Kaupunkilainen muutti maalle – 10 syytä viihtyä Eurassa

Susanna | 14.2.2023

Turkulainen Susanna pakkasi tammikuun alussa tavaransa Turun keskustassa ja muutti eteläisessä Satakunnassa sijaitsevaan noin 11 000 asukkaan Euran kuntaan. Ennen muuttoa varoiteltiin, että satakuntalaiset voivat olla hieman omintakeista porukkaa, eli mahtaako sinne lainkaan kotoutua. Nyt on aika selvittää, miten kävi.

Moni kunta on houkutellut testiasukkaita kauneimpaan kesäaikaan, mutta Euran kunta kutsui minut testiasukkaaksi tammikuussa. Rohkea veto keskellä pimeintä talvikautta, jolloin moni aktiviteetti on tauolla ja ainakin matkailuyrittäjät pitävät ansaittua lomaa. Mutta jossain on elettävä myös silloin, kun räntää sataa. Lähdin siis ottamaan selvää, voisinko viihtyä maaseutukunnassa. Ennakkotunnelmia voit lukea aiemmasta blogistani.

Ja kyllähän minä viihdyin! Seuraavaksi kerron 10 syytä, jotka saivat minut tykästymään Euraan. Juttelin myös monen asukkaan kanssa ja samat hyvät puolet nousivat esiin. Mutta ei tämä kirjoitus ihan pelkkää hehkutusta ole, eli lopussa pohdin myös asioita, joita Eurassa voisi kehittää.

Uudet hoodit odottivat Euran Kauttualla. © Hoods.fi

1. Ihanan omanlaiset ihmiset

Satakuntalaiset voivat kuulemma olla vähän nihkeitä, eivät paljon kohteliaisuuksia jakele ja omaa paikkakuntaa ei ainakaan kehuta. No, jälkimmäinen ainakin piti paikkaansa, mutta kyllä niitä hyviä puoliakin alkoi löytymään, kun tarpeeksi sinnikkäästi jaksoin kysellä. :)

Ehkä musta huumorini upposi euralaisiin, sillä tulin mainiosti juttuun kohtaamieni ihmisten kanssa. Minut otettiin lämpimästi vastaan joka paikassa, ja ihmiset esittelivät ilolla omia harrastuksiaan, yrityksiään ja kertoivat elämästään. Muutaman ihmisen kanssa synkkasi niin hyvin, että voin aidosti kutsua heitä ystäviksi. Se on arvokkainta, mitä ihminen voi uudessa asuinpaikassaan kokea. Eli muistakaa ottaa kaikki (uudet) asukkaat vastaan yhtä lämpimästi kuin teitte kohdallani.

Ihmisiä kahvitauolla yhteisen pöydän ääressä.
Työpisteeni sijaitsi kunnanvirastolla ja oli kiva viettää kahvitaukoja yhdessä. © Hoods.fi

2. Elämisen rentous

Olen asunut kaupungissa koko aikuisikäni, osan ajasta Aasian metropoleissa. Viimeisen 7 vuotta olen viettänyt melkoisessa kasvuyrityskuplassa, jossa tavoitteet ovat toinen toistaan suurempia ja kovempia. Jo parin ensimmäisen päivän aikana syke tasaantui ja jokainen hetki ei ollut suorittamista. Ihmisillä oli aikaa ihan vain jäädä juttelemaan. Ja töistäkin lähdettiin järkevään aikaan kotiin tai harrastamaan.

Tämä herätti jopa aika rajulla kädellä miettimään omaa elämäntapaa ja mistä oma arki koostuu. Vaikka tein Eurassa paljon, en kokenut sellaista kiirettä ja painetta kuin kaupungissa. Lopulta otin uskaliaasti omaa aikaa jopa keskellä päivää ja se olikin poikkeuksellisen mukavaa! Vaikka olen ainakin toistaiseksi palannut kaupunkiin, olen yrittänyt ylläpitää oppimaani rennonpaa elämänasennetta.

Kahvikuppi, sacherkakkupala ja kukkamaljakko.
Ilmeisesti euralaisillakin on joskus kiire, sillä kahvikupin lausahdus tuli tutuksi. Erittäin käyttökelpoinen monessa tilanteessa! © Hoods.fi

3. Monipuoliset harrastukset

Moni paikkakunta mainostaa 'monipuolisia harrastusmahdollisuuksia' ja ainakin Eurassa tämä pitää paikkansa! Lähdin ennakkoluulottomasti tutustumaan kaikenlaisiin harrastuksiin, joihin kutsuttiin tai jotka itse löysin. Valitettavasti ihan kaikkialle en edes ehtinyt. Upein kokemus oli Kauttuan Tehtaiden VPK:n harjoitukset, jossa pääsin sammuttamaan tulipaloa ja käyttämään raivauskalustoa. Nämä ja 6 muun euralaisen VPK:n pelastajat pitävät vapaaehtoisesti huolta, että kuntalaiset ovat turvassa. Tämä oli kerrassaan pysäyttävä kokemus!

VPK:n lisäksi kävin mm. uimassa ja salilla Euran Urheilutalossa, Avannossa Kiperin saunalla ja Kauttuan ilmailukerholla Euran lentokentällä. Ruokaakin tuli laitettua Sataopiston japanilaisen ruoan kokkauskurssilla ja opin leipomaan elävän kulttuuriperinnön mukaisesti euranrinkilöitä Euran pirtillä. Lisäksi minulle opetettiin neulakintaiden tekoa Ala-Satakunnan perinneyhdistyksen illassa ja osallistuin kukkasidontakurssille Riitan kukkapuutarhassa Hinnerjoella. Leffailtaa oli kiva viettää Kauttuan Kuvassa ja esihistoriaan sain tutustua Nauravassa lohikäärmeessä.

Kauttuan Tehtaiden VPK:n harjoitukset oli yksi Eura-kuukauden kohokohdista. © Hoods.fi

4. Persoonalliset palvelut

Eurassa on paikkakunnan kokoon nähden monipuoliset palvelut ja useita persoonallisia yrityksiä. Kaikki päivittäisasiointi sujui helposti ja ainakaan tänä aikana ei tullut sellaista tarvetta, joka ei olisi hoitunut Eurassa. Erityisesti minua ilahdutti käynti Soveron taidetalossa, jossa sai samalla ihastella Kaisa Soveron taidetta ja nauttia hänen valmistamastaan loistavasti kreikkalaisesta illallisesta (Huom! kasvisruokaa!).

Lisäksi keskustassa oli kivoja liikkeitä kuten monen suosittelemat lifestyle-liikkeet Ihanuuteni, Artemiia ja Nauravan lohikäärmeen putiikki sekä lankapuoti Tres Lilium. Erityisesti kirppiskahvila Kirputon ilahdutti vastuullisesta kuluttamisesta syttyvää mieltäni. Listan jatkoksi on ehdottomasti mainittava originelli Hamm'in talo, jossa toimii yksi Suomen vanhimmista kemikalioista ja jossa voi samalla tutkailla taiteilija Pirjo Hammin taidetta.

Kasvisruokailijalle erityisesti lounastarjonta oli välillä vähän kinkkinen juttu. Italialainen Trattoria la mia bella oli huomioinut hienosti jopa vegaanit ja muut erikoisruokavalioita noudattavat ja Cafe Onnin salaatti tuli usein haettua lounaaksi.

Kaksi ihmistä ruokapöydän äärellä, kolmas ihminen seisoo taustalla.
Illallinen Soveron taidetalossa Euran kunnanjohtaja Juha Majalahden kanssa. Taustalla taiteilija Kaisa Sovero. (Kyllä, minulla oli muitakin vaatteita mukana kuin vihreä villapaita :D). © Hoods.fi

5. Kauttuan Ruukinpuisto ja Alvar Aalto

Sain asua viehättävässä Kauttuan Ruukinpuistossa ja kansainvälisestikin tunnetussa Alvar Aallon Terassitalossa. Hyvin pelattu, Euran kunta ;) Sekoitus ruukkihistoriaa ja Aallon kädenjälkeä tekevät ruukinpuistosta upean paikan asua ja rakastuinkin asuntoon ja ympäristöön aivan täysin! Lisäksi alle kilometrin kävelymatkan päässä on kaikki tarvittavat palvelut ja jopa se elokuvateatteri. Lyhyen matkan päästä avautuu myös näkymät Pyhäjärvelle. Jos Kauttua kiinnostaa asuinpaikkana, kannattaa lukaista aiempi blogimme Ruukkikylän lumo vie helposti mennessään.

Vasemmalla Alvar Aaalon Terassitalo ulkoa ja oikealla kuva talon olohuoneesta.
Sain asua upeassa Alvar Aallon Terassitalossa. © Hoods.fi

6. Luonto ja vesistöt

Odotukseni oli, että tammikuussa vain hiihtelen Pyhäjärvellä ja retkiluistelen asumattoman Koskeljärven jäillä. Totuus on, että suurimman osan ajasta satoi vettä, joten nämä huvit jäivät nyt kokematta. Kuitenkin Euran vesistöt ja niiden harrastusmahdollisuudet saivat paljon kehuja paikallisilta ja pääsin sentään nauttimaan Pyhäjärvestä Kiperin avannolla (lisätietoja avannosta löytyy blogista). Odottelen edelleen niitä hiihtokelejä, jotta on hyvä syy palata Euraan!

Kiperin avanto ja uimari.
Rohkenin avantoon 15 vuoden tauon jälkeen. © Hoods.fi

7. Elämisen helppous

Pienellä paikkakunnalla on helppo hoitaa asiat, kun lähes kaikki tarvittava on lyhyen välimatkan päässä toisistaan. Missään ei ole ruuhkia (kuulemma kolmen auton jono lasketaan jo ruuhkaksi...), pysäköinti on maksutonta ja jotenkin kaikki vain on kätevää. Toisaalta huomasin sen, että oli vähän liiankin houkuttelevaa lähteä aamulla autolla liikkeelle, sillä se on paikkakunnan tapa. No, kyllä kovasti koitin myös välillä kävellä töihin.

Euran urheilutalo iltavalaistuksessa.
Töiden jälkeen oli kätevää käydä salilla ja uimassa ruuhkattomassa Urheilutalossa. © Hoods.fi

8. Asumisen edullisuus

On päivän selvää, että mitä kauemmas kasvukeskuksista mennään, sitä edullisempaa asuminen on. Jotenkin hintatason ero kuitenkin iski tajuntaan vasta, kun vertailin asuntojen hintoja omaan Turun keskustan läheiseen kaksiooni. Kauttualla voi ostaa hyväkuntoisen omakotitalon ja ison pihan 100 000 eurolla ja hyvänkokoisen vuokrakaksion saa noin 450 eurolla/kk. Melkoinen ero oman asunnon hintaan.

Kauttuan Varkaudenmäellä on tunnelmallisia omakotitaloja ja näissäkin taloissa näkyy Aallon kädenjälki. © Hoods.fi

9. Työpaikat ja yrittäjyys

Eurassa on erinomainen työpaikkaomavaraisuus ja tarjolla on monenlaisia tehtäviä. Tammikuun lopulla myös julkistettiin merkittävä vihreää siirtymää tukeva hanke, kun Ahlström Kiinteistöt Oy kertoi investoivansa yli 50 miljoonaa aurinkopuiston perustamiseen. Helmikuun alussa Biolan taas avasi Eurassa koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisen biokuitulaitoksen. Nämä investoinnit kertovat paljon seudun elinvoimasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Euran yritystalon avajaisia vietettiin tammikuussa. Kirjoittamisen hetkellä vapaana oli yksi toimisto. © Hoods.fi

10. Euran sijainti

Sijainti on yleensä monissa asumisen listauksissa kärkipaikoilla, sillä onhan se merkittävä tekijä. Itse en olisi valmis käymään päivittäin töissä Turussa, mutta esim. pari kertaa viikossa noin tunnin matka on ihan siedettävä. Raumalle hurauttaa alle puolessa tunnissa ja Poriin 40 minuutissa. Julkinen liikenne kulkee aika hyvin suurimpiin kaupunkeihin.

Jos kaipaa isomman kaupungin huveja, Rauma on puolen tunnin ajomatkan päässä. © Hoods.fi

Asiat, joita Eurassa voisi parantaa:

  1. Kasviruoka ja erikoisruokavalioiden huomioiminen: Syön kasvisruokapainotteisesti. Toivoisin kovasti, että kasvisruokaa ei nähtäisi vain pakollisena pahana vaan se voisi olla ihan jokaiselle ruokailijalle vaihtoehto. Tässä on vielä monella paikalla petrattavaa ja esitänkin haasteen paikallisille ravintoloille, että miten kasvisruoasta saataisin houkutteleva vaihtoehto ihan kaikille.
  2. Kierrätys: Olen tottunut kierrättämään kaiken mahdollisen, koska se on kätevää, helppoa ja isoissa kaupungeissa myös pakollista. Vaikka vaatimukset eivät olekaan yhtä tiukat pienemmillä paikkakunnilla, voisi Eura ja euralaiset panostaa kierrätykseen proaktiivisesti.
  3. Julkinen liikenne: Etenkin talvella oma auto tuntuu olevan välttämättömyys. Tunnen monia, joille autottomuus on arvovalinta. Miten kunnan sisäistä liikkumista voitaisiin edistää muutenkin kuin yksityisautoilun myötä?
  4. Keskustan kehittämien: Kauttuan Ruukinpuiston ollessa Euran helmi (ainakin omasta mielestäni!), varsinaisen keskustan viihtyisyyttä kannattaisi parantaa. Tiedän, että aihe on parhaillaan ajankohtainen ja odotankin innolla tulevaa kesäkahvilaa jokirantaan sekä muita suunnitteilla olevia parannuksia.
  5. Aukioloajat: Minun oli vaikeaa tottua suppeisiin aukioloaikoihin ja kannustankin eri toimijoita miettimään, voisiko esim. viikolla olla jokin päivä, kun oma palvelu on iltapainotteisesti auki. Kuluttujien tapa toimia ei muutu hetkessä, mutta tulkitsin monen kaipaavaan hieman laajempia aukioloaikoja. Suosittelen siis pohtimaan asiaan!

Voisinko muuttaa Euraan?

Sitten vastaus siihen tärkeään kysymykseen, eli voisinko muuttaa Euraan? Vastaukseni on, että osittain! Voisin hyvin kuvitella asuvani osan ajasta Eurassa ja osan Turussa. Ihan kokonaan en ole valmis lähtemään, sillä töiden ja monin osion sosiaalisen elämän puolesta on kätevintä asua Turussa. Mutta Eura jätti todellakin jäljen ja sydämeni pomppii tavallista tiuhemmin, kun mietin, mitä paikkakunta minulle antoi.

Jos sinä innostuit Eurasta asuinpaikkana, tutustu kuntaan ja sen kiehtoviin kyliin täällä Know Your Hoodsissa.

Susanna - sydämensä osittain Euraan jättänyt kaupunkilainen

Asutko Eurassa? Kerro se muille!

Havaintoni mukaan kehuminen on vaikeaa paikallisille, mutta nyt olisi erinomainen tilaisuus kertoa, miksi Eura on kiva paikka asua. Kerro täällä Know Your Hoodsissa, millaista on asua juuri sinun asuinalueella.

Toimi näin:

Oletko yhdistystoimija? Tule mukaan kehittämään viestintää!

Jatkamme Euran kunnan kanssa yhteistyötä yhdistystoiminnan digitaalisen viestinnän kehittämiseksi, kyseessä on Leader-hanke. Tervetuloa mukaan 2.3. klo 18 järjestettävään työpajaan, jossa työstämme yhdessä innostavia esittelytekstejä ja syötämme tietoja valtakunnalliseen Lähellä.fi - yhdistystietokantaan. Ilmoittaudu mukaan linkin takaa.

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Marjatta Hurri

Kiva,että viihdyit lapsuuspitäjässäni.
Toki se on paljon muuttunut sen jälkeen kun synnyin siellä 1946.Muutin maailmalle 1960-luvun puolivälissä.Viimeiset melkein 40 vuotta olen asunut Turussa,joka on ihana .
Paljon oli tuttua Eurassa.Parasta Pyhäjärvi silloin ennen.

16.2.2023 19:42Vastaa
2 0