Kaupunginosaviikoilla musiikki soi, lapset leikkii ja yhteisöllisyys vahvistuu - Syksyn 2019 viimeiset tapahtumat!

Ninna | 2.9.2019

Turun Kaupunginosaviikot 2019 ovat tarjoilleet ohjelmaa läpi kevään ja kesän ympäri Turkua. Vielä on viikko aikaa nauttia syksyn tarjonnasta, joten kannattaakin siis hypätä joko pyörän selkään tai Fölin kyytiin ja suunnistaa Varissuolle, Linnanfälttiin tai Keskustaan.

"Olen vieraillut tämän vuoden tapahtumissa ahkerasti ja on ollut ilo huomata, kuinka omaleimaisia ja kulttuurisesti rikkaita kaupunginosia Turusta löytyy. "

Kaupunginosaviikkojen ajatuksena on järjestää tapahtumia eri kaupunginosissa ja vahvistaa alueiden yhteisöllisyyttä. Osa naapurustoista tarjoilee ohjelmaa läpi viikon, osassa juhlitaan päivän ajan. Tapahtumat tarjoavat erityisen mahdollisuuden tutustua Turun kiinnostaviin ja toisistaan poikkeaviin naapurustoihin, niiden ihmisiin ja tärkeisiin toimijoihin. Lähestulkoon kaikki Kaupunginosaviikkojen tapahtumista on ilmaista iloa kaikille!

Olen vieraillut tämän vuoden tapahtumissa ahkerasti ja on ollut ilo huomata, kuinka omaleimaisia ja kulttuurisesti rikkaita kaupunginosia Turusta löytyy. Esimerkiksi merellisellä Uittamolla pääsin tutustumaan paikallisten yhdistysten aktiiviseen toimintaan ja päiväkoti Vilskeeseen, tein ostoksia peräkonttikirppiksellä ja bongasin lintuja. Harmikseni en enää ehtinyt melomaan.

Taustalla Ispoisten vanha kartano, jonka edessä on ihmisiä kerääntyneenä peräkonttikirppiksen tavaroiden ääreen Uittamon kaupunginosapäivänä.
Uittamon kaupunginosapäivässä keväällä oli tarjolla monipuolista ohjelmaa Isposten kartanon pihalla järjestetystä kirppiksestä melontaan. © CYF

Kärsämäessä sain tutustua kauniiseen 138-vuotiaaseen puukouluun ja paikallisiin yhdistyksiin sekä kuunnella trubaduuria ja osallistua kierrätysarpajaisiin. Alueen asukkaita myös kannustettiin merkitsemään karttaan asuinalueen parhaita tai kehittämistä kaipaavia kohteita.

Kaupunginosaviikkoja on järjestetty Turussa vuodesta 2012 asti ja niiden järjestämisestä vastaa Kaupunginosaviikkojen Tuki ry yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Itse ohjelma puolestaan on paikallisten toimijoiden ja alueiden asukkaiden ideoimaa ja järjestämää.

Varissuolla aistii poikkeuksellista yhteisöllisyyttä

Tänään 2.9. suuntasin pyöräni kohti Varissuota, sillä luvassa oli paikallisten yhdistysten avoimien ovien päivä. Mikä voisikaan olla parempi avaus Varissuon kaupunginosaviikolle kuin tutustua paikallisiin toiminnan järjestäjiin. Alueen yhdistysten toiminnassa oli selkeästi esillä monikulttuurisuus, toisten auttaminen, työllisyyden edistäminen, yhteisöllisyys ja hauskanpito.

Yhdessä-yhdistys on yksi Varissuon aktiivisimmista ja näkyvimmistä yhdistyksistä. Sen tavoitteena on edistää monikulttuurista yhteiskuntaa siten, että eri kieli- ja kulttuuriryhmien jäsenet toimivat saumattomasti yhdessä. Yhdessä-yhdistyksen ylläpitämä Intercultural Center sijaitseekin erinomaisella paikalla aivan Varissuon liikekeskuksen vieressä ja tilat ovat erittäin aktiivisessa käytössä.

Yhdessä-yhdistyksen edustaja punatiilisen rakennuksen edessä Varissuolla.
Yhdessä-yhdistyksen Adriana Gerxhalija esitteli yhdistyksen monipuolista harrastus- ja tukitoimintaa sekä viihtyisiä tiloja, joita tarjotaan myös muiden käyttöön. © CYF

Harrastustoimintaa löytyy kaikenikäisille kielten opiskelusta, kokki- ja käsityökerhoista aina improteatteriin asti. Yhdistys järjestää myös infopäivissään monenlaista neuvontaa työnhausta atk-neuvontaan. Yhdessä-yhdistyksen Adriana Gerxhalija kertoi, että suurin osa heidän kävijöistä tulee Varissuolta, mutta monipuolinen toiminta houkuttelee kävijöitä myös kauempaa esimerkiksi Halisista ja Itäharjulta.

Turun Tyttöjen Talon Varissuon tiloihin saapuessani kuulen jo oven takaa naurua ja musiikkia. Tyttöjen Talon toiminta on pääasiassa suunnattu 10–16-vuotiaille, mutta myös aikuisille löytyy naisten ryhmä sekä palveluohjausta. Nuoret näyttävät viihtyvän tiloissa hyvin. Yksi tyttö saa parhaillaan apua läksyissään, osa fiilistelee valkokankaalla pyörivän musiikkivideon tahatiin ja osa on syventynyt askartelemaan.

Eri-ikäisten tyttöjen käsiä posterin edessä, jossa lukee 'be the change you wish to see in the world'.
Turun Tyttöjen Talo järjestää toimintaa nuorille tytöille ja naisille huomioiden sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyyden. Sukupuoleen liittyviä odotuksia ja käyttäytymismalleja pyritään purkamaan, avaamaan ja laajentamaan sekä hyväksymään jokainen yksilö omana itsenään. © CYF

Tyttöjen Talo on monikulttuurinen ja syrjinnästä vapaa alue. Turun Tyttöjen Talolla on myös toimitiloja keskustassa. Tyttöjen talolle on ollut tärkeää saada toimitilat Varissuolle, sillä keskustaan meneminen olisi monelle nuorelle tytölle vaikeaa, liian kallista tai turvattomana, talon henkilökunta selkeyttää.

Varissuon alueen yhdistyksissä erityistä on myös niiden tiivis yhteistyö. Muita avoimien ovien päivää viettäneitä Varissuon yhdistyksiä ovat MLL Perhekeskus Variksenpesä, Varissuon Työ ja Toiminta VT ry ja Itä-Turun Eläkkeensaajat.

Vielä ehtii mukaan tapahtumiin!

Ohjelma ja toiminta ei siis ole loppumassa, vaikka Varissuon kaupunginosaviikko kestääkin vain tämän viikon! Nyt kuitenkin Varissuon kaupunginosaviikko on vasta aluillaan ja se sisältää monipuolista ohjelmaa, kuten VakkeLove -kaupunginosajuhlat, tanssit lämpötynnyrillä ja lähiöpelitapahtuman lapsiperheille.

Turun linnan illan hämärtyessä.
Linnanfältin kaupunginosapäivässä 6.9. pääsee osallistumaan muun muassa Turun linnan kierrokselle. © CYF

Myös Keskustan kaupunginosaviikkoa vietetään koko viikon ajan 2.-8.9.2019 Keskustassa voi mennä vaikkapa jokilauttaristeilylle Ruissalon telakalle ja tutustua ilmaiseksi museoihin ja teattereihin. Myös Linnanfältissä vietetään erityistä kaupunginosapäivää 6.9.2019, jolloin voi osallistua esimerkiksi ilmaiseen ulko-opastukseen Turun Linnassa. Tutustu tarkemmin Kaupunginosaviikkojen koko ohjelmaan ja valitse suosikkisi!

-Ninna

P.S. Mikäli et tällä kertaa pääse osallistumaan Kaupunginosaviikkojen ohjelmaan, voit tutustua Varissuohon, Keskustaan - joko täl pual jokke tai tois pual jokke ja Linnafälttiin tai hakea itsellesi sopivaa naapurustoa hakukoneemme avulla.

Hei, kurkkaa valokuvakisan satoa Turusta!

EDIT 20.05.2020 Rakas Turku -valokuvakisa jatkui vuoden 2019 loppuun saakka. Joka viikko kisassa oli uusi teema ja uusi voittaja – käy katsomassa valokuvakisan parhaimpia paloja TOP 3 Voittajat, Viikkovoittajat osa 1 ja Viikkovoittajat osa 2 -blogeissamme!

Seuraa myös tulevia valokuvakilpailuita Know Your Hoodsin Facebook ja Instagram sivuilla. :)

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)