Kaupunkilainen muutti Euraan – Voiko Satakuntaan kotiutua?

Susanna | 11.1.2023

Lumipyryn keskellä kulkee auto Turusta kohti Euraa kuskinaan kaupunkilainen, joka päätti muuttaa Euraan. Mikä sai Know Your Hoodsin Susannan pakkaamaan tavaransa Turun keskustassa ja suuntaamaan maaseutukuntaan? Entä mitä odotuksia hänellä on uuden asuinpaikkansa suhteen ja mahtaako hän kotoutua laisinkaan Satakuntaan? Kuuleman mukaan satakuntalaiset kun ovat hieman omintakeista porukkaa...

Moni kunta on kutsunut testiasukkaita kauneimpaan kesäaikaan. Jos nyt rehellisiä ollaan, niin kyllähän melkein jokainen paikkakunta kesällä on kiva ja eloisa. Mutta millaista elämä on keskellä sydäntalvea? Voiko silloin oikeasti viihtyä missään? Ainakaan Woltin kuljetuspalveluiden säteen ulkopuolella ja ilman kävelyetäisyyttä suuren kaupungin tarjoamiin huveihin? Siitä päätin ottaa selvää.

Uudet hoodit odottavat Euran Kauttualla. © Hoods.fi

Naapurustopalvelumme Know Your Hoods on jo pidempään kattanut asuinalueita myös Satakunnasta ja sitä myöten Eura on tullut tutuksi vierailijan näkökulmasta. Teemme yhteistyötä Euran kunnan kanssa ja syksyllä kommentoin ohimennen palaverissa, että voisin kyllä muuttaa Euraan ainakin hetkeksi aikaa. Jokin paikkakunnassa on jäänyt kiehtomaan. Siitä se ajatus sitten lähti ja suuntasin tammikuun ajaksi Euraan testiasukkaaksi.

Lähtökohdat asumiselle

Vaikka olen lapsuuteni viettänyt maalla, olen sydämeltäni kaupunkilainen. Olen asunut Turun keskustan kupeessa koko aikuisikäni ja vuosien saatossa työskennellyt useammissa Aasian metropoleissa. Nautin siitä, että kaikki palvelut on lähellä, julkinen liikenne pelaa, voin kävellä teatteriin tai harrastuksiin, erinomaisia ravintoloita ja kahviloita on paljon ja lähettipalvelut toimivat. Samalla kuitenkin kaipaan tilaa ja rauhaa sekä nautin suunnattomasti luonnosta. Ja kyllähän kaupungin keskustassa asuminen alkaa olla kallista.

Sovimme Euran kunnan kanssa, että teen tammikuun ajan mitä huvittaa ja raportoin siitä totuudenmukaisesti. Olen saanut etukäteen erinomaisia vinkkejä erilaisiin harrastuksiin ja elämyksiin. Kalenteri täyttyy jo vauhdilla. Vinkkaathan kommenteissa omat suosikkijuttusi Eurassa?

Asiat, joita odotan:

Sain muuttaa Alvar Aallon Terassitaloon! © Hoods.fi
  1. Kauttuan Ruukinpuisto: Jo ensimmäisellä kerralla Ruukinpuistossa vieraillessa kävi mielessä, että täälläpä olisi kiva asua. Tuolloin tosin oli aurinkoinen kesäpäivä. Toiveeni toteutui, sillä pääsin asumaan kansainvälisestikin tunnettuun Alvar Aallon Terassitaloon. Hyvin pelattu, Euran kunta! ;) Kauttua muuten kisaa parhaillaan Vuoden naapuruston tittelistä. Käy äänestämässä sitä tai muuta suosikkiasi blogissamme.
  2. Työpiste: Toivoin mahdollisuutta työpisteeseen, sillä kolmen vuoden jälkeen olen totaalisen kyllästynyt pieneen kaksiooni ja siellä tekemääni etätyöhön. Työpiste järjestyi kunnanvirastolta, joten pääsen myös seuraamaan aitiopaikalta kunnan elämää. Huhu kertoo, että minusta on jo varoitettu henkilöstölle lähetetyssä uutiskirjeessä.
  3. Ulkoliikunta: Olen kuullut Eurassa olevan loistavat ulkoliikuntamahdollisuudet - Olen huono hiihtäjä, mutta innostuin hommasta uudelleen pari vuotta sitten. Toivon pakkasta olevan sen verran, että pääsen hiihtämään Pyhäjärven jäille ja luistelemaan Koskeljärvelle.
  4. Persoonalliset palvelut: Kaupungissa kaikki on helposti hoidettavissa, mutta liian usein tulee suunnattua persoonattomiin ketjuliikkeisiin tai verkkokauppaan. Haluan tutustua yrittäjiin ja käyttää heidän uniikkeja palveluitaan. Kätevästi voinkin etsiä Euran yrityksiä nykyään myös Hoodsin kartalta.
  5. Rauha ja hiljaisuus: Tämä ei tarvinne lisää selityksiä.
Ihmisiä kävelemässä ja luistelemassa auringossa Pyhäjärven jäällä.
Näihin Pyhäjärven maisemiin odotan pääseväni suksimaan! © Rauno Korhonen

Asiat, jotka epäilyttävät:

  1. Ruoka: Syön kasvisruokapainotteisesti ja myös kalaa. Kokemuksesta tiedän, että tämä tuottaa välillä ongelmia etenkin pienemmillä paikkakunnilla - ei se aina ole helppoa kaupungissakaan. Myös ruokapalvelut ResQ ja Wolt ovat usein arjen pelastus. Vinkatkaa, mihin kannattaa näillä spekseillä suunnata syömään.
  2. Julkinen liikenne: Tykkään liikkua kävellen tai julkisilla. Mielestäni Euran kunnanviraston ja Kauttuan välimatka on optimaalinen kävelymatka, mutta jo ensimmäisenä päivänä sain aikaan ihmettelyjä, että aionko todellakin kulkea 'sen tylsän pitkän suoran' kävellen. Kyllä, ainakin kerran. :D Saa nähdä, onnistunko optimoimaan tarpeelliset työreissut Turun suuntaan julkisilla vai pitääkö turvautua autoon.
  3. Tekemisen puute: Odotan rauhaa ja hiljaisuutta, mutta onko talvi maaseutukunnassa jo liiankin rauhallinen kaupunkielämään tottuneelle? Entä onko kaikki tekeminen suunnattu vain lapsiperheille? Euran Lasten tammikuu on toki upea juttu ja kannattaakin lukaista siitä kirjoittamamme blogi. Mutta edelleen niitä menovinkkejä kaivataan yksin asuvalle aikuiselle.
  4. Satakuntalaisuus: Olen kuullut varoittavia tarinoita satakuntalaisista. Vanhempani toki ovat myös satakuntalaisia, mutta heidän suhteen olen jäävi. Kun tämä hidas hämäläinen muutti aikoinaan Turkuun, niin kyllä hitaasti lämpiävän Varsinais-Suomesta kotoisin olevan kämppiksen kanssakin juttu alkoi luistaa jo toisena vuonna. Joten eiköhän tässä myös pari satakuntalaista voiteta puolelleni.
Satakuntalainen tervetulokomitea ainakin yritti parhaansa ja vielä hymyilyttää tulo Euraan. © Hoods.fi

Asutko Eurassa? Arvioi asuinpaikkasi ja osallistu arvontaan!

Kuuleman mukaan kehuminen on vaikeaa paikallisille, mutta nyt olisi erinomainen tilaisuus kertoa, miksi Eura on kiva paikka asua. Vai onko se? Kerro täällä Know Your Hoodsissa, millaista on asua juuri sinun asuinalueella. Palveluun rekisteröityminen ja arvion jättäminen on helppoa ja pieni kannustinkin on tiedossa, sillä tammikuun 2023 aikana arvion jättäneiden kesken arvotaan paikallisia palkintoja.

Toimi näin:

Kerrotaan yhdessä muuttoa harkitseville, millainen paikka Eura on asua!

-Susanna - uusi euralainen

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Sataopisto

Sataopisto toivottaa sinut ja muut seudulle muuttavat lämpimästi tervetulleeksi kursseille! Kurssitarjotin löytyy http://www.opistopalvelut.fi/sataopisto

12.1.2023 10:33Vastaa
1 0
Jouko Perttu Perttu

Olen seurannut lastenlasteni koulukyyditystä ja ihmettelen siitä johtuvaa vääntöä. Lasten vanhemmat olisivat valmiit maksamaan, että lapset pääsisivät koulukyytiin mukaan. Matkaa on lähes 5 kimometriä, joka ei nykyisin mielestäni sovi lasten koulumatkoihi kävellen, kuten kunta vaatii. Melkoinen häpeäpilkku Euran kunnalle.

12.1.2023 11:15Vastaa
0 0