Rosala-Hitis

Kimitoön

Den yttre skärgården erbjuder fantastiska upplevelser och mycket att se för besökarna men livet på öarna ute i Skärgårdshavet är vardag för fastboende. Öarnas läge och den imponerande naturen garanterar en unik livsmiljö.

Omgiven av 3000 öar

Rosala och Hitis hör till de sydligaste permanent bebodda öarna i Finland. Det är dock lätt för invånarna att ta sig till öarna med egen bil tack vare färjeförbindelsen från Kasnäs. Hitis-Rosala lågstadie erbjuder svenskspråkig undervisning i Rosala. Närmaste högstadiet ligger på 30km avstånd i Dalsbruk och gymnasiet på 50km avstånd i Kimito. Det erbjuds gratis skolskjuts till Dalsbruk och Kimito för alla elever mellan åk 1-9. 

Det finns en närbutik i Hitis som betjänar året runt, ett sommarcafé samt hittar du här den näst äldsta korskyrkan i Finland! I Rosala hittar du Vikingacentret, en mikrobryggeri, en bageri och en sommarrestaurang. Området har en fängslande historia med Vikingarnas farled som gick genom yttre skärgården och sundet mellan Hitis och Rosala. Här har man också hittat Finlands enda runsten!

Rosala och Hitis gränsar till Skärgårdshavets nationalpark som kan utforskas till exempel med egen båt, guidade turer och med att besöka Örö. Labyrinten av öar och deras mångfaldiga natur erbjuder också spännande äventyr för fastbosatta som kan njuta av båtliv och paddling under sommarsäsongen. På vintern kan man njuta av långfärdsskridskoåkning när isförhållanden tillåter eller varför inte ta sig med färjan till Kasnäs och njuta av Kasnäs Spas uppvärmda bubbelpool.

Kasnäs

Kasnäs är ett viktigt centrum för skärgårdsturismen som ligger på södra spetsen av Kimitoön, cirka 20 minuters bilresa från Dalsbruk. Kasnäs hamn är en viktig knutpunkt för dem som vill ta sig vidare ut till Skärgårdshavets nationalparks främsta destinationer såsom Bengtskärs fyr och Örö. 

Kasnäs är en viktig knutpunkt men också ett populärt resmål för turister och erbjuder service som hotell och spa, restauranger, gästhamn, närbutik, camping, naturstigar och en simstrand. Kasnäsudden betjänar ortsbor året runt.

Områdets egenskaper

Naturområde
vid havet
i skärgården
vid åkerkanten
vid skogsbrynet
parkernas grönska

Bebyggt område
småhusboende
fritidsboende
landsbygdens lugn

Byggnadstyper
egnahemshus
trähus
fritidshus

Naapuruston erityispiirteet

Alueella on

Alue on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 34 % studerande 2 % pensioner 51 % under 14 åringar 13 % andra 18 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 86 % på hyra 9 % annan typ av boende 5 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

54,5 år
4
2
Leaflet | ...

110 km till Åbo centrum
90 km till Salo centrum