Sulkutilaan sopivat lenkkipolut – Turun seudun 8 harvinaisempaa helmeä

Ninna | 9.3.2021

Sulkutila on alkanut. Mihin nyt kannattaa lähteä ulkoilemaan, mikäli haluaa välttää ruuhkaisimmat reitit? Esittelemme 8 mahtavaa lenkkipolkua, joiden varrelta saatat löytää myös jotakin erityistä Kaarinassa, Naantalissa, Raisiossa ja Turussa.

1. Luonnonrauhaa Kaarinan Rauhalinnassa

 • Pituus: 2,2 km
 • Lähtö: Rauhalinnantie, Kaarina
 • Kartta: Rauhalinnan luontopolkujen kartta (PDF)
 • Bussilla paikalle: Föli liikennöi busseilla numerot 700-706 Turun kauppatorilta 30 min, K2 Kaarinan keskustasta 10min.
 • Polun varrelta löytyy: Taiteelliset opastekyltit, meren rantaa, lehtometsää (toistaiseksi vielä lehdetöntä sellaista), kartanomiljöö ja sen kummitustarinoita.
Tyyni merimaisema ja kaisloja Kaarinan Rauhalinnassa.
Rauhalinnan rannassa pääsee merellisiin tunnelmiin ja ihailemaan vastarannalla olevaa Kuusiston saarta. © hoods.fi

Kaarinan Rauhalinnan kulttuurihistoriallisesti merkittävistä maisemista löytyy monella tapaa erityinen luontopolku. Tämä Kaarinan timantti johdattaa ulkoilijan lehtometsiin, avokallioille, meren rannalle, kartanomiljööseen ja ihastelemaan puron solinaa. Kulkemista helpottamaan löytyy kauniisti kuvitettuja opastekylttejä, jotka ovat jo nähtävyys itsessään. Kyltit on kuvittanut paikallisen Mökkigallerian taiteilija Sibel Kantola.

Lenkkipolkuna reitti on varsin helppokulkuinen, mutta muutamia kapeampia juurakkoisiakin polkuja löytyy. Mikäli kaipaa pidempää juoksulenkkiä, voi lähteä suunnistamaan meren rannan suuntaisesti kohti Tuorlan maaseutuidylliä.

Sulkutilan aikaan Rauhalinnan luontopolut tarjoavat monenlaisia elämyksiä ilman, että joutuu väistelemään toisia lenkkeilijöitä. Jos haluat kuulla kummitustarinan, löydät sen Voivala-Raadelman naapurustosivuiltamme. Millaisia kokemuksia sinulla oli näillä poluilla? Kerro blogin kommenttiosiossa omat fiiliksesi ja parhaat vinkit muille lenkkeilijöille!

2. Turussa läpi metsien ja naapurustojen: Ispoinen-Harittu-Lausteen yhdysreitti

 • Pituus: 7,2 km (lyhyempiäkin reittejä löytyy!)
 • Lähtö:
  1. Ispoisten kiertotie 30 Ispoisissa
  2. Hiihtomajanpolku 13 Lausteella.
 • Bussilla paikalle: Föli nro 9 ja 13 Turun keskustasta Ispoisiin 15 min, nro 60 ja 9 Lausteelle 15 min.
 • Kartta: Ispoinen-Harittu-Lausteen yhdysreitti
 • Polun varrelta löytyy: Katariinanlaakson luonnonsuojelualue, Laukkavuoren luonnonsuojelualue, Luolavuoren railot, frisbeegolfpuisto, valaistus klo 6-22 (reitillä on valaisemattomia osuuksia).
Lenkkeilijä venyttelee juoksuradan vieressä katuvalon alla.
Sankkoihin metsiin, pellon vierelle ja läpi naapurustojen? Ispoinen-Harittu-Lauste yhdysreitti johdattaa lenkkeilijät monenlaisiin maisemiin. © Jasmin Kharroubi

Yksi mielenkiintoisimmista ja yllättävimmistä Turun ulkoilureiteistä on Ispoisten metsistä Lausteelle saakka kulkeva 7,2 kilometrin lenkki. Reitti alkaa Ispoisten kallioisista metsistä ja seuraa Katariinanlaakson luonnonsuojelualueen viertä. Täältä reitti jatkuu varsin tasaisissa puistomaisemissa Haritun ja Koivulan välistä, kiitää läpi Skanssin peltojen ja päättyy Lausteen kuntoradan sankkoihin metsiin.

Reitti kannattaa katsoa tarkkaan kartasta ennen lähtöä. Lausteen ja Ispoisten metsäiset kuntoradat ovat varsin helppoja seurata, mutta yhdysreitillä niiden välillä saattaa mennä harhaan, sillä reitti kulkee naapurustojen läpi ja verkostoituu muihinkin lenkkipolkuihin. Seudun lenkkipolut ovat suosittuja paikallisten keskuudessa, mutta ruuhkaa ei näillä kulmilla tarvitse pelätä.

Pääsitkö perille? Kerro myös blogin kommenttiosiossa muille, mikä tämän reitin paras osuus mielestäsi oli. :) Kokemuksia tästä reitistä voit lukea lisää Turun parhaat valaistut lenkkipolut -blogistamme.

3. Timalipolku Raision sataman kupeessa

 • Pituus: 3,8 km
 • Lähtö: Raision venesatama
 • Bussilla paikalle: Föli nro 206 Turun keskustasta 40 min, Raision keskustasta R2 20 min.
 • Kartta: Raision kaupungin laatima kartta (PDF)
 • Polun varrelta löytyy: Opasteina punaiset merkkitäplät, Raision venesatama, vanha omenatarha ja soranottokuoppia, mielenkiintoisia ympäristöjä lintubongareille.
Aurinkoinen luminen maisema merelle ja Pernon telakan nostureille Raision satamasta.
Raision venesatamasta meren ääreltä pääsee kauniille Timalipolulle laivoja bongailemaan. © Juuso Rantanen

Timalipolku kulkee Kaanaan naapurustossa aivan meren äärellä läpi tärkeiden lintualueiden, villiintyneiden omenatarhojen ja vanhojen soranottokuoppien. Polku on saanut nimensä eräästä varpuslinnusta, viiksitimalista, joka on rantautunut Suomeen vasta muutama vuosikymmen sitten. Onnekkaimmat saattavatkin bongata linnun reitin varrella.

Kovin moni ei miellä Raisiota merelliseksi kaupungiksi, vaikkakin siellä on kilometrien mittaisia reittejä kuljettavaksi aivan meren rannalla. Timalipolun alkupuolella voi ihastella vastarannan telakalla rakentuvia valtamerilaivoja ja ihmetellä siten elämänmenoa sulkutilankin aikana.

Oletko koskaan päässyt nauttimaan Raision merellisestä puolesta? Minne itse suuntaisit Raision luontopoluista sulkutilan aikaan? Kurkkaa lisää kohteita Raision luontopoluista kertovasta blogistamme.

4. Naantalin Suovuoren kuntorata

 • Pituus: 4,2 km
 • Lähtö: 
  1. Soinistentie 25:n parkkipaikka
  2. Rämpsälänkatu 12 parkkipaikka
 • Bussilla paikalle: Föli nro 6 & 7 Turun Keskustasta 30 min, Naantalin keskustasta 6 & 7
 • Kartta: Löytyy lähtöpaikoilta infokylteistä.
 • Polun varrelta löytyy: raikasta metsämaisemаа, infokylttejä ja opasteita, valaistus klo 6-22.
Talvisin reitillä on hiihtolatu, mutta tällä hetkellä Suovuorella pääsee jo kävellen retkeilemään! © hoods.fi

Suojaisen metsän siimeksessä kulkeva Suovuoren kuntorata ulottuu sekä Pohjois-Naantaliin että Luikkio-Soinisten alueelle. Suovuoren kuntoradat ovat siitä loistava valinta, että jokaiselle löytyy varmasti sopivan mittainen matka juostavaksi tai taivallettavaksi. Lyhin reitti on noin kilometrin mittainen, kun taas pisin lenkki kerryttää matkaa 4km. Innokkaimmat urheilijat pääsevät juoksemaan pururataa moneen kertaan!

Huomioitavaa on, että lumisina aikoina reitti on ainoastaan hiihtokäytössä ja ajankohtainen informaatio löytyy kätevästi Naantalin latu- ja jääinfosta.

Vaikka radat ovatkin paikallisten suosimia, on Suovuoren reiteillä sen verran pituutta, että sulkutilankin aikaan metsässä pääsee nauttimaan ihastuttavasta rauhasta. Kuinka moneen ihmiseen törmäsit lenkilläsi? Kerro kommenteissa. :)

5. Pyhän Katariinan polut

 • Pituus: 10 km (lyhyempiäkin reittivaihtoehtoja löytyy!)
 • Lähtö: Rauvolanlahdentie 151:n parkkipaikka
 • Bussilla paikalle: Föli nro 18 & 7 Turun keskustasta 30 min.
 • Kartta: Pyhän Katariinan polkujen kartta (PDF)
 • Polun varrelta löytyy: siniset opastemerkit, näkötorni, näköalapaikkoja, laavu, portaita, jyrkänteitä, peltoja, merimaisemia, pöytäryhmiä, tulentekopaikkoja, muinaishautoja ja historiaa.

Lemunniemen alueella sijaitsevat Pyhän Katariinan polut tarjoavat erinomaisia ja monipuolisia retkeilyreittejä jokaisen makuun. Vaarniemen alueen kalliot ja jyrkänteet saavat monet haukkomaan henkeään maiseman kauneudesta (tai ainakin kiipeämisestä!), upeat lehtometsät (kevään puhjetessa) keinuttavat ulkoilijan metsien suojaan ja peltoaukeat sekä merinäkymät antavat tilaa hengittää. Porrastreenikin Vaarniemessä onnistuu ja se onkin yksi seudun parhaista paikoista tähän tarkoitukseen.

Reitistö jatkuu myös Turun Katariinanlaaksoon asti ja koko Pyhän Katariinan reitistöä tullaan uudistamaan sekä kehittämään vuoden 2021 aikana. Nämä maagiset maisemat sisältävät myös runsaasti historiaa esihistoriallisista ajoista nykypäivään asti. Alueelta löytyy muun muassa muinaishautoja, kaksi kartanoa ja rälssitila.

Suosittelemme lähtemään kohti eteläisempiä polkuja Lemunniemeen, mikäli haluaa minimoida ihmiskontaktit. Vinkkaa muille retkeilijöille blogin kommenteissa, missä itse löysit mielenkiintoisimmat tai rauhallisimmat paikat näiltä poluilta!

6. Maarian kuntorata Turussa

 • Pituus: 1,5 km
 • Lähtö: Parkkipaikka, Auvaismäentie 42
 • Bussilla paikalle: Föli nro 22 Turun keskustasta 30 min.
 • Kartta: Reitti löytyy Turun seudun opaskartasta
 • Polun varrelta löytyy: täydellistä metsän rauhaa ja hyväkuntoiset tiet, valaistus klo 6-22.
Mäntyjen latvat sinistä taivasta vasten.
Maarian kuntoradalla voi nauttia metsän rauhasta täysin siemauksin. © hoods.fi

Kun suuntaa Turun keskustasta kohti pohjoista, Yli-Maarian ja Jäkärlän välistä löytää yhden Turun kuntoratojen helmistä. Tämä 1,5 kilometrin mittainen hyväkuntoinen ja valaistu tie johdattaa sinut kauemmas melusta keskelle rauhoittavaa metsää – ja mikä parasta, saat nauttia suurimman osan ajasta omassa rauhassa! Kuntorata on mukavan pituinen myös aloitteleville lenkkeilijöille ja himojuoksijat voivat halutessaan nauttia metsän syleilystä useamman kierroksen ajan.

Lisää tunnelmia Maarian kuntoradasta voit lukea Turun parhaat valaistut lenkkipolut -blogistamme. Jos käyt juoksemassa Maarian kuntoradalla, kerro blogin kommenteissa: bongasitko muita lenkkeilijöitä vai pääsitkö nauttimaan itseksesi metsän rauhasta?

Luminen polku ja kuusi metsässä.
Mikä tekisikään parempaa vaikeina aikoina kuin kevättalven raikkaat metsät? © hoods.fi

7. Raision Haunisten allas 

 • Pituus: 3,5 km
 • Lähtö: Santajoentien päästä
 • Bussilla paikalle: Föli nro 300 Turun keskustasta 30 min.
 • Kartta: Raision kaupungin laatima kartta (PDF)
 • Polun varrelta löytyy: 2 laavua, 2 käymälää, 2 tulipaikkaa, frisbeegolf rata.
Kalliolla polttopuita taustalla avautuu järvimaisema.
Haunisten allas Raisiossa tarjoaa rauhoittavia järvimaisemia. © hoods.fi

Kuninkojan ja Mahittulan alueiden välimaastossa sijaitsee ihastuttava Haunisten altaan ympäri kiertävä luontopolku, jonne ei isojen teidenkään meteli kantaudu. Tämä keidas on 70-luvulla rakennettu tekoallas, jota käytettiin vesivarastona aina vuoteen 2012 saakka. Nykyisin se toimii virkistysalueena, joka sijaitsee lähellä Raision keskustaa.

Haunisten reittiä ei ole merkitty, mutta polku seurailee pitkälti rantaa, joten lenkkeilijä pääsee nauttimaan rannan maisemien viehätyksestä. Osa matkasta on helppokulkuista leveää tietä, mutta altaan kiertävien kannattaa varautua kapeampiin maastopolkuihin.

Mikä oli mielestäsi parasta Haunisten altaan ympäristössä? Saitko lenkkeillä kaikessa rauhassa? Jaa kokemuksesi blogin kommenttiosiossa muille ulkoilijoille.

8. Merimaskun kuntorata ja kuntoportaat

 • Pituus: 2,5 km
 • Lähtö: Iskolantie 32
 • Bussilla paikalle: Föli nro 203 Turun keskustasta 1h, Naantalin keskustasta N2 20 min.
 • Karttа: Reitti löytyy Turun seudun opaskartasta
 • Polun varrelta löytyy: 108 askelmaiset kuntoportaat, muinaismuistojen täyteisiä kukkuloita, valaistus klo 6-22

Merimaskun kuntoportaat on rakennettu urheiluseura Merimaskun Ahto ry:n ja Naantalin kaupungin yhteistyöllä. © Merimaskun Ahto ry

Merimaskusta löytyy ihastuttava metsäinen kuntorata, joka poukkoilee muutaman kukkulan ympärillä. Tämä valaistu lenkki sopii monenlaiselle liikkujalle ja johdattaa ulkoilijat saariston sisämaan metsiin ja kallioisiin peltomaisemiin. Jos poikkeaa polulta, on lähettyvillä myös kaksi kiviröykkiöistä muodostuvaa muinaishautapaikkaa. Toinen löytyy Isovuoren huipulta ja toinen viereisen mäen huipulta. Muinaishautojen etsintä kannattanee säästää kuiviin ja lämpimiin keleihin, sillä talvella saattaa olla hieman liukasta. 

Huomioitavaa on, että lumisina aikoina kuntorata on ainoastaan hiihtokäytössä ja ajankohtainen informaatio löytyy kätevästi Naantalin latu- ja jääinfosta.

Merimaskun kuntoradan läheisyyteen on valmistunut uudet kuntoportaat vasta vähän päälle vuosi sitten, joissa kunnon hikistä aherrusta kaipaavat pääsevät koettelemaan kuntoaan. Millaisia maisemia 108 askelen korkeudelta löytyykään?

Mitä muuta tekemistä voi keksiä sulkutilan aikana?

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä aivan uusille ja tuntemattomille reiteille juoksemaan tai ulkoilemaan. Kuka sanoi, että ulkoiluun tarvittaisiin karttaan merkitty reitti? Maailma on täynnä uskomattoman kiehtovia ja erilaisia alueita, joilla lenkkeiltäviä teitä ja maisemia riittää joka lähtöön! Kaipaatko siis meren äärelle, metsän reunalle tai esimerkiksi mäkimaisemiin?

Käy testaamassa maksutonta hakukonettamme ja etsi sen avulla juuri itsellesi sopiva naapurusto ulkoiluun! ?

Lenkkeilijä solmimassa portailla kengännauhoja.
Lähde itsellesi täysin uusille merkitsemättömille reiteille, niin vältyt suosittujen reitistöjen ihmismassoilta. Paras tapa tähän on testata hakukonettamme ja lähteä retkelle juuri omien toiveidesi mukaiseen naapurustoon. © Jasmin Kharroubi

Lisää ajankohtaisia vinkkejä saat seuraamalla Facebook- ja Instagram-sivujamme!

-Ninna

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Anni

Ispoinen-Harittu-Lauste yhdysreitti ei ole kokonaan valaistu. Mukava lenkkipolku silti!

14.3.2021 13:45Vastaa
3 0
Ninna | Know Your Hoods

Hei! Kiitos tiedosta! Päivitin tiedon myös blogiin, ettei reitti olekaan kokonaisuudessaan valaistu. Onneksi suurin osa siitä kuitenkin on 🙂

13.4.2021 15:45
0 0
Raimo Lähteenmäki

Kopioin sivut (6) tekstariin. Löydän ne sieltä myöheminkin. Vaikka pääsee täällä Paattisilla vapaasti lenkkeilemään.

17.3.2021 12:55Vastaa
5 0
Ninna | Know Your Hoods

Mukavaa, että vinkit on tallessa! 🙂 Pitääpä itse tutustua Paattisten lenkkeilymaisemiin joku päivä. Jos sulla on hyviä vinkkejä, minne mennä, niin saa toki jakaa!

13.4.2021 15:48
0 0
Maarit Leivo

Sydämellinen kiitos näistä sivuista. Ihan korvaamaton tapa löytää helposti itselle uusia ulkoilureittejä. Parasta elämässä just nyt.

20.3.2021 8:53Vastaa
4 0
Ninna | Know Your Hoods

Ihana kuulla, että meistä on ollut apua! ❤️ Ja tosiaan, ulkoilu ja lähiympäristön tutkiminen on tällä hetkellä yksi elämän tärkeimmistä asioista.

13.4.2021 15:51
0 0
Piia Gustafsson

Aurinkoista kevättä

21.3.2021 9:17Vastaa
2 0
Ninna | Know Your Hoods

Kiitos Piia! Sitä samaa myös sinulle! ☀️

13.4.2021 15:51
0 0
Helena Eskonmaa

Hienosti tehty reittiohjeisto. Jäin kuitenkin kaipaamaan liikuntaesteisille sopivien reittien mainitsemista. Tällainen esteetön reittiopastus saattaa ollakin jo, mutta en ole löytänyt. Jos teistä joku tietää, voisitteko vinkata?
Esteettömällä tarkoitan tässä kohtaa, että pääsee etenemään pyörätuolilla tai sähkömopolla ja että olisi maininta onko onko Inva-WC vai ei.
Sähkömopolla pääsee noin 8-10 cm kynnyksen/juuren tms yli.
Kiitos etukäteen!

21.3.2021 13:30Vastaa
1 0
Katerina

Hei! Kiitos että nostit tämän esiin. Ei todellakaan ole helppoa löytää! Vaikuttaa siltä, että vaikka osat reitteistä on merkitty esteettömiksi (esim. Savojärven kierros Kurjenrahkan kansallispuisossa ja Haunisten altaan kierros Raisiossa), infoa Inva-WCsta ei löydy kovin helposti. Otamme tämän tutkimuksen alle ja toivottavasti saadaan hyvän ohjeiston esteettömille reitteille.

28.3.2021 12:30
1 0
Paula Suoniemi

Kiitos hyvistä vinkeistä!

27.3.2021 9:37Vastaa
3 0
Ninna | Know Your Hoods

Kiva, että vinkeistä oli apua! 🙂

13.4.2021 15:56
0 0
PP

Kiitos hyvistä vinkeistä!

31.3.2021 6:43Vastaa
2 0
Ninna | Know Your Hoods

Eipä kestä! Mukava olla avuksi 🙂

13.4.2021 15:59
0 0
Marja

Varmasti reitit ovat kulkemisen arvoisia ja siksi toivoisin että mahdolliset bussiyhteydet olisivat esittelyissä mukana. (itselle lähtöpaikka olisi Turun keskusta)
Autoton haluaa metsän rauhaan, kauniiden maisemien äärelle kulkemaan. Hienoa että näitä on koottu samaan paikkaan, KIITOS !!

9.4.2021 16:30Vastaa
2 0
Ninna | Know Your Hoods

Hei Marja! Kiitos erinomaisesta ehdotuksesta 🙂 Lisäsin blogiin tiedon busseista, joilla pääsee kyseisiin kohteisiin ja vielä linkin Fölin sivuille, josta voi hakea tarkkoja aikatauluja. Toivottavasti tästä on apua liikkumiseen! Itsellänikään ei ole autoa, niin kauimmaisiin kohteisiin ei ihan jaksa juosten vielä mennä 😀

13.4.2021 15:58
0 0
Judo

Niin, toistaiseksi saa lenkkeillä rauhassa kunnes nämä kaupunkilaiset ym. Fossiilit änkeävät ja ahtautuvat paikalle keilakiiloiksi uumoilemaan siitä on sitten riemu kaukana.

10.4.2021 8:04Vastaa
1 1
Ninna | Know Your Hoods

Se on kyllä haastavaa, kun näinä aikoina suurin osa ihmisistä hakeutuu luontoon ja lenkkipoluille 😬Onneksi voi aina etsiä yhä tuntemattomampia reittejä. Tärppinä näistä reiteistä, mistä kirjoitin, kuulemma Haunisten allas on noussut suureen suosioon erityisesti tänä aikana.

13.4.2021 16:05
0 0