Virmo

Mynämäki on rauhallinen ja vehreä kunta, josta löytyy eloisia kyliä ja toimivat palvelut. Kunta on tunnettu myös poikkeuksellisen aktiivisesta seura- ja järjestötoiminnasta.

Mynämäen mainio sijainti

Noin 30 kilometrin päässä Turusta sijaitseva Mynämäki on taajaan asuttu alle 8000 asukkaan kunta, joka muodostuu kylistä ja selkeästä keskustasta. Mynämäki on ihanteellinen paikka asua rauhallista sijaintia, harrastusmahdollisuuksia, ympäristöystävällistä asumista ja aktiivisia kyliä arvostaville.

Mynämäki kuuluu Turun seudun ja Vakka-Suomen seutulippualueeseen, joten kulkeminen julkisilla töihin naapurikuntiin tai Turkuun on edullista. Busseilla matka Turkuun kestää noin 45 minuuttia, joten työssäkäynti Turussa tai sen lähikunnissa Mynämäeltä ei ole mahdoton ajatus. Autolla kuljettuna matka on suotuisa myös kiireisille – kuntaa halkovaa 8-tietä pitkin kuljettuna Turkuun nimittäin pääsee parhaimmillaan alle puolessa tunnissa.

Mynämäen historia näkyy rakennuksissa

Mynämäki on yksi Varsinais-Suomen vanhoista pitäjistä. Mynämäki-nimestä on löydetty asiakirja ainakin 1500-luvulta, mutta kunnan ruotsinkielinen nimi, Virmo, on mainittu ensimmäistä kertaa jo 1300-luvulla. Asutuksen pitkä historia pulppuaa esiin Mynämäen useissa näyttävissä rakennuksissa. Keskeisimpiä historiallisista rakennuksista ovat kirkot – esimerkiksi Mynämäen Pyhän Laurin kirkko lukeutuu Suomen suurimpiin keskiaikaisiin kivikirkkoihin. Kiehtova yksityiskohta kirkossa on sen tyylikäs tornimainen länsihalli, joka on koko Suomessa ainutlaatuinen.

Pienyritysten ja ympäristöystävällisen asumisen Mynämäki

Mynämäen työpaikoista alkutuotannon osuus on jonkin verran muuta Suomea korkeampi, sillä maa- ja metsäteollisuudesta elantonsa saa yli 10 prosenttia kunnan väestöstä. Suurin toimeentulonlähde on kuitenkin palveluala, jonka osuus Mynämäen elinkeinorakenteessa on noin 60 prosenttia. Yritystoiminta kunnassa on keskittynyt pienyrityksiin.

Vuokra-asuntoja Mynämäellä on verrattain vähän, mutta sen sijaan tontteja on tarjolla reilusti. Tonttien ostaminen on tehty joustavaksi – omakotitontin varaaja voi valita, haluaako ostaa vai vuokrata tontin. Mynämäellä asuessa ei tarvitse kitua huonon omantunnon kourissa, sillä kunta kuuluu päästövähennyksiin sitoutuneiden kuntien ja maakuntien Hinku-verkostoon. Kuuluminen verkostoon näkyy asukkaille esimerkiksi erilaisina uusiutuvaan energiaan liittyvinä yhteishankkeina.

Mynämäen lukio on saanut tunnustusta

Mynämäellä palvelut ovat pienelle paikkakunnalle toimivat – osa kunnan tarjoamista palveluista myös järjestetään yhteistyössä muiden kuntien kanssa. Mynämäen pienessä lukiossa on tekemisen meininkiä – lukio on nimittäin 2010-luvulla yltänyt kolmen parhaan joukkoon Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen listauksessa, jossa tarkasteltiin, kuinka paljon lukioiden opiskelijat ovat pystyneet nostamaan peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja ylioppilaskirjoituksiin. Ammatillista koulutusta on tarjolla Rasekossa, jonka Mynämäen toimipisteessä voi opiskella esimerkiksi taideteollisuusalaa.

Urheiluseurat ovat Mynämäellä vireitä

Mynämäellä vapaa-aikaa voi viettää ulkoilemalla vaikuttavan vehreässä luonnossa, sillä esimerkiksi osa Kurjenrahkan kansallispuistosta sijoittuu alueelle. Lisäksi kunnassa on valtakunnallisesti arvokas Mietoistenlahden lintuvesialue, jonka ruovikkorannat kutsuvat havainnoimaan varsinkin kevätmuuttoaikaan vesilintuja ja kahlaajia. Mynämäellä myös seurat ja järjestöt ovat aktiivisia ja tärkeässä roolissa – kunnassa toimii esimerkiksi toistakymmentä urheiluseuraa, joiden tarjoamassa harrastetoiminnassa on valinnanvaraa kaikenikäisille.

4
Leaflet | ...