Turun Linnanniemi uudistuu kaupunkilaisia kuunnellen

Ninna | 20.11.2020

Linnanniemi on uudistuva ja historiallisesti merkittävä alue, jonka kruununa kohoaa Turun linna ja josta aukeaa yhteydet Itämerelle, aina Ruotsiin saakka. Nykyiseen ja tulevaan Linnanniemeen tutustuttiin marraskuussa 2020 järjestettyjen tapahtumien yhteydessä, joista yhteistyössä Turun kaupungin kanssa (kaupallinen yhteistyö) toteutettu Linnanniemen Naapurustosuunnistus johdatti muun muassa alueen suunnittelukilpailun tulosten äärelle. Mutta mitä Linnanniemeen on suunnitteilla?

Turun Linnanniemessä vanha ja uusi kietoutuvat kauniisti yhteen

Siellä, missä Aurajoki loppuu ja Itämeri alkaa, sijaitsee historian värittämä Linnanniemi. Linnanniemen alueelle tunnusomaista on sen keskellä kohoava keskiaikaisen arkkitehtuurin taidonnäyte, Turun linna, joka on myös yksi Suomen hienoimmista nähtävyyksistä. Aivan Linnanniemen nokasta aukeaa portti Itämerelle, sillä ruotsinlaivat aloittavat matkansa Turun satamasta.

Valaistu Turun linna hohtaa mustassa yössä Linnanniemellä.
Turun linna rakennettiin alunperin saarelle yli 700 vuotta sitten. Nyt maa on kohonnut ja saari on muuttunut niemeksi. © CYF

Linnanniemen alue on ollut pitkään merkittävä Turun kaupungin kehityksen kannalta. Turun linna oli aikoinaan hallinnollinen keskus, ja sittemmin Turun satamalla on noussut merkittäväksi reitiksi niin ihmisten kuin tavaroiden liikkumisessa. Vielä tänäkin päivänä Turun linna ilahduttaa turisteja museona, ja satamatoiminnot kukoistavat houkutellen tavallisena päivänä (ei siis vuonna 2020...) yli 9000 matkustajaa.

Linnanniemi tulee kuitenkin kokemaan tulevilla vuosikymmenillä mullistavia uudistuksia. Uudistuvalla alueella halutaan säilyttää arvokasta Turusta kertovaa historiaa, mutta Linnanniemestä tavoitellaan samalla viihtyisää kaupunkikulttuurin kehtoa. Onhan alueella valtava potentiaali kehittyä tiiviimmäksi osaksi turkulaista ajanviettoa – ja toki matkailijoidenkin silmissä entistä ehommaksi.

Ilmakuva Aurajokisuusta ja Turun Linnanniemen alueesta.
Linnanniemen alue toimii porttina Turusta Itämerelle. © Janne Mustonen

Turun kaupunki järjesti keväällä 2020 Linnanniemen kansainvälisen ideakilpailun, jossa etsittiin alueen tulevaisuuden kehittämisvaihtoehtoja. Ideakilpailun voittajien julkistamisen yhteydessä Linnanniemellä järjestettiin upea tapahtumien sarja, jossa myös me eli Know Your Hoods olimme mukana järjestämässä Linnanniemen Naapurustosuunnistusta!

Myöhemmin blogissa paljastamme myös Naapurustosuunnistuksen mahtavien palkintojen voittajat. ;) Mutta kurkataan sitä ennen, millais kilpailussa pärjänneet ehdotukset ovat.

Mihin suuntaan Linnanniemi kehittyy?

Linnanniemen kansainväliseen ideakilpailuun tuli huikeat 127 ehdotusta alueen kehittämiseksi. Ideakilpailun voittajatyö oli After Partyn ja Sitowisen yhteistyössä tekemä kilpailuehdotus “Kolme palaa”. 

Voittajateoksessa Linnanniemen alueen suunnitellaan jakautuvan nimensäkin mukaisesti kolmeen toiminnallisuuksiltaan erilliseen osaan, Uuteen Linnapuistoon, Merikortteliin ja Satamakaupunkiin. Teoksessa kunnioitetaan erityisesti Turun linnaa, ja siinä esitetään laajaa puistoaluetta linnan ja Aurajoen välille. Voittaneessa työssä paikkansa on löytänyt myös rantaan suunniteltu Historian ja tulevaisuuden museo.

Laivan tuuletin Forum Marinumin museoalueella Turussa.
Nykyisellä Linnanniemen alueella sijaitsee merellinen Forum Marinum ja näyttävät museolaivat.  © CYF

Myös muut ideakilpailun kärkipaikoille yltäneet olivat erittäin inspiroivia suunnitelmia, joista kymmenen menestyneintä työtä tuotiin esille marraskuun alussa järjestettyyn Linnanniemen pop up -näyttelyyn.

Linnanniemen pop up -näyttelyssä oli esillä kilpailuehdotusten lisäksi Turun museokeskuksen nykydokumentointiprojekti. Nykydokumentoinnissa tallennetaan tämänhetkistä Linnanniemeä ja ihmisten muistoja ja kokemuksia alueesta. Oman muistosi voit edelleen jakaa Prikka-palvelussa. Lisäksi pop upissa esiteltiin satama-alueen liikenteen ja liikkumisen yleissuunnitelma, joka oli toteutettu Itämeren satamakaupunkien yhteisessä Hupmobile-hankkeessa.

Linnanniemen Naapurustosuunnistus johdatti suunnistajat niemennokan saloihin

Tapahtumien kirjoon mahtui myös Linnanniemen Naapurustosuunnistus, jossa meilläkin oli näppimme pelissä. Tapahtuma oli osa suosittua Naapurustosuunnistusten sarjaa, joka inspiroi tutustumaan omiin tai vähän vieraampiin kulmiin. Linnanniemen Naapurustosuunnistuksen 10 rastilla olleet tehtävät paljastivat erityistä tietoa alueesta ja sen historiasta, ja inspiroivat suunnistajia pohtimaan myös omia toiveitaan alueen tulevaisuuden suhteen. 

Linnanniemen Naapurustosuunnistuksen rasteja S/S Bore laivahostellin puisessa ovessa kolmella eri kielellä.
Suunnistuksen pääsi osallistumaan kolmella eri kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. © CYF

Vastauslomakkeita palautettiin reippaasti yli 100 kappaletta. Oli ilo huomata, kuinka ihmiset eivät antaneet sateisten säiden lannistaa, vaan lähtivät marraskuun pimeyttä uhmaten kohti Linnanniemen rasteja. Tai bongasit hetkellisen auringonpaisteen!

Kelistä huolimatta oli kivaa ja jälleen uusi kaveri perehdytetty naapurustosuunnistuksen pariin -Kici

Kivaa oli! Sää suosi ja lasten potkulaudat kiisivät. Herkkuevästauko Turun linnassa kruunasi reissun. -Perhe Mäki

Palautteiden perusteella Naapurustosuunnistuksella viihdyttiin:

Mentiin Amazing race -hengessä juosten rastilta toiselle :D -Jules

Oli! Harvoin asioista innostuva kumppanikin oli positiivisesti yllättynyt. -Pirre

Absolut. Jag och min flickvän har nyss flyttat till Kakola så vi lärde oss mycket om vårt nya grannkvarter. -Christoffer

Palkinnot kruunaavat suunnistuksen - Onnea voittajille!

Vaikka Naapurustosuunnistus on jo itsessään mukavaa tekemistä, on tietysti vielä mukavampaa voittaa mahtavia palkintoja. Arvoimme palkintoja Linnanniemen houkutteleviin ravintoloihin, majoituspalveluihin ja museoihin yhteensä 10 kappaletta. Onnea voittajille! :)

Otamme yhteyttä palkintojen voittajiin sähköpostitse. HUOM! Käythän kurkkaamassa myös roskapostistasi, ettei voittoviesti ole päätynyt sinne.

Sivukuva laivahostel S/S Boren keulasta yöllä ja takana Aurajoen maisemassa hohtavat valot ja Suomen joutsenen mastot.
Suunnistuksen palkintona eräs onnekas suunnistaja pääsee yöpymään laivahostel S/S Boressa. © CYF

P.S. Olitko mukana suunnistamassa? Kerro kommenteissa, mikä oli parasta reitillä!

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Meille on erittäin tärkeää ja mieltä lämmittävää huomata, kuinka järjestämämme Naapurustosuunnistukset ovat löytäneet paikan monen sydämessä. Haluammekin kiittää kaikkia osallistujia ja erityisesti uskollisia suunnistajiamme, jotka ovat kiertäneet jo monia suunnistusreittejämme! 

Oli kivaa. Tämä on jo kolmas kerta suunnistuksella -Jussi M

Moni toivoi myös lisää Naapurustosuunnistuksia…

Oli tosi kiva juttu. Viikonlopun piristys, kun sai lähteä kävelylle keskustaan ja siinä samalla tutustua rastien muodossa uuteen alueeseen. Rastit olivat kivan lähekkäin keskustan läheisyydessä, jolloin saattoi käydä kävelyllä ja mennä sen jälkeen nälkäisenä syömään yhteen sielläpäin olevaan ravintolaan. Aivan loistavaa lauantai illan viihdettä. Näitä ehdottomasti lisää :) -Anne & Jarmo

...ja täältä pesee! Kaksi uutta kaupunkia liittyy osaksi Know Your Hoodsia 26.11.2020, minkä kunniaksi järjestämme joulukuun aikana peräti kaksi jouluista Naapurustosuunnistusta! Arvaatko jo, mitkä kaupungit ovat kyseessä?

Seuraa Know Your Hoodsin Facebook- ja Instagram-sivuja, niin tiedät, missä suunnistetaan seuraavaksi.

-Ninna & Know Your Hoods tiimi

P.S. Linnanniemen alueeseen voit tutustua tarkemmin Turun sataman ja Linnanfältin aluesivuillamme. 

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)