Portsan vanhojen talojen ja pihapiirien lumo ei kulu katsomalla

Vieraskynä / Visiting author | 10.8.2019

Muutin Port Arthuriin eli Portsaan puoli vuotta sitten Tuureporinkadulta, siitä pikaruokalan takaa, ja ensimmäisenä täällä hämmästytti hiljaisuus. Ikkunasta ei kuulunut kohinaa, ei liikennettä, ei ihmisten ääniä.

"Pelkkää hiljaisuutta. Se oli juuri sitä, mitä tarvitsin ja kaipasin."

Hiljaisuuden vallitessa muuallakin kuin koti-ikkunani takana aloin ihmetellä, missä kaikki portsalaiset on! Täällä on todella niin rauhallista, että suorastaan tuntee olevansa lähes yksin. Todisteena päinvastaisesta lähellä sijaitseva päiväkoti tuo virkeyttä ja muistuttaa siitä, että elän elävällä asuinalueella enkä missään kulissikaupungissa. Disclaimer: kuljeskelen Portsassa usein aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla.

Perinteinen kivijalkaliike puutalon alakerrassa Turun Portsassa.
Portsasta löytyy edelleen perinteisiä kivijalkaliikkeitä. © Suvi

Historian havinaa Portsan kaduilla

Kaltaiselleni vanhojen esineiden ja talojen arvostajalle Portsa on oikein hyvä paikka asua. Täällä on hyvä kaihota sellaisia aikoja, joita ei itse ole elänyt. Kadut taloineen ja kivijalkaliikkeineen (täältä löytyy sellaisiakin harvinaisuuksia) saa ajatukset lentämään jonnekin 1900-luvun puoliväliin. Olen myös ymmärtänyt, että Portsassa ollaan melko yhteisöllisiä, mikä omalla tavallaan lisää vanhojen aikojen tuntua.

Kuten kai usein puutaloalueet, myös käsittääkseni Portsa oli aikoinaan vähemmän viehättävää seutua: se miellettiin kaupungin laitamilla olevaksi nuhjuiseksi ja ahtaaksi työläisalueeksi. Juuri tämänkaltainen historia tekee Portsasta mielenkiintoisen, sillä täällä on koettu elämä sellaisena kuin se todellisuudessa oli (ja on yhä) suurimmalle osalle ihmisistä missä tahansa: rosoinen, raaka, rehellinen, ja silti kaunis, kallisarvoinen.

Violetti kukka vaaleampunaisen puutalon edustalla Turun Portsassa.
Pihapiirin tunnelmaa Turun Portsassa. © Suvi

Viehättävät pihapiirit lumoavat

Sittemmin puutaloalueet ovat nousseet uudenlaiseen kukoistukseen ja niistä on tullut hyvätuloisten hipstereiden ja keskiluokkaisten valkoisten perheiden kodikkaita keskuksia. Tämän takia minulla oli jonkin aikaa olo, että en välttämättä totu Portsaan (tai ehkä enemmän portsalaisiin), sillä kaikki tämä siloinen ja hillitty sievyys on minulle vierasta. Totuttelu on edelleen käynnissä ja onnekseni olen ainakin asuintalostani bongannut ihastuttavan monipuolista porukkaa.

On myös sanottava, että vanhojen talojen ja pihapiirien lumo ei kulu katsomalla enkä voisi olla iloisempi siitä, että päädyin asumaan Portsaan. Täällä voin tunnelmoida mennyttä, oppia siitä lisää ja avata mieleni uudelle Portsalle. Kuten olen antanut itselleni kertoa, täällä viihtyy niin hyvin, että lopulta huomaa asuneensa täällä monta vuosikymmentä. Ehkä minunkin kohdallani yksi vuosi muuttuu kolmeksikymmeneksi.

-Suvi, uusi asukas Portsasta

P.S. Tutustu alueeseen tarkemmin Portsan aluesivulla.

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

SP

Portsa on kyllä aivan ihana naapurusto <3

27.1.2020 11:48Vastaa
0 0
Hanna

Pääsisinpä vielä muuttamaan takaisin Portsaan!

17.12.2020 13:29Vastaa
1 0
Richard King

Curious about Portsa

17.6.2022 19:18Vastaa
0 0