Retkiluistelua, kenttiä ja kaukaloita - Eteläisen Satakunnan parhaat paikat

Ninna | 28.12.2021

Eteläinen Satakunta ja sen monet järvet ovat retkiluistelijoiden suuressa suosiossa. Lisäksi lähes jokaiselta asuinalueelta löytyy jäädytettyjä luistelukenttiä ja kaukaloita. Millaista luistelukokemusta kaipaat vapaapäivääsi? Selvitimme seudun parhaat paikat luisteluun!

EDIT: Blogi on päivitetty joulukuussa 2022.

1. Köyliönjärven aurattu retkiluistelureitti

Luistelurata aurattuna saaren ympäri Köyliönjärvellä.
Köyliönjärven luisteluradalla on monenlaista reittejä luisteltavaksi ja potkukelkkojakin saa lainaan! © Janne Arola
  • Lähtöpaikat:
    • Taren ranta: Pyhän Henrikintie 1042, Säkylä
    • Pispan ranta: Pispantie, Säkylä

Köyliönjärven retkiluistelureitti on yksi seudun ehdottomasti parhaimmista luistelukohteista ja sitä on kuvailtu jopa retkiluistelun ja potkukelkkailun mekaksi! Järvi jäätyy varsin nopeasti talvella ja sinne aurataan luistelurata, jossa on monia reittivaihtoehtoja. Kokonaisuudessaan radan pituus on jopa 15 kilometriä, joten kokeneempikin luistelija pääsee nauttimaan Köyliönjärven jäällä täysin siemauksin.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta).

Perheen pienimmille voi napata mukaan potkukelkan, jotka ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Potkukelkat löytyvät reitin molemmista aloituspisteistä. Lisäksi Köyliönjärvi on erinomaisesti varustettu tunnelmallisilla taukopaikoilla, joissa voi istuskella laavulla ja grillata eväitään. Ajankohtaista tietoa reitin aurauksesta löytyy parhaiten Facebookin Köyliönjärvi-ryhmästä.

Tiesitkö, että Köyliönjärvi on se paikka, jossa legendan mukaan Lalli surmasi Piispa Henrikin? Toivottavasti siellä ei kummittele!

2. Retkiluistelua Koskeljärvellä

Joukko retkiluistelijoita vetisellä Koskeljärvellä.
Koskenjärvellä kokeneempi luistelija voi nauttia retkiluistelun riemusta. © Avec Marja / Marja Kares-Oksman
  • Lähtöpaikat:
    • Uhratuntie, Eura
    • Rantamaantie 107, Eura

Euran retkiluistelun helmi on kuvankaunis Koskeljärvi, jonka asumattomia ja sokkeloisia rantoja pitkin voi retkiluistella jopa 25 kilometrin mittaisen lenkin. Yleensä Koskeljärvi jäätyy nopeammin kuin muut ympärillä olevat järvet, joten sinne voi suunnata luistimien kanssa jo varhaisessa vaiheessa. Tänäkin talvena ensimmäiset luistelijat pääsivät järvelle jo marraskuussa.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. Jos et ole koskaan retkiluistellut, kannattaa suunnata jäälle kokeneemman retkiluistelijan kanssa ja perehtyä, mitä tulee ottaa huomioon ennen luonnonjäälle astumista. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta).

Koskeljärven retkiluistelijoita kiehtoo erityisesti myös sen loistavat laavut, jotka ovat tunnelmallisia taukopaikkoja. Kannattaa pakata siis grillattavaa mukaan, jotta pääsee nuotiolle lämmittelemään, jos kylmä ja nälkä yllättää. Koskeljärven virkistysmahdollisuuksista lisää voi lukea retkiluistelun Koskeljärvellä aloittaneen Marja Kares-Oksmanin blogista.

Tiesitkö, että Koskeljärvi on koko Suomen suurin mökitön järvi?

Koskeljärvellä ei aurata varsinaista luistelureittiä, joten kannattaa tarkistaa lumitilanne ja jään paksuus ennen kuin suuntaa järvelle. Ajantasaista käyttäjien päivittämää tietoa jäiden kunnosta löydät Suomen Retkiluistelijoiden Skrinnari.fi -palvelusta tai Facebookin Koskeljärvi-ryhmästä.

3. Retkiluistelua Pyhäjärvellä

Ihmisiä kävelemässä ja luistelemassa auringossa Pyhäjärven jäällä.
Pyhäjärven jäätymistä kannattaa odotella kunnolla. Kokeneemmat retkiluistelijat voivat kiitää pitkin aavaa Pyhäjärveä, kun taas aloittelijan kannattaa pysytellä pienellä alueella rannan tuntumassa. © Rauno Korhonen

Pyhäjärvi on valtavan suuri – melkein kuin meri! Pyhäjärven koko tuo retkiluistelun kannalta sekä autuutta että haastetta. Pyhäjärvi ei nimittäin jäädy yhtä nopeasti kuin pienet ja matalat järvet. Kuitenkin Pyhäjärven rannoilla on jo tänäkin talvena nähty luistelijoita ja maisemat ovat sitäkin palkitsevammat.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. Jos et ole koskaan retkiluistellut, kannattaa suunnata jäälle kokeneemman retkiluistelijan kanssa ja perehtyä, mitä tulee ottaa huomioon ennen luonnonjäälle astumista. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta).

Pyhäjärvelle ei aurata varsinaista luistelureittiä, joten kannattaa tarkistaa lumitilanne ja jään paksuus ennen kuin suuntaa järvelle. Kannattaa liittyä Suomen retkiluistelijat ry:n jäseneksi, sillä jäsenet saavat ajantasaista ja käyttäjien päivittämää tietoa jäiden kunnosta Skrinnari.fi -palvelusta.

4. Huittisten Koskipuisto ja jäähalli

Jäällä kaunoluistimet ja hokkarit.
Koskipuiston ulkojää on viihtyisä kenttä aivan keskustan tuntumassa. © Huittisten kaupunki / Mostphotos
  • Osoite: Tiedonpolku, Huittinen

Huittisten monista mielenkiintoisista luistelupaikoista on ulkojää Koskipuistossa. Koskipuiston luistelukenttä sijaitsee erittäin viehättävässä puistoympäristössä Lauttakylässä, Huittisten keskustassa. Hyvin hoidetun kentän lähellä on myös yksi Punkalaitumenjoen koskista, josta puisto on saanut nimensäkin.

Aivan kivenheiton päästä ulkojäältä löytyy myös jääkiekkokaukalo Pellonpuiston koululta, jossa voi pelata esimerkiksi lätkää. Sen vieressä on myös Huittisten suosittu jäähalli. Kenttä, jäähalli ja kaukalo ovat kätevästi lähellä kaikkia palveluita ja Koskipuistosta onkin helppo lähteä Huittisten keskustaan nauttimaan lämmintä kaakaota luistelupäivän jälkeen.

Huittisista löytyy yhteensä kahdeksan puistotoimen ylläpitämää luistelukenttää. Ajankohtaista tietoa kaikista Huittisten ulkojäistä löydät MyHuittinen sivulta tai kaupungin sosiaalisesta mediasta.

5. Koulujen kenttiä ja kaukaloita

Kaksi luistelutukea jääkentällä.
Yläneen kentiltä löytyy lapsille luistelutukia, jotta perheen pienimmätkin pääsevät luistelun vauhtiin. © MLL:n Yläneen yhdistys

Mikäli luonnonjäät eivät houkuttele tai pakkanen ei ole niitä tarpeeksi paksuiksi tehnyt, löytyy eteläisestä Satakunnasta kenttä tai kaukalo lähes joka nurkan takaa; katso linkkien takaa Euran, Huittisten ja Säkylän jääkenttien tilanne.

Jos emme tuijota liian tarkkaa maakunnan rajoja, Pyhäjärven eteläpuolella Yläneellä (siis Varsinais-Suomen puolella) on kolme mahtavaa kenttää eli Yläneen yhteiskoulun, Rannanmäen ja Paimenenmäen kentät. Näillä kentillä on huomioitu myös perheen pienimmät ihanalla tavalla, sillä Yläneen MLL on lahjoittanut viime vuonna kentille luistelutukia, joihin perheen pienimmät voi nojata luistelua harjoitellessaan. Tuet ovat tarkoitettu lapsille, joten esimerkiksi luistelemaan opettelevalle vaihto-oppilaalle kannattaa keksiä jokin kestävämpi ratkaisu. Yläneen kenttien lisäksi löytyy muitakin jäädytettyjä kenttiä Pöytyältä.

Turvallisuus ennen kaikkea! Erittäin tärkeää huomioida luonnonjäällä liikkuessa:

Jäälauttoja ja niiden välillä ohutta jäätä.
© Pexels / James Cheney
  1. Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla.
  2. Turvallinen jään paksuus on 10 cm. Jään paksuus vaihtelee eri kohdissa luonnonjäätä.
  3. Suoraan vedestä muodostuvan kirkkaan teräsjään paksuuden tulee olla vähintään 5 cm, jotta se kantaa yksin kulkevan ihmisen.
  4. Luonnonjäällä liikkuessa tulee ottaa mukaan naskalit ja heittoliina, mikäli jotain sattuu niin tällöin voit pelastaa tai pelastautua.
  5. Kannattaa myös miettiä, lähteekö yksin matkaan. Retkeily on turvallisempaa, jos joku toinen on mukana hädän sattuessa.
  6. Muista käydä katsomassa etukäteen reitin kunto kunnan sivuilta, jos se on kunnan ylläpitämä.
  7. Lisää ohjeita jäällä liikkumiseen löytyy Suomen ladun sivuilta ja ajankohtaisia jäähavaintoja löydät Suomen retkiluistelijoiden Skrinnari.fi -palvelusta.

Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Ninna

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)