Hämeen Härkätie

Marttila

Hämeen Härkätien varsi on ainutlaatuista kulttuurimaisemaa, jossa peltokaistaleet ja maaseudun pientalot levittäytyvät historiallisen Hämeen Härkätien molemmin puolin. Alueen eteläpuolella virtaa vaikuttava Paimionjoki.

Hämeen Härkätie on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, ja sen ympärille levittyvä asutus sijaitsee keskellä kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuista Paimionjoen laakson peltomaisemaa. Asutus myötäilee nauhamaisesti jokea ja Härkätietä koko Marttilan kunnan lävitse.

Hämeen Härkätie on yksi Suomen vanhimpia ja tunnetuimpia teitä. Keskiajalla tietä käytettiin ahkerasti kulkemiseen Turun linnan ja Hämeenlinnan välillä. Vaikka Hämeen Härkätie onkin tunnettu matkailureitti, tämän joenvartta pitkin mutkittelevan tien varrella pääsee nauttimaan omasta rauhasta, sillä valtaosa liikenteestä keskittyy pohjoisempana kulkevalle 10-tielle. Hämeen Härkätien varrelta pujahtaa nopeasti 10-tielle, jos haluaa säästää aikaa ja suunnata esimerkiksi reilun puolen tunnin matkan päässä sijaitsevaan Turkuun. Myös matka Saloon taittuu noin puolessa tunnissa.

Hämeen Härkätien varrella on kiinnostavan nauhamaisesti muodostunutta asutusta ja paikallisten puheissa voi vilahtaa muutamia kylien nimiä kuten Prunkila, Vättilä, Alikylä, Ylikylä, Mäntsälä, Krouvi, Huovaristo, Ollila ja Siutila. Hämeen Härkätien varrelta löytyy pientalojen ja maatilojen lisäksi myös nähtävyyksiä kuten taideteoksia, Nostalgiamuseo ja Marttilan taistelun muistomerkki.

Luontoelämyksiä tarjoaa peltojen ja Paimionjoen varren lisäksi esimerkiksi Siutilasta alkunsa saava Hirvasojan luontopolku, joka johdattaa kulkijan historiallisille laidunmaille ja myllyn raunioille. Kunnan palvelut ja muun muassa kauppa löytyvät Hämeen Härkätietä pitkin ajettaessa Marttilan keskustasta. Oma auto on lähes välttämätön kulkuneuvo Härkätien varren asukkaille, mutta myös julkinen liikenne kulkee Härkätietä pitkin muutamia kertoja päivässä.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
joen varrella
pellon laidalla
metsän reunalla
puistojen vehreyttä

Rakennuskanta
omakotitaloja
vapaa-ajan asuntoja
puutaloja

Rakennettu ympäristö
maaseudun rauhaa
pientaloasumista
vapaa-ajan asumista

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 43 % opiskelijat 6 % eläkeläiset 34 % alle 14-vuotiaat 17 % muut 8 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 83 % vuokralla 15 % muut asumismuodot 3 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

44 vuotta
Leaflet | ...

40 km Turun keskustaan
35 km Salon keskustaan