Föli, Föri, Funikulaari - Turun seudun joukkoliikenteen lyhyt oppimäärä

Susanna | 19.8.2020

Uudet opiskelijat ovat vähitellen saapuneet kaupunkiin. Me Know Your Hoodisssa esittelemme Opiskelijaviikkojen aikana Turun seutua opiskelijoille, jotta opintojen aloitus mahdollisesti täysin uudessa kaupungissa sujuu mukavasti.

Nyt vuorossa ovat Turun seudun julkiset kulkuvälineet - Föli, Föri, Fölläri, Funikulaari ja mitä-näitä-nyt-on, sillä etenkin ensimmäisinä päivinä kampukselle kulkeminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Ei hätää, sillä tämän lyhyen oppimäärän avulla pääset tutustumaan eri kulkuvälineisiin, joiden avulla matka kampukselle ja muihin tärkeisiin paikkoihin sujuu vaivatta!

Suosi julkisia kulkuvälineitä

Jos omistat oman auton, kannattaa se jättää aamulla parkkiin, sillä kampusten läheisyydestä voi olla haastavaa löytää vapaata parkkipaikkaa. Ilmaisia paikkoja on vain vähän ja maksulliset parkkipaikat käyvät nopeasti kalliiksi opiskelijan lompakolle.

Kannattaakin suosia julkisia kulkuvälineitä, sillä Turun kattavan julkisen liikenteen ansiosta se on helppoa. Alle olemmekin listanneet toimivia vaihtoehtoja kävelyn, pyöräilyn sekä yksityisautoilun rinnalle. Tiedätkö jo, mitä eroa on Fölillä ja Förillä?

Föli

Kaksi keltaista Föli-bussia peräkkäin linja-autopysäkillä Turun keskustassa.
Keltaiset Föli-bussit piristävät värikkyydellään. © Jenni Polttila/CYF

Turun katukuvaa värittävät pirteän keltaiset bussit. Turun seudun joukkoliikenne eli Föli mahdollistaa vaivattoman kulkemisen Turun, Kaarinan, Raision, Liedon, Naantalin ja Ruskon välillä. Busseja kulkee tiuhaan, reitit ovat kattavat ja samalla lipulla pääsee kulkemaan kaikkien edellä lueteltujen kaupunkien välillä. Myös lipputyyppejä on useita erilaisia. Itselle sopivin kannattaakin valita sen mukaan, kuinka usein bussin kyytiin tulee noustua.

Vinkki: Sovelluskaupasta kannattaa ladata Fölin mobiilisovellus. Näin pystyt seuraamaan aikatauluja ja ostamaan kertalipun kätevästi!

Fölläri eli Föli-fillarit

Kaupunkipyörät eli Föllärit eli Föli-fillarit tarjoavat mainion tavan harrastaa hyötyliikuntaa siirryttäessä paikasta toiseen. Pyörien käyttö on kätevää, sillä Föllärin voi napata alleen miltä tahansa fillariasemalta.

Puna-keltaisia Föli-fillareita kaupunkipyöräasemalla Turun Martissa.
Fillariasemia on runsaasti ympäri Turun keskustaa ja muuten vilkkaita alueita. © Jenni Polttila

Fillareiden käyttöönotto tapahtuu lataamalla ja rekisteröitymällä ensin Donkey Republic -sovelluksessa. Sen jälkeen löydät vapaan pyörän ja saat lukon auki sovelluksen kautta. Yhtäjaksoisesti pyörää voi käyttää yhden tunnin, sen ylittävältä ajalta peritään lisämaksu. Kuukauden käyttöoikeuden saa huokealla 6 euron kuukausimaksulla, mutta vaihtoehtona on myös 2 euron kertamaksu. Myös Fölin kausikorttiin kuuluu fillareiden käyttöoikeus!

Funikulaari ja Föri

Rinnehissi eli Funikulaari ja kaupunkilautta eli Föri, ovat etenkin Kakolassa asuville oivia kulkuvälineitä. Kulkuvälineiden käyttö on ilmaista, joten jo kokemuksen vuoksi sekä Föri että Funikulaari kannattaa käydä testaamassa!

Kaupunkilautta Förillä matka “täl ja tois pual jokke” Itäisen ja Läntisen rantakatujen välillä kulkee leppoisasti vesiteitse. Föri-matka kestää kokonaisuudessaan muutaman minuutin.

Sini-oranssi kaupunkilautta Föri ylittämässä Turun Aurajokea.
Föri tuo hauskaa vaihtelua perinteisempiin kulkuvälineisiin. © Jenni Polttila

Funikulaari on ainoa joukkoliikenneväline, joka kulkee Kakolanmäen laelle. Se onkin autottoman pelastus etenkin painavien ruokaostosten kanssa liikuttaessa, sillä mäellä ei ole lähikauppoja. Funikulaari on tietysti kokeilemisen arvoinen, vaikka ei asuisikaan mäellä - onhan se ainoa laatuaan Suomessa. Funikulaarin kyytiin pääsee hyppäämään osoitteessa Linnankatu 55b.

Huom! Kannattaa tsekata etukäteen, että Funikulaari pelittää.

Turun Kakolassa sijaitsevan funikulaarin alatasanne.
Alkukesästä 2019 avautunut funikulaari kuljettaa ihmisiä Kakolanmäelle. © Jenni Polttila

Muut kulkupelit

Sähköpotkulaudat

Turun keskustassa kulkiessa huomaa eriväristen sähköpotkulautojen värittävän kadunvarsia ja -kulmia. Sähköpotkulautoja kaupunkilaisten käyttöön tarjoavat yksityiset yritykset, kuten Voi ja Tier, joiden laudat erottaa toisistaan niiden värityksen avulla.

Potkulautojen käyttöönotto tapahtuu mobiilisovelluksen avulla, joten lauta on erittäin kätevä kulkupeli kiireessäkin. Muistathan kulkea laudoilla varovasti ja jättää ne käytön jälkeen paikkaan, jossa ne eivät ole muun liikenteen tiellä!

Kolme sähköpotkulautaa vierekkäin Turun Aurajoen varrella.
Oletko jo kokeillut sähköpotkulautaa? © Jenni Polttila

Oma pyörä

Yllä lueteltujen kulkuvälineiden lisäksi oma polkupyörä on Turun kokoisessa kaupungissa kätevä kulkupeli. Opiskelijaystävällinen valinta on hankkia käytetty pyörä esimerkiksi Ekotorilta tai Torista. Omaa pyörää käytettäessä kunnollinen lukko on kuitenkin pakollinen, jotta kulkupeli pysyy tallessa.

Millä sinä aiot liikkua kampukselle?

Mitä Opiskelijaviikoilla tapahtuu seuraavaksi?

Me Know Your Hoodsin toteuttajat järjestämme 10.8.-6.9.2020 Opiskelijaviikot, joiden aikana esittelemme Turkua opiskelijoiden näkökulmasta ja jaamme omat vinkkimme Turun seudun opiskelijaelämään. Olemmehan me kaikki tiimiläiset jossain vaiheessa opiskellet Turussa.

Aiemmin esittelimme opiskelijoiden suosikkinaapurustoja Turun seudulla sekä TYS:n kiinnostavimpia asuntokohteita. Seuraavaksi pääsemme tutustumaan muun muassa Turkuun muuttaneiden opiskelijoiden tarinoihin. Tervetuloa takaisin!

- Jenna ja Jenni (Turun amk:n opiskelija) & Susanna (Know Your Hoods)

P.S. Know Your Hoods on naapurustojen hakukone, joka auttaa löytämään itselle parhaiten sopivan naapuruston. Kokeile maksutonta hakukonetta ja tee löytöjä! Voit myös seurata vinkkejä Turun seudulle meidän Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)