Marttila

Marttilassa nautitaan rauhallisesta elämästä Paimionjoen halkomassa maaseutumaisemassa. Asukkaita ilahduttavat rikas luonnonympäristö, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, laadukkaat kuntapalvelut ja kohtuuhintainen asuminen. Marttilasta on kätevä asioida niin Turun, Salon kuin pääkaupunginkin suuntaan.

Jokilaaksomaiseman hallitsema Marttila sopii etätyöntekijöille ja pendelöijille

Marttila on idyllinen, noin 2 000 asukkaan kunta Varsinais-Suomessa. Kunnan läpi virtaa Paimionjoki, joka on muovannut alueelle näyttävät jokilaaksomaisemat. Marttilan asutus on varsin keskittynyttä, sillä noin puolet asukkaista asuu keskustassa, josta onkin kävelymatka palveluiden äärelle. Lisäksi asutus jatkuu nauhamaisesti seuraillen niin Paimionjokea kuin historiallista Hämeen Härkätietä. Kunta on etenkin rauhallista asuinympäristöä arvostavien lapsiperheiden suosiossa ja uudet luonnonläheiset tontit innostavat omasta kodista haaveilevia.

Kätevin väline liikkumiseen on auto, sillä esimerkiksi noin 40 km matka Turkuun hurahtaa tarvittaessa mukavasti 10-tietä pitkin reilussa puolessa tunnissa ja Saloon vielä nopeammin. Salon rautatieasemalta matka jatkuu sujuvasti pääkaupunkiseudulle, eikä parkkiongelmia ainakaan toistaiseksi ole. Bussilla pääsee päivittäin Turun ja Salon suuntaan ja työssäkäyntikin onnistuu, vaikkei vuoroja kovin tiuhaan kulje. Bussivuorot palvelevat kuitenkin työ- ja opiskeluliikennettä Turun ja Salon suuntaan. Marttilan keskusta on tiivis, joten siellä kulkeminen on näppärää kävellen ja pyöräillen.

Marttilassa käyty taistelu vaikutti koko Suomeen

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Marttilasta ovat peräti 1400-luvun alusta. Marttila on yksi Uskelan seurakunnasta syntyneitä kirkkopitäjiä, minkä seurauksena esimerkiksi Mäntsälän kylään rakennettiin kirkko. Kirkosta muistuttaa tänä päivänä kuitenkin ainoastaan suvanto Paimionjoessa, sillä kirkko valui jokeen 1400-luvun lopulla maanvyörymän mukana. Nykyään keskustassa kohoaa vuonna 1765 rakennettu kaunis Marttilan Pyhän Martin kirkko.

Nykypäivänä Marttila on rauhallinen kunta ja tunnettu johdonmukaisesta päätöksentekokulttuurista. Mutta asiat ovat joskus olleet toisin – Marttilan historian kenties hengästyttävintä jännitysnäytelmää todistettiin vuonna 1599, kun alueella käytiin Marttilan taistelu. Taistelulla oli suuri merkitys koko Suomelle, sillä sen myötä katolilaisuus ei päätynyt juurtumaan kunnolla Suomeen.

Marttila kannustaa yrittämään

Marttilassa on hyvä yrittää, sillä esimerkiksi vuoden 2020 kuntabarometrissa Marttila sijoittui toiselle sijalle alle 10 000 asukkaan kuntien sarjassa. Marttila tekee yritysasioissa sujuvaa yhteistyötä Auran ja Kosken Tl kunnan kanssa ja tarjolla on muun muassa käytännönläheistä yritysneuvontaa.

Maatalous on Marttilassa tärkeä elinkeino, ja noin 20 prosenttia kunnan elinkeinorakenteesta koostuukin maa- ja metsätaloudesta. Jalostuksen osuus on lähes 20 prosenttia ja palveluiden noin 60 prosenttia. Marttilan keskeinen sijainti Varsinais-Suomessa on houkutellut paikkakunnalle kuljetusalan yrityksiä, jotka maatalouden ja rakennuspalvelujen kanssa ovat keskeinen osa kunnan elinvoimaa.

Seutu tutuksi koululaisille

Asutuksen lisäksi myös julkiset ja yksityiset palvelut ovat keskittyneet Marttilan keskustaan. Marttilan koulu tarjoaa laadukasta opetusta 1-6 luokille terveissä tiloissa. Yläkoulun osalta yhteistyötä tehdään Kosken Tl kunnan kanssa, jonne kunta järjestää kuljetuksen niin yläkoululaisille kuin lukio-opiskelijoillekin.

Marttilan vaikuttava luonto tarjoaa monia harrastusmahdollisuuksia

Marttila on kyllästetty upealla luonnolla, jonka levollisessa ympäristössä mieli irtoaa arjen huolista. Esimerkiksi vaikuttavassa, vehreän jokilaaksomaiseman sävyttämässä ympäristössä vapaa-aikaa voi viettää rauhallisesti nautiskellen tai vaikka melomalla kauniissa Paimionjoessa. Marttilan Korven eräreitistöllä puolestaan voi ihailla luonnon ihmeellisyyttä karujen soiden ja metsäsaarekkeiden keskellä.

Marttilan koulun ympäristöstä löytyy monipuolisia urheilumahdollisuuksia kuten yleisurheilukenttä, jalkapallokenttä, beach volley -kenttä, frisbeegolfrata, liikennepuisto, skeittipuisto, kuntoportaat, ulkokuntoilulaitteita ja kuntorata. Koulun vieressä oleva Martintalo tarjoaa lisäksi sisäliikuntamahdollisuuksia, kuntosalin ja tilaa voi halutessaan vuokrata omaan käyttöön. Alueella toimii myös Marttilan kotiseutumuseo, joten kulttuurikokemuksiakin on tarjolla.

Luonnon lisäksi etenkin nuoret viihtyvät Marttilan nuorisotalo Huvilassa, jossa voi viettää aikaa monenlaisen puuhan parissa. Lisäksi Marttilassa toimii monia yhdistyksiä, joiden kautta tutustua ihmisiin ja löytää mukavaa tekemistä vapaa-aikaan.

Tutustu tarkemmin Marttilaan kunnan omilla sivuilla.

Leaflet | ...