Valpperi - Vuoden 2021 kylä hurmaa yhteishengellä ja mahdollisuuksilla urheiluun

Ninna | 6.10.2021

Houkutteleeko upouusi maastopyöräreitti tai asukkaiden talkoovoimin työstämä frisbeegolfrata? Haluaisitko kenties vuokrata kodan tai saunan lammen rannalta pimenevien iltojen iloksi? Nousiaisten Valpperia ei turhaan valittu Varsinais-Suomen vuoden kyläksi kesällä 2021. Valpperissa riittää tekemistä koko päiväksi niin kaveriporukalle kuin lapsiperheellekin. Pakkaa eväät mukaan ja lähde syysretkelle!

Syyslomapäiväksi Valpperiin

Nousiaisissa keskellä kauneinta suomalaista luontoa sijaitsee pieni ja yhteisöllinen Valpperin kylä, johon saapuessaan vierailija yllättyy. Muodonmuutoksen kokenut kylä nimitettiin vuoden 2021 varsinaissuomalaiseksi kyläksi – eikä ihme, sillä Valpperia on kehitetty ahkerasti viimeisen viiden vuoden aikana. Idyllinen kylä on myös lähellä, sillä ajomatkaa Turkuun kertyy vain puolisen tuntia.

Valpperin uimalampi, jonka oikealla puolella on sauna ja vasemmalla puolella kota.
Valpperin uimapaikka kutsuu pulahtamaan viilentävään veteen. Jos syysuinti kylmiltään tuntuu liian hurjalta ajatukselta, varaa sauna urheilusuorituksen päätteeksi! © hoods.fi

Uusi kyläkoulu kohoaa keskeltä levollista peltomaisemaa, jonka luota pitkät puiset kuntoportaat johdattavat ulkoilijat korkean metsäisen mäen päälle. Mäen laella hohtaa tyyni lampi, jonka rannalla koreilee saunarakennus ja viihtyisä kota. Kodan luota aukeaa upeat näkymät Valpperin kylään ja ympäröivään luontoon.

Miltä kuulostaa syyslomapäivän pyörälenkki vaihtelevassa maastossa, fribaus upouudella radalla tai saunominen ja uiminen ystäväporukalla keskellä rauhoittavaa luontoa? Moni myös haaveilee asumisesta vahvan yhteishengen omaavassa kylässä, joten Valpperiin kannattaa lähteä myös aistimaan kyläyhteisön henkeä.

Valpperi on urheilijan unelma. Maastopyöräilyä, hiihtoa, polkujuoksua – you name it.

 • Lähtö: Valpperin urheilukeskuksen parkkipaikka, Urheilutie 17, Nousiainen
 • Valpperista löytyy: Urheilukeskus, Valpperin urheilutalo, pururata, kuntoportaat, maastopyöräilyreitti, laavu, kota, frisbeegolfrata, uimapaikka ja Valpperin hiihtokeskus.
 • Esteettömyys: Valpperin urheilutalolle pääsee esteettömästi pysäköimään ja sieltä nousee hiekkainen mäki saunalle ja uimapaikalle.

"Tosi monipuolinen paikka urheiluun. Itse tykkäsin eniten poluista, seurana ollut 10v. frisbeegolfista. Kota ja uimapaikka oli tosi sympaattiset." - Know Your Hoodsin kesäretkihaasteen osallistuja

Valpperin urheilukeskus ja sen luota lähtevät eripituiset reitit saavat sykkeet nopeasti kohoamaan! Uimapaikalta metsän syvyyksiin johtaa klassinen pururata, joka on erittäin hyväkuntoinen ja pehmeä juosta. Reitistön täyttyessä lumesta 80 metrin korkeudelle vedenpinnasta kohoava mäki muuttuu hiihtokeskukseksi ja reitistölle tehdään Valpperin kuuluisat ladut.

Reitit ovatkin olleet jo kauan hiihtäjien suosiossa (puhutaan jopa Valpperin valkeasta ihmeestä hämmästyttävän hyvän lumitilanteen vuoksi ja hiihtokisoja on järjestetty vuosittain), mutta nyt myös polkujuoksijat ja maastopyöräilijät ovat löytäneet Valpperin erinomaiset maastot.

Maastopyöräreitin opaste, jossa on kuva pyöräilijästä polkemassa mäkeä ylös.
Oletko koskaan kokeillut maastopyöräilyä? Valpperista voi vuokrata maastopyörän. © hoods.fi

Viimeisimpänä tulokkaana on 10 kilometrin maastopyöräreitti, joka toteutettiin Nousiaisten Alun, Nousiaisten Suden ja Nousiaisten kunnan yhteistyönä. Reittiä laajennetaan parhaimmillaan ja pian se pitenee jopa 20 kilometrin mittaiseksi. Maastopyöräilyreitti sai arvoisensa avauksen elokuun 2021 MTB-tapahtumassa, ja reitin toivotaan saavan suosiota myös tulevien maastopyöräilytapahtumien paikkana.

"Maastopyöräreitti oli onnistunut! Muutenkin kokonaisuuteen oli panostettu hyvin." - Know Your Hoodsin kesäretkihaasteen 2021 osallistuja

 • Mistä voin vuokrata maastopyörän?
  • Valpperin urheilutalolta osoitteesta Urheilutie 17, Nousiainen
 • Maastopyörän vuokraushinnasto:
  • Ma-to 30€ 3h
  • Pe-su 40€ 3h
 • Lisätietoja: Janne p. 044 2413418

Portti vaeltajan paratiisiin

Jos kaipaat pidempää vaellusta syyspäivään, Varsinais-Suomen suosituimmat vaellusreitit eli Kuhankuonon retkeilyreitistö, alkaa Valpperin koulun takapihalta. Kuhankuonon reittejä pitkin pääsee seudun kauneimpaan kansallispuistoon, Kurjenrahkaan, saakka. Metsien samoilijat saavat nauttia myös erinomaisista sienestys- ja marjastusmaastoista.

"En ole aikaisemmin käynyt Valpperissa - mentiin yleensä suoraan kansallispuistoon. Nyt näyttää että matkallakin on kivoja kohteita. Asukkaille on varmaan erityisesti mukava paikka." - Know Your Hoodsin kesäretkihaasteen 2021 osallistuja

Pihlajanmarjan lehdet punertavat.
Reittien varrella on kaunis ruska odottamassa kulkijoita © hoods.fi

Uusi frisbeegolfrata on valpperilaisen talkoovoiman taidonnäyte

Valpperilaisesta talkoohengestä on erinomainen osoitus uuden frisbeegolfradan valmistumisen vaiheet. Rata on ilahduttanut fribaajia ympäri Turun seudua ja itsekin alkukesän retkelläni Valpperiin ihmettelin, että mitä nämä metsästä löytyvät puiset lavat oikein ovat! Syy selvisi kesän lopulla, kun metsikköön nousi myös frisbeegolf-maalit.

Kartta Valpperin frisbeegolfradasta.
Valpperin frisbeegolf tarjoaa kokopitkän radan uskomattomissa maisemissa. © Nousiaisten kunta

Oli ilahduttavaa kuulla, että frisbeegolfradan heittopaikkojen puisia pohjia olivat rakentamassa niin teini-ikäiset kuin eläkeläisetkin ja sama porukka jatkoi hommia maastossa läpi kesän. Nousten Frisbeegolf ry järjesti radalla avajaiskilpailun 9.9.2021, jonne talkoolaiset pääsivät ilmaiseksi.

Valpperin 18-väyläiselle frisbeegolfradalle kannattaa ehdottomasti suunnata niin kokeneemman fribaajan kuin vasta-alkajankin. Rata takaa mielenkiintoisen frisbeegolf-päivän Valpperin metsien kumpuilevassa maastossa.

Saunomaan ja uimaan omalla porukalla Valpperiin!

Itselleni kaikkein vaikuttavin paikka Valpperissa on urheilukeskuksen mäen päällä sijaitseva kota, sauna ja uimapaikka. Pitkät puiset kuntoportaat kiivettyä mäen huipulta tulee vastaan kota sekä tyyni ja puhdas lampi pehmoisen hiekan ja kallioiden ympäröimänä ja sen rannalta viehättävä saunarakennus.

Kota, joka sijaitsee mäen päällä.
Kodan ja saunan ympäristö on Valpperin mäen sydän, jossa on kiva rauhoittua urheilun jälkeen. © hoods.fi

Valpperin saunan ja kodan voi vuokrata omaan käyttöön. Mikä sen parempaa kuin rentoutuminen saunan ja kodan tunnelmissa syksyisen juoksu- pyörä- tai fribauslenkin jälkeen? Hinnat ovat sen verran ystävälliset, ettei niistä tarvitse huolta kantaa.

 • Saunan vuokraus: 30€ / 4 tuntia
 • Kodan vuokraus: 60€ / 4 tuntia
 • Kodan ja saunan vuokraus: 90€ / 6 tuntia

Varaa tästä kota tai sauna käyttöösi!

Mikä tekee Valpperista vuoden 2021 varsinaissuomalaisen kylän?

Varsinais-Suomen Kylät ry valitsi Nousiaisten Valpperin kylän Vuoden 2021 varsinaissuomalaiseksi kyläksi. Onhan Valpperissa toki hulppeat urheilumahdollisuudet, mutta se tuskin yksinään riittää kunniamainintaan. Kaikki alkoi uuden kyläkoulun rakentamisesta vuonna 2015, jonka jälkeen remontoitiin urheilutalo. Sen jälkeen on valmistunut monipuoliset ulkoilu- ja virksitysmahdollisuudet pitkälti paikallisten talkoohengen ja kunnan yhteistyön avulla.

Vaan mikä on Valpperin uudistusten ja hyvän yhteishengen salaisuus?

Valpperissa viihtyvät kaikenikäiset

Ei ole itsestään selvää, että pieneen kylään Nousiaisten maaseudulle rakennetaan upouusi kyläkoulu aikana, jolloin suurin osa Suomen kyläkoulujen tarinoista on tullut päätökseensä. Pienessä koulussa on vahva yhteishenki ja koulun juhlat ovat koko kylää yhdistäviä tapahtumia. Opetuksessa on panostettu opetuksen laatuun, digitaalisten taitojen kehitykseen ja ympäröivä luonto mahdollistaa spontaanit metsäretket ja kokemuksellisen oppimisen metsässä.

Valpperin kyläkoulu peltomaisemassa.
Valpperin uusi koulu on kylän sydän, jossa pieni määrä opiskelijoita pääsee helposti urheilemaan ja oppimaan metsään. © Kirsi Tapani

Valpperiin saapuessa on kuitenkin harvinaisen selvää, että kylässä kasvaa uusi sukupolvi. Kyläyhdistyksen leikkipaikalta kuuluu lasten naurua, koululaiset suunnistavat kotiin pitkin teiden varsia ja nuoret nauttivat kylän monipuolisista harrastusmahdollisuuksista.

Nykyään jokainen valpperilainen vauva saa 300 euroa vauvarahaa!

Aiemmin esiteltyjen lisäksi Valpperissa on hurja määrä harrastuksia, joista pääsee nauttimaan kaikenikäiset: vapaapalokunta, partio, 4H-kerho, sählyt lapsille ja aikuisille, kuntopiiri, eläkeläisten pelivuorot, martat, perhekerho, seurakunnan päiväkerhot, hiihtokoulut, pingiskerho ja suunnistus. Nuoristotalot tarjoavat mielekästä tekemistä niin pienemmille kuin isommillekin.

Valpperin kylän vahva yhteishenki sitoo sukupolvet yhteen

Valpperin kylän taloista monet ovat sijoittuneet nauhamaisesti Hirvijoen varteen, kyläkoulun ja urheilukeskuksen välittömään läheisyyteen. Valpperin kylällä on myös pitkä ja hyvin tiedossa oleva historia. Ensimmäinen maininta kylästä on jo vuodelta 1505 ja nimi Valpperi vakiintui 1600-luvulla. Kylässä vierailevaa ihastuttaa, kuinka paljon vanhaa rakennuskantaa on säilynyt. Toki myös vastarakennetut uudet kauniit kodit hivelevät modernimpaa asumista arvostavan silmää.

"Valpperissa on parasta luonnonläheisyys, kyläläisten yhteishenki ja kattavat retkeilyreitistöt." - Päivi Lehtonen, Valpperin asukas

Moni Valpperin tuoreimmista 2021 valmistuneista uudistuksista on toteutettu kyläläisten yhteisen panostuksen seurauksena. Kylässä elää vahvana yhteisöllisyys ja talkoohenki. Lisäksi kyläkahvila kokoaa valpperilaisia viikottain yhteen ja alueella toimii aktiivinen Valpperin Kyläyhdistys. Talkoovoimin toteutettiin Valpperille omat nettisivutkin äskettäin!

Valpperin puiset kuntoportaat johtavat korkealle mäelle.
Valpperissa aiotaan kiivetä korkealle tulevaisuuteen. © hoods.fi

Miten Valpperi on kehittynyt niin valtavasti lyhyessä ajassa? Osasyynä on Erkki Peltolan testamentti, jonka ansiosta perustettiin Valpperin kehittämisrahasto vuonna 2018. Testamentin ehtoihin perustuen rahat tulee käyttää Valpperin kylän eduksi.

Suuri osa kehityksestä on kuitenkin loppupeleissä aktiivisen yhteisön ansiota. Rakkaalla kylällä on monta kättä, jotka ovat valmiita työskentelemään sen hyväksi.

-Ninna

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)