Nådendal

Naantali on Turun läheisyydessä sijaitseva merellinen kaupunki, jossa saa ihastella kaunista luontoa ja saariston tunnelmaa. Kaupunki on houkutteleva vaihtoehto oman kodin rakentamisesta haaveileville, ja erityistä tunnustusta Naantali on saanut sen soveltuvuudesta yrittäjille.

Merellisen Naantalin erinomaiset yhteydet

Naantali on yli 20 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee Lounais-Suomessa lähellä maakuntakeskus Turkua. Naantalin kaupungin tunnuspiirteitä ovat merellisyys ja luonnonläheisyys – kaupungin keskusta sijaitsee aivan rannan tuntumassa, ja asukkaat voivat nauttia meren lumosta myös Saaristomeren uskomattomilla saarilla. Naantalin suurimmat saaret ovat Luonnonmaa ja Otava, ja esimerkiksi Luonnonmaalla asuu reilu kymmenesosa koko Naantalin väestöstä. Kaikkiaan Naantaliin kuuluu noin tuhat saarta ja rantaviivaa on yli tuhat kilometriä.

Naantalin sijainti on erinomainen ja miellyttävä kaupunki julkisen liikenteen ystäville. Kaupunki kuuluu Turun ja ympäristökuntien yhteisesti järjestämän Föli-joukkoliikenteen piiriin, joten esimerkiksi 15 kilometrin mittaisella matkalla Turkuun ei ehdi tylsistyä, sillä matka taittuu noin puolessa tunnissa. Myös kaupungin saaret ovat helposti saavutettavissa, sillä pääsaarille on yhteys teitä pitkin ja muiden saarten välillä kulkee säännöllisesti maksutonta lossiliikennettä ja yhteysaluksia. Kesäisin Naantalista pääsee myös Nauvoon ja Seilin saarelle, sillä Östern-alus liikennöi reitillä muutaman kerran päivässä.

Naantali on suosittu asuinpaikka, ja se on menestynyt hyvin erilaisissa asukastyytyväisyyskyselyissä. Naantalista löytyvät Suomen toiseksi onnellisimmat asukkaat Kauniaisten jälkeen (EPSI Rating Finland: Kuntarating 2019 -tutkimus). Naantali sijoittui lisäksi kärkipaikalle Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2020 -selvityksessä. Tutkimukseen vastanneista naantalilaisista 93 % oli sitä mieltä, että Naantali sijoittuisi kuvitteellisessa ”hyvä asua ja elää” -kilpailussa hyvin (kuntien keskiarvo 59 %). Saman tutkimuksen mukaan naantalilaiset pitivät hyvän kotikunnan tärkeimpinä asioina hyvää asuinympäristöä, palveluita ja luonnonläheisyyttä.

Naantali sai alkunsa luostarista

Naantalin juuret ovat 1400-luvulla perustetussa birgittalaisluostarissa, jonka nimi oli latinaksi Vallis Gratiae (suom. Armon laakso). Tästä juontuu myös kaupungin nimi, sillä luostari oli keskiaikaisen ruotsin kielen mukaan Nadhendaal. Luostaritoiminnan päätyttyä 1500-luvun lopulla uskonpuhdistuksen takia Naantali eli aallonpohjassa parin sadan vuoden ajan. Tuona aikana kaupunki sinnitteli mm. nunnilta opitun sukankudonnan avulla, mikä toi hieman tuloja kaupunkilaisille ja sukkia valmistui jopa vientiin. 1800-luvulla alkanut kylpylätoiminta nosti Naantalin uuteen kukoistukseen.

Tänä päivänä kaupungin historiasta muistuttaa etenkin keskiaikainen luostarikirkko, joka sijaitsee meren äärellä ja on Naantalin maiseman tunnusmerkki. Keskiajasta kielii myös Vanhankaupungin alue, joka syntyi luostarikirkon kainaloon kauppapaikaksi ja tarjoamaan palveluja kirkkoon saapuville pyhiinvaeltajille. Sen kapeilla kujilla ja ihastuttavien rakennusten lomassa voi aistia menneisyyden lumoa.

Kaupungissa viihtyvät yrittäjät ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ystävät

Naantaliin tuo runsaasti turisteja etenkin Varsinais-Suomen suosituin matkakohde, Muumimaailma. Kaikkiaan noin 60 prosenttia Naantalin työpaikoista onkin palvelualoilla. Yrittäjät viihtyvät kaupungissa – Naantalin elinkeinopolitiikka palkittiin vuonna 2020 kolmanneksi parhaaksi sekä Varsinais-Suomen kunnista että kaikista 10 000–50 000 asukkaan kunnista.

Kunnan peruspalvelut ovat erinomaiset, esim. Naantalin saaristo-osissa on omat koulunsa ja varhaiskasvatuspalvelunsa. Kaupungin koulu- ja päiväkotikiinteistöjä uudistetaan seuraavan vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi Palvan uusi hirsikoulu valmistui 2021. 

Naantalista löytyy vapaa-ajanviettomahdollisuuksia moneen makuun. Liikunnallisia asukkaita ilahduttavat esimerkiksi ulkokuntoilulaitteet, lähiliikuntapaikat, skeittiparkit ja frisbeegolfradat. Elämyshakuisille kuntalaisille Naantalissa puolestaan on kaupungin ylläpitämiä ulkoilusaaria, joille voi lähteä monenlaisille retkille. Myös vapaa-ajan kalastus ja veneily tarjoavat keinoja irtautua arjesta.

Naantalin katse on kohti tulevaisuutta

Vaikka Naantalin historia on keskustassa selvästi nähtävissä, on kaupungin katse kuitenkin tulevaisuudessa. Vanhankaupungin rannan aluetta uudistetaan – alueelle on tulossa muun muassa uusia laituritasoja, tapahtumakäyttöön soveltuvia tiloja ja lisäksi osaa alueista muutetaan sopivammaksi kävelyyn ja oleskeluun. Naantalin keskustaan rakentuu lisäksi lähivuosina useita uusia kerrostaloja ja palvelutarjonta laajenee.

Myös Luonnonmaan saarta kehitetään vahvasti nykyistä elävämmäksi, sillä Naantalin tavoitteena on tulevina vuosikymmeninä moninkertaistaa saaren asukkaiden ja yritysten määrä. Kesällä 2022 saarella järjestetyt Asuntomessut olivat yksi merkittävä askel eteenpäin alueen kehittämisessä.

Leaflet | ...