Ingerois

Kouvola

Ingerois by är en tätort med cirka 4 000 invånare belägen vid Kymmene älvs strand. Tehtaanmäki-området är en del av kulturparken Ankkapurha, som för samman järnbrukets skrovliga historia, den verksamma industrin och Alvar Aaltos handavtryck.

Ingerois ligger vid den vackra Kymmene älv, cirka 20 minuter med bil från Kouvola centrum. Du kan enkelt köra till Fredrikshamn och Kotka på en halvtimme.  Nyligen färdigställdes också ett nytt tågstopp längs linjen Kouvola-Kotka, så nu kan man ta sig från Ingerois till Helsingfors med tåg på cirka 2 timmar.  Kouvola och Kotka ligger en halvtimme bort.

Just nu byggs ett nytt multifunktionshus i byn som ska inrymma en skola, ett daghem och ett bibliotek och i övrigt har området god basservice. För lokalbefolkningen är det särskilt populärt att gå ut i naturen och utöva olika former av motion. De har ju både egen simhall och ishall.

Kulturparken Ankkapurha återupplivar det förflutna

Tehtaanmäki i Ingerois är en del av Ankkapurha kulturpark. Bruksområdet representerar en levande industriell tradition, från trähus och villor från sent 1800-tal som skildrar patronernas tid, till modern arkitektur och pappers- och kartongfabriker som fortfarande är verksamma. Anjala pappersfabrik och Ingerois kartongfabrik och bebyggelse är nationellt betydelsefulla byggda kulturmiljöer, definierade av Museiverket.

År 1872 grundades Kymmenedalens första träslip vid kanten av Ankkapurha-forsen. Finlands första kontinuerligt fungerande kartongmaskin, som startades upp år 1897, köptes av Ingerois kartongfabrik - en innovation av sin tid! Ankkapurhas industrimuseum är belägen i autentiska lokaler i en gammal kartongfabrik, där även kartongmaskinen kan beskådas.

På 1930-talet anlitades Alvar Aalto för att rita Anjala pappersfabrik och bostäder åt fabrikens anställda. Det finns flera Aalto-byggnader i Tehtaanmäki, som Rantalinjas mästarhus, Mäntyrinne ingenjörshus, Tervalinjas radhus och tre flerbostadshus. Några hundra meter bort ligger Tehtaanmäki skola, den enda skolbyggnad som ritats av Aalto som fortfarande används som skola.

Områdets egenskaper

Naturområde
längs vid ån
vid åkerkanten
vid skogsbrynet

Bebyggt område
småhusboende
landsbygdens lugn
företagsområde

Byggnadstyper
egnahemshus
radhus
tomter

Naapuruston erityispiirteet

Alueella on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 39 % studerande 7 % pensioner 40 % under 14 åringar 15 % andra 13 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 72 % på hyra 26 % annan typ av boende 2 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

47 år
Leaflet | ...

25 km till Kouvolas centrum
35 km till Kotka centrum
85 km till Lahtis centrum