Mjösund

Kimitoön

Mjösund erbjuder lugnare livstempo och skärgårdslandskap i den nordvästra delen av Kimitoön. Det är en 20 minuters bilresa till all behövlig service och aktiviteter i Kimito men härifrån tar du dig smidigt också till Åbo!

Bekvämt och bekymmerslöst boende

Mjösunds centrala läge nära fastlandet och Åbovägen möjliggör smidig pendling till Åbo och Salo och till Helsingfors kör du på två timmar. Porto West bostadsområde erbjuder bekvämt boende i moderna och kvalitativa småhus på ett privat område med en gemensam strand och småbåtshamn. Här får du njuta av modernt liv med havsutsikt och åslandskap. 

Området har en lång tradition inom tegelindustrin och än idag tillverkas det bränt tegel och byggnadskeramik i Mjösund. Det finns en simstrand och campingområde i Eknäs semesterby i grannbyn. Degerdalnejdens byaförening har med talkokrafter gjort en naturstig som börjar i Eknäs semesterby och leder till utsiktsplatsen och Huippu-vindskyddet. 

Aktiviteter året runt

Svensk- och finskspråkiga skolorna och svenskspråkiga gymnasiet finns i Kimito. Utöver basservice hittar du livsmedelsaffärer, restauranger, kaféer och ett bageri i Kimito centrum. Amosparken erbjuder mångsidiga motions- och idrottsmöjligheter året runt från bollspel till friluftsaktiviteter, skidåkning och skridskoåkning.

Det finns också aktiviteter i Mjösund eftersom Mjösunds aktiva föreningar anordnar program och aktiviteter för invånarna. Mjösund har även en ridskola för hästintresserade och här kan du bekanta dig i den storslagna historian av Westankärr Gård.

Områdets egenskaper

Naturområde
vid havet
i skärgården
vid skogsbrynet
parkernas grönska
vid åkerkanten
bergslandskap

Bebyggt område
småhusboende
fritidsboende
landsbygdens lugn

Byggnadstyper
egnahemshus
fritidshus
nybyggen

Naapuruston erityispiirteet

Alue on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 43 % studerande 5 % pensioner 36 % under 14 åringar 15 % andra 4 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 77 % på hyra 19 % annan typ av boende 4 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

47 år
Leaflet | ...

65 km till Åbo centrum
55 km till Salo centrum