Kotimajoitus auttaa hädän hetkellä — Vinkit turvalliseen toimintaan

Anna | 8.3.2022

Jo 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta sodan alta ja inhimillinen hätä on suuri. Moni pohtiikin, voisiko oman kodin tarjota turvapaikanhakijan kotimajoitukseen. Kokosimme ylös asiat, jotka kotimajoituksessa on otettava huomioon. Kerromme myös, miten voit auttaa AirBnB'n välityksellä.

Ukrainan kriisi on herättänyt ihmisissä auttamisen halun. Moni pohtii tällä hetkellä kotimajoituksen tarjoamista Ukrainasta saapuville turvapaikanhakijoille ja väliaikaista majoitusta kaipaaville.

Nopeasti kärjistyneestä tilanteesta huolimatta on tärkeää, että auttaminen tapahtuu organisoidusti ja sääntöjä noudattaen. Siksi kokosimme yhteen asiat, jotka kotimajoittajan tulee tietää ennen majoituksen aloittamista. Lisäksi kerromme, miten voit auttaa AirBnb'n kautta.

Puistomainen pihakäytävä kerrostalojen edustalla kesällä
Kotimajoitus synnyttää parhaimmillaan elinikäisiä ystävyyssuhteita © hoods.fi

Ensin on kuitenkin hyvä huomioida, että Ukrainasta saapuu Suomeen ihmisiä eri statuksilla:

  • Kausityöntekijät työskentelevät osan vuodesta esimerkiksi maanviljelyn tehtävissä. Kausityöntekijöillä on kausityöoleskelulupa. Heillä on työsopimus, ja usein työnantaja järjestää majoituksen.
  • Turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen ja anovat turvapaikkaa, joka oikeuttaa oleskelulupaan. Turvapaikanhakijat majoittuvat vastaanottokeskuksessa tai kotimajoituksessa.
  • Biometrisen passin kanssa matkustavat saavat oleskella Suomessa 90 päivää ilman viisumia Schengenin sopimuksen mukaisesti.
  • Sotaa paenneet ukrainalaiset pääsevät Suomessa tilapäisen suojelun piiriin. Tämä oikeuttaa 1 vuoden oleskeluun ja työlupaan rekisteröitymisen jälkeen.

Seuraavat ohjeet koskevat erityisesti turvapaikanhakijoiden sekä tilapäisen suojelun piirissä olevien henkilöiden majoittamista.

Nämä asiat kotimajoituksesta tulee tietää

Mikäli majoitat turvapaikanhakijan tai tilapäisen suojelun piirissä olevan henkilön kotonasi, nämä asiat sinun on syytä tietää:

1. Turvapaikanhakijan tulee olla kirjoilla vastaanottokeskuksessa

Vaikka turvapaikanhakija majoittuu yksityisessä kotimajoituksessa, tulee hänen silti ensin kirjautua vastaanottokeskuksessa. Kirjautuminen oikeuttaa vastaanottopalveluiden, kuten vastaanottorahan, saamiseen. Tämän hetkisen tiedon mukaan myös tilapäisen suojelun piirissä olevan henkilön on rekisteröidyttävä ensin vastaanottokeskuksessa.

2. Kotimajoituksesta ei makseta korvausta

Kotimajoitus perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä siitä makseta majoittajalle korvausta. Majoittaja ei myöskään ole velvollinen maksamaan turvapaikanhakijan asumisen ulkopuolisia kuluja.

3. Majoituksesta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus

Sopimus laaditaan turvapaikanhakijan, majoittajan ja majoitusta järjestävän tahon välille. Majoittajan on tätä varten toimitettava majoitusta organisoivalle taholle, kuten vastaanottokeskukselle, asiakirja asumisesta.

4. Turvapaikanhakija ei ole oikeutettu kunnan terveydenhuoltopalveluihin

Jos turvapaikanhakija asuu vastaanottokeskuksessa, terveydenhoito järjestetään vastaanottokeskuksen kautta. Kotimajoituksessa terveyspalveluiden järjestäjä täytyy selvittää erikseen. Sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat kuitenkin oikeutettuja tilapäiseen suojeluun, johon sisältyy oikeus terveyspalveluihin.

Katu omakotitaloalueella
Yksityisyydestä huolehtiminen on tärkeää! © hoods.fi

5. Ole tarkkana henkilötietojen ja tietoturvan kanssa

Ole todella tarkkana omista ja majoittujan henkilötiedoista eli nimestä, henkilötunnuksesta, osoitteista ja puhelinnumeroista. Älä jaa mitään tietoa esimerkiksi somessa vaan käy kaikki yksityiskohtiin liittyvät keskustelut yksityisviesteillä.

Sopikaa myös yhdessä, saako majoittuja näkyä valokuvissa ja mitä hänestä saa kertoa. Osa majoittujista saattaa olla jopa henkilökohtaisessa vaarassa, mutta muutenkin on tärkeää huolehtia kaikkien yksityisyydestä.

6. Alaikäiset kotimajoitukseen vain huoltajan seurassa

Lastensuojelusyistä alaikäisten kotimajoitukseen liittyy erityisiä säädöksiä, eikä alaikäinen saa asua kotimajoituksessa ilman huoltajaa. Ilman vanhempaa tai huoltajaa matkustavan alaikäisen edustaja selvitetään Suomeen saapumisen jälkeen, minkä aikaa alaikäinen asuu lapsille tarkoitetussa asumisyksikössä. Edustajan selvittämisen jälkeen lapsi saa asua myös kotimajoituksessa.

7. Sovi kuluista ja asumisen järjestelyistä

Asukkaat sopivat kuluista ja talon säännöistä yhdessä. Kotimajoituksessa asuva henkilö ei esimerkiksi saa aterioita vastaanottokeskuksen kautta. Majoittajan ei tarvitse järjestää ruokailua, mutta sen saa tehdä. Majoittajan ja asukkaan onkin hyvä sopia yhdessä käytännön asioista, kuten ruokailusta, arjen kuluista ja muista säännöistä.

8. Majoittaminen voi vaikuttaa omiin etuuksiin

Jos saat esimerkiksi asumis- tai toimeentulotukea, kotimajoitus voi vaikuttaa tuen suuruuteen.

Varmista vielä ohjeet Migrin sivuilta, sillä tilanne päivittyy koko ajan!

Kelta-oranssi kerrostalo keväällä sinistä taivasta vasten
Kotimajoituksessakin asuvan turvapaikanhakijan on oltava kirjoilla vastaanottokeskuksessa. © hoods.fi

Pohdi omia resursseja realistisesti

Auttamisen halu on hieno asia. Ennen majoituksen tarjoamista on kuitenkin erittäin tärkeää pohtia omia resursseja realistisesti. On syytä miettiä esimerkiksi, kuinka pitkäksi aikaa ja kuinka monta henkilöä on valmis majoittamaan.

  • Oletko valmis majoittamaan pitkä- vai lyhytaikaisesti? Turvapaikanhakuprosessi voi kestää pitkään. Mikäli tarjoat majoitusta lyhyemmän aikaa, on tästä hyvä olla selkeä sopimus majoitettavan kanssa. On myös tärkeää, että majoitettavalla on tiedossa uusi paikka, johon hän voi siirtyä majoituksen päätyttyä.
  • Asuuko kotonasi lapsia, joiden elämään kotimajoitus vaikuttaa? Parhaimmillaan kotimajoitus on lapselle rikastuttava kokemus, eikä kielimuuri ole lapselle este uusien ystävyyksien rakentamiseen! On kuitenkin tärkeää ottaa lasten tarpeet huomioon pohdittaessa esimerkiksi majoitettavien määrää.
  • Onko kodissasi riittävästi tilaa turvapaikanhakijan majoittamiseen ja esimerkiksi oma huone majoitettavalle? Mieti, millaisessa paikassa tuntisit itse olosi mukavaksi vastaavassa tilanteessa.
  • On hyvä varautua siihen, että turvapaikanhakuprosessi kestää pitkään ja saattaa päättyä kielteiseen turvapaikkapäätökseen. Ukrainan kansalaisille ei kuitenkaan tällä hetkellä tehdä kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen.
  • Elämänrytmi, tavat ja odotukset ovat meillä kaikilla erilaiset, minkä vuoksi niistä on hyvä keskustella majoitettavien kanssa etukäteen.
  • Vaikka kielimuuri ja kulttuurierot aiheuttaisivatkin haasteita, mikään niistä ei ole este elinikäiselle ystävyydelle. Lopulta meissä ihmisissä on aina enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä!

Tällä hetkellä Kotimajoitusverkosto pyrkii auttamaan kotimajoittajia esimerkiksi kokoamalla tietoa. Löydät lisätietoa myös Kotimajoitusverkoston Facebook-sivulta.

Lumen peittämiä puutaloja kadun varrella
Mieti, kuinka monta henkilöä olet valmis majoittamaan ja kuinka pitkäksi aikaa. © hoods.fi

Kokonaisen kiinteistön tarjoaminen majoitukseen?

Onko sinulla kokonainen kiinteistö, jonka voit tarjota turvapaikanhakijoiden majoittamiseen? Upeaa! Tässä tapauksessa voit lukea lisätietoja Migrin sivuilta. Kokonaisten tilojen kohdalla Maahanmuuttovirasto etsii erityisesti isompia kiinteistöjä, joihin voi majoittua useampi turvapaikanhakija kerrallaan.

Majoittaminen AirBnB:n kautta

Kotimajoituksen lisäksi voit myös majoittaa turvapaikanhakijan ilmaiseksi AirBnB:n kautta! Ilmoita ensin huoneistosi AirBnB'n hyväntekeväisyysorganisaatiossa turvapaikanhakijoiden käyttöön, minkä jälkeen AirBnb'n kolmannen sektorin kumppanit ohjaavat turvapaikanhakijan majoitukseesi.

Ihmiset ympäri maailmaa ovat myös varanneet AirBnB-huoneistoja Ukrainasta, vaikka eivät aiokaan matkustaa maahan. Tarkoituksena on, että tällä tavoin paikalliset AirBnB-majoittajat saavat kipeästi kaipaamaansa rahallista tukea kriisin keskellä.

Vihreä puutalo pilkottaa lehvästen takaa
Myös oman AirBnB-huoneiston voi tarjota sotaa pakenevien käyttöön. © hoods.fi

Haluatko auttaa ukrainalaisia, mutta sinulla ei ole resursseja majoittamiseen? Ei hätää, kurkkaa blogiteksti, johon kokosimme kuusi tapaa auttaa ukrainalaisia eri tavoin!

- Anna & Know Your Hoods tiimi

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)