Varissuo herättää tunteita - Mitä ajattelevat asukkaat?

Susanna | 5.7.2020

Turun Varissuo eli tuttavallisemmin Vakke herättää tunteita. Usein negatiivisimmat kommentit ovat lähtöisin niiltä, jotka eivät aluetta tai sen asukkaita tunne. Eivät ole ehkä koskaan käyneetkään lähiössä. Sen sijaan Varissuon asukkaat tuntuvat olevan hyvinkin tyytyväisiä asuinpaikkaansa. Päätin sukeltaa tämän ristiriidan selvittämiseksi pintaa syvemmälle.

Varissuo on Turun lähiöistä ehkäpä tunnetuin. Säännöllisin väliajoin alueen nimi pomppaa esiin valtakunnan mediassa asti esimerkiksi maahanmuuttajiin tai lähiöihin liittyvissä uutisissa ja keskusteluissa. Toukokuussa 2020 keräsimme asukkaiden kommentteja asuinalueistaan ja myös Varissuota kehuttiin kovasti. Halusin tietää lisää ja päädyin kysymään Varissuon asukkaiden Facebook-ryhmässä, mitä he ajattelevat asuinalueestaan ja sen maineesta.

Aurinkoinen kesäpäivä Turun Varissuolla, jossa kohoaa tiiliverhoiltuja kerrostaloja rehevien puiden ympäröimänä.
Kesäpäivä Turun Varissuolla © CYF

Levottomasta levolliseksi?

Varissuo on rakennettu 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Lähiössä oli levotonta etenkin 1980- ja 90-luvuilla, ja sosiaalinen syrjäytyminen on ollut suuri huolenaihe. Sittemmin lähiön elämä on pitkäaikaisten asukkaiden mielestä rauhoittunut merkittävästi ja asukkaat kuvailevat aluetta muun muassa sanoilla rauhallinen, luonnonläheinen ja yhteisöllinen:

“Tällaista ystävällisyyttä lähimmäisiään kohtaan en ole kokenut missään kaupungissa/kaupunginosassa.” -Hanna

Vaikka asukkaat puhuvat Varissuosta positiivisesti, harva myöskään silottelee asioita. Esimerkiksi Varissuolla kolmessa eri osoitteessa vuodesta 1999 asti asunut Jarno suhtautuu Vakkeen realistisen positiivisesti:

"Toki vuosien vieriessä on ollut omat ongelmansa. Milloin riehumista pihoilla, pöllittyjä fillareita ja metakkaa keskellä yötä. Lähiöiden ongelmia, kun on monenlaista hiihtäjää eikä aina sitä parhaiten toimeen itsensä ja muiden kanssa tulevaa jengiä. Kaikesta huolimatta Varissuo-aikani on ollut aika rauhallinen ja tosiaan mainettaan parempi paikka, vaikka edelleen surullisen rumaa rakentamista ja masentavan näköisiä betonikuutioita onkin.” -Jarno

Ilmakuva Varissuon kerrostaloista ja niitä ympäröivästä puustosta.
Mitä mieltä olet Varissuon kerrostalojen tyylistä? © CYF

Normaaliin (lähiö)elämään kuuluu myös ongelmat, mutta mitenkään poikkeuksellisen haasteellinen paikka Varissuo ei ole. Vuonna 2019 vuoden poliisiksi ja Varissuon aluepoliisina pitkään tunnettu Vesa Jauhiainen on kommentoinut Turkulaiselle, että Varissuo on huomattavasti mainettaan parempi paikka. Selvästi vaarallisempaa on esimerkiksi Turun keskustassa.

Varissuo on noin 9000 turkulaisen koti ja puolet asukkaista puhuu äidinkielenään muuta kuin Suomea. Valtaosa viihtyy ja suhtautuu naapureihin siten kuin toivoisin ihmisten yleisesti suhtautuvan toisiinsa:

“Kun itse on ystävällinen, niin samaa saa takas.” - Varissuon pitkäaikainen asukas

Huono maine on tiukassa, mutta siitä on myös hyötyä

Varissuon Facebook-ryhmässä harmiteltiin, että vuosikymmenien takainen maine painaa edelleen, asukkaiden positiivisista kokemuksista huolimatta. Toisaalta Jarno näkee asian positiivisen puolen:

“Kämppien hinnat ovat olleet kohtuullisia, vaikka muutoin Turussa on lähtenyt todella pahasti laukalle asuntojen hinnat viime vuosina.”

Olen tehnyt saman havainnon. Iso kaksio Varissuolla voi maksaa pienimmillään 1/4 verrattuna reilun 5 kilometrin päässä sijaitsevaan uuteen, keskustan läheiseen kaksioon. Myös vuokrat ovat maltillisia, vaikka hintaero ei olekaan aivan yhtä suuri kuin myyntihinnoissa.

Luonto, palvelut, sijainti ja yhteisöllisyys

Halusin syventää Facebook-keskustelun antia ja onneksi yksi ohjelmoijistamme, Hassan, asuu Varissuolla. Alueen täytyy olla hyvä paikka, sillä hän on asunut siellä yli 15 vuotta ja muutti juuri uuteen kotiin alueen sisällä.

“Vaikka iso osa Varissuosta on tiiviisti pakattu kerrostaloilla, täällä on hyvät kävely- ja pyöräilyreitit sekä paljon metsiä. Täältä löytyy myös esimerkiksi Varissuon liikekeskus, jossa on päivittäispalveluita, kirjasto sekä ruokakauppoja. Monitoimitalo Majanummessa toimii kirppis ja Varissuon toisessa päässä on juuri uusittu urheilukenttä. Eteläpuolelta löytyy viljelypalstoja, joita voi vuokrata kesäisin. Koiranomistajille on koirapuisto.” -Hassan

Katutaideteos, joka esittee pöllöä. Maalattu tiilipilariin.
Varissuolla voi törmätä myös kiinnostavaan katutaiteeseen, kuten Jussi TwoSevenin maalaukseen. © Hassan
Musta koira istuu kivellä Varissuota ympäröivässä metsässä.
“Suuri osa ajastani Varissuolla on tullut vietettyä metsissä, jossa olen nähnyt koirani Ninjan lisäksi useampia eläinlajeja palokärjistä peuroihin.” © Hassan

Listaa kuunnellessa kävi mielessä, että harvalla asuinalueella on näin kattavat palvelut! Saati peuroja kerrostalojen takapihoilla.

Hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien lisäksi Varissuolla toimii useita yhdistyksiä esimerkiksi Turun Tyttöjen Talo ja Yhdessä-yhdistys. Yhdistysten tavoitteena on edistää asukkaiden hyvinvointia ja keskeistä on toisten auttaminen, yhteisöllisyys, monikulttuurisuus ja tietenkin hauskanpito.

Yhdessä-yhdistyksen työntekijö seisoo tilliseinänä ja yhdistyksen kyltin edessä.
Yhdessä-yhdistyksen Adriana Gerxhalija kannustaa mukaan yhteiseen toimintaan. Yhdistyksen tavoittena on edistää monikulttuurista yhteiskuntaa siten, että eri kieli- ja kulttuuriryhmien jäsenet toimivat saumattomasti yhdessä. © CYF

Varissuon maine on kiirinyt Tampereelle asti

Myös minulla on hieman omaa kosketuspintaa Varissuohon. Tein aikoinaan lukuvuoden kestäneen opettajaharjoittelun Varissuolla sijaitsevassa Normaalikoulussa eli Norssissa. Huomasin, että lähes jokaisella keskustelukumppanilla oli mielipide, harvoin positiivinen, Varissuosta. Aiemmassa kotikaupungissani Tampereella asti.

Norssin käytävillä oli aina vilkas ja äänekäs tunnelma sekä kansainvälinen henki. Onhan koulussa oppilaita kymmenistä eri kieliryhmistä. Olen asunut monikulttuurisessa Malesiassa ja viihdyin suunnattoman hyvin Vakken eläväisessä ympäristössä. Se ei toki poista sitä tosiasiaa, etteikö teinien jutut olleet välillä TODELLA raskaita, ihan samoin kuin kaikkialla muuallakin.

Opetin tuolloin luonnontieteitä, ja Varissuota ympäröivät metsät olivat aarreaitta biologian ja maantiedon tunneille. Nuo samat metsät ovatkin monelle asukkaalle lähiön parasta antia, samoin alueen koulut ensimmäisestä luokasta lähtien:

“Kaikki tarvittavat palvelut lähellä. Luonto vieressä ja lapsille puistoja ja aktiviteetteja. Hyvät koulut 1-9 luokat ja lukio.” -Tanja

Huonoimmankin maineen omaava alue on ihmisten koti

Varissuon betoniarkkitehtuurista voi olla montaa mieltä, mutta omat kokemukseni Varissuosta ja etenkin sen nuorista asukkaista ovat positiiviset. Samaa vakuuttaa moni alueen asukkaista. Mielestäni on tärkeää muistaa, että alueita leimatessa esimerkiksi ongelmalähiöksi, puhutaan aina ihmisten kodeista. Ongelmia ei pidä piilottaa eikä vähätellä, mutta kannattaa miettiä, edistääkö usein vahvoihin ennakkoluuloihin pohjautuva kommentointi kenenkään asiaa.

Hassan kokee, että Varissuon maine perustuu nimenomaan ennakkoluuloihin, joista voisi jo vähitellen päästää irti. Hän myös näkee alueen tulevaisuuden positiivisesti:

“Negatiivisiin kommentteihin liittyy varmasti ennakkoluuloja. Ehkä Varissuo on joskus ollut levoton paikka asua, mutta tämä on lähiö siinä missä muutkin ja aluetta kehitetään vuosittain eteenpäin. Luulen, että Varissuo on pääsemässä yli omasta synkästä menneisyydestään.” -Hassan

-Susanna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Oletko itse asunut Varissuolla? Millaisia tunteita alue sinussa herättää? Jaa kokemuksesi blogin kommenttiosiossa. Julkaisimme aiemmin kirjoituksen myös Varissuo-Lausteen suuralueesta ja sen yhteydessä videon asukkaiden tunnelmista.

P.P.S. Voit myös testailla naapurustojen hakukonettamme. Mitä naapurustoa hakukone suosittelee sinulle? :)

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Petri Oivukka

Moikkelis.aivan mielettömän hyvä juttu meidän lähiöstä.iso kiitos

5.7.2020 19:39Vastaa
5 0
Marja-Leena

Olen asunut Varissuolla Katteluksenkatu 4:sä kaksiossa. Aikavälillä v.1981-1992. Silloinkin kaikki ketkä EIVÄT asuneet, eivätkä valtaosa edes käyneet arvostelivat jopa törkeästi Varissuota . Minullekkin useat sanoi miten sä uskallat asua siellä. Minua ei tietenkään uskottu kun kerroin että on ihan rauhallista ja turvallista liikkua jopa yöllä, ei ole ollut mitään ongelmaa., mistä ulkopuoliset puhuu suu vaahdossa. Tottakai siellä oli norm lähiö meininkiä (97%kaikista suomalaisia ja maine oli hurja, jonka aiheutti 5% väestä). Mutta siihen nähden kuinka paljon jo silloin oli asukkaita ahdettu pieneen alueeseen. Kaikki oli hyvin. Kyllä sitä ongelmaa oli ja on parenpi maineisimmissakin asuinlähiöissä.

6.7.2020 8:29Vastaa
4 0
Aru Nurmi

Synnyin ja kasvoin Vakkella, jossa asuin kolmikymppiseksi asti. Vaikka olenkin muuttanut pois Varissuolta, Varissuo ei ole muuttanut pois minusta. Se on edelleen minulle äärimmäisen tärkeä paikka, jossa vierailen säännöllisesti, odottaen vierailua aina kuin ulkomaanmatkaa. Erityisen lämpimästi muistelen kaunista luontoa, jota lähiön reuna-alueilla riittää, sekä Itäkeskuksen ja kirjaston ainutlaatuista tunnelmaa. Mielestäni Varissuo on erittäin hyvin suunniteltu ja joukkoon mahtuu todella miellyttäviä rakennuksia, niin kerros- kuin rivitaloja viihtyisine piha-alueineen. Pinnanvaihtelut ja vehreys lisäävät alueen houkuttelevuutta. Pidän myös monikulttuurisesta ilmapiiristä ja arkkitehtonisesti erittäin tyylikkäästä Varissuon kirkosta, jota pidän kotikirkkonani. Lapsuuteni oli hyvin rauhallinen, enkä pyörävarkauksia lukuunottamatta ole kohdannut alueella ongelmia. On aina ihanaa tulla takaisin.

6.7.2020 17:41Vastaa
3 0
Raimo Berg

Varissuo on fiksu ja siisti lähiö. Täällä on tilaa asua. Palvelut kohdillaan jos niihin tyytyy. Pesee viihtyvyydessään monet niinsanotut fiksut ja kalliit lähiöt. Valittajat ja mustamaalaajat eivät tiedä varissuosta muuta kuin mitä joku tietämätön median edustaja siitä kirjoittanut ja toiset uskovat koska se on lehteen laitettu. Onhan täälläkin ongelmia ollut niinkuin muissakin lähiöissä mutta tämä on ainoa lähiö jota on aina haukuttu. Ei pari ongelmaa vielä pilaa koko lähiötä, muualla kuin mediassa. Täällä asuu rikkaita ja köyhiä, suomalaisia sekä ulkomaalaisia ja korkeakoulutettuja että tavallisia työläisiä rinta rinnan sopuisasti. Terv. Raimo jo lähes 40 vuotta täällä asuneena.

20.9.2020 13:09Vastaa
3 0
Moi

Itsekin pidän tosta

10.1.2022 14:32Vastaa
1 0
OMENASOSE7300

PIDÄN VARISSUOSTA JA ON MUN 250 ASUNTOALUEEN LISTALLA SIIS SUOSIKKIEN

10.11.2022 22:49Vastaa
0 0