Eura

Eteläisessä Satakunnassa, Pyhäjärven ja rehevän luonnon äärellä sijaitseva Euran kunta tarjoaa asukkailleen niin Kauttuan ruukkikylän tunnelmaa, monimuotoisia kyliä kuin keskustan asumisen helppoutta. Ajomatka Poriin taittuu reilussa puolessa tunnissa ja kunnasta löytyy monipuolisia palveluja ja työpaikkoja. Eurassa on helppoa yhdistää asuminen, työ ja harrastukset.

Eurassa asutaan ympäri kuntaa hurmaavan ympäristön keskellä

Eura on lähes 12 000 asukkaan Satakunnassa sijaitseva kunta, jonka asukkaat ovat levittäytyneet useisiin perinteikkäisiin kyliin. Eurassa yhdistyy useampi entinen kunta ja tarjolla onkin viehättävää asumista moneen eri elämänvaiheeseen. Asukkaiden iloksi ja arjen turvaksi palveluita löytyy monista kyläkeskuksista.

Euran sijainti on erinomainen eteläisessä Satakunnassa, sillä tarvittaessa maakuntakeskus Poriin ennättää autolla alle 40 minuutissa ja Raumalle noin puolessa tunnissa. Euran keskustan lähistöllä asuessa pärjää hyvin fillarilla ja jalkaisin kulkemalla, mutta keskustan ulkopuolella oma auto tulee tarpeeseen.

Leimallista Euran ympäristölle ovat vesistöt sekä rehevä ja monipuolinen luonto. Eurassa on useita järviä ja osa Lounais-Suomen suurimmasta järvestä, Pyhäjärvestä, sijaitsee Eurassa. Kunnan läpi virtaa myös Pyhäjärvestä alkunsa saava Eurajoki. Hyvin hoidettu ja vauras maaseutumaisema on vesistöjen lisäksi ominaista Euralle.

Eurasta tehdyt löydöt antoivat nimen kivikauden viimeiselle ajanjaksolle

Euraa pidetään esihistorialtaan yhtenä Suomen merkittävimmistä kunnista – ja syystä! Kunnasta on tehty runsaasti rautakautisia löytöjä, jotka ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota. Kiukaisten alueelta tehdyt tuhansien vuosien takaiset asuinpaikkalöydökset ovat niin merkityksellisiä, että ne ovat antaneet nimen jopa kivikauden viimeiselle ajanjaksolle, Kiukaisten kulttuurille. Viikinkiaika ja sen jättämät jäännökset ovat kuitenkin Euran ehdottomia historiallisia helmiä!

Eurassa on myös ollut teollista toimintaa jo 1600-luvun lopulta lähtien – tästä historiasta muistuttaa idyllinen Kauttuan Ruukinpuisto, joka on Suomen arvokkaimpia vanhoja ruukkimiljöitä. Ruukinpuistossa ja Kauttualla näkyy myös Alvar Aallon kädenjälki.

Teollisuuden hallitsemasta Eurasta löytyy runsaasti työpaikkoja ja lukio

Teollisuus on niittänyt menestyksen muhkeaa satoa Eurassa vielä vuosisatojen jälkeenkin, sillä kyseessä on yksi Suomen teollistuneimmista kunnista. Euran elinkeinorakenne poikkeaa koko maan keskiarvosta, sillä jalostuksella on tavallista suurempi osuus työpaikoista, noin 50 prosenttia. Alkutuotannon osuus on hieman keskimääräistä korkeampi ja etenkin vihannesten viljely on tyypillistä Eurassa. Kunnan työllisyys onkin maakunnan parhaimmistoa.

Lapsiperheitä ilahduttaa koulujen runsas lukumäärä – kunnassa nimittäin on useita alakouluja ja yhteiskoulu. Lisäksi kunnassa on menestyksekäs lukio, joten myöskään lukiokoulutusta kaipaavan ei tarvitse muualle lähteä sitä etsimään. Kansalaisopisto Sataopisto tarjoaa monipuolisia kursseja kielistä taideaineisiin ja musiikista liikuntaan. Sataopisto onkin erityisen tunnettu taideaineistaan, sillä se antaa taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta esimerkiksi kuvataiteessa.

Harrastusmahdollisuuksien Eura

Eurassa riittää vaihtoehtoja harrastusten suhteen. Jo pelkästään kunnan urheilutalo tarjoaa melkoisen valikoiman erilaisia lajeja – urheilutalolla kun onnistuu niin keilaus, palloilu, kamppailulajit kuin tanssikin. Kaiken lisäksi urheilutalossa on monipuolinen uimahalli, josta löytyy useita altaita ja esimerkiksi vesiliukumäki. Talviurheilijoita ilahduttaa jäähalli ja Euraan ollaan rakentamassa myös uutta monitoimihallia ja tekojäärataa. Kulttuurinnälkäisille kunnassa löytyy muun muassa elokuvateatteri.

Oma lukunsa on myös Euran luonto – omaa rauhaa arvostavat voivat nauttia esimerkiksi Koskeljärven rantojen lempeistä tuulahduksista, sillä poikkeuksellisesti järven lähes luonnontilaisilla rannoilla ei mökkejä tai asuintaloja ole. Pyhäjärvellä voi harrastaa monipuolista vesiurheilua veneilystä suppailuun, luonnonvesissä uintia unohtamatta! Talvella lukuisat metsäiset lenkkipolut muuntautuvat mainioiksi hiihtoladuiksi. Eurassa toimii myös paljon aktiivisia yhdistyksiä, jotka tarjoavat vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon ja monen kaipaamaa yhteisöllisyyttä.

Tutustu tarkemmin Euraan kunnan omilla nettisivuilla.

4
Leaflet | ...