Kimito Centrum - Keskusta

Kimitoön

Boende i Kimito centrum kombinerar stads- och skärgårdslivet. Det finns aktiviteter och hobbyer alla dagar i veckan och bra förbindelser med dagliga bussturer till Åbo, Salo och Helsingfors. Härifrån tar du dig också snabbt ut till vackra skärgården.

Bo bekvämt nära service

Kimito centrum erbjuder enkelt boende för många olika boendebehov. Från centrum når du enkelt Åbo på cirka 45 minuter och Salo på drygt en halvtimme. Det finns flera sevärdheter och naturområden inom en halvtimmes bilresa från Kimito centrum. Kimito erbjuder praktiskt boende och här har du nära till all service. 

Kimitoöns svensk- och finskspråkiga grundskolor, svenskspråkiga gymnasiet och yrkeskolan Axxell ligger i Kimito. Här hittar du även ortens hälsotjänster som får ständigt god respons från invånarna. Utöver basservice finns här mataffärer, apotek, banker, teknikaffärer och torg. Det finns även en biograf och bibliotek i kulturhuset Villa Lande. 

Det finns många olika boendealternativ i Kimito. Det finns radhus och höghuslägenheter för dem som vill bo enkelt och förmånliga tomter i Norrbacka, Ängskulla och Åbovägen för dem som vill bygga eget hem. 

Aktiviter alla dagar i veckan

Amosparken erbjuder mångsidiga motions- och idrottsmöjligheter för invånare. Den 11 hektar stora parken omfattar sportplan för bollsporter och friidrott, rullskridskobana, skatepark och en lekpark för yngre motionärer. Vintertid kan du åka skidor på den fyra kilometer långa och belysta Vreta-skidspåren i Amosparken eller packa picknick-korgen och göra en utflykt till Norrskogens naturstigar och vindskydd!

Kulturhuset Villa Lande anordnar kulturevenemang för invånarna allt från konserter till filmvisningar. Samtidigt är Villa Lande en mötesplats för många ortsbor, föreningar och företag. Här hittar du också biblioteket. I Sagalunds museum och barnkulturcentrum kan du bekanta dig i lokal kulturhistoria och beundra trädgården vars växtsamling bevarar en del av Kimitoöns kulturarv! Sagalund anordnar även kultur-, konst- och kulturarvspedagogik som en del av undervisningen i kommunen och regionen. Den vackra St Andreas kyrkan ligger också nära intill Kimito centrum.

Områdets egenskaper

Naturområde
vid åkerkanten
parkernas grönska
vid skogsbrynet

Bebyggt område
centrum
småhusboende
landsbygdens lugn
nära centrum
höghusboende
företagsområde

Byggnadstyper
egnahemshus
radhus
småhöghus
nybyggen
tomter

Naapuruston erityispiirteet

Alue on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 41 % studerande 6 % pensioner 36 % under 14 åringar 17 % andra 9 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 78 % på hyra 20 % annan typ av boende 2 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

46 år
Leaflet | ...

65 km till Åbo centrum
45 km till Salo centrum