Inkeroinen

Kouvola

Inkeroisten kylä on Kymijoen rannalla sijaitseva noin 4000 asukkaan kehittyvä taajama. Tehtaanmäen alue on osa Ankkapurhan kulttuuripuistoa, jossa yhdistyy rosoinen ruukkihistoria, edelleen toimiva teollisuus ja Alvar Aallon kädenjälki.

Inkeroinen sijaitsee näyttävän Kymijoen varrella, 20 minuutin ajomatkan päässä Kouvolan keskustasta. Hamina ja Kotka sijaitsevat kätevästi noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Hiljattain valmistui myös uusi junaseisake Kouvola-Kotka radan varteen, jolloin Inkeroisista on matkaa Helsinkiin junalla n. 2 tuntia. Kouvolaan ja Kotkaan puoli tuntia.

Kylään rakennetaan parhaillaan uutta monitoimitaloa, johon tulee yhtenäiskoulu, päiväkoti ja kirjasto ja muutenkin alueella on hyvät peruspalvelut. Erityisesti luonnossa liikkuminen ja erilaiset liikuntaharrastukset ovat paikallisten suosiossa. Onhan alueella peräti oma uima- ja jäähalli.

Ankkapurhan kulttuuripuisto herättää menneisyyden eloon

Inkeroisten Tehtaanmäki on osa Ankkapurhan kulttuuripuistoa. Ruukkimainen alue edustaa elävää teollisuusperinnettä patruunojen aikaa kuvastavista 1800-luvun lopun puutaloista ja huviloista moderniin arkkitehtuuriin ja yhä toimiviin paperi- ja kartonkitehtaisiin. Anjalan paperitehdas sekä Inkeroisten kartonkitehdas ja yhdyskunta ovat Museoviraston määrittelemiä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä.

Ankkapurhan kosken partaalle perustettiin 1872 Kymenlaakson ensimmäinen puuhiomo. Inkeroisten kartonkitehtaaseen hankittiin Suomen ensimmäinen, vuonna 1897 aloittanut jatkuvakäyntinen kartonkikone - aikansa innovaatio! Ankkapurhan teollisuusmuseo toimii autenttisissa tiloissa vanhassa kartonkitehtaassa, jossa on kartonkikonekin nähtävillä.

Alvar Aalto palkattiin 1930-luvulla suunnittelemaan Anjalan paperitehdas ja asuntoja tehtaan työntekijöille. Tehtaanmäeltä löytyy useita Aallon rakennuksia, kuten Rantalinjan mestaritalot, Mäntyrinteen insinööritalot, Tervalinjan rivitalot sekä kolme kerrostaloa. Muutaman sadan metrin päässä on Tehtaanmäen koulu, ainoa yhä alkuperäisessä käytössä oleva Aallon suunnittelema koulurakennus.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
joen varrella
pellon laidalla
metsän reunalla

Rakennettu ympäristö
pientaloasumista
maaseudun rauhaa
yritysalue

Rakennuskanta
omakotitaloja
rivitaloja
tontteja

Naapuruston erityispiirteet
ruukkikylä
kulttuurihistoriallinen
puutaloalue

Alueella on
luonnonsuojelualue

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 39 % opiskelijat 7 % eläkeläiset 40 % alle 14-vuotiaat 15 % muut 13 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 72 % vuokralla 26 % muut asumismuodot 2 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

47 vuotta
Leaflet | ...

25 km Kouvolan keskustaan
35 km Kotkan keskustaan
85 km Lahden keskustaan