Västanfjärd

Kimitoön

Västanfjärd blev utsedd till årets by i Egentliga Finland 2019 och charmar med sin avslappnade skärgårdsstämning, men byn erbjuder också många inspirerande aktiviteter. Segelfartygens och kalkgruvornas historia återspeglas i landskapet som lockar också besökare med sin maritima atmosfär till området.

En avslappnad och välkomnande vardag vid havet

Västanfjärds lugna byavägar och betande får på strandängarna välkomnar till en lugn vardag mitt i naturen. Byns intressanta historia och den starka talkoandan i bysamhället utlovar aktiviteter och sevärdheter. Invånarna hittar service i Lammala och det finns en tjusig byaskola i Nivelax som erbjuder svenskspråkig undervisning för åk 1-6. All behövlig service får man från Dalsbruk eller Kimito, båda under halvtimmes bilfärd från Västanfjärd.

Kalkgruvorna påminner om Västanfjärds kalkstensindustri och byn har dessutom en lång historia av sjöfart i området. Jarlgårds jungfrudans historia sträcker sig längre bakåt i tiden. De historiska platserna kan utforskas på två olika naturstigar där man får också njuta av den lugna skärgårdsnaturen. Trots den lugna stämningen blir man inte uttråkad i Västanfjärd eftersom byn erbjuder mångsidiga fritidsaktiviteter som yoga, golf, tennis och padel.

Västanfjärds rymliga tomter ligger nära service och skolan. Tomterna i Kyrkbacken ligger nära Västanfjärds gamla kyrka och härifrån är det ca. 5km till Västanfjärds skola. Området är omgivet av en fridfull skogsmiljö och ligger nära havet. Sommartid kan du promenera till Kalkholmens gästhamn för att njuta av havsutsikten och god mat.

Den särpräglade byn lockar besökare

Västanfjärd är också ett populärt resmål bland besökarna och i Kalkholmen hittar man en gästhamn med sommarrestaurang. Det finns också en sommarteater bredvid gästhamnen där det också arrangeras evenemang och marknader regelbundet. Västanfjärd valdes till Egentliga Finlands by 2019 just på grund av bysamhällets aktiva verksamhet och Västanfjärds särart!

Områdets egenskaper

Naturområde
vid havet
i skärgården
vid åkerkanten
längs vid ån
vid skogsbrynet
parkernas grönska
bergslandskap

Bebyggt område
småhusboende
landsbygdens lugn
fritidsboende
företagsområde

Byggnadstyper
egnahemshus
radhus
fritidshus

Naapuruston erityispiirteet

Alueella on

Alue on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 40 % studerande 5 % pensioner 41 % under 14 åringar 14 % andra 6 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 85 % på hyra 12 % annan typ av boende 3 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

50 år
2
Leaflet | ...

82 km till Åbo centrum
65 km till Salo centrum