Kimitoön – Livskraft från havet och närhet till tjänster

Anna | 25.5.2022

Kimitoön är den tionde kommunen i grannskapsplattformen Know Your Hoods fr.o.m. 25.5.2022, välkommen med! Kimitoön gränsar till Skärgårdshavet och är en kreativ mötesplats som charmar med sin vackra skärgårdsnatur och evenemang året runt. Bekanta dig med skärgårdskommunen! Psst. I slutet av bloggen berättar vi om kommande Grannskapsorienteringen i Kimitoön som vi arrangerar den 6-30.6.2022.

Rannikkoasutusta Rosala Hitiksessä | Kustbebyggelse i Rosala Hitis
Rosala-Hitis skärgårdsliv på Kimitoön är förtjusande © Kimitoön kommun

En kommun med tusentals öar

Trots sitt namn består Kimitoön av drygt 3000 öar! Det finns mycket att se och göra i skärgården: fantastiska naturdestinationer, pittoreska skärgårdsbyar och evenemang alla dagar i veckan. Av alla ortens öar är 20 bebodda året om och för en del av ortsbor är färjeförbindelser vardag (en intressant upplevelse i sig för oss som bor på fastlandet). Det finns flera olika bostadsområden för dem som drömmer om skärgårdsliv; nära all service eller längre ute i skärgården.

Hur skulle det låta med vardag på ett av Finlands södraste bebodda öarna Hitis eller Rosala? (linkki naapurustosivulle)? Kimitoön har många olika tomtalternativ åt dem som planerar för att bygga eget men det finns också hyresbostäder för dem som söker bekymmerslöst boende (eller för oss som vill först testa skärgårdsliv).

Pst! Bor du på Kimitoön? Visste du att du kan ge en vitsord åt ditt egna grannskap i Know Your Hoods? Det är enkelt: Registerara dig som användare i tjänsten och ge vitsord till grannskapet.

Purjehdusta Kemiönsaaren vesistössä | Segling i Kimitoön
Segling i Kimitoön mellan de tusen öarna © Kimitoön kommun

Ortsborna lever bekymmersfri vardag med bra förbindelser till Södra Finlands större städer. Du tar dig med bil från Kimito till Salo i under en halvtimme och till Åbo i ca. 45 minuter. Men det finns också service på nära håll, och du hittar allt behövligt både i Kimito centrum och Dalsbruk.

Kimitoön är en tvåspråkig ort och ca. 70% av befolkningen är svenskspråkiga. När Kimitoön kom med på Know You Hoods fick vi förverkliga vår dröm och användarnas önskemål: Vår grannskapsplattform betjänar nu även på svenska!

Pittoreska skärgårdsbyar och doften av havet

Kimitoön hämtar med sig enastående bostadsområden till Hoods. Som exempel utlovar Västanfjärds byavägar med sina betesdjur på strandängar en harmonisk vardag, omgiven av naturen. Västanfjärds byaråd belönades av sin talkoanda med Egentliga Finlands Årets by 2019-titel. Här hittar man service i Lammala och Nivelax och det är en kort bilresa till Kimito centrum.

Västanfjärdin uudempi kirkko | Vänstanfjärds nya kyrka
Västanfjärds kyrka är öppen varje dag under tiden 15.6-15.8.2022 © Kimitoön kommun

Dragsfjärd erbjuder äkta skärgårdsstämning där du är omgiven av havet och insjön. Den mysiga byn Kärra har en betjänande närbutik och en restaurang. Du tar dig snabbt med bilen till Kimito centrum eller Dalsbruk. Härifrån hittar du Söderlångviks gård där du kan koppla av och njuta av havsutsikt och gårdens äppelträdgårdar.  Också den unika semesterbyn Merikruunu är beläget i Dragsfjärd som erbjuder bekymmersfri vardag i en egen villa vid havet.

Aktiviteter alla dagar i veckan

Kimitoön har haft en betydande roll i sjöfarts- och industrihistoria och har tidigare fungerat som en viktig knutpunkt för land- och sjötransporter. Idag är orten en aktiv mötesplats där kulturprogram och evenemang gläder invånare och besökare året om.

Dalsbruks bruksby är en av kommunens mest aktiva mötesplatser där invånare och besökare samlas kring gästhamnen under olika evenemang som Baltic Jazz Festival.  Här kan du bo bekvämt i en hyresbostad eller bygga eget på bostadsområdena i Västra och Norra Lemobro.

Invånarna i Kimito centrum får stads- och skärgårdslivets bästa sidor i ett paket. Det finns gott om fritidsaktiviteter alla dagar i veckan och du tar dig smidigt härifrån till Åbo, Salo och Helsingfors med buss eller bil. Amosparken erbjuder på mångsidiga motionsmöjligheter och  kvalitativa faciliteter.

Taalintehtaan Ruukinmuseo | Dalsbruks museam
Kultur och historia i Dalbruks Brukmuseum © hoods.fi

Vardag i havets famn

Havet är alltid nära på Kimitoön.  Strömmaborna bor vid gränsen mellan Kimitoön och  Salo, helt intill den historiska Strömma kanalen. Visste du att Strömma är enda platsen i Finland var du kan observera tidvattenfenomenet? Den som har blivit peppad av skärgårdsliv - här hittar du tomter i Strömma med havsutsikt! 

Kaunis näköala Strömman aurinkorannalla | Fin havsutsikt på terrassen i Strömma
Strömmas Solstrand lever upp till sitt namn © Kimitoön kommun

Mjösund ligger i den nordvästra delen av Kimitoön och även här kan du njuta av fantastiska havslandskap! Det centrala läget nära Åbovägen möjliggör smidig pendling till Åbo, och all nödvändig service finns en kort bilresa till Kimito centrum. Mjösund inhyser ett maritimt bostadsområde av hög kvalitet, Porto West som erbjuder modernt boende i havs- och åslandskap.

Om du längtar efter riktig avkoppling ska du hoppa på färjan och åka längre ut i skärgården. Rosala och Hitis öarnas imponerande natur garanterar en unik livsmiljö. Närbutiken och dagliga färjeförbindelsen möjliggör en smidig vardag även här!

Det finns många stämningsfulla byar omkring landsbygden i Kimitoön, ett av dem Kila by. Livet i skärgården erbjuder också möjligheten till jordnära liv och lokal mat direkt från producenter, och dessutom får du njuta av Kimitoöns specialkunskap, nämligen mathantverk!

Läs mer om Kimitoön!

Puutalo Taalintehtaassa | Ett trähus i Dalsbruk
Kimitoöns centrum och sina historiska byggnader glädjer sina besökare © Hoods.fi

Det är dags för sommarens skärgårdsäventyr 6-30 juni.

Vi firar Kimitoöns anslutning till Know Your Hoods med att anordna Grannskapsorientering på Kimitoön tillsammans med Kimitoöns kommun.

Orienteringen startar måndag den 6.6.2022 och avslutas torsdag den 30.6.2022. Du kan delta när som helst under tiden. Specialprogram arrangeras under helgen 10-12 juni 2022!

Det lottas ut en skärgårdssegling, paddlingstur och en dag på Söderlångvik gård bland deltagarna. Se instruktioner på evenemangssidan och bege dig ut till skärgården!

Välkommen på ett intressant äventyr!

-Anna

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

ea

kyllä on nätin näköistä!

1.6.2022 16:05Vastaa
0 0
Anna

No niinpä! 🙂

Terveisin,
Anna

7.6.2022 9:09
0 0