Rusko

Rusko on tyyni ja pieni maaseutumainen kunta, joka tarjoaa luonnonläheisyyttä suurkaupungin tuntumassa. Kunta sopii rauhallisuutta sekä omakoti- tai rivitaloasumista arvostaville.

Peltojen hallitsemalla Ruskolla on toimiva joukkoliikenne

Rusko on Varsinais-Suomessa sijaitseva hieman yli 6 000 asukkaan kunta, jossa voi nauttia pikkukaupungin tunnelmasta aivan maakuntakeskus Turun sylissä. Tärkeimmät elementit Ruskon maisemassa ovat Ruskonjoen ja Vahdonjoen laaksoihin raivatut pellot sekä luonnonvaraiset suot, joita kunnan alueelta löytyy lukuisia.

Rusko sijaitsee ainoastaan noin kymmenen kilometrin päässä Turusta, joten ajomatka Ruskosta Turkuun hoituu hieman yli vartissa. Lisäväriä Ruskon maisemaan tuovat Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussit, joilla pääsee Turkuun 40 minuutissa. Rusko on siis kelpo valinta joukkoliikenteen ystäville, sillä Föli liikennöi Ruskosta Turkuun parhaimmillaan puolen tunnin välein.

Ruskossa oli kyliä jo yli tuhat vuotta sitten

Ihmiset ovat Ruskon alueesta pitäneet jo kauan, sillä seudulla on ollut peltoviljelyä ja kiinteää kyläasutusta yli tuhat vuotta. Ruskon maamerkkinä toimiva 1500-luvulla rakennettu keskiaikainen kivikirkko on kooltaan Suomen pienimpiä, mutta sitäkin arvokkaampi – Ruskon kirkonmäki nimittäin on yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävimpiä rakennettuja kulttuuriympäristöjä.

Miksi lähteä Ruskoa edemmäs rakentamaan?

Suurin osa Ruskon asunnoista on omakoti- tai rivitaloja. Rakentamisesta kiinnostuneiden mieltä varmasti hivelee tieto, että esimerkiksi Päällistönmäen ja Valkiavuoren asemakaava-alueet on suunnattu pientalorakentajille – keskustaajaman lähellä sijaitsevan Päällistönmäen kaava-alueen tontit laitettiin kaupattavaksi vuonna 2019 ja Valkiavuoreen puolestaan tulee kaava-alueen valmistuessa sata uutta omakotitalotonttia.

Ruskon elinkeinorakenne poikkeaa koko maan keskiarvosta

Ruskon elinkeinorakenne on koko maan mittakaavassa poikkeava, sillä noin puolet työpaikoista on jalostuksessa ja vain 40 prosenttia palvelualoilla. Ruskon suurimpia työllistäjiä on kunnan lisäksi VAK Oy, jonka toimialaa on raskaan kaluston tavarankuljetusratkaisujen valmistaminen ja suunnittelu. Yritystoimintaa kunnassa tukee lisäksi Turku Science Park, joten yhdessä erinomaisen sijainnin ja liikenneyhteyksien kanssa Rusko on mitä mainioin kunta uppoutua yrittämisen mukaansatempaavaan maailmaan.

Runsaiden ulkoilumahdollisuuksien Rusko

Vapaa-aika Ruskolla sujuu parhaiten upeasta luonnonympäristöstä nauttiessa, sillä maisemaa hallitsevien laajojen viljeltyjen tasankojen lisäksi kunnan alueeseen kuuluu osa useista reiteistä muodostuvasta Kuhankuonon retkeilyreitistöstä, jossa voi nauttia levollisesta ulkoilusta metsän keskellä. Ruskoa elävöittävät myös suoalueet, jotka tuovat vaihtelua peltomaisemaan.

Leaflet | ...