Jylhiä linnavuorten huippuja, sankkoja erämetsiä, aavaa ulappaa ja kuvankauniita kulttuuriympäristöjä! Kesäretkihaaste 2021 johdatti Lounais-Suomen parhaimpiin retkikohteisiin, joihin kannattaa suunnata myös muina vuodenaikoina. Kurkkaa, mitkä 10 kohdetta hurmasivat retkeilijät!
Kesäretkihaaste 2022 on täällä!
Katso, missä 15 kohteessa kannattaa vierailla, ja mitä voit voittaa osallistumalla vuoden 2022 kesäretkihaasteen!
EDIT 22.8.2021 Kesäretkihaaste 2021 on nyt päättynyt ja saimme kerrassaan mahtavaa palautetta. Te retkeilijät annoitte haasteelle arvosanaksi 4,6/5, kiitos!
Arvoimme voittajat 22.8.2021 ja voittajien nimet löytyvät tästä kirjoituksesta palkintojen yhteydessä. Olemme olleet voittajiin yhteydessä sähköpostitse 23.8.2021.
10 parasta retkikohdetta ja uskomattomia palkintoja!
Kesäretkihaasteen ideana oli tutustua Lounais-Suomen kymmeneen upeaan retkikohteeseen, joista osa on jo seudulla asuvien kestosuosikkeja ja osa on monelle tuntemattomampi luonnon tai kulttuurihistorian keidas. Vaikka haaste on päättynyt, kannattaa näihin upeisiin kohteisiin suunnata myös muina vuodenaikoina!
Palkinnot
Retkihaasteesta innostui moni retkeilyn mahdollistava yritys, jotka halusivat lahjoittaa kesän retkeilijöille uskomattomia palkintoja! Retkikohteissa käyneiden kesken arvottiin seuraavat palkinnot:
- Vitharunin lahjakortti: Kahden hengen lauttamatkat Seiliin (menopaluu Turusta) - Voittaja Piritta H.
- Katveen lahjakortti, jolla saa vuokrattua retkeilytarvikkeet viikonloppureissun kahdelle, eli kaksi yötä kahdelle retkeilijälle (arvo 158€) - Voittaja eveliinatiia
- Magni Mundin lahjakortti kotimaanmatkaan - Voittaja Jenni E.
- Retkipaikan kirjasarjan 3 kirjaa (1 kirja/voittaja) - Voittajat Sun-T, mipkosk ja Porpana
- Marttilan rastilla käyneiden kesken arvotaan Kylämäen hevostilan 100€ lahjakortti - Voittaja Royalettes
- Euran rastilla käyneiden kesken arvotaan Alvar Aalto – Kauttua, teollisuus- ja asuinalue -kirja ja Alvar Aalto Cities -kangaskassi - Voittaja Katihoo
Onnea voittajille! :)
10 Lounais-Suomen matkailun helmeä:
1. Raisionlahti | Raisio
- Lähtö: Reitin voi aloittaa useasta kohdasta, mutta parkkipaikka sijaitsee Nesteentien laidassa (ks. karttalinkki alla).
- Bussi: Fölin linja-autoilla pääsee Raisionlahdelle.
- Kartta: Uikkupolku (PDF)
- Pituus: 4km
- Opasteet: Raisionlahdella reitti on osoitettu tienviitoilla.
- Reitin varrelta löytyy: Luontotaulut, siirtolapuutarha ja lintutorni.
- Esteettömyys: Reitti on osin esteetön, mutta ei koko matkalta. Osa reitistä kulkee pitkospuita pitkin.
Uikkupolku on Raisionlahden luonnonsuojelualueella sijaitseva viehättävä merenrantapolku, jonka varrella voi kavuta Raisionlahden lintutornille ihastelemaan maisemia – ja tietenkin lintuja! Merellisten Kaanaan ja Nuorikkalan naapurustojen alueella sijaitseva Raisionlahti onkin kesän parhaimpia vesilintujen bongauspaikkoja. Lahdella tavataan vuosittain peräti 200 lintulajia. Lintujen lisäksi voi matkan varrella ihastella Raisionlahden aavaa maisemaa, laiduntavia pörröisiä lampaita ja Turun puolella rakentuvia valtavia risteilyaluksia.
Uikkupolku on merkitty opastein ja matkan varrella on luontotauluja, jotka kertovat retkeilijälle ympäröivästä luonnosta. Pelkästään lintutornille vievä puupolku on jo itsessään komea näky. Uikkupolku on pääsääntöisesti helppokulkuista maastoa, ja se seuraa osittain kevyen liikenteen väyliä. Märkinä aikoina saappaat voivat kuitenkin olla tarpeen, ja meriveden noustessa polku saattaa toisinaan jopa tulvia. Kurkkaathan siis säätiedotteen ennen kuin päätät retkipäivän varustuksen!
Rastin sijainti: Raisionlahden lintutorni (helppokulkuinen, mutta ei täysin esteetön)
2. Haunisten allas | Raisio
- Lähtö: Santaojantieltä jatkuvan hiekkatien päässä on parkkialue, jonka vierestä reitti alkaa.
- Bussi: Fölin linja-autoilla pääsee 2-3 kilometrin etäisyydelle reitistöstä.
- Kartta: Haunisten allas (PDF)
- Pituus: 3,5 km.
- Opasteet: Ei opasteita, mutta järveä kiertävää polkua on helppo seurata.
- Reitin varrelta löytyy: 2 laavua, 2 käymälää, 2 tulipaikkaa ja (18-väyläinen) frisbeegolfrata.
- Esteettömyys: Toiselle taukopaikalle on esteetön kulku.
Allas on vähättelevä sana tälle luonnonrauhaa tarjoavalle keitaalle! Haunisten allas on 70-luvulla rakennettu tekoallas, jota käytettiin vesivarastona aina vuoteen 2012 saakka. Nykyisin allas ympäristöineen toimii virkistysalueena, joka sijaitsee lähellä Raision keskustaa Kuninkojan ja Mahittulan asuinalueiden välimaastossa. Haunisten altaan vierellä on myös 18-väyläinen frisbeegolf-rata!
Haunisten reittiä ei ole merkitty, mutta polku seurailee pitkälti rantaa ja vesi onkin polun varrelta useimmiten nähtävissä. Eksyminen on siten epätodennäköistä! Haunisten altaan reitiltä löytyy kaksi laavua, vessaa ja tulipaikkaa. Ensimmäiselle nuotiopaikalle kulkee leveä tie, jota pitkin pääsee kulkemaan vaikkapa vaunujen kanssa. Tämä osa polusta sopii hyvin siis myös liikuntarajoitteisille ja pienten lasten kanssa retkeileville.
Rastin sijainti: Haunisten altaan itäisen rannan laavu, johon on esteetön kulku parkkipaikalta.
3. Kajamonvuori | Masku
- Lähtö: Kajamontie 124, Masku (HUOM! Tänne ei voi pysäköidä autoa!). Pyörällä pääsee kätevästi Linnavuorelle.
- Bussi: Matkahuollon linja-autoilla pääsee kohteeseen Erämiehentie (Masku). Kävelyä reitin alkuun bussipysäkiltä on 1 km.
- Kartta: Kajamonvuori Museoviraston sivu tai Linnavuoren eräkeskuksen sivu → katso kohta opaskartta.
- Opasteet: Reitillä ei ole opasteita, mutta Linnavuori on kohteena melko pieni, joten siellä voi seikkailla hyvinkin polkuja pitkin eksymättä. Samoin lammen ympäri kiertää polku.
- Reitin varrelta löytyy: Rautakautinen kivivalli, kalliomaalauksia, nuotiopaikka. Lähistöllä Maskun hiekkakuopat, joihin voi mennä retkeilyyn jälkeen uimaan.
- Esteettömyys: Reitti ei ole esteetön.
Kajamonvuoren linnavuori on yksi Maskun luontokohteiden helmistä, jossa pääsee nauttimaan kallioiden korkeuksista ja alla liplattavan järven rauhasta. Kajamonvuoren vierailijat kohtaavat jylhän ja historian havinan siivittämän linnavuoren ja suomalaisen luonnon tyyneyden. Tarkkasilmäisimmät voivat bongata kallion länsipuolella jopa haalistuneita kalliomaalauksia. Ole siis tarkkana!
Linnavuoren huipulla sijaitsee rautakautisen, noin 50 metriä pitkän kivivallin jäänteet. Kajamonvuorella on tehty erinäisiä tutkimuksia, tosin arkeologisiin kaivauksiin saakka alueella ei ole edetty. Tässä kohteessa voit kokea todellista historian havinaa ja antaa mielikuvituksesi lentää! Varothan liukkaita kallioita sateisella säällä ja liiku varoen jyrkänteellä.
Vinkki! Maskussa sijaitsee kolme Kesäretkihaasteen kohdetta ja ne kaikki voi kiertää innostavan pyöreretken aikana. Nappaa siis fillari alle ja suuntaan retkelle.
Rastin sijainti: Kajamonvuoren rautakautisen kivivallin välittömässä läheisyydessä.
4. Oukkulanlahti | Lemu, Masku
- Lähtö: Kaidanpään lintutornin parkkipaikka, Tarvontie (HUOM! joissain kartoissa Kiuaskarintie), Lemu
- Bussi: Matkahuollon linja-autoilla pääsee kohteeseen Lemu (Masku). Kävelyä reitin alkuun bussipysäkiltä on 5 km. HUOM! Fillarilla pääsee hyvin perille.
- Kartta: Vaellusreitit Maskussa
- Opasteet: Opasteet ohjaavat Kirkkotieltä parkkipaikalle ja parkkipaikalta opasteet ohjaavat lintutornille.
- Reitin varrelta löytyy: Kaidanpään lintutorni, uudet pitkospuut ja luonnosta kertovia infotauluja.
- Esteettömyys: Reitti ei ole esteetön.
Maskun Lemussa sijaitseva Oukkulanlahti on kansainvälisestikin merkittävä lintuvesi, joka tarjoaa pesintä- ja levähdyspaikan harvinaisillekin linnuille, kuten mustakurkku-uikuille tai ruskosuohaukoille. Lintuja voikin käydä bongailemassa Kaidanpään lintutornista, josta on upeat näkymät merelle. Alueen lahdet muodostavat yhteensa lähes 900 hehtaarin kokoisen suojellun Natura-alueen.
Oukkulanlahdella on lintujen hyvä pesiä ja ulkoilijan hengittää raikasta meri-ilmaa!
Oukkulanlahdelta löytyy myös luontopolku ja uudet kivasti kopisevat pitkospuut, joita pitkin on hyvä kulkea. Vasta kunnostettu reitistö ja lintutorni takaavat mukavan retkipäivän ja alueen infotaulut tukevat innostavaa luontoelämystä. Paikalle löydät helposti hyvien opasteiden avulla. Eikun vaelluskengät jalkaan ja suunta kohti Maskun Lemun lintujen laulua!
HUOM! Luonnonsuojelualueella on rauhoitusmääräyksiä, joiden mukaan tulenteko, telttailu ja muu leirielämä on kiellettyä. Pysythän merkityillä poluilla.
Rastin sijainti: Kaidanpään lintutorni
5. Louhisaaren Myllymäki | Askainen, Masku
- Lähtö: Louhisaaren kartanon parkkipaikka, Louhisaarentie 244, Askainen
- Bussi: Matkahuollon linja-autoilla pääsee kohteeseen Askainen (Masku). Kävelyä reitin alkuun bussipysäkiltä on 2 km.
- Kartta: Myllymäen ja Louhisaaren kartanon kartta
- Reitin varrelta löytyy: Louhisaaren kartano (Marsalkka Mannerheimin synnyinkoti), museo, myrkkypuutarha, hedelmäpuutarha, puukuja, hyötypuutarha, Louhisaaren kartanon kahvila, Myllymäki
- Esteettömyys: Kartanon alue on pääosin esteetön. Myllymäelle puolestaan ei ole esteetöntä kulkua.
Louhisaaren kartano kohoaa valtavana keskellä Maskun Askaisten muuten niin aavaa maisemaa. Kuka tällaisessa kartanossa on mahtanut asua? Harva sukunimi on tallennettuna melkeinpä jokaisen suomalaisen muistiin, mutta tämän kartanon suvut taitavat olla juuri näitä harvoja – nimittäin Fleming ja Mannerheim.
Louhisaari onkin itse marsalkka Mannerheimin synnyinkoti!
Mystisen Louhisaaren kartanon pihamailla kohoaa myös Myllymäki, jossa on sijainnut kartanon entinen tuulimylly 1700-luvulla. Aikoinaan Myllymäen alapuolelta löytyi myös kartanon ikioma satama. Nykyisin rantaviiva on tosin paljon kauempana maankohoamisen seurauksena. Alueella on 2000-luvulla tehty aktiivista maisemanhoitoa, jotta alkuperäinen maisema kartanon ja Myllymäen välillä pysyisi ennallaan.
Tässä kohteessa pääsee tutustumaan kartanon maille ja kuvittelemaan millaista elämä on menneinä vuosisatoina ollut. Käy hakemassa esimerkiksi inspiraatiota valistuksenajan ihanteita noudattelevasta hyötypuutarhasta. Kierroksen voi huipentaa vaikkapa eväiden syöntiin Myllymäen huipulla tai Louhisaaren kartanon kahvilassa!
Rastin sijainti: Louhisaaren kartanon infotaulun vieressä, esteetön kulku.
6. Pyhän Henrikin kirkko | Nousiainen
- Lähtö: Kirkon parkkipaikka, Kirkkotie 110, Nousiainen
- Bussi: Matkahuollon linja-autoilla pääsee Nousiaisten keskustaan. Kävelyä kirkolle bussipysäkiltä on 3 km. Pyöräillen pääsee sujuvasti perille.
- Reitin varrelta löytyy: Kirkko, kellotapuli, hautausmaa, pappila, Hirvijoki ja tunnelmallista maalaismaisemaa.
- Esteettömyys: Kirkko ja kirkon ympäristö on pääosin esteetön.
Pyhän Henrikin kirkko on ainutlaatuinen keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka rakennustapa ja -tyyli ovat uniikkeja. Äkkiseltään kirkon miljöö voikin muistuttaa mitä tahansa keskiaikaista kivikirkkoa, mutta historiallisesti se on verrattavissa Turun tuomiokirkkoon. Kirkko on rakennettu 1430-luvulla, mutta paikalla on sijainnut kirkkorakennuksia peräti 1100-luvulta alkaen, jolloin alueelle on perustettu Suomen ensimmäinen hiippakuntakeskus. Museovirasto on määritellyt kirkon ja sen ympäröivän maiseman yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Kirkkomaan idyllinen miljöö keskellä maalaismaisemaa luo alueelle ainutlaatuisen tunnelman. Mynämäeltä alkunsa saava Hirvijoki tekee kirkon takana tunnelmallisen kaarteen, joka syleilee niemelle jäävää kirkkomaata, kellotapulia ja hautausmaata. Hirvijoen rantamilla laiduntaa kaiken lisäksi lampaita, jotka pitävät huolta kulttuuriympäristöstä. Alue jatkuu joen toiselle puolella pappilan muodossa. Kirkon alueelle kannattaa tehdä päiväretki, jonka aikana voi tutustua kauniiseen ja uniikkiin miljööseen ja nauttia rauhoittavasta maalaismaisemasta.
Kirkko on avoinna sopimuksen mukaan, eli olethan yhteydessä seurakuntaan, jos haluat vierailla sisällä asti.
Rastin sijainti: Kirkon infotaulu pysäköintialueen vieressä, paikkaan esteetön pääsy.
7. Valpperin urheilukeskus | Nousiainen
- Lähtö: Valpperin urheilukeskuksen parkkipaikka, Urheilutie 17, Nousiainen
- Opasteet: Alueella on merkitty maastopyöräreitti, pururata ja frisbeegolfrata
- Reitin varrelta löytyy: Urheilukeskus, Valpperin urheilutalo, pururata, kuntoportaat, maastopyöräilyreitti, laavu, kota, frisbeegolfrata, uimapaikka ja talvisin hiihtokeskus.
- Esteettömyys: Alueella on pääosin esteetön kulku.
Jos kaipaat vauhtia Nousiaisten kulttuurikohteen rauhallisen tunnelman jälkeen, kannattaa suunnata Valpperin urheilukeskukseen, joka on erinomainen paikka ulkoilla ja urheilla luonnon helmassa. Urheilukeskus ja sen luota lähtevät eripituiset reitit saavat sykkeet kohoamaan. Reitit ovatkin muun muassa polkujuoksijoiden suosiossa – ja talvella hiihtäjien. Reitin mittaa voi kerryttää parhaimmillaan yli 12 kilometriin. Suosittu polkujuoksutapahtuma kannustaa mukaan Valpperin reitille 31.7.2021.
Alueen liikuntamahdollisuudet monipuolistuvat jatkuvasti. Viimeisimpänä tulokkaana on maastopyöräreitti, jota toteutetaan parhaillaan Nousiaisten Alun, Nousiaisten Suden ja Nousiaisten kunnan yhteistyönä. Lisäksi frisbeegolfin ystäville valmistuu kesäkuussa uusi täysimittainen frisbeegolfrata, tervetuloa testaamaan!
Uskallatko hypätä maastopyörän selkään vai heitteletkö mieluummin frisbeetä?
Urheilukeskuksen maastossa sijaitsevat myös hiihtokeskuksen portaat, joissa voit harrastaa viime aikoina suosioon noussutta porrastreeniä. Portaiden yläpäästä löytyy myös kota ja on alueella myös oma uimapaikkansa. Juoksulenkin tai porrastreenin päätteeksi kannattaakin pulahtaa viilentävään veteen. Ota siis ottaa uikkarit mukaan retkelle!
Rastin sijainti: Hiihtokeskuksen kuntoportaiden yläpäässä kodan vieressä (ylös pääsee muutenkin kuin portaita, mutta ei täysin esteetön kulku).
8. Kauttuan Ruukinpuisto | Eura
- Lähtö: Kauttuan Ruukinpuisto, Sepäntie, Eura
- Bussi: Matkahuollon linja-autoilla pääsee kulkemaan Kauttuan kylälle. Kävelyä Ruukinpuistoon bussipysäkiltä on 1 km.
- Kartta ja esite: Alueen esite, josta löytyy kartta (PDF)
- Reitin varrelta löytyy: Ruukki, kartano, majatalo, alppiruusupuisto, Kauttuan kiehtovat talot -reitti, Alvar Aallon terassitalo, näyttelytila, Jokisauna, korumuotoilija, kirpputori, kahvila
- Esteettömyys: Osaan paikoista on esteetön pääsy.
Kauttuan Ruukinpuisto on oikea kulttuurin keidas Eurassa. Alue on viehättävä vanha ruukkimiljöö, jonka toinen toistaan upeammat rakennukset tarjoavat silmänruokaa ja kurkistusikkunan menneisyyteen. Alue on kehittynyt kolmensadan vuoden aikana paperi- ja rautateollisuuden tarpeisiin, ja ympäristön viettelemänä onkin helppo sukeltaa fiilistelemään menneitä aikoja.
Kauttuan Ruukinpuiston luonnonkauniissa miljöössä voit tutustua alueen kiehtovaan arkkitehtuuriin, tehdä ostoksia kirpputorilla ja uniikeissa design-liikkeissä tai vaikkapa jäädä pidemmäksi aikaa paikallisen majatalon vieraaksi.
Toukokuussa 2021 Euroopan neuvosto valitsi Alvar Aalto Route -kulttuurireitin ensimmäisenä Suomessa arvostettujen eurooppalaisten kultturireittien joukkoon. Ruukin alueella pääseekin osaksi kulttuurireittiä tutustumalla 1930-luvulla rakennettuun Alvar Aallon suunnittelemaan Terassitaloon, jonka näyttelytilassa järjestetään monia mielenkiintoisia näyttelyitä. Alvar Aallon kädenjälki näkyy myös hänen suunnittelemassa saunarakennuksessa, Jokisaunassa, jossa sijaitsee nykyisin kahvila. Alkukesästä päiväretken lopuksi kannattaa suunnata Pyhäjärvi-instituutin pihaan, jossa alppiruusupuisto on puhjennut väriloistoonsa.
Rastin sijainti: Terassitalo, Alvar Aallontie 4
9. Marttilan Korven eräreitistö | Marttila
- Lähtö: Heikolan Huhtaanmaja (löytyy nimellä Huhtaanmäki) ja Palaisten uimaranta (Palaistentie 438), joissa molemmissa on parkkipaikat.
- Bussi: Matkahuollon linja-autoilla pääsee kohteeseen Palainen (Marttila). Kävelyä uimarannalle bussipysäkiltä on 4 km. Fillarilla pääsee liikkumaan kätevästi.
- Kartta: Heikolan kyläseura (kartat löytyvät sivuston vasemmasta laidasta)
- Pituus: 5km-11km, reittejä yhteensä yli 20 km.
- Opasteet: Reitti on merkitty valko-sinisillä merkeillä.
- Reitin varrelta löytyy: Tulentekopaikkoja, laavuja, käymälöitä, uimaranta, vedenottopisteet, telttailualueet ja Huhtaanmajan sauna- ja kokoustila.
- Esteettömyys: Reitistö ei ole esteetön. Palaisten uimarannalla voi vierailla esteettömästi.
Marttilan Korven eräreitistö sijaitsee nimensä mukaisesti lähes koskemattomassa erämaassa Marttilan eteläpuolella ja onpahan alueesta käytetty nimitystä Mini-Lappi. Alue koostuu metsien ja soiden muodostamasta vaihtelevasta mosaiikkimaastosta, josta löytyy mitä eriskummallisimpia kohteita, kuten Lotikon kellarin luolat, Juomakivenrahkan suo ja Lotikon Baari. Viimeisin on legendan mukaan entinen pirtun keittopaikka.
Tiesitkö, että eräreitistö on tehty ja sitä huolletaan Heikolan kyläseuran paikallisilla talkoovoimilla?
Eräreitistö koostuu useasta eri reitistä ja matkan voi määrittää itse, oman jaksamisen mukaan. Myös lasten kanssa on helppoa valita sopivan mittainen retki. Eräreitistölle voi lähteä päiväkävelylle tai suunnata vaikkapa yön yli kestävälle telttaretkelle. Vedenottopisteet, laavut ja käymälät tekevät retkeilystä mukavaa ja vaivatonta. Monipuolinen luonto ja hiljaisuus taas takaavat elämyksellisen eräilykokemuksen, jonka voi päättää vilvoittavaan uintiin Palaisten uimarannalla. Retkeilyn päälle voi myös vuokrata käyttöön Palaisten uimarannan saunan ja eräpäivä saa ansaitsemansa lopetuksen.
Rastin sijainti: Palaisten uimarannan portti, esteetön kulku.
10. Piikkiön linnavuori | Kaarina
- Lähtö: Piikkiön Kehityksen kerhotalon parkkipaikka, Lystiläntie 21, Piikkiö
- Bussi: Linnavuorelle pääsee Fölin ja Matkahuollon linja-autoilla.
- Kartta: Piikkiön linnavuori
- Pituus: 3,5-7 km
- Opasteet: Opastetaulu, maalatut merkit ja viitat.
- Reitin varrelta löytyy: Laavu, nuotiopaikka, huussi ja opastetaulut
- Esteettömyys: Reitti ei ole esteetön. Keskivaikea.
Piikkiön luonnonsuojelualueella saa nauttia upeista näköaloista peräti kahdella eri huipulla: Huttalan linnavuorella sekä viereisellä Pohtionvuorella. Linnavuoren reitit tarjoavat elämyksiä metsässä, avaria maisemia, mutta myös kiinnostavaa historiaa: alueelta löytyy esimerkiksi muinaisranta, esihistoriallisia hautapaikkoja ja asuinalueita. Lisäksi polun varrella voi testata omaa kiipeilykuntoa kallionlohkareilla ja rinteillä.
Linnavuoren reitti on vajaa neljä kilometriä pitkä, mutta alueella kierteleviä polkuja seuraamalla voi kerryttää jopa seitsemän kilometrin mittaisen matkan. Reitti on enimmäkseen keskivaikeaa maastoa ja Huttalan linnavuorelle nouseva polku nostattaa hikikarpaloita kokeneemmankin eräilijän otsalle. Huikea maisema kuitenkin palkitsee jalkatyön, sillä linnavuoren laelta voi nähdä jopa Turkuun asti! Suosittelemme suuntaamaan näköalapaikalle erityisesti joko auringonnousun tai -laskun aikaan. Olethan erityisen varovainen retkeillessä sadesäällä. Liukuesteet kenkiin ja/tai kävelysauvat ovat hyvä lisä retkeilijöille.
Rastin sijainti: Huttalan linnavuoren huippu
Parhaat retkikohteet Lounais-Suomessa – Lisävinkkejä retkeilyyn!
Suorititko jo Kesäretkihaasteen 2021 ja kävit kaikissa kymmenessä kohteessa? Mitä muita parhaita retkikohteita Lounais-Suomesta löytyy?
Käy lukemassa muita vinkkiblogejamme tai kommentoi tämän blogin kommenttiosioon ja kerro retkeilijöille omista lempikohteistasi. :)
Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä blogit:
- Parhaat paikat ulkona urheiluun – 8 löytöä Turun seudulla
- Takaisin luontoon – Kolme kiinnostavaa pyöräretkeä Turussa
- Paimionjokea SUP-laudalla laskien – Johannan vinkit kesän kiinnostavimmalle retkelle!
-Ninna
Moikka Timo! Palvelumme nimi on Know Your Hoods, joten se ei vaihdu kielen vaihtamisen myötä. 😊 Vaihtuihan kuitenkin blogikirjoituksen kieli suomeksi?
T. Susanna | Know Your Hoods
Hei ja ihanaa että innostuit! Marttilan eräreitistöllä ja Haunisten altaalla pitäisi olla polttopuita saatavilla (toki ruuhka-aikoina suositellaan tuomaan varalta mukaan), Kajamonvuoren nuotiopaikasta ja Valpperin urheilukeskuksen laavusta emme valitettavasti osaa sanoa – ehkäpä näihin kannattaa varautua ja tuoda omat polttopuut mukaan.
Mukavaa, että olet lähtenyt rasteille! Harmi juttu, että et löytänyt Piikkiön rastilappua. Kirjauksia rastille on tullut, joten se taisi piilotella juuri sinulta. 😊
Lähetän sähköpostilla kuvan rastilapusta, jotta voit kirjata itsesi käyneeksi kohteessa.
Kiitos Markku palautteesta! Mukavaa, että innostuit lähtemään uusiin kesäretkipaikkoihin!
Nimi Hoods tulee naapurustoista, jotka ovat meidän palvelun ydin. Mutta kovin innoissamme olemme myös ympäröivästä luonnosta, joten ehkäpä jossain yhteydessä myös Wuuds tulee otettua käyttöön. 😉
Hei Heidi! 🙂 Kiitos mahtavasta palautteesta ja mukava kuulla, että viihdyit kesäretkillä!
Palkintojen voittajiin olemme jo olleet yhteydessä sähköpostilla 23.8. ja voittajien nimimerkit on julkaistu tässä blogikirjoituksessa palkintojen yhteydessä, Facebookissa ja Instagramissa.
Jos ei voitto tällä kertaa osunut kohdalle, niin seuraavia haasteita on tulossa, kannattaa pysyä kuulolla! 🙂