaa, eli perinteistä Turun päivän ilotulitusta! Ilotulitus ammutaan Samppalinnanmäeltä, joten se näkyy laajalti Turun keskustaa ympäröiville alueille. Ilotulituksen tilalle on myös ehdotettu ympäristöystävällisempää valoshowta, mutta ainakin tänä vuonna nähdään perinteistä ilotulitusta.

Jokilautta kulkee keskellä Aurajokea Turun pimenevässä illassa.
Turun päivän ilotulitusta voi ihastella Aurajoen rannalta tai jokilautan kyydissä. © CYF

Parhaiksi katselupaikoiksi on todettu Aurajoen länsiranta Aurasillalta Teatterisillalle. Upeita paikkoja ilotulituksen ihailuun löytyy myös Turun mäkien rinteiltä ja itse joskus ihailin tulitusta esimerkiksi Nummen Kuuvuorelta. Voi siis napata maastokartan käteensä, jos ei halua keskustaan asti lähteä.

Suuri ilotulitus kruunaa Turun päivän!

Ilotulitusta on mahdollista ihailla myös jokilautalta! Turun päivän rakettiristeily lähtee kello 20.50 Kristiinankadun pysäkiltä Apteekkimuseon edestä ja on ilotulituksen aikaan paraatipaikalla Aurajoella. Risteily ei toki aivan ilmainen ole, vaan kustantaa 7e/henkilö. Risteily päättää jokilauttojen liikennöintikauden.

Sijalla 1: Posankka Race

Su 15.9., klo 13:00-14:00, Aurajoki (Kirjastosilta-Aurasilta)

Breaking Posankka news! Turun tunnettu Posankka-patsas on saanut suuren katraan pieniä poikasia. 2000 pientä posankkaa lähtevät kisaamaan Turun päivän mestaruudesta Aurajokea pitkin Kirjastosillan ja Aurasillan välillä.

Pienet posankat ovat myös adoptoitavissa!  Aurajokea pitkin lähtee kroolaamaan myös pitkään ja hartaasti kouluttamamme Know Your Hoodsin kilpaposankka. ;) Tuletko kisaamaan kanssamme? Ensimmäiset 10 maaliin tullutta posankkaa, tai oikeammin niiden adoptoijaa, palkitaan!

Vaaleanpunainen Posankka-patsas, joka on puoliksi possu, puoliksi ankka.
Kävimme pyytämässä viime hetken vinkit kisaan itse Äiti Posankalta. © CYF

Posankka Race on tapahtumana oikeutettu listan 1. sijalle hauskuutensa vuoksi, mutta myös sillä perusteella, että tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio vesistöjen roskaantumiseen. Adoptoinnista kerätty potti ohjataan Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnan tukemiseen. Eli posankan adoptointi auttaa myös tärkeässä työssä vesistöjen siistinä pitämisessä!

"Pieni posankan poikanen uiskenteli veessä..."

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävässä Posankka Race:sta on mielestäni ainesta muodostua jokavuotiseksi perinteeksi. Tapahtuma on kaikessa hauskuudessaan, sympaattisuudessaan ja vakavuudessaan jo nyt saavuttanut erityisen suuren huomion!

Vaikea valita viittä kiinnostavinta, kun tapahtumia on yli 100!

Nyt kävi niin, että Turun päivän ohjelmistosta on niin monta upeaa tapahtumaa, etteivät ne kaikki mahtuneet millään TOP 5 -listaukseemme :/ Turun päivästä lisää tietoa ja koko ohjelman löydät Turun kaupungin sivuilta. Tässä vielä muutama mielenkiintoinen nosto tapahtumakalenterista:

+ Turun päivän appro

Su 15.9. klo 10:00−21:00, Kartanhakupiste kävelykadulla (Yliopistonkatu 27a)

Opiskelijoille suunnattu koko päivän kestävä appro-tapahtuma! Eikun kartta käteen ja suunnistamaan ympäri Turkua. Rastikohteita ovat maksuttomat Turun päivän tapahtumat!

+ Päivä Kauppatorikauppiaana

Su 15.9. klo 10:00-16:00, Turun Kauppatori

Oletko pohtinut, miltä tuntuisi olla Kauppatorikauppias? Turun Kauppatorille voi tulla Turun päivänä myymään omaa tavaraa ja myyntipaikat ovat ilmaisia! Paikat täytetään klo 7:00 alkaen ja myymään pääsevät kaikki, jotka vain torille mahtuvat.

+ Turun Mahdollisuuksien tori ja Vallaton Taiteenkumous

Su 15.9. klo 13:00-17:00, Vanha Suurtori ja Turun taidehalli

Vanhalla suurtorilla on Turun päivänä globaalia tunnelmaa, taidetta ja ohjelmaa koko iltapäivän ajan. Mahdollisuus on tutustua 50 eri järjestön toimintaan ja löytää monenlaisia mahdollisuuksia toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta tai sammuttaa tiedonjanoaan.

Iloista Turun päivää kaikille!

Oletko samaa mieltä Turun päivän kiinnostavimmista tapahtumista vai jäikö suosikkisi listan ulkopuolelle? Vinkkaa kommenttiosioon suosikkisi.

- Ninna & Know Your Hoods -tiimi

P.S. Turun päivänä kannattaa seikkailla myös Turun kiinnostavissa naapurustoissa! Löydä kiinnostavin kohde naapurustojen hakukoneestamme.

Hei, valokuvakisa käynnissä edelleen!

Rakas Turku -valokuvakisa jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka, joten vielä ehdit mukaan. Käy katsomassa kuluvan viikon teema Facebookista tai Instagramissa ja osallistu!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)