Sippola

Kouvola

Sippola är en aktiv by mitt på den vackra, lugna landsbygden. Sippola är en sammanhållen, framåtblickande, utvecklingsvänlig och proaktiv by av människor, där miljön gör livet till en upplevelse!

Från Sippola kör man till Kouvola centrum på under en halvtimme, till Fredrikshamn och Kotka på en dryg halvtimme, och till Helsingfors på under två timmar. Från Kouvola centrum finns även smidiga tågförbindelser, både till huvudstadsregionen och mot östra Finland.

I den familjevänliga byn Sippola finns daghem och lågstadium, samt en matbutik och ett apotek.  En dryg kilometer från centrum ligger Orijärvi badstand. Aktiva föreningar ordnar evenemang året runt, allt från valborgsfirande, sommartorg och julöppning. Gemenskap, konst, historia och värdefull arkitektur skiljer den från andra byar.

Konst- och kulturhistoria i Sippolas fängslande lantmiljö

Konstcentret Antares verkar i Mejeriet från 1950-talet, vars närliggande skog är full av miljökonst. Den pråliga nygotiska kyrkan, byggd i rödtegel, stod färdig år 1874 och framför den finns vackra underhållna hjältegravar. 

Den tidigare Sippola gård, nuvarande skolhemmet, är Finlands största herrgård i trä från 1836. Vid Sippola gård tillverkades Finlands första emmentalerost! Alvar Aaltos byrå ritade Sippola kommunläkarbostad. 

Sippola kyrkby är en av Museiverkets definierade nationellt betydelsefulla byggda kulturmiljöer. Kulturlandskapet vid Sippola ådal är ett nationellt betydelsefullt landskapsområde. År 2022 valdes Sippola till årets by vid Kymmene älv och fick ett hedersomnämnande i tävlingen Årets by i Finland år 2023.  

Områdets egenskaper

Naturområde
nära sjön
vid åkerkanten
längs vid ån

Bebyggt område
småhusboende
landsbygdens lugn
fritidsboende

Byggnadstyper
egnahemshus
trähus
tomter

Naapuruston erityispiirteet

Alueella on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 37 % studerande 6 % pensioner 43 % under 14 åringar 14 % andra 10 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 84 % på hyra 13 % annan typ av boende 3 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

49 år
Leaflet | ...

30 km till Kouvolas centrum
25 km till Fredrikshamn centrum
90 km till Lahtis centrum