Nousis

Vehreä Nousiainen on elinvoimainen kunta Varsinais-Suomessa, vain 15 minuutin ajomatkan päässä Turusta. Asukkaat nauttivat hyvistä palveluista, mutta myös upeista luontokohteista ja harrastusmahdollisuuksista. Omalta takapihalta ei ole koskaan pitkä matka retkeilyreitille, ladulle tai metsän rauhaan.

Kunta Turun kupeessa

Nousiainen on noin 4 700 asukkaan viehättävä maaseutukunta Turun seudulla. Loistava sijainti Valtatie 8:n varrella tarkoittaa, että 20 kilometrin matka Turkuun hurahtaa vain vartissa omalla autolla tai hieman pidempään säännöllisesti liikennöivillä busseilla. Keskeinen sijainti mahdollistaa jouhevan kulkemisen myös Porin suuntaan, jonne pääsee autolla noin tunnissa. Myös matkustaminen Helsinkiin ja Tampereelle on kätevää. Paikallisliikenne kuljettaa Nousiaisista Raisioon, Maskuun ja Mynämäkeen.

Rehellisesti maalla ja hyvä niin!

Luonnonläheinen ja maaseutumainen kunta tarjoaa maaseudun rauhan lisäksi kattavat lähipalvelut asukkailleen. Päiväkodit ja peräti kolme koulua sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lisäksi asukaslukuun nähden maltillisen kokoisen kunnan keskustassa on tasokas lukio, joka tarjoaa oppilaille myös kansainvälistä toimintaa. Elinvoimainen Valpperin kyläkoulu sen sijaan hyödyntää ympäröiviä Kuhankuonon retkeilyreitistön maastoja oppimisympäristönä.

Useimmat noustelaiset asuvat omakotitaloissa, joita ympäröivät vehreä maaseutu ja upeat metsämaastot. Myös rivitaloja ja muutamia kerrostaloja löytyy keskustasta vaivattomampaa asumismuotoa kaipaaville. Talon rakentajille on tarjolla kiinnostavia ja edullisia tontteja uusilla asuinalueilla kuten Karhunperkossa. Lisäksi oman kodin unelman voi toteuttaa myös ihan omaan rauhaan.

Ulkoilua, retkeilyä ja urheilua - Nousiaisissa on mistä valita

Nousiainen on tunnettu sen monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista ja upeasta luonnosta. Ainutlaatuiset Kuhankuonon retkeilyreitistö ja Kurjenrahkan kansallispuisto kutsuvat retkeilijöitä kauempaakin. Kunnassa onkin peräti kaksi Natura 2000 -aluetta: Kurjenrahkan kansallispuisto ja Rehtisuo.

Noustelaiset viihtyvät lisäksi vuoden 2021 Varsinais-Suomen kyläksi valitun Valpperin huikeissa ulkoilumaastoissa, joista löytyy esimerkiksi kattava maastopyöräilyreitistö. Valpperin valkoinen ihme takaa seutukunnan parhaan lumitilanteen talvesta toiseen, minkä ansiosta sen latuverkosto on kattava. Valpperista pääseekin hiihtämään Kuhankuonon retkeilyreitistöä pitkin aina Kurjenrahkaan saakka.

Uudelta Nouste Areenalta löytyy laadukkaat kentät pallopeleihin jalkapallosta tennikseen. Lisäksi noustelaiset saavat hien pintaan esimerkiksi kuntosalilla tai kahdella eri frisbeegolfradalla. Kaksi nuorisotaloa järjestävät lapsille ja nuorille harrastustoimintaa koulun ulkopuolella, ja paikallisen nuorisovaltuuston organisoima harrastevälinelainaamo on kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Löytyypä Nousiaisista myös oma skeittiparkki!

Kiinnostava historia ja eläväinen nykyhetki

Pyhän Henrikin kirkko on Nousiaisten kruunu, joka sijaitsee yhdellä Suomen historiallisesti merkittävimmällä paikalla Hirvijoen varrella. Kirkkoa ympäröivät niityt ovat arvokasta perinnemaisemaa. Aktiivinen Nousiaisten kyläyhdistys ry ylläpitää kotiseutumuseota Kirkonseudun näyttävissä maisemissa.

Eläväisessä kunnassa on tarjolla myös runsaasti kulttuuria ja aktiviteetteja. Nutturlan makasiiniteatteri ilahduttaa teatterinäytöksillään ja organisoi myös teatterikursseja. Noustelaiset laittavat myös säännöllisesti jalalla koreasti tansseissa ja tapahtumissa Vanhalla Asemalla, jonka Aliskulman kyläyhdistys on ansiokkaasti remontoinut. Lisäksi monet muut kyläyhdistykset ja järjestöt, kuten Nousiaisten VPK, Kuhankuonon latu ja polku sekä Hirvijokilaakso ry, järjestävät aktiivisesti toimintaa asukkaille.

Leaflet | ...