Aurajoentie – uusi matkailutie johdattaa Aurajoen alkulähteille

Vieraskynä / Visiting author | 17.7.2021

Oletko koskaan miettinyt, mistä Aurajoki saa alkunsa? Vuoden 2021 alussa lanseerattu Aurajoentie johdattaa sinut Varsinais-Suomen kiinnostavimpiin kohteisiin ja saat samalla vastauksen kysymykseen!

Mikä ihmeen Aurajoentie?

1400-luvulta asti käytössä ollut Varkaantie on saanut uuden nimen kuluvan vuoden 2021 alussa. Nyt uuden ja uljaan maisematien nimi on Aurajoentie! Voit lähteä matkaan ihmisen kesyttämältä Aurajoen alajuoksulta Turusta ja seurata koskia ja meanderoivaa jokea kohti joen alkulähdettä Oripäässä. Tai sitten aloittaa sieltä, mistä kaikkia saa alkunsa.

Maisema Aurajoesta, vehreistä joenvarsista ja omakotitalosta.
Aurajoentie ja itse joki toivivat punaisena (tai oikeastaan ruskeana, joen runsaasta humuksesta johtuen) lankana, joka tuo yhteen kuntien hienoimmat ja kiinnostavimmat kohteet. © Kyösti Iitti

Kuljetpa sitten Aurajokea alajuoksulta yläjuoksulle tai toisinpäin niin kannattaa kiinnittää huomiota vaihtuviin ja muuttuviin maisemiin. Tien varrella olevat viisi paikkakuntaa ovat tunnettujen ja vähän tuntemattomampien kulttuuri- ja luontokohteiden rikastamia. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Aurajoen alkulähteelle pääsee pitkospuita pitkin Oripäässä? Tai että Pöytyällä on 21 kulttuurikohteen reitistö?

Aurajoentie on muutakin kuin viljavia peltoja ja jokimaisemaa

Aurajoentien sydämessä on rakas, mutta monelle kovin arkinen Aurajoki. Harvoin sen rannalla istuessa tai lenkkeillessä tulee miettineeksi, mistä joki saa alkunsa? Yhtä harvoin sitä miettii, että 70 kilometrin matkalla joki virtaa 5 kunnan kautta ja sen välittömässä läheisyydessä asuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Olipa Aurajoen varsi sinulle kuinka tuttua tahansa niin ota Aurajoentie uutena haasteena vastaan. Tutustutko itsellesi tuntemattomampien kuntien historiaan vai lähdetkö reitille pyörällä kuntoa kasvattamaan?

Syitä lähteä Aurajoen maisematielle on varmasti monia. Päiväretki, ohikulkumatka, maakuntamatkailu, lähimatkailu, pyöräilyretki… You name it!

Sup-lautailijoita Aurajoella.
Matkan voi taittaa myös joessa esimerkiksi suppaillen tai kajakilla. © Anna Rauhansuu

Turussa Aurajoki yhtyy Itämereen

Matkailutien varsinainen aloituspiste sijaitsee Turun Maarian kirkolla, mutta miksi et lähtisi matkaan hieman kauempaa, eli aivan Aurajoen alajuoksulta Turun Satamasta ja tutustuisi joen varrella olevaan Turun linnaan, Tuomiokirkkoon ja muihin Turun ikonisiin nähtävyyksiin! Voithan ihan vertailun vuoksi ylittää joen Förillä ja verrata jokimaisemaa myöhemmin Oripään kapeneviin jokilaaksoihin. Tunnistaako jokea enää samaksi Aurajoeksi?

Mutta takaisin Maarian kirkolle. Aurajokilaakson varrella on lukuisia uusia ja vanhoja keskiaikaisia ja hieman uudempia kirkkorakennuksia. Räntämäen asuinalueella sijaitseva Maarian keskiaikainen kivikirkko pappiloineen on niistä perinteisimpiä. Kirkon ohi Aurajoentie jatkuu Orikedolle ja Metsämäkeen, jossa vastaan voi tulla hevosharrastaja, jos useampikin! 

Turussa vanha kohtaa uuden, ja se näkyy myös Aurjaoentien maisematiellä!

Kosken kuohua Liedossa

Aurajoen maisemaa ja silta.
Aurajoen vesi on rusehtavaa, sillä se virtaa läpi savimaiden. @ Seppo Maanpää

Mikäli etsit mitä parahinta eväspaikkaa niin kannattaa pysähtyä Liedossa Nautelankoskella! Kulttuurihistoriaa henkivällä Aurajoen suurimmalla koskialueella eli Nautelankoskella et voi kun ihastua ympäröivään maisemaan. Kohiseva koski ja veden uurtamat ainutlaatuiset jäljet kalliossa ovat vertaansa vailla ja ne on pakko nähdä omin silmin!

Nautelankosken museon muinaismuisto- ja luontoalue on oiva vierailukohde kosken kuohuista ja maalaisromantiikasta nauttiville.

Lasten kanssa kannattaa poiketa matkan varrella Liedon eläin- ja puuhapuisto Zoolandiaan. Siellä pääsee näkemään kotieläimiä ja huvittelemaan huvipuiston laitteilla. Zoolandiassa voi myös leiriytyä tai varata yöpymistä varten huoneen. 

Vinkki: Liedon Vanhalinna ja sen viereinen korkea kallio tarjoaa mahtavat näkymät Aurajoen jokilaaksoon ja kauniisiin peltomaisemiin. Näitä kansallismaisemia et halua missata!

Elävän virran Aura

Liedosta Aurajoentie suuntaa kohti Auran kuntaa, missä tie johtaa laajoille peltoaukeille. Tiedossa on aikamatka perinteikkääseen maalaiskuntaan. Aurajokilaakson kulttuurimaisemissa kulkeva tie johdattaa 1800-luvun talonpoikaiskulttuuria ylläpitävälle Koskipirtille, jonka lisäksi Aurassa perinteistä kulttuuria ja kunnan historiaa pitää yllä yli 3000 esineen Veräjänkorven museo. 

Auran kirkko ilmakuvassa.
Auran puinen ja tasavartinen ristikirkko on vierailemisen arvoinen. © Ville Kosonen

Aurassa on myös hyvät mahdollisuudet pysähtyä tauolle ja nauttia maittava ja konstailematon lounas esimerkiksi ravintola Juhliksissa.  Myös ravintola Hulluponin ruokalistaan kannattaa myös tutustua. Kahvin ja makeannälän taltuttaa luomutuotteita ja leivonnaisia tarjoileva tunnelmallinen kahvila Kylä ja luomutuotemyymälä, josta voit vuokrata myös kanootteja! Koko matkaa ei tarvitse siis taittaa tietä pitkin.

21 hyvää syytä vierailla Pöytyällä

Auran jälkeen maisematie johdattaa meidät kohti Pöytyän peltomaisemia. Lähes silmänkantamattomiin jatkuvat pellot saavat mielesi viimeistään lepäämään! 

Pöytyän nähtävyyksien ja aktiviteettien kattaus yllättää ohikulkijan! Luontomatkailijalle Vaskijärven luonnonpuisto ja Kurjenrahkan kansallispuisto toimivat erinomaisina irtiottoina arjen hulinasta. Kulttuurikohteista ja pienen kunnan tunnelmasta nauttiville Pöytyän kolme tunnelmallista kirkkoa ja neljä vertaansa vailla olevaa museota huolehtivat, ettet pääse kyllästymään.

Vanhan Vehnämyllyn valkoinen rakennus.
Riihikosken Vanha Vehnämylly on kesä 2021 hittikohde! © Vanha Vehnämylly

Pöytyän ehdoton ykköskohde on Riihikosken Vanha Vehnämylly. Historiallisessa myllyssä toimii nykyisin viehättävä kahvila ja vanhan tavaran liike. Riihikosken myllyä et halua missata, sillä vastaavaa tunnelmaa ja miljöötä et hevillä löydä! Huhu kertoo, että kaikki on myytävänä, kunhan hinnasta päästään sopuun. :D

Vinkki: Pöytyällä on 21 kohteen kulttuurihistoriallinen reitti, joka johdattaa Pöytyän, Karinaisten ja Yläneen kiinnostavimpiin kohteisiin.

Onnittelut, olet päässyt Aurajoen alkulähteelle Oripäähän

Yläjuoksulla jatkuvasti kaventunut ja mutkitteleva Aurajoki johdattaa Aurajoentietä viimeiset 14 kilometriä Oripäähän. Täyttä elämää lupaileva Oripää on oikea kulttuuri-ihmisen kohde. Oripään nähtävyyksissä tuntuukin olevan tarjontaa monenlaiseen makuun. Perinteisen kirkon lisäksi kunnassa on hienoja, edullisia ja persoonallisia museoita ja ylväs taiteilijoiden ateljeekoti Villa Ville. 

Aurajoki ja sen viereinen tie ilmakuvassa.
Aurajoki halkoo pitkin laajoja peltoaukeita. © Jorma Peltoniemi

Aurajoen alkulähteelle raikas vesi suosii Oripäässä asuvia. Aurajoen alkulähteen lisäksi Oripäässä on kaksi muutakin lähdettä, nimittäin Myllykylän Myllylähde ja Ristilähde. Nämä lähteet kannattaa käydä tsekkaamassa ja esimerkiksi Aurajoen alkulähteelle pääset kulkemaan pitkospuita pitkin.

Jääkauden ihmeistä Oripäässä muistuttavat aikanaan kerjuulla olleiden opiskelijoiden mukaan nimetty Teinien kivi!

Autolla vai sittenkin pyörällä?

Aurajoentien maisemissa parasta on se, että matkan voi kulkea millä menopelillä haluat. Autolla matka Turun ja Oripään välillä taittuu vajaassa tunnissa, mutta eihän kukaan nyt halua pysähtymättä ajaa matkaa. Ja kulkeehan välillä myös useasti linja-autoja! 

Pyöräilijän varjo vasten asfalttia.
Aurajoentiellä on mukavaa kulkea pyöräillen. © Anna-Mari Alkio

Polkupyörän valitseville matka on inhimillinen ja kun matkan kulkee sopivasti pysähdellen vaikkapa useamman päivän aikana, jää aikaa Aurajoen varren elämän ihasteluun. ;)

Missä sinä haluaisit vierailla Aurajoentien varrella?

Onko rauhalliset luontopolut, kiehtovat kirkot vai kiinnostavat paikalliset yritykset se juttu, miksi lähdet Aurajoentielle? 

Varkaantienä ja nykyisin Aurajoentienä tunnettu kansallismaisemissa kulkeva maisematie on Varsinais-Suomen ykköskohteita! Tie ja joki toimivat punaisena lankana Aurajoen halkomien kuntien alueella. Siispä valitse omat suosikkikohteet Aurajoentien omilta sivuilta ja lähde matkaan!

Auringonlasku ja usvaa pellolla.
Aurajoentien retken kruunaa kaunis auringonlasku. ©Sanna Vauranoja

- Ville | Know Your Hoodsin kesäbloggaaja

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Samuli

Kaunis seutu!

16.2.2022 6:39Vastaa
1 0