Turku tutuksi naapurustoissa suunnistaen

Susanna | 23.7.2020

Kuluneen alkuvuoden aikana nyhjötimme kotona ja tylsyys vaivasi. Päätimme osaltamme keksiä jotain kivaa ja järjestimme kesäkuun 2020 alussa Turun naapurustosuunnistuksen. Tapahtuma täytti monta vaatimusta: vaihtelua tuttuihin maisemiin, kivoja palkintoja ja helposti toteutettavat turvavälit. Osallistujien kommenteista päätellen emme olleet ainoita, jotka viihtyivät. :)

Keskustan suuralue voittoon!

Toteutimme toukokuussa 2020 äänestyksen Turun suuralueiden paremmuudesta ja Keskusta ylsi voittoon 26 % äänisaaliilla. Voiton myötä järjestimme historian ensimmäinen Turun naapurustosuunnistuksen 6.-7.6.2020 Keskustan suuralueella. Tavoitteemme oli, että kaupunkilaiset heittäytyisivät hetkeksi turisteiksi omaan kotikaupunkiinsa.

Vasemmalla kuva Aurajoen rannasta, jonka vastarannalla kohoaa Turun Tuomiokirkko. Oikealla kuva Turun keskustasta. Tien varrella kohoaa pastellisävyisiä, vanhoja kivitaloja.
Turun keskusta henkii historiaa. © CYF

Tiimimme suunnistustaidot ovat perua lapsuuden liikuntatunneilta, mutta otimme innolla ratamestarin toimen vastaan! Halusimme rastien esittelevän Turun keskustaa monipuolisesti, tässä ilmeisen mukavasti onnistuen:

“Tuli uusia paikkoja tutuksi joita en edes tiennyt olemassa olevan! Kiitos!” -Ulla, naapurustosuunnistaja 7.6.2020

Katsotaanpa, millaisen reitin toteutimme ja mitä rasteilla kysyttiin. Jos haluat selvittää oikeat vastaukset kysymyksiin, klikkaa tekstissä oranssilla olevia naapurustojen nimiä ja pääset oikeiden vastausten äärelle täällä Know Your Hoodsissa. :)

Tois pual jokke - Varvintorilta Iso-Heikkilän observatoriolle

Turun naapurustosuunnistuksen rastien sijainti. HUOM! Vastauksia ei voi enää jättää. © CYF

Suunnistuksen neljä ensimmäistä rastia sijoittuivat Aurajoen pohjoispuolelle eli turkulaisittain tois pual jokke. Reitin alkupiste sijaitsi Linnanfältissä olevalla Varvintorilla, joka on yksi kaupunkilaisten kohtaamispaikoista. Rastilla selvitettiin, mitkä kaksi oppilaitosta sijaitsevat naapurustossa.

Jokivarren maisemista reitti kuljetti suunnistajat Iso-Heikkilän observatoriolle, jossa kaupunkilaiset saavat ihastella viikottain taivaan ihmeitä (kysymyksenä olikin, milloin observatorio on auki). Meillä oli loistava tuuri, sillä observatorion opas oli paikalla vielä myöhään perjantai-iltana ja saimme iloksemme yksityiskierroksen!

Iso-Heikkilän observatoriossa saa uppoutua tähtitaivaan saloihin. © CYF

Iso-Heikkilästä reitti suuntasi 3. rastille vuoden kaupunginosaksi valittuun Portsaan (kysymys: minä vuonna kaupunginosa sai nimityksen?). 4. rasti sijaitsi viereisessä Mannerheimin puistossa, joka kuuluu pohjoisen keskustan alueelle. Rastilla tutkailtiin, minkä neljän kadun keskellä puisto sijaitsee. Tämä rasti koki kovia joko lauantaisen myrskyn tai ohikulkijoiden ilkivallan vuoksi, sillä rastilaput tuntuivat häviävän vähän väliä.

Ainiin, muistimmeko jo mainita, että todella lauantain myrskyisästä säästä huolimatta ihmiset lähtivät ahkerasti rasteille ja viikonlopun aikana kirjattiin 200 vastauslomaketta? Hienoa sisukkuutta!

“Sää oli aika hurja mutta muuten oli mielenkiintoista.” -Tiina, naapurustosuunnistaja 6.6.2020

Täl pual jokke - Yliopistolta Kupittaan siirtolapuutarhaan

Reitti kulki joen yli ja 5. rasti sijaitsi yliopistokampuksella itäisessä keskustassa. Turun ylioppilaskunnan eli TYYn rastilla arvuuteltiin, kuinka monta opiskelijaa Turussa opiskelee vuosittain. Tiedätkö vastauksen?

Yliopistolta reitti kulki Hämeekatua pitkin kohti eteläistä keskustaa ja yhteisötyötila HUB Turkua. 6. rastilla ihmeteltiin, mikä HUB Turku onkaan ja sen puheenjohtaja Juhani valotti meille yhdistyksen toimintaa blogikirjoituksen muodossa.

7. rasti oli suosikkimme, sillä se sijaitsi Kupittaalla, siirtolapuutarhan kesäkahvilassa. Tiesithän, että siirtolapuutarhan käytäville saa mennä ihastelemaan keidasta keskellä kaupunkia ja samalla nauttia pullakahvit 4H-yhdistyksen ylläpitämässä kahvilassa? Tällä rastilla kysyimmekin, mikä on parasta alueella. Oli myös kiva huomata, että osallistujat nauttivat kaikin tavoin tapahtumasta, sillä sunnuntaina sentään paistoi aurinko:

“Kyllä oli kivaa. Lounaalla ja kahvilla matkan varrella myös.” -Micce, naapurustosuunnistaja 7.6.2020

Kupittaan siirtolapuutarhan kesäkahvilan rasteilla sai samalla kahvitella ja ihastella puutarhojen kauneutta. © CYF

Martista Majakkarantaan

Kupittaalta suunnistajat suuntasivat Marttiin Martinkirkolle, jossa 8. rastilla arvuuteltiin kenen mukaan kirkko on saanut nimensä. 9 rasti sijaitsi lähettyvillä Telakkarannassa kaasukellon luona. Tiedätkö, mikä kaasukello on ja kuinka vanha se oikein onkaan? Myös tämä rasti koki kovia myrskyn kourissa ja veimme uudet rastit muutamaan kertaan tilalle.

Turun kaasukello johdattaa menneisyyteen. © CYF

Viimeinen eli 10. rasti johdatti upean, Hirvensalon suuntaan avautuvan maiseman ja todellisen mysteerin äärelle. Rasti oli Majakkarannassa sijaitsevalla Täkkiaukiolla ja koitimme selvittää, mistä se on saanut nimensä (hämmentävää kyllä, kaikkea ei löydy Googlesta!). Saimme mitä mainioimpia ehdotuksia, tosin näiden todenperäisyys on edelleen selvityksen alla ;)

“Mummot kokoontuvat kesäisin kutomaan täkkejään tälle täkkikuvion peittämälle aukiolle.” -Ville, naapurustosuunnistaja 6.6.2020

“Ettei olisi Finlaysonin täkkitehdas ollut siinä ennen kuin Finlayson muutti Tampereelle. Toinen mahdollisuus on, että ruotsin kielen sana däck on suomennettu väärin ja tämä on ollut kokoontumispaikka nuorisolle hengailua ja renkaiden potkimista varten.” Aleksi -naapurustosuunnistaja 7.6.2020

Suunnistus saa jatkoa!

Emme ennakkoon tienneet, innostaisiko naapurustosuunnistus kaupunkilaisia. Olimmekin todella iloisia, kun myrskyisästä säästä huolimatta viikonlopun aikana kirjattiin 200 vastauslomaketta. Osallistujat tykkäsivät tapahtumasta ja toivoivat kovasti jatkoa.

“Ihan superhauskaa, toivottavasti näitä tulee lisää! ?” -Henna, naapurustosuunnistaja 7.6.2020

EDIT 14.9.2020 Kuulimme toiveet ja toteutimme naapurustosuunnistuksen jatko-osan 25.-26.7.2020 viikonloppuna. Tällä kertaa rasteja oli Logomolta Vätin betonibunkkereille ja Mälikkälän metsään asti. Tutustu suunnistukseen blogikirjoituksessamme. Lisäksi voit halutessasi käydä kurkkaamassa suunnistuksen fiiliksiä Facebook-tapahtumasta.

Naapurustosuunnistus osa 2 starttasi la 25.7.2020 klo 9.00 © CYF

-Susanna & Know Your Hoods tiimi

P.S. Suunnistajien kesken arvottiin 10 Turku-aiheista palkintoa, muun muassa kahvittelulahjakortti Kupittaan kesäkahvilaan, lounaslahjakortti Fiilis Cafe’seen ja Turkuseuran lahjoittama Ruvetas Prohtama -murresanakirja. Palkinnot ja voittajat löytyvät Facebook-postauksesta.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Auli Iivonen

Tämä suunnistus-juttu on hauska ja innostava idea!
Kiitos!

23.7.2020 22:10Vastaa
3 0
Susanna | hoods.fi

Kiva kuulla Auli, että tykkäät ideasta! Tervetuloa viikonloppuna rasteille 😊

24.7.2020 9:40
0 0
Elina

Oi vitsit, miten kivaa!!!!

24.7.2020 18:36Vastaa
2 0
Susanna | hoods.fi

Samaa mieltä! Onneksi sääkin näyttää parantuvan huomiseksi, niin päästään kuivin jaloin rasteille. 😊

24.7.2020 18:39
1 0
SK

Meänkielessä täkki tarkoittaa laivan kantta kuten myös aukion ruotsinkielisen nimen däck.
http://meankielensanakirja.com/fi/sana/id/62547

24.7.2020 21:03Vastaa
2 0
Susanna | hoods.fi

Mahtavaa, kiitos tiedosta! 😃

27.7.2020 10:46
0 0