Anjala

Kouvola

Anjala är en charmig by i södra Kouvola med cirka 2 000 invånare. En del av kulturparken Ankkapurha ligger i byns område och den tillför ett intressant tillskott till atmosfären i byn, som ligger vid Kymmene älv.

Anjala ligger cirka 20 minuter med bil från Kouvola centrum. Du kan köra till Fredrikshamn och Kotka på cirka en halvtimme, och Helsingfors är en och en halv timme bort. Från Ingerois på andra sidan Kymmene älv kan man enkelt ta sig med tåg till både Helsingfors och Kouvola.

I Anjala finns ett daghem, en livsmedelsbutik och restaurangen Bar’kki. Anjala Elää ry är en aktiv förening som organiserar evenemang under hela året och upprätthåller Sihvakka badstrand. Anjala erbjuder goda möjligheter till motion och föreningsidrott. På vintern kan man åka skidor tack vare konstsnö.

Kulturhistoria och ett aktivt liv i samma by

Ankkapurha kulturpark erbjuder en idyllisk herrgårdsmiljö intill Kymmene älv - full av intressanta berättelser om familjen Wrede och Gustav III:s krig, om Anjalaförbundet och herrgårdens spöke. Kymmene älv fungerade som gräns mellan Sverige och Ryssland från 1743 till 1809. 

Anjalas historiska miljö är en av Museiverkets definierade nationellt betydelsefulla byggda kulturmiljöer. Sommartid ordnas bl.a. konstutställningar på Anjala herrgård. I parken kan man spela frisbeegolf och sommartid kan man unna sig något gott vid Makasiinikahvila. Känkkärä naturstig leder dig upp för klipporna och erbjuder vackra vyer över Kymmene älv. Anjalas vackra kyrka byggdes 1755-1756. Bredvid den finns släkten Wredes gamla begravningsplats.

Anjala ungdomscenter anordnar läger för hundratals ungdomar i kulturparken varje år och erbjuder boende, aktiviteter och matserveringar även för andra grupper. Lunchrestaurangen Ankkapurhan Helmi är öppen på vardagar.

Områdets egenskaper

Naturområde
längs vid ån
nära sjön
vid åkerkanten

Bebyggt område
småhusboende
landsbygdens lugn
fritidsboende

Byggnadstyper
egnahemshus
trähus
tomter

Naapuruston erityispiirteet

Alueella on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 43 % studerande 6 % pensioner 34 % under 14 åringar 18 % andra 11 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 80 % på hyra 19 % annan typ av boende 2 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

45 år
Leaflet | ...

28 km till Kouvolas centrum
35 km till Kotka centrum
80 km till Lahtis centrum