Löydä uusia ystäviä asuinalueeltasi: 5 vinkkiä!

Elisa | 14.2.2024

Ystävien saaminen aikuisena voi olla vaikeaa. Keräsimme ystävänpäivän kunniaksi blogiin vinkkejä, miten uusiin ihmisiin voi tutustua omalla asuinalueellaan. Kerro meille kommenteissa, mitä ystävätoimintaa itse kaipaisit tai missä teillä on onnistuttu.

1. Helpot mobiilisovellukset

Nainen selaa puhelinta sinistä seinää vasten.
Uusi ystävä voi löytyä yllättävän läheltä! © Andrea Piacquadio / Pexels

Oletko koskaan haaveillut sovelluksesta, jolla voisit etsiä uusia ystäviä leppoisasti omalta kotisohvalta käsin? Tässä muutama esimerkki mobiilisovelluksista, joiden avulla voit löytää helposti samanhenkisiä ystäviä omalta paikkakunnaltasi:

Frendie Kaverisovellus

 • Mitä?: Hae uusia ystäviä esimerkiksi yhteisten mielenkiinnonkohteiden ja asuinpaikan perusteella, lähetä kaverikutsuja ja keskustele uusien kavereiden kanssa turvallisesti chatissa. Frendie Regular on maksuton ja avoin kaikille, kun taas Frendie PRO on tarkoitettu organisaatioille työyksinäisyyden vähentämiseksi.
 • Lisätietoa: Frendien nettisivut

Commu App

 • Mitä?: Pyydä ja anna apua lähialueellasi ja keskustele chatissa uusien tuttavuuksien kanssa. Oli se sitten hetkellistä muuttoapua, hoitopaikkaa lemmikille tai pidempää kaveriseuraa, Commu Appissa voit nopeallakin varoitusajalla tiedustella apua erilaisiin elämäntilanteisiin ja -haasteisiin. Naapureihin tutustuminen ei ole koskaan ollut näin helppoa, puhumattakaan auttamisen tuomasta ilosta! :)
 • Lisätietoa: Commu Appin nettisivut

Miitti App

 • Mitä?: Uunituore mobiilisovellus, josta voit löytää kevyempää kaveriseuraa niin arjen menoihin, vapaa-ajan harrastuksiin kuin isompiinkin tapahtumiin. Sovelluksen avulla voit tutustua muiden käyttäjien luomiin miitteihin, luoda omia tapahtumia ja löytää uusia kavereita paikallisten yhteisöjen parista.
 • Lisätietoa: Testaa beeta-versiota Miitti.app -nettisivuilla

2. Matalan kynnyksen alueolohuoneet

Kaksi ihmistä poseeraa tiiliseinää vasten.
Rennot alueolohuoneet ovat loistava paikka tutustua paikallisiin – ikään, sukupuoleen, kulttuuriin tai elämäntilanteeseen katsomatta. © Ninna Valencia

Monet kunnat järjestävät paikkakunnallaan avointa ja maksutonta matalan kynnyksen alueolohuonetoimintaa. Olohuoneiden tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä, ehkäistä yksinäisyyttä ja luoda alueen asukkaille yhteinen tila, jossa järjestää tapahtumia ja toimintaa. Tässä muutama esimerkki:

Turun alueolohuonetoiminta

 • Mitä?: 7 alueolohuonetta (Aurala, Pansio, Maaria, Lauste, Pääskyvuori, Jyrkkälä, Kupittaa, Mannilan alue, Turun Linnan alue), joihin voi piipahtaa juttelemaan, käyttämään tietokonetta, osallistumaan tapahtumiin tai vain juomaan kupin kahvia muiden alueen asukkaiden kanssa. Olohuoneissa järjestetään lisäksi mm. erilaisia aktiviteetteja, kulttuuritoimintaa sekä alueellisia teemapäiviä.
 • Lisätiedot, osoitteet ja aukioloajat alueolohuoneittain: Turun kaupungin nettisivut

Auraamon olohuone | Aura

 • Mitä?: Auralaisten kotoisa olohuone, jonne voi saapua lukemaan vaikkapa päivän lehdet tai kohtaamaan muita paikallisia.
 • Osoite: Turuntie 1, Aura
 • Aukioloajat: maanantaista torstaihin klo 8.00–16.00 ja perjantaisin klo 8.00–15.15
 • Lisätietoja: Auran kunnan nettisivut

Kohtaamispaikka Hehku | Huittinen

 • Mitä?: Työikäisten olohuone, jonka tavoitteena on tarjota apua ja vertaistukea elämän haasteisiin ja tarjota matalan kynnyksen kohtaamispaikka rentoon hengailuun ja pelailuun uusien ystävien kanssa.
 • Osoite: Lauttakylänkatu 15, Huittinen (kellarikerros)
 • Aukioloajat: maanantaisin 14–20, tiistaisin 11–16, keskiviikkoisin 14–19, torstaisin 14–20 ja perjantaisin 11–15
 • Lisätietoja: Ajankohtaiset uutiset löydät Hehkun FB-sivuilta. Hankkeen päätoteuttajana toimii Valo-Valmennusyhdistys ry. Toteutusaikaa on vielä 31.5.2024 saakka.

Kohtaamispaikka Olkkari | Raisio-Rusko-Naantali

 • Mitä?: Raisiolaisille, ruskolaisille ja naantalilaisille suunnattu avoin ja esteetön kohtaamispaikka, joka tarjoaa niin kevyitä kahvihetkiä kuin opastusta mielentaitojen ja älylaitteiden hallintaan.
 • Osoite: Raisiontori 6, Raisio
 • Aukioloajat: maanantai–keskiviikko 9–15, torstai 10–14, perjantai 9–14
 • Lisätietoja: Varhan nettisivut. Laita myös Olkkarin FB-ryhmä seurantaan!

Etkö tiedä, järjestetäänkö omassa kunnassasi olohuonetoimintaa? Etsi olohuoneita kuntasi nettisivuilta tai suoraan hakukoneesta esimerkiksi sanoilla "(kunta) olohuonetoiminta" tai "(kunta) kohtaamispaikka".

3. Järjestöt ja yhdistykset

Ihmisiä taputtaa rivissä seisoville näyttelijöille teatterilavasteiden edessä.
Sykkiikö sydämesi näyttelylle? Kokeile paikallista harrastajateatteria! Kuvassa Kouvolan Anjalankosken teatterin näyttelijöitä. © Ninni Partanen

Ystäviä voi löytää myös yhdistys- ja järjestötoiminnasta. Oman alueen toimintaa voit etsiä joko oman kuntasi nettisivuilta, Lähellä.fi -verkkopalvelusta tai ihan vain googlettamalla. Mikäli aika ja resurssit eivät riitä vapaaehtoisena toimimiseen, monet järjestöt ja yhdistykset järjestävät kaikille avoimia tapahtumia ja toimintaa uusien ystävien löytämiseen.

Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Ystävätoiminnan kautta etsitään ystäviä niin yksinäisille, omaishoitajille kuin palvelutalon asukkaille – sekä verkossa, että kasvokkain. Tai jos olet perheellinen, voit osallistua esimerkiksi paikallisen MLL:n järjestämiin perhekahviloihin, joissa on helppoa tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin. Samalla lapset saavat ikäistään leikkiseuraa.

4. Paikallinen harrastustoiminta

Kolme pyöräilijää katsoo kameraan kesäpäivänä, taustalla aavaa peltomaisemaa.
Voisiko pyöräilyseuraan osallistuminen olla sinun juttusi? © MammaJ

Uuteen paikkakuntaan muuttaneita ei turhaan kannusteta osallistumaan paikalliseen harrastustoimintaa. Olipa kyseessä urheilulaji, taidetyöpaja tai kirjallisuuspiiri, yhteinen kiinnostuksen kohde luo luontevan pohjan uusille kaverisuhteille ja juurruttaa osaksi paikallisyhteisöä.

Paikallista harrastustoimintaa voit lähteä etsimään kuntasi omilta nettisivuilta, lähialueiden aikuisopistojen kurssitarjonnasta tai vaikkapa paikallisen urheiluseuran somekanavista. Mikäli etsintä ei tuota tulosta, varmista tilanne vielä muilta paikallisilta (esimerkiksi paikallisessa Facebook-ryhmässä) tai laita viestiä kunnan yleiseen sähköpostiosoitteeseen. Ainahan voit myös kokeilla täysin uutta harrastusta! ;)

5. Foorumit, nettipalstat ja Facebook-ryhmät

Nainen käyttää kannettavaa tietokonetta, jonka kannessa on Know Your Hoodsin logo.
Liity mielenkiintoisten aihepiirien ryhmiin ja laita rohkeasti viestiä! © Kiki Siivikko / CYF Digital

Lähes jokaisen kunnan alueelle on perustettu oma Facebook-ryhmä yhteisöllisyyden lisäämiseen. Yleisimpiä ryhmiä ovat äideille tarkoitetut keskustelupalstat, mutta joukosta löytyy myös tavallisempaa kaveriseuran hakua. Tässä joitain esimerkkejä kuntien Facebook-ryhmistä:

Entäs jos etsit kavereita oman asuinalueesi ulkopuolelta? Kaverihaku.net on suosittu ystävänhakupalsta, jossa moni etsii paikallisen kahviseuran lisäksi esimerkiksi kirjekavereita ympäri Suomea. Jos haluat terästää kielitaitojasi, kokeile globaalimpaa etanapostia: kurkkaa esimerkiksi Global Penfriends -nettisivut!

Kirjekaveruus ja esimerkiksi foorumeilla käyty anonyymi keskustelu voi sopia toisten elämäntilanteeseen fyysistä läsnäoloa paremmin. Vaikka netti- ja kirjekaverit voivat asustaa missä päin maapalloa tahansa, ystävyydestä voi tulla sitäkin läheisempää.

Huom! Muista yleinen nettiturvallisuus. Älä koskaan paljasta henkilökohtaisia tietojasi tuntemattomille ihmisille. Tutustu netikettiin eli verkossa liikkujan työkalupakkiin esimerkiksi Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilla.

Minkälaista ystävätoimintaa sinä kaipaisit omalle asuinalueellesi tai missä teillä on onnistuttu erityisen hyvin? Kerro meille kommenteissa!

Kaksi kaverusta pitävät käsistä kiinni ja keskustelevat talvisessa naapurustossa.
Ihanaa ystävänpäivää kaikille! <3 © hoods.fi

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Elisa & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Voit tutustua finalistikuntiimme ja näiden naapurustoihin maksuttoman naapurustojen hakukoneemme avulla!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)