Dalsbruk-Taalintehdas

Kimitoön

Dalsbruk är en levande och kreativ mötesplats vars rika brukshistoria och vackra marina miljö gläder både invånarna och besökare. Invånarna får njuta av bra service och ett mysigt byacentrum som omges av kaféer och restauranger. Det aktiva kulturlivet vid havet ser till att det alltid finns gott om evenemang och saker att göra för byns invånare!

Skärgårdens bruksby erbjuder modern service

Dalsbruk är en idyllisk och livlig kustby som ligger en dryg timmes bilresa från Åbo och Salo. Kimito centrum ligger inom 20 minuters bilresa från Dalsbruk men byn erbjuder bra service året runt. Du tar dig smidigt till storstäderna med flera dagliga bussturer till Åbo och Helsingfors och det finns även distansarbetspunkter för flexibelt arbete. Dalsbruks två skolor erbjuder utbildning till finsk- och svenskspråkiga elever. Utöver byns service som butiker, apotek och Alko har Dalsbruk även en biograf och ett mysigt bibliotek!

Byns brukshistoria och järnindustrin återspeglas i landskapet och miljön berikas av restaurerade masugnar, kolugnar och flera arbetarbostäder. Det tjusiga hamnområdet innefattar restauranger och kaféer, samt en välutrustad gästhamn. Den unika byn erbjuder ett brett utbud av boendealternativ; hyreslägenheter och enkelt höghusboende eller tomter vid Masugnsträsket för dem som drömmer om att bygga ett eget hus.  

Evenemang och aktiviteter i hjärtat av Kimitoön

Dalsbruks rekreationsområde erbjuder lämplig miljö för motion såsom friidrott, bollsporter och frisbeegolf. På vintern erbjuder rekreationsområdet skridskoåkning och skidåkning. Vandringsleden leder dig härifrån till Senatsbergets utsiktsplats där du blir belönad med en fantastisk utsikt över Kimitoön. På Dalsbruks naturstigar kan du bekanta dig med järnbrukets historia, prova på Må bra -stigen eller testa på barnens pysselstig med hela familjen. 

Brukshallen erbjuder kvalitativa faciliteter för gymnastik, bollsporter och gymträning. På sommaren får invånarna njuta av ett uppfriskande dopp vid Dalsbruks badstränder.

Förutom sport- och friluftsaktiviteter erbjuder Dalsbruk kulturaktiviteter. Under sommarsäsongen kan man bekanta sig med Dalsbruks historia i Bruksmuseumet.  De årliga festivalerna som Baltic Jazz, Norpas och den medeltida festivalen September Open lockar också många besökare utifrån. Dalsbruks torg är en viktig mötesplats för ortsbor som erbjuder trevligt program och livliga marknader särskilt på sommaren!

Dalsbruk stödjer entreprenörskap på många sätt, och det erbjuds arbetsutrymmen också för dem som jobbar inom kreativa branschen. Här är alla, både invånare och besökare välkomna till att delta i byns aktiva kulturliv och föreningens verksamhet!

Områdets egenskaper

Naturområde
vid havet
i skärgården
nära sjön
vid skogsbrynet
parkernas grönska
vid åkerkanten
bergslandskap

Bebyggt område
småhusboende
höghusboende
fritidsboende
företagsområde
landsbygdens lugn

Byggnadstyper
egnahemshus
trähus
radhus
småhöghus
höghus
nybyggen
fritidshus
tomter

Naapuruston erityispiirteet

Alue on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 37 % studerande 5 % pensioner 49 % under 14 åringar 9 % andra 9 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 62 % på hyra 34 % annan typ av boende 5 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

52 år
Leaflet | ...

88 km till Åbo centrum
70 km till Salo centrum